Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytrzymałość amplitunerów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2N3055 tez ma 150W... a w mojej unitzre 2x15W siedz i trafo 80VA a w uniampie 240W siedzi tafo 250VA a powinno 2 razy takie...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
      w mojej unitzre 2x15W siedz i trafo 80VA a w uniampie 240W siedzi tafo 250VA a powinno 2 razy takie...
      a wiesz co to jest sprawnosc?
      a tak pozatym to dobor mocy zasilacza do wzmacniacza irek juz wyjasnial kilka razy

Skomentuj

2N3055 tez ma 150W... a w mojej unitzre 2x15W siedz i trafo 80VA a w uniampie 240W siedzi tafo 250VA a powinno 2 razy takie...
        To twierdzisz że IREK nie wie co robi ???

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          a wiesz co to jest sprawnosc?
          Tak, wiem.
          Dla wzmacnaicza w klasie AB wynosi ona około 50-70%, srednio 60%. Czyli wzmacnaicz o mocy 100W pobiera z zasialcza 166,666666W, uzwgledniajac sprawnosc samego trafa+zasialcza bedzie to prawie 200W. Uzwględniając cos fi, który wynosi pzrewaznie okolo 0,8 daje to około 250VA poboru z sieci.

Co innego statystyka i uzwgledniaie charakteru sygnalu akustycznego i jego pzrebiegu wraz z porownaiem wartosci srednich i maksymalnej...

Dla dwoch kanalów oczywisice bedzie to 500VA.

Zamieszczone przez SoundStarStudio
          To twierdzisz że IREK nie wie co robi ???
          Gdzie tak pisalem?
          Własnie irek wie co robi i to bardzo dobzre!
          Tak samo jak komercyjni producenci spzretu, podajac swoje moce, pobory mocy z sieci itp.

Skomentuj

Uzwględniając cos fi, który wynosi pzrewaznie okolo 0,8 daje to około 250VA poboru z sieci.
            .
            Kąt przesunięcia fazowego cos fi wpływa na wartość mocy biernej podawanej w [VA], pobór z sieci jest mocą czynną w [W].

Skomentuj

A co innego ja niby napisalem? To chyba oczywiscte co to moc pozorna i czynna. Bierna zostawmy w spokoju.

Skomentuj

coś się chyba wam po tego... moc bierna podawana jest w WARACH a moc pozorna w WOLTO AMPERACH moc czynna chyba oczywiste w WATACH.

Skomentuj

NIe wam tylko zboj87-wi.

Skomentuj

Czaruję...
                  X