Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Henkel moment i jego wydajnosc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Henkel moment i jego wydajnosc

Witam

Pytanie dotyczy klejenia forniru na henkel moment, jaka jest jego wydajnosc u was? kleje niewielkie monitory i klej schodzi niesamowicie, zostanie moze cos na dnie jak okleje obie.
    Jak u was z wydajnością ?

Niestety tak to jest z tym klejem, jest bardzo mało wydajny. Przy oklejaniu moich monitorów (skaj, fornir) + podstawki w standach, zużyłem 1,5 puszki, czyli ok. 1,2l. Ale było warto, klej niesamowicie mocno trzyma :smile:

Skomentuj

Trzyma trzyma ;-) czyli jednak schodzi nie tylko u mnie :-)

Skomentuj

Dokładnie, właśnie forniruje kolumy 15/25/94cm 1 puszka to oklejanie 2 boków i 2 dołów, czyli wyjdzie z 1,5-2 puszek.

Ja dodatkowo „gruntuje” czyli najpierw „smaruje” kolumny rozcieńczonym henkelem potem 2 warstwa to smarowanie docelowe. Polecam ten sposób ponieważ na raz może przypadkiem puszczać miejscami, dużo zależy od forniru. Taka czereśnia to podda się chyba tylko w prasie :evil:

Skomentuj

jak ja robiłem swoje podłogówki (90x25x20) to poszło jakieś 3/4 puszki a nie żałowałem kleju

Skomentuj

a czym najlepiej rozcieńczyć moment ? :roll:

Skomentuj

Podobno po rozcienczeniu klej nie trzyma tak dobrze, ale sam nei sprawdzałem bo szkoda spartolić :-)
              tak swoja drogą to nie wiem czym ew. rozcienczac na probe.

Skomentuj

Lepiej dwie warstwy normalne. Dwa razy a dobrze. Ale w takim wypadku puszka na monitory to mało.

Skomentuj

IMO gruntowanie można zrobić rozcieńczonym(jakieś 70% kleju 30% rozpuszczalnika to max) sprawdzone empirycznie ale 2 warstwa już normalna.

Skomentuj

Zibi czym rozcienczas moment ?

Skomentuj

Ja tam używam butaprenu też dobrze idzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                        właśnie forniruje kolumy 15/25/94cm 1 puszka to oklejanie 2 boków i 2 dołów, czyli wyjdzie z 1,5-2 puszek
                        a mnie sie udalo okleic kolumny 24x30x100cm jedna puszka kleju :mrgreen:
                        tzn wyszlo jedna puszka + resztka starej ale ze po drodze sie rozlalo troche wiec mozna uznac ze uzylem tylko jednej. no ale do ostatniej kropli wykozystalem...

Zamieszczone przez dj_zibi
                        Ja dodatkowo „gruntuje” czyli najpierw „smaruje” kolumny rozcieńczonym henkelem potem 2 warstwa to smarowanie docelowe. Polecam ten sposób ponieważ na raz może przypadkiem puszczać miejscami, dużo zależy od forniru. Taka czereśnia to podda się chyba tylko w prasie
                        popieram

Zamieszczone przez Warg
                        a czym najlepiej rozcieńczyć moment ?
                        nic nie wlewaj do puszki :!:
                        jak wlejesz rozpuszczalnik to rozrzadzi sie ale szybko sie zetnie i nic z tego nie bedzie.
                        ja to robie tak ze maczam pedzel w rozpuszczalniku a potem w kleju i szubko rozsmarowuje na kolumnie

Zamieszczone przez Przemek
                        Lepiej dwie warstwy normalne
                        nie. gruntowanie ma na celu wzmocnienie podloza - klej ma wsiaknac gleboko zeby lepiej trzymalo.

Skomentuj

Dalej nie napisano czym rozcienczacie, ja juz wiem ze nitro bo pisalem do Ciebie Paweł ;-)

Skomentuj

z puszki mi wyszło ok 2,3-2,5m^2

Skomentuj

Paweł, jakim nitro to robisz bo jest ic kilka rodzajów, moglbys moze foto wkleic?
                              A i czy gruntujesz tylko powierzchnie kolumny czy forniru rowniez?

Skomentuj

rozpuszczalnik nitro jest jeden ;]
                                jaki mam obecnie to nie wiem bo mam przelane z plastiku do szklanej starej butli

obudowe gruntuje tak zeby jak najwiecej zagruntowac za jednym zamoczeniem pedzla.
                                natomiast na fornirze robie to samo ale na duzo mniejszej powierzchni i z wieksza iloscia kleju - zeby poprostu wsiakl glebiej.
                                druga warstwa tylko na obudowe, a na saymym koncu jeszcze delikatnie poprawiam krawedzie

Skomentuj

eeee ja zawsze w jednej puszce mam rozcieńczony klej w drugiej normalny, nic sie nie ścina. Moze nie masz "prawdziwego" nitro tylko jakis ruski :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

tzn nie do konca sie scina ale chwile jest rozcienczony a za chwile znowu sie rogi tak samo gesty

Skomentuj

No nie wiem czy jest tylko jeden :) Wiem z doswiadczenai ze jeden potrafi byc tlusty i ma calkiem inny aromat ;-) od drugiego. Także pytanie otwarte do kogos kto rozcieńcza nitro.
                                      Zibi może TY cos napiszesz o swoim fornirowaniu ?

Skomentuj

od wielu lat tego uzywam i w domu i w warsztatach i pierwszy raz widze zeby byly jakies odmiany :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X