Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dążenie do HIGH-ENDU czy VOODOO AUDIO??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moze zeby byla calkowita jasnosc bo widze ze dalej nie wiesz o co mi chodzilo:

Cytat
    powinniśmy uzboić w grubsze sciany które uniemożliwiają jakiekolwiek wydostawanie sie niskich f z środka komory

że jak ? :roll:

grubosc scianek to zupelnie inna "bajka" ....
    otorz człowieku wiesz co piszesz ? .........

daj grubasne sciany a przede wszytkim ZATKAJ SOBIE W TAKIM RAZIE OTWOR BR w obudowie bo przeciez jakieś niskie f ci przez niego ze srodka uciekają ! ......

i Ty chcesz prowadzic dyskusje na merytorycznym poziomie ......? jak sie takich rzeczy nie wie....to calkiewm mozliwe ze sluchasz sobie kabelkow !

a twoj tekst kto moze sie wypowiadac o kabelkach a kto nie .........

poprostu ten watek wcale nie ma byc merytoryczny .....to kolejny temacik w ktorym wielbiciele kabelkow beda sobie opowiadac jak to ktory brzmi .....i jeszcze najlepiej jak by im w tym nikt nie przeszkadzal !

zamknac watek ! :!:

scianki ...jak dal bym przetworniki ktore naprawde sa tego warte to skleil bym dwie plyty 18mm ze saba ..napewno lepiej tlumilo by to rezonanse niz jednolita plyta.. (np jedna mdf druga w srodku wiorowa) ....jak bylby jakis monster na basie to pewnie jakies wregi dla wzmocnien ale tez bez przesady....... a jeszcze grubsze scianki to dla mnie tylko i wylacznie po to by robic bajernackie sciecia i nie wierze ze da sie poczuc roznice miedzy takia 36mm scianke sklejoną z dwoch materiałów a scianką 60mm ! wiec......jesli ktos robi grubsze bo ma material czas i wogole to spoko nie mam nic przeciwko ale jak ktos mi pisze ze daje 60mm bo bedzie lepszy dzwiek niz 30mm to jest to voodoo i tyle !

a co do spotu i sluchania.....spoko ....
    seasek + vifka mam we wrocławiu.... hds+vifa hmm musze przywiesc bo zostalo w domu rodzinnym ..a narazie nie mam jak tego na drugi koniec polski przytaszczyc ;p......

no i kwestia gdzie mialby sie odbyc ;p

[ Dodano: 2009-01-20, 11:23 ]
    -----------------
    SoundStarStudio hehe cytat nie mial byc skierowany do Ciebie ...podobny nick i sie zapedzilem ....

co nie zmienia faktu po co ta cala zabawa ......

Skomentuj

bawolek kazda obudowa odesparowuje front glosnika od tylu , o to mi chodziło, namieszałem troche ale prawda i tak jest po mojej stronie a argument rzeczywiscie glupi sory, co do tych scianek to niby najwazniejsze jest wyeliminowanie drgan, w obudowach TL wystarczaja cienkie scianki (front moze byc grubszy) bo jest malo drgan, no i obudowa jest olbrzymia zazwyczaj w stosunku do głosnika...

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
        w obudowach TL wystarczaja cienkie scianki (front moze byc grubszy) bo jest malo drgan
        E?... teraz pojechales

Skomentuj

No faktycznie pojechal. audio-technik, chyba nie widziales TL od srodka. W TL nie wystepuja wzmocnienia bo nie moga,powodowalo by to zaklucenia w falowodzie.

Skomentuj

Tak ale sluchajcie przeciesz tam niema duzych drgan bo jest duzy wylot zreszta te tunele sa potęzne i powietrze ktore tam jest ma duzo wieksze ujscie niz w BR przeciesz...wiem jak wyglada TL i z czego słynie.

Skomentuj

ogolnie audio-technik jedzie po bandzie od pierwszego posta w tym topicu jak on to mówi "prawda i tak jest po jego stronie" :lol: sypie argumentami nieludzko ;p

Skomentuj

Sam główny element tworzący labirynt w TL, jest swietnym wzmocnieniem a jak sie zagina wiecej niz 1 raz to juz w ogole jest ich bardzo duzo i usztywniaja obudowę.

Mam TL z 1 załamaniem to przeciez płyta idzie na 2/3 głębokosci obudowy wiec swietnie wzmacnia obudowę. Pozatym obudowa tl w porownaniu do br czy closed tworzy najmniej drgań.

Skomentuj

Dziękuje Rfck przynajmiej Ty wiesz o co chodzi :wink: Dlatego też nie potrzeba uzywania grubszych scianek, do tego dochodzi jeszcze wymiarowość wiec nie polecamy grubych scian do TL...bawolek w pierwszym poscie napisalem ze chętnych prosze o pisanie postów jezeli Ci sie nie podoba to nie udzielaj głosu i nie siej zamętu, co do argumentów to postaram sie pisać lepsze, tamten wymyślony na poczekanie w ułamku sekundy :razz: :wink:

[ Dodano: 2009-01-21, 17:13 ]
                  A co do kondensatorów i cewek jestem zdania pewnego forumowicza który powiedział ze najlepiej w sekcji srednio i wysokotonowej uzyc lepszych elementów.

Kable sygnałowe, polecam gotowe np PROFIGOLD, robione też ok, ale napewno nie bede kupował 50cm RCA do łaczenia CD i wzmacha za jakies 120zl... Kable do podłaczenia kolumn i głośników w zespolach glosnikowych, mam swoją teorie 2.5mm2 do mocy 120W powyzej cos grubszego, cena za metr przewodu nie powinna dla mnie byc wieksza jak 16zl/m...

Wytłumienie każdy ma jakąs teorie, a wiekszość napewno praktykuje i to polecam wszystkim :wink:

Skomentuj

do tego dochodzi jeszcze wymiarowość wiec nie polecamy grubych scian do TL...
                    A to niby dlaczego? jak bede chcial grubsza scianke to sobie taka zrobie. Dlaczego nie polecasz? bo co? To tak jak bys mowil: "nie polecam 6cm frontu na kolumny". Kazdy kto chce sobie zrobic front 6cm to niech sobie zrobi,tak samo jak grubsze scianki w TL...ale czy to w czyms pomoze to juz inna sprawa,wiec slowa: "nie polecam" tu nie pasuje.

Skomentuj

Inaczej - nie warto gdyż w TL nie zachodzi efekt ciśnieniowy więc obudowa nie musi być super sztywna. Jeżeli ktoś chce dawać grube ścianki to jego sprawa ale nie przyniesie to żadnego efektu poza zwiększeniem i tak już dużej masy.

Skomentuj

... Kable do podłaczenia kolumn i głośników w zespolach glosnikowych, mam swoją teorie 2.5mm2 do mocy 120W powyzej cos grubszego
                        To teoria, nie chodzi o sam przekroj kabla tylko rezystancje. Jak masz 10m kabla 2,5mm2 to zamaist niego mzoesz daz 2m 0,5mm2 i wyjdzie na to samo...

Skomentuj

grube ścianki, przesunięta kopułka wysoko tonowego, dodatkowe wygłuszenie itp. wpływa na dźwięk ale nie w takim stopniu by było to słyszalne dla ucha zwykłego posiadacza audio. A kable to jest największa głupota. Kable nie polepszają jakości dźwięku ale za to kable słabej jakości psują dźwięk....

Skomentuj

Ciezko okreslic pojecie jakos kabla głosnikowego. Jedyne co mozna rozpatrywac pod wzgledem elektrycznym to rezystancja szeregowa, indukcyjnosc oraz pojemnosc miedzyzylowa. Oczywiscie pomijam kwestie wykonaia, izolacji wygladu.

Skomentuj

Coś mnie pokusilo, pogralem głośniej na monitorach z arn150, monitory bez wzmocnien z płyty wiórowej 18 mm wszystkie scianki i jak sie weźmie w ręce monitorek to naprawde czuc drgania, nie wiem czy bym uslyszal roznice pomiedzy takimi a wzmocnionymi, juz nie mowie o froncie tylko o wszelkich sciankach. Moze ktos sprawdzic kto ma monitory na arn 150 ? Paweł S. Ty chyba masz co nie ? Interesuje mnei jak sie zachowuje obudowa podczas głośniejszej gry gdy dotykasz ją całą dłonią na bocznych sciankach czy czuć rezonowanie obudowy ?

Skomentuj

Ja też mam:) Ale to już jutro ci powiem jak to u mnie jest, bo dziś rodzinka wygoni mnie z domu

Skomentuj

Nie przesadzaj arny to nie demon SPL :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                    Nie przesadzaj arny to nie demon SPL :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
                                    Ale i tak zamieszania trochę zrobią

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                      Ale i tak zamieszania trochę zrobią
                                      Chyba w majtach... jak ktoś ma luźne stolce w dodatku..

Nie sądze aby te kolumny przy swoim splu zrobily jakies wieksze zamieszanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser

Napewno wystarczająco żeby późnym wieczorem w niezbyt dużym domu, odkręcone na full przeszkadzały znacząco domownikom... Zresztą koniec offa...

[ Dodano: 2009-01-25, 00:13 ]
                                        Zamieszczone przez pegelmesser

Napewno wystarczająco żeby późnym wieczorem w niezbyt dużym domu, odkręcone na full przeszkadzały znacząco domownikom... Zresztą koniec offa...

Skomentuj

No i sprawdził ktoś ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X