Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dążenie do HIGH-ENDU czy VOODOO AUDIO??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dążenie do HIGH-ENDU czy VOODOO AUDIO??

Wątek założyłem specjalnie z powodu licznych sprzeczek w tematach konstrukcji użytkowników, m.in. JackaN...

1. Grubość ścianek kolumn subwooferów itp sprzętów DIY i ich znacznie?
    2. Wpływ lepszej(droższej) klasy elementów na dzwięk?(Chodzi juz o kondy np superior i cewki tasmowe konta zykle Jantzeny i cewki rdzeniowe i powietrzne)
    3. Kable sygnałowe zasilajace i ich znaczenie w dzwięku?
    4. Wytłumienie, jego ilość i wlasności?

Reszte pewnie poruszy sie w trakcie...

Chętnych proszę o głos i informuje żeby z tego tematu nie robić kłutni :!:

Proszę o przeniesie moich postów do tego tematu, ponieważ nie chce mi sie pisać jeszcze raz.

Pzdr Piku

Skomentuj

A moze po prostu mod wydzieli czesc tamtego tematu jako nowy a ten wywali :P

Skomentuj

panowie, ale o co chodzi? bo ostatnio nie mam czasu na czytanie

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
          dla mnie np. ma bo do grubszej płyty lepiej się wkręty wkręca. jest grubsza i masz więcej miejsca na wkręt, ale ma to raczej praktyczne niż dźwiękowe

Skomentuj

przy 10cm ściance głośnik siedzi w tubie, tym wycięciu na niego, dopiero dalej jest komora. ciekawe jak to jest rozwiązane w firmowych konstrukcjach.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

zasada jest prosta: im grubiej tym lepiej, warto tez stosowac kanapki z ronych materialow np: MDF, sklejka, wior kazda warstwa ma inne wlasciwosci i rezonans.
              ogolnie chodzi o sztywnosc, pozbycie sie rezonansow oraz mase wlasna obudowy.

2. Wpływ lepszej(droższej) klasy elementów na dzwięk?(Chodzi juz o kondy np superior i cewki tasmowe konta zykle Jantzeny i cewki rdzeniowe i powietrzne)

moja opinia jest taka - jesli cos da sie wylapac w pomiarach ma to wplyw na dzwiek - tak jest tez z tym przypadku oczywiscie bez przesady, ale na wysokotonowke oraz sredniaka warto dac lepsze elementy na base mozna dac nawet rdzeniowa cewke

3. Kable sygnałowe zasilajace i ich znaczenie w dzwięku?

kable sygnalowe maja ogromny wplyw - kiepski kabel z rynku za 2pln bedzie gral beznadziejnie, chodzi o sama jakosc styku i przewodu. IC musi byc porzadny, ekraowany z dobrym wtykiem najepiej kierunkowy i to wystarcza - nie slyszalem nigdy wiekszych roznic pomiedzy moimi kablami DIY a jakmis firmowymi zabawkami.
              dobry przewod, solidne wtyki i pewne luty - to wystarczy

4. Wytłumienie, jego ilość i wlasności?

wytlumienie ma mega wplyw na dziwek - i tutaj kazdy dobiera sobie gw gustu i potrzeb - sprawa bezdyskusyjna i wielokrotnie poruszana

Skomentuj

Hi-end czy voodoo?

Jest takie przyslowie: "co za duzo,to nie zdrowo"

Moim zdaniem wszystko jest dobre,te grube scianki,grubsze (lepiej wykonane) kable,lepsze elementy zwrotnic jak i wytlumienie...ale ludzie,wszystko z umiarem.

Jesli ktos ma dobrze wykonana obudowe,odpowiednio wzmocniona z 30mm frontem to bledem jest myslenie ze jesli sie doda na front kolejne 30mm to wtedy bedzie sie mialo jepszy dzwiek,i zaloze sie ze nikt z was tego nie jest w stanie wlasnymi uszami potwierdzic ze jest lepiej. To ze kazdy z nas jest w stanie potwierdzic po dotyku ze bardziej drga obudowa zrobiona z 30mm niz z 60mm to jest oczywiste. A jesli ktos bedzie mowil ze jest lepiej dlatego ze kolumna bedzie ciezsza i bardziej stabilniejsza to oczywiscie,ja sie z tym zgadzam,ale to samo moge osiagnac stosujac komore balastowa.

Jesli JacekNmial mozliwosc zastosowania tak grubych plyt to spoko,Ja jesli bede robil drozsza konstrukcje tez prawdopodobnie zastosuje grubsze plyty,ale tylko dla swietego spokoju i bezkompromisowosci konstrukcji.

Panowie,wszystko z umiarem,nie robmy z siebie idiotow ktorzy mysla ze jak wywietrza pokoj przed odsluchem to beda mieli wiecej basu.

Pytanie: To jest audiofilizm (w dobrym tego slowa znaczeniu) czy juz tylko audio voodoo? http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                  przy 10cm ściance głośnik siedzi w tubie, tym wycięciu na niego, dopiero dalej jest komora. ciekawe jak to jest rozwiązane w firmowych konstrukcjach.
                  przeczytaj mój wpis jak ja temu sobie poradziłem mój front ma prawie 10 cm

Skomentuj

Budujac zasilacz 5V/1A tez mozna zrobic go zeby dzialal przy 5A pzrez powiedzmy minute, ale po co? Albo budujac samochod tez mozna wstawic do malucha 500KM silnik "zeby byl zapas" ale po co itp itd. Gdyby ktorys z pseudoamatorokonstruktorow popracowal jako inzynier-projektant to by od razu znormalniał...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                      Budujac zasilacz 5V/1A tez mozna zrobic go zeby dzialal przy 5A pzrez powiedzmy minute, ale po co? Albo budujac samochod tez mozna wstawic do malucha 500KM silnik "zeby byl zapas" ale po co itp itd. Gdyby ktorys z pseudoamatorokonstruktorow popracowal jako inzynier-projektant to by od razu znormalniał...

Tak wirówka lepsza i jeszcze ze starej szafy Tragedia....

a dodam że firmy specjalnie robią kolumny z grubego mdf by płacić wiecej za materiał ,transport itp dla mnie możesz tak jak juz pisałem robic z hdf-ki

przynajmniej bedzie lekka

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                        przeczytaj mój wpis jak ja temu sobie poradziłem mój front ma prawie 10 cm
                        ależ widziałem, nadal wyszła tuba sądząc po zdjęciach, ale nie widać ile większa.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                          Tak wirówka lepsza i jeszcze ze starej szafy Tragedia....

a dodam że firmy specjalnie robią kolumny z grubego mdf by płacić wiecej za materiał ,transport itp dlamnie możesz tak jak juz pisałem robic z hdfki
                          Czy mi sie zdaje czy to sa jakies przechwalki ze Ty masz kolumny z MDF-u a inni maja ze starej szafy? Takie cos to na audio stereo.

Dla moderatorow: nie wiem czy wogole jest ses prowadzenia dyskusji w takim temacie,kazdy ma inne zdanie i bedzie probowal na sile wciskac. Jest audiofilizm i jest audio voodoo,jesli ktos nie ma dowodow na pismie co jest co to niech sie nie wypowiada bo juz nie jeden audiofil sie na swoich teoriach przejechal w slepym tescie.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                            Tak wirówka lepsza i jeszcze ze starej szafy
                            Tak sie skalda ze te ze starej szafy sa o niebo lepsze od nowych.. twardsze, ciezsze itp.

Zamieszczone przez nowy1
                            Tragedia....
                            Tak chyba rzekła twa matka gdy cie poczęła... :cry:

Skomentuj

Nigdy nie dyskutuje z kretynem
                              - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Skomentuj

W jakimś temacie o kabelkach, padło jedno trafne spostrzeżenie: "są ludzie tworzący voodoo i są elektronicy".
                                Zamieszczone przez marian
                                Pytanie: To jest audiofilizm (w dobrym tego slowa znaczeniu) czy juz tylko audio voodoo? http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs
                                To duża zawartość portfela. Audiofil słuchający na szerokopasmówce :shock:

Zamieszczone przez pegelmesser
                                czerwony pasek rośnie----->

Skomentuj

IMHO ZAMKNĄĆ TEMAT bo za chwile zacznie się pyskówka a już niewiele brakuje :arrow: patrz posty wyżej :sad:

Skomentuj

Popieram zamknięcie tematu. Nic z niego dobrego nie będzie :)

Skomentuj

Popieram przedmowcow. temat do zamkniecia.

Skomentuj

A ja nie, w pierwszym poście napisałem, żadnych pyskówek oraz sporów miedzy nami. ten kto nietrzyma sie tego co napisalem powinnien dostac ostrzezenie :!: Temat jest założony po to byście nie smiecili sobie i innym w dziale konstrukcyjnym, on jest dla opini a nie sporów :!: Wszystkie spory takiego typu i wyjasnienia na spokojnie prosze o kierowanie w ten wątek, a nie smiecenie kolegom w ich watkach :wink:

Skomentuj

Czaruję...