pytanie techniczne - jakie są najszersze paski forniru dostępne?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie
Collapse
X
-
Przemek
-
Z tego co jest napisane na tej stronie http://www.marex.pl/index.php?k=kata...d=1&d1=6&d2=26 "Formatki z okleiny naturalnej: półprodukt przeznaczony do oklejania powierzchni płaskich np. płycin drzwiowych. Max. wymiar 2700 x 1100, nieszlifowane.", to dosyć duże.
Skomentuj
-
Ja raz kupiłem fornir na allegro, ale to dawno było i był wąski. Teraz mam od wujka stolarza. On ma sporo, ale o bardzo różnych szerokościach. Np. na allegro teraz jest fornir 35,5 cm (buk) i 48 cm(orzech). I wiem, że można miec fornir szeroki nawet na 1,5m. Skrawa się go obwodowo, tzn zdejmuje z pnia jak skórkę z jabłka i wtedy jest szeroki. A tak normalnie to wszystko zależy od drzewa. Sosna jest smukła i cienka, więc szerszy niż 25 cm to rzadki materiał, buk i dąb spokojnie 30-40 cm można znaleźć, orzech - zazwyczaj ok 20-30 cm, jesion, mahoń powyżej 30 cm też się znajdzie. Klon, brzoza, jawor też chyba można dostać szeroki, ale to już takie bardziej wyszukane gatunki, więc wujka o to nie pytałem.
Skomentuj
-
Przemek
Łukasz, a fornir sosnowy w kawałakach 50x50 cm - jest u Ciebie do dostania? Własciwie, długość nie ma znaczenia, bo się dotnie, chodzi mi o minimum 50cm szerokości.
Skomentuj
-
handicap,Nie nie, fornir też jest skrawany obwodowo, bo meble za naprawdę grubą kasę to już muszą być z jednego kawałka, bo ładniej wyglądają.
Skomentuj
-
Przemek
OK, fornir bukowy i inne są dostępne w Brzezinach Śląskich - droga do Piekar Śląskich - przed wiaduktem nad torami do kopalni Andaluzja po lewej stronie duży szyld. Czynne 7-15. Oszałamiająca cena 5 złotych za metr kwadratowy.
Skomentuj
Skomentuj