Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie techniczne - jakie są najszersze paski forniru dostępne?

Skomentuj

Z tego co jest napisane na tej stronie http://www.marex.pl/index.php?k=kata...d=1&d1=6&d2=26 "Formatki z okleiny naturalnej: półprodukt przeznaczony do oklejania powierzchni płaskich np. płycin drzwiowych. Max. wymiar 2700 x 1100, nieszlifowane.", to dosyć duże.

Skomentuj

Handicap, gdzie zaopatrzasz sie w fornir? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
          pytanie techniczne - jakie są najszersze paski forniru dostępne?
          Najszerszy jaki do tej pory kupilem mial 33cm szerokosci. Kupiony we Wrocławiu, sklep Wimpex czy jakos tak.. Jak by ktos potrzebowal dokladniejszych namiarow to dac cynk na pw

Skomentuj

Przemek, jak bylem w Wawie ostatnio to w drewnolux-ie udalo mi sie kupic fornir szeroki na 32 cm. A ze jeczalem i zrzedzilem to poilczyli mi za 25 :>

Skomentuj

Ja raz kupiłem fornir na allegro, ale to dawno było i był wąski. Teraz mam od wujka stolarza. On ma sporo, ale o bardzo różnych szerokościach. Np. na allegro teraz jest fornir 35,5 cm (buk) i 48 cm(orzech). I wiem, że można miec fornir szeroki nawet na 1,5m. Skrawa się go obwodowo, tzn zdejmuje z pnia jak skórkę z jabłka i wtedy jest szeroki. A tak normalnie to wszystko zależy od drzewa. Sosna jest smukła i cienka, więc szerszy niż 25 cm to rzadki materiał, buk i dąb spokojnie 30-40 cm można znaleźć, orzech - zazwyczaj ok 20-30 cm, jesion, mahoń powyżej 30 cm też się znajdzie. Klon, brzoza, jawor też chyba można dostać szeroki, ale to już takie bardziej wyszukane gatunki, więc wujka o to nie pytałem.

Skomentuj

ja mam nawet fornbiry o zerokosci 150 cm tak jak pisze kolega robione metoda obwodowa jednak ceny tak szerokich liscy sa juz bardzo wysokie

Skomentuj

Łukasz, a fornir sosnowy w kawałakach 50x50 cm - jest u Ciebie do dostania? Własciwie, długość nie ma znaczenia, bo się dotnie, chodzi mi o minimum 50cm szerokości.

Skomentuj

Oj mylicie pojecia. Skrawany obwodowo to nie jest fornir tylko obłóg. Nadaje sie on na podklad wyrownujacy pod fornir. Jest zazwyczaj gorszej jakosci i nie ma rysunku słojów prawie.

Skomentuj

Nie nie, fornir też jest skrawany obwodowo, bo meble za naprawdę grubą kasę to już muszą być z jednego kawałka, bo ładniej wyglądają. Tylko jest droższy, bo to jednak trochę trudniejsza technika obróbki.

Skomentuj

W jaki sposob przykleic fornir osobno na kazda scianke np: gora i doł a potem boki ?? czy jakos inaczej ??
                        Pozdro

Skomentuj

Ja zrobiłem tak: najpierw na tył, potem dół, potem boki, potem góra a na końcu front- w tej konfiguracji przód jest bez łączeń, a góra z tylko jednym.

Skomentuj

Nom, też bym tak zrobił - to chyba najlepszy sposób, aby najładniej wyszły wszystkie bardziej widoczne strony kolumny.

Skomentuj

Ja przyklejałem tak: dół -> tył -> boki -> góra -> przód

Skomentuj

Ja kleilem: dol-gora, boki, tyl-przod. Laczen nie widac i jest ok... :)

Skomentuj

handicap,
                                  Nie nie, fornir też jest skrawany obwodowo, bo meble za naprawdę grubą kasę to już muszą być z jednego kawałka, bo ładniej wyglądają.
                                  HI HI HI siedze w meblarstwie od dziadka i ojca ( nio i teraz ja ) . Jakoś nie widziałem mebli za " grubą kase " robionych z obłoga . Jak zobaczysz stoliczek lub ławe w cenie 20-50kzł to zobacz jak dokładnie jest fornir poskładany ( jesli nie masyw) . Jeszcze nie widziałem mebla z cedru, palisandru badz hebanu co by był z obłoga a płaty siegają ponad 60cm.

Skomentuj

czyli racje jednak mialem...

Skomentuj

OK, fornir bukowy i inne są dostępne w Brzezinach Śląskich - droga do Piekar Śląskich - przed wiaduktem nad torami do kopalni Andaluzja po lewej stronie duży szyld. Czynne 7-15. Oszałamiająca cena 5 złotych za metr kwadratowy.

Skomentuj

wracając do klejenia "perełką".W jakich proporcjach i jak najlepiej ten klej rozrobić? Czy po rozpuszczeniu można go podgrzewać?

Skomentuj

Sluchajcie panowie a jak łączycie 2 kawałki forniru ze sobą w
                                          przypadku gdy bok kolumny ma np. 40 cm głębokości
                                          a liśc forniru ma szerokosc 35cm ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X