Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Henkel moment i jego wydajnosc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wszyscy piszą tylko o patexach.

A jak np Rakol 15 wychodzi na tle innych klei??

Ja ostatnio kleiłem nim płyty 2x10mm mdf i byłem w ciężkim szoku jak to złapało. Z kilka płyt delikatnie była zabrudzenia rakolem i po nocy w sciskach płyty ubrudzone kropelką kleju miałem problem rozerwać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Czyli najlepiej calkiem zrezygnowac z tego kleju :P
      I wszystko na temat :-)

---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post o 15:41 ----------

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
      A jak np Rakol 15 wychodzi na tle innych klei??
      Mówimy o dwóch różnych klejach/technologiach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        I wszystko na temat :-)

---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post o 15:41 ----------

Mówimy o dwóch różnych klejach/technologiach.
        Pisane było o wikolach i innych więc zapytałem o ten. Wiem ze to ńie klej kontaktowy i ze inna technologia ale przy okazji można się dowiedzieć też o opinie na temat rakolu.

Skomentuj

Trzymajmy porządek. Zobacz jaki jest tytuł. Dyskusji o wikolopodobnych klejach jest wiele. np.

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...klejenie+wikol
          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...klejenie+wikol

Skomentuj

Ok. Z tym ze nie chodziło mi o wikol czy wikolopodobne tylko konkretnie o Rakol. Są lepsze i gorsze wikole. Ale ok nie było tematu.

Zapytam gdzie indziej.

Skomentuj

jeśli chodzi o moment to dobrym sposobem jest podgrzanie kleju w celu łatwiejszego rozprowadzania. (szczególnie przy aktualnych temperaturach) puszka w gorącą wodę i klej staje się bardziej płynny.

Skomentuj

Nie na temat...

"dyspersja polioctanu winylu" znaczy dla mnie Wikol
                nie ma sprawy, jak coś fajnego znajdzie będzie w jednym miejscu.

Skomentuj

Cztery ścianki oklejone, ale pojawił się problem podczas nakładania kleju widocznie wpadł jakiś paproch i wyszedł taki babol :(
                  Da się o jakoś naprawić?

Skomentuj

A co jest z tym paprochem? Przykleił się, bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Instrukcja od klei kontaktowych mówi, że nie ważna jest długość docisku lecz siła.
                    Nie miałem nigdy problemu z momentem, w pierwszych kolumnach miejscami się poodklejało, ale to dlatego, że dopiero się uczyłem. Igła + strzykawka załatwiła sprawę.

Skomentuj

Paproch prawdopodobnie wpadł pod fornir podczas rozprowadzania kleju i podczas przycierania zrobiło się minimalne zagłębienie, ale niestety dalej siedzi pod fornirem :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Morf3usz Zobacz posta
                        Paproch prawdopodobnie wpadł pod fornir podczas rozprowadzania kleju i podczas przycierania zrobiło się minimalne zagłębienie, ale niestety dalej siedzi pod fornirem :(
                        Ja bym to delikatnie "poddłubał" aż do płyty, dociął kawałeczek forniru jak najbardziej dopasowanego kolorystycznie do tego miejsca i wkleił. Do tego troszkę pyłu ze szlifowania forniru zmieszać z wikolem i zrobić szpachlę, tym specyfikiem zaszpachlować całe to miejsce i wyszlifować na równo. Powinno wyjść ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                          Ja bym to delikatnie "poddłubał" aż do płyty, dociął kawałeczek forniru jak najbardziej dopasowanego kolorystycznie do tego miejsca i wkleił.
                          To tak jak naszycie łaty na spodniach na kolanie, prawie nie widać ale .. prawie "robi różnicę"..

Jedyna możliwość wyszlifować dokładnie i nakleić fornir jeszcze raz od krawędzi do krawędzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            To tak jak naszycie łaty na spodniach na kolanie, prawie nie widać ale .. prawie "robi różnicę"..
                            Dobry szewc tak naszyje, że nic nie będzie widać

Skomentuj

Dzięki Panowie za rady :) na początek spróbuje to jakoś naprawić.
                              Gdyby mi się nie udało to w jaki sposób usunąć fornir z bocznej ścianki?
                              Fornir klejony na Henkel universal classic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Morf3usz Zobacz posta
                                Dzięki Panowie za rady :) na początek spróbuje to jakoś naprawić.
                                Gdyby mi się nie udało to w jaki sposób usunąć fornir z bocznej ścianki?
                                Fornir klejony na Henkel universal classic.
                                Szlifierką

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                  Szlifierką
                                  A przy szlifowaniu szlifierką nie uszkodzę płyty HDF ? i czy klej zejdzie z płyty?

Skomentuj

Nawet jak recznie bedziesz szlifowal to mozesz sobie uszkodzic gorzej niz szlifierka. Kwestia samodyscypliny przy szlifowaniu :)

Skomentuj

Pod zelazkiem klej nie pusci? Kolejna przewaga wikolu - jak sie cos zepsuje, to mozna odkleic na goraco.

Skomentuj

Rozpuszczalnik nitro rozpuszcza moment o ile dobrze pamiętam, poprawcie mnie jeżeli źle mówię.

Co do szpachli z wikolu i forniru - to będzie widać po lakierowaniu niestety.

Skomentuj

Czyli spróbować żelazkiem?
                                          Dobrze myślę : mokra szmata na fornir i żelazkiem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X