Dobry moment, żeby napisać o Momencie bo przed momentem skończyłem kleić fornir tymże Momentem :mrgreen:
Na niecały 1m2, przy dwustronnym smarowaniu wyszło mi niecała 1/3 puszki 0,8l czyli dokładnie tyle ile podają w specyfikacji 250-350 g/m˛. Kleiłem fornir modyfikowany (na podkładzie) do mdf-u. Pewnie na płycie wiórowej będzie gorsza.
Miałem mały problem bo nie miałem rozpuszczalnika Nitro, użyłem Acetonu technicznego co okazało się porażką. Ostrzegam. Klej się warzy i "wałkuje" się czy jak to nazwać. Pędzel można od biedy umyć bo klej złazi, ale się nie rozpuszcza. Zachowuję się tak jakby jeden ze składników się rozpuszczał w Acetonie, a gumowata baza już nie. Z benzyną lakową i white spirytem to samo.
Witam ja wczoraj też fornirowałem swoje monitory a miałem niecałe 1/2 puszki która stała już ponad rok i też się zsiadł klej dolałem rozpuszczalnika MORS na początku wszystko się zważyło ale po podgrzaniu i dokładnym wstrząśnięciu klej wrócił do orginalnej konsystencji a co ciekawe sechł równie szybko jak w lato fakt że robiłem w suterynce i było około 10stopni, ta 1/2 puszeczki starczyła na styk żeby dokładnie ofornirować dwa monitorki 15l.
Witam ja wczoraj też fornirowałem swoje monitory a miałem niecałe 1/2 puszki która stała już ponad rok i też się zsiadł klej dolałem rozpuszczalnika MORS na początku wszystko się zważyło ale po podgrzaniu i dokładnym wstrząśnięciu klej wrócił do orginalnej konsystencji a co ciekawe sechł równie szybko jak w lato fakt że robiłem w suterynce i było około 10stopni, ta 1/2 puszeczki starczyła na styk żeby dokładnie ofornirować dwa monitorki 15l.
ludzie aceton rozpuszcza klej moment ja accetonem czyszcze pędzle i resztki kleju
ludzie aceton rozpuszcza klej moment ja accetonem czyszcze pędzle i resztki kleju
W moim wypadku, nie rozpuszczał, na pędzlu zanurzonym w słoiku robiły się grudy. Od włosia odłaził, ale nie rozpuszczał się. I nie można było zastosować gruntowania przez znużenie pędzla w Acetonie, a następnie w kleju żeby posmarować rzadszą warstwą gruntującą bo robił się ciągnący syf.
Aceton techniczny firmy Dragon.
No wyraźnie w specyfikacji napisano ważne rzeczy:
-Nie rozcieńczać kleju
-Materiał o dużych porach
lub szczególnie chłonny posmarować klejem
kilkakrotnie
-Sygnałem do złączenia jest to,
że warstwa kleju jest sucha w dotyku.
-Dociskać od środka, aby uniknąć
powstawania pęcherzy powietrza.
-Świeże
plamy usuwać szmatką nasączoną benzyną.
-Po odparowaniu rozpuszczalnika na powierzchni
materiału musi być widoczna ciągła
warstwa kleju.
TO chyba najważniejsze.
i to czego nie napisali na puszcze a powinni ;-)
-Wytrzymałość końcowa: osiągana jest po
3 dniach
To jest czas ktory powinien odstac przed lakierowaniem.
[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2008-12-21, 12:19 ]
OOO - i az to podkresle duzymi literami zeby czasem nie pisali tematow ze im bable wyskoczyly bo chcieli szybko kolumny zrobic :P
hm a to ciekawe ;-) mi ewentualnei jak kapnie to schodzi przy szlifowaniu.
Widze ze nazbierało się kilka cennych informacji to może zapytam jeszcze:
Po jakim czasie obrabiacie krawędzie ? przypuscmy że fornir został naklejony,docisnięty i ile czasu ( o ile dajecie ) czekacie przed obróbką krawędzi ?
[ Dodano: 2008-12-21, 15:28 ]
Zamieszczone przez dj_zibi
Specyfikacja specyfikacją a finanse finansami:)
Niestety to prawda ;-) gdyby kosztował 15 zł byłoby ok ;-) ale nie zawsze sie kazdemu uda rozcienczonym zrobic dobrze i potem bedzie sobie pluł w brode ze mógł dołożyć na klej :razz:
Po jakim czasie obrabiacie krawędzie ? przypuscmy że fornir został naklejony,docisnięty i ile czasu ( o ile dajecie ) czekacie przed obróbką krawędzi ?
Da się tym Momentem kleić fornir w domu? Nie mam za bardzo warunków (mieszkam w bloku) i ostatnio kleiłem fornir na klej UHU Moment i owszem wyszło super, ale smierdzi okrutnie, pokoju nie mogłem przez cały dzień wywietrzyć. Ewentualnie jest jakiś inny klej, którym można kleić fornir w domu?
Skomentuj