Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Henkel moment i jego wydajnosc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja jako podkład kupuje juz rozcięczony klej tzn

klej kontaktowy do natrysku niemiecki niepamietam nazwy puszka 15 litrów 110 zł

Skomentuj

Dobry moment, żeby napisać o Momencie bo przed momentem skończyłem kleić fornir tymże Momentem :mrgreen:

Na niecały 1m2, przy dwustronnym smarowaniu wyszło mi niecała 1/3 puszki 0,8l czyli dokładnie tyle ile podają w specyfikacji 250-350 g/m˛. Kleiłem fornir modyfikowany (na podkładzie) do mdf-u. Pewnie na płycie wiórowej będzie gorsza.

Polecam:
      http://www.pattex.pl/content/view/161/201/
      i specyfikacje techniczną:
      http://www.pattex.pl/images/stories/...zne/moment.pdf

Miałem mały problem bo nie miałem rozpuszczalnika Nitro, użyłem Acetonu technicznego co okazało się porażką. Ostrzegam. Klej się warzy i "wałkuje" się czy jak to nazwać. Pędzel można od biedy umyć bo klej złazi, ale się nie rozpuszcza. Zachowuję się tak jakby jeden ze składników się rozpuszczał w Acetonie, a gumowata baza już nie. Z benzyną lakową i white spirytem to samo.

Skomentuj

Witam ja wczoraj też fornirowałem swoje monitory a miałem niecałe 1/2 puszki która stała już ponad rok i też się zsiadł klej dolałem rozpuszczalnika MORS na początku wszystko się zważyło ale po podgrzaniu i dokładnym wstrząśnięciu klej wrócił do orginalnej konsystencji a co ciekawe sechł równie szybko jak w lato fakt że robiłem w suterynce i było około 10stopni, ta 1/2 puszeczki starczyła na styk żeby dokładnie ofornirować dwa monitorki 15l.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
          Witam ja wczoraj też fornirowałem swoje monitory a miałem niecałe 1/2 puszki która stała już ponad rok i też się zsiadł klej dolałem rozpuszczalnika MORS na początku wszystko się zważyło ale po podgrzaniu i dokładnym wstrząśnięciu klej wrócił do orginalnej konsystencji a co ciekawe sechł równie szybko jak w lato fakt że robiłem w suterynce i było około 10stopni, ta 1/2 puszeczki starczyła na styk żeby dokładnie ofornirować dwa monitorki 15l.

ludzie aceton rozpuszcza klej moment ja accetonem czyszcze pędzle i resztki kleju

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
            ludzie aceton rozpuszcza klej moment ja accetonem czyszcze pędzle i resztki kleju
            W moim wypadku, nie rozpuszczał, na pędzlu zanurzonym w słoiku robiły się grudy. Od włosia odłaził, ale nie rozpuszczał się. I nie można było zastosować gruntowania przez znużenie pędzla w Acetonie, a następnie w kleju żeby posmarować rzadszą warstwą gruntującą bo robił się ciągnący syf.
            Aceton techniczny firmy Dragon.

Skomentuj

No wyraźnie w specyfikacji napisano ważne rzeczy:
              -Nie rozcieńczać kleju
              -Materiał o dużych porach
              lub szczególnie chłonny posmarować klejem
              kilkakrotnie
              -Sygnałem do złączenia jest to,
              że warstwa kleju jest sucha w dotyku.
              -Dociskać od środka, aby uniknąć
              powstawania pęcherzy powietrza.
              -Świeże
              plamy usuwać szmatką nasączoną benzyną.
              -Po odparowaniu rozpuszczalnika na powierzchni
              materiału musi być widoczna ciągła
              warstwa kleju.

TO chyba najważniejsze.

i to czego nie napisali na puszcze a powinni ;-)
              -Wytrzymałość końcowa: osiągana jest po
              3 dniach
              To jest czas ktory powinien odstac przed lakierowaniem.
              [ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2008-12-21, 12:19 ]
              OOO - i az to podkresle duzymi literami zeby czasem nie pisali tematow ze im bable wyskoczyly bo chcieli szybko kolumny zrobic :P

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                Ewidentnie musiałeś mieć Nitro, a nie Aceton. Znalazłem na balkonie buteczynę Nitro i to zupełnie inna bajak. Moment się rozpuszcza bez problemu.

Zaschnięty Moment z forniru, np gdy coś się ubrudzi, wycieknie, albo kapnie świetnie się usuwa gumką do ołówka (twardą)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  No wyraźnie w specyfikacji napisano ważne rzeczy:
                  -Nie rozcieńczać kleju
                  -
                  Specyfikacja specyfikacją a finanse finansami:)

Skomentuj

hm a to ciekawe ;-) mi ewentualnei jak kapnie to schodzi przy szlifowaniu.
                    Widze ze nazbierało się kilka cennych informacji to może zapytam jeszcze:
                    Po jakim czasie obrabiacie krawędzie ? przypuscmy że fornir został naklejony,docisnięty i ile czasu ( o ile dajecie ) czekacie przed obróbką krawędzi ?

[ Dodano: 2008-12-21, 15:28 ]
                    Zamieszczone przez dj_zibi
                    Specyfikacja specyfikacją a finanse finansami:)
                    Niestety to prawda ;-) gdyby kosztował 15 zł byłoby ok ;-) ale nie zawsze sie kazdemu uda rozcienczonym zrobic dobrze i potem bedzie sobie pluł w brode ze mógł dołożyć na klej :razz:

Skomentuj

Jak dobrze dociśnięte to można odrazu obrabiać fornir, niema sensu czekać.

Skomentuj

Ja tylko do gruntowania rozcieńczam co było juz kilka razy opisane. Dokładnie ja zawsze obrabiam 5-10min po docisku. I pare par kolumn do dzis stoi.

Skomentuj

Zamieszczone przez gRRuby
                          Ewidentnie musiałeś mieć Nitro, a nie Aceton
                          nie mogl byc bo nitro rozpuszcza go.

Zamieszczone przez Rfck
                          Po jakim czasie obrabiacie krawędzie ? przypuscmy że fornir został naklejony,docisnięty i ile czasu ( o ile dajecie ) czekacie przed obróbką krawędzi ?
                          az odpoczne po dociskaniu :P

Skomentuj

Oczywiście Pawle. Przypadkowo napisałem odwrotnie co zresztą czyni sens wypowiedzi idiotycznym.
                            Reasumując:
                            Aceton - ZŁY - robią się grudy
                            Nitro - DOBRE - rozpuszcza się równiutko

Skomentuj

czym czyścicie fornir zabrudzony momentem ?

Skomentuj

nowy1, papierem ściernym :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                                  czym czyścicie fornir zabrudzony momentem
                                  ewentualn ie rozpuszczalnikiem, wtedy bardzo fajnie się "roluje" i schodzi ;]

Skomentuj

Ja czyściłem gumką do ołówków.

Skomentuj

Da się tym Momentem kleić fornir w domu? Nie mam za bardzo warunków (mieszkam w bloku) i ostatnio kleiłem fornir na klej UHU Moment i owszem wyszło super, ale smierdzi okrutnie, pokoju nie mogłem przez cały dzień wywietrzyć. Ewentualnie jest jakiś inny klej, którym można kleić fornir w domu?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                        Ewentualnie jest jakiś inny klej, którym można kleić fornir w domu?
                                        Klej wikolopodobny typu pattex wood, super wychodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                          Klej wikolopodobny typu pattex wood, super wychodzi
                                          Kosztuje sporo ale wg mnie nie ma lepszego wikolu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X