Sluchajcie panowie a jak łączycie 2 kawałki forniru ze sobą w
przypadku gdy bok kolumny ma np. 40 cm głębokości
a liśc forniru ma szerokosc 35cm ?
W prosty sposob - warunek fornir musi byc krawedziowany (wyrownany po krawedzi).
Skladasz dwa kawalki forniru tak by rysunek drewna zgadzal sie (w paczce forniru sa to dwa kawalki obok siebie). Kladziesz obko siebie. Stykasz krawedziami i sklejasz tasma papierowa.
Witam.
Nie wiecie moze gdzie w Warszawie dostane klej Perełka?
Na stronie producenta krzykneli mi za 2kg perełki: "37,80 netto + przesyłka ok. 50 zł. netto ~ 87,80 + 22%VAT". Pewnie nie zajmują sie sprzedażą detaliczną.
moj sposub na fornirowanie jest prosty daje siano sasiadowi na fornir i material gdzie ten fornij ma zostac osadzony i juz ;] (mam sasiada stolarza ) ;] najlepszy sposub na wszystkie bolączki z fornirem zwiazane ;]
A przy okazji niczego sie nie nauczysz i nie masz satysfakcji. To forum jest raczej o samodzielnym konstruowaniu,a nie zlecaniu roboty innej osobie. Równie dobrze można sobie kupić gotowe kolumny.
"A przy okazji niczego sie nie nauczysz i nie masz satysfakcji. To forum jest raczej o samodzielnym konstruowaniu,a nie zlecaniu roboty innej osobie. Równie dobrze można sobie kupić gotowe kolumny."
No dobra panowie mądrale,teraz ja coś zapytam.
Mam cholernie popękany fornir dębowy,taki przyszedł niestety.Czy mam szanse na uzyskanie dobrego efektu?Będe kleił na perełke i myślę posiłkować sie papierową taśmą samoprzylepną przed klejeniem.Czy dobrze myślę?
Mój sposób oklejania :
klej SOUDAL lub wilkol (soudal ma mniej wody)
smaruję fornir i powierzchnię oklejaną (dość grubo)
odstawiam do wyschnięcia (fornir posmarowany klejem się zwija w rulon -podczas schnięcia się prostuje)
po wyschnięciu (fornir prosty -powierzchnia klejona pod światło ma lekki połysk)
przykładam do obudowy i dociskam gorącym żelazkiem ok 1-2min
następny pasek (łączenie) przykładam tak żeby była zakładka ok 1mm
i znowu żelazko (przy większym nacisku na łączenie staram się wcisnąć zakładkę)
łączenie płatów pozostałośc po zakładce, i krawędzie szlifuję papierem 100-150
łączenia wychodzą idealnie pod warunkiem dopasowania wzoru i kierunku forniru
gotowy efekt można zobaczyć : http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=358
wszystkie scianki były łączone z dwóch pasków forniru (miał 15 cm szerokości)
Jest nowy, specjalny klej do fornirów o nazwie STA`-PUT w sprayu o pojemności 500ml. i większych. Dostępny w sprzedaży wysyłkowej na stronie http://www.sta-put.com.pl/?a=glues lub u przedstawicieli handlowych których również można znaleść na stronie internetowej.
Jedna butelka 500ml. kosztuje ok. 50,00zł i starcza na oklejenie pary kolumn. Klej ten natryskuje się na obudowę i fornir, i po kilku minutach przykleja. Trzyma bez prasowania na ciepło, wystarczy docisnąć.
Reve, to zwykly klej kontaktowy taki sam jak moment. stosuje sie go np w tapicerstwie a jego cena raczej nie zacheca do wykorzystania.
jedyna zaleta to wlasnie to ze jest w sprayu
Kilka pytań:
1) Zwilżony fornir daje się łatwiej wyginać do przyklejania na krzywiznach. Czy są z tego powodu problemy przy klejeniu Momentem??
2) Czy miał ktoś do czynienia z hebanem modyfikowanym z Zagłoby? Jaki jest w obróbce, jakie są maksymalne wymiary i grubość?
3) Czy spirytus z politury może wpływać na Henkel Moment?
kup henkela, oderwij kawałek forniru z płatu całego i zrób sobie testy
co to tego żeby namaczać fornir to 0,6mm na bank nie trzeba namaczać, bo jest dośc giętki.
Słyszałem, że heban jest dość kruchy a nie chciałbym popsuć czegoś w trakcie klejenia.
Tak czy inaczej zrobię próbę, ale wolałem się zapytać. A czy mogę się spodziewać jakiegoś przebijania kleju na wierzch forniru? I czy należy jakoś specjalnie traktować fornir modyfikowany?
Skomentuj