Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dążenie do HIGH-ENDU czy VOODOO AUDIO??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

audio-technik, nie zdajesz sobie sprawy ile na tym forum już było takich "bezsprzeczkowych" tematów :P już nie wspomne, ile razy na tym forum były poruszane kwestie, o które pytasz w pierwszym poście

Skomentuj

Tak ale czy to znaczy ze nie może być zalozony jeden temat sporów z Kulturą przez duże K, czy lepiej waszym zdaniem jak pisze dwóch (sory za wyrazenie) palantów i spiera sie w dziale konstrukcje o jakąś pierdołę typu ON DAŁ ZA GRUBE SCIANKI :!: Wkurza mnie smiecenie u kogoś :!: Możecie zamknąc ten temat ale jestem za podwyzszeniem rygoru w tym dziale o ktorym mowiłem i za jakieś smieszne spory z brzydkimi słowami proponuje karać punktami :!: Powiedzcie sami czy chcecie aby w waszych wątkach ktoś sie kłucił o bzdure :?: Wygłoś opinie i koniec, druga osoba nie musi sie zgadzać a jeżeli chcesz ją przekonac napisz do niej albo załóż wątek swój :!:

Skomentuj

audio-technik, widzisz .. i sam zaczynasz kłótnię

Skomentuj

Wole żeby była ona tutaj niż ma być u kogoś pod konstrukcją, czesto jestem zainteresowany uwagami i je czytam ale jak wątek zaczyna sie przeradzać w kłótnie to razi nawet dalsze sensowne wypowiedzi ludzi którzy w niej uczestniczą... Przestajemy poprostu to czytać...

Skomentuj

Ok,to moze ja wkleje to co napisalem w tamtym temacie:

Zamieszczone przez amdr
            ale czy to nie właśnie dla uszu budujemy kolumny? mnie wali czy miernikowi się podoba, czy wyjdzie współczynnik miesiączkowania pingwinów monachijskich dodatki czy ujemny. kolumna ma grać, dla uszu.
            Zamieszczone przez marian
            Ja bym juz zakonczyl te wywody i bral sie za wiarygodne odsluchy. Quester,co bys powiedzial na slepy odsluch? Zaplanowali bysmy spot,i na tym spocie byla by jedna kolumna ze sciankami 30mm a druga z 60mm o tych samych wymiarach obudowy i na tych samych glosnikach,usiadl bys na przeciwko nich i w slepym tescie udowodnil bys wszystkim ze slychac roznice. Co Ty na to? :wink: Do wygrania lub przegrania jest flaszka i autorytet.
            Dodam tylko ze kazdy ktory twierdzi ze slyszy grubosc scianek,grubosc kabli czy wystajace wkrety moze brac w tym udzial.

Skomentuj

marian ma racje, można zrobić spot dla zainteresowanych skoro piku16 twierdzi ze słyszy różnice kolumn dociążonych i niedociążonych warto może samemu się przekonać, ja jestem zdania PIKU16 dlatego że też zauwazyłem cos podobnego w subie u mnie kiedys dawno, jezeli połoze na niego worek cementu i sub ma kolce to mniej mi meble dygoczą tym samym fajniej sie słucha tego basu, a nie każdy z nas ma pokoj odsłuchowy a wkotrym jest pusto i ma go wygluszonego PRO więc mysle ze warto sprobować niech każdy poloży cos cieżkiego na swoj sub lub kolumny i odseparuje dobrze od podłogi kolcami np i sprawdzi :wink:

Skomentuj

Kiedys byla mowa o wielkim spocie ale niestety nie wypalilo,moze w tym roku cos sie uda zorganizowac?

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item527552726_...ka_gratis.html

Proszę bardzo temat do dyskusji :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                    Jak ktoś chce moge specjalnie dla niego zrobic eksperytemt po miedzy fronatami 22mm i 44mm, na słuch cieżko bedzie co kolwiek uslyszeć ale na "dotyk" owszem i to dość sporą różnice.
                    piku16,chyba pomyliles imprezy,"gotyk na dotyk" to metalowa impreza odbywajaca sie w toruniu,bardzo fajna zreszta. Tym co teraz napisales sam sobie zaprzeczasz...czyli jednak nie slychac :wink:

Zamiast pisać czy jest różnica czy nie to wezcie sie do roboty i to sprawdzcie, a nie piszecie o czymś czego wogole nie doświadczyliscie.
                    Ja juz to mam za soba wiec taka rozmowa ze kolumny graja lepiej majac front 60mm niz 30mm mnie poprostu...no... :roll:

Skomentuj

przecieramy ściereczką powierzchnię styku dwóch metali, wtyczek, baterii i gotowe.
                      W tym momencie pozostaje nam już tylko cieszyć się wyraźnie lepszym dźwiękiem i wizją.
                      I po co męczyć się ze zwrotnicami, strojeniami i innymi dyrdymałami? Wystarczy przetrzeć ściereczką ;D

Skomentuj

a wiec po co te twoje drunowate wypowiedzi... .
                        One nie sa durnowate tylko moze zle zaadresowane :wink:

Skomentuj

Wiecie co? Nie potraficie dyskutować na poziomie.
                          Jeden wjeżdża na drugiego zamiast na to co ktos napisał na dany temat.
                          Ludzie walczcie na argumenty a nie na pierdoły.

Czy sporządzenie frontu o grubosci 6 cm jest błędem ??? NIE JEST. Tak więc dajcie spokoj.
                          Moze i jeden słyszy a drugi nie ale jak ktoś woli dla świętego spokoju dać tak gruby front to nie bedzie sobie potem w brode pluł że tego nie zrobił.

Nikt tu uparcie nie twierdzi że montaż bardzo grubej scianki przedniej zmienia diametralnie brzmienie, moze są to subtelne zmiany, wyczuwalne pewnie w wiekszosci sugestii. Ale jak ktos sie czuje lepiej z frontem grubym niz standardowym ~18 - 22 mm. to niech go sobie robi, bo nie jest to BŁĘDEM a moze byc tylko zaletą.

Osobiscie robie w podłogówkach scianki 36mm i uwazam je za wystarczające i uważam że drgania są stanowczo mniejsze niz na 18 mm ale czy przy tej samej konstrukcji bedzie to do wychwycenia to nie wiem, nie robilem bezposredniego porównania bo jest to przerost formy nad treścią.

Skomentuj

Wcale nie napisalem ze jesli ktos zrobi front 60mm to to jest blad,ba,nawet napisalem ze sam taki zrobie jesli bede robil drozsza konstrukcje,ale mowienie ze slychac roznice pomiedzy frontem 30mm a 60mm jest troche ala audio voodoo,i w ta wlasnie strone zmierzam.

Tak jak pisalem,mozna zrobic spota i tam wszystko wyjasnic podczas slepego testu,wtedy bedziemy mieli jak na dloni czy slychac czy nie.

Druga sprawa: nie mylmy ciezaru kolumny z gruboscia frontu,albo ktos mowi o wplywie grubosci frontu na dzwiek albo o ciezaze kolumny.

Skomentuj

marian mów w prost, nie kazdy czyta między wierszami...
                              Rfck zgadzam sie z Tobą nalezy argumentować wypowiedzi a nie jechać się nawzajem, jakbyście mogli to byście sie pobili zaraz a ktos powiedział kiedyś ze argumenty sa najlepsza bronią a nie mięśnie :wink:

Tak w ogole pomyslal ktoś po co stosujemy scianki o większej grubości :?: Właściwie to pomyślcie troche na ten temat co jest celem obudowy a raczej co było celem konstruktorów, kiedyś jak i dziś chodziło o to aby jak najlepiej odseparować tylną cześć membrany(tył głosnika) od przedniej cześci membrany(przód głosnika), dlatego np subwoofer o duzym SPLu (nie mylic z PROaudio chodzi o home audio) powinniśmy uzboić w grubsze sciany które uniemożliwiają jakiekolwiek wydostawanie sie niskich f z środka komory(oczywiscie mamy różne obudowy, otwarte zamkniete BR TL i wiele innych ale każda ma na celu separacje tylnej czesci glosnika od przedniej). Niech ktoś nie mówi ze tłumi sie wytłumieniem na to odpowiem tak WRZUC SOBIE GŁOŚNIK W POSCIEL I NIECH GRA :!: Więc jak najbardziej grubsze scianki sa korzystniejsze, ale pamiętajmy ze w pewnym stopniu dla nas, kazdy z nas juz ten stopien powinien określic czy dla suba na XXLS 32mm MDF to mało czy za dużo itp...

pzdr :wink:

Skomentuj

Cytat
                                przecieramy ściereczką powierzchnię styku dwóch metali, wtyczek, baterii i gotowe.
                                W tym momencie pozostaje nam już tylko cieszyć się wyraźnie lepszym dźwiękiem i wizją.

I po co męczyć się ze zwrotnicami, strojeniami i innymi dyrdymałami? Wystarczy przetrzeć ściereczką ;D
                                I po co robić front 9cm jak wystarczy przetrzeć ściereczką i już lepiej gra :lol:

Może wypadało by to zmierzyć bo ucho może być nie miaro dajne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                  Wiecie co? Nie potraficie dyskutować na poziomie.
                                  Jeden wjeżdża na drugiego zamiast na to co ktos napisał na dany temat.
                                  Ludzie walczcie na argumenty a nie na pierdoły.
                                  Obserwuje tą dyskusję i odnosze takie same wrażenie.Aż strach sie wypowiadać.Jeżeli ktoś ma inne zdanie niż większość to odrazu niema racji i po nim się jedzie.Pare przykładów takich nic niemówiących tematów na forum jest,więc do konkretów bo też jestem ciekaw efektów.Trzeba jeszcze pamiętać że każdy ma swój gust i zdanie,to trzeba uszanować.

Skomentuj

powinniśmy uzboić w grubsze sciany które uniemożliwiają jakiekolwiek wydostawanie sie niskich f z środka komory(oczywiscie mamy różne obudowy, otwarte zamkniete BR TL i wiele innych ale każda ma na celu separacje tylnej czesci glosnika od przedniej). Niech ktoś nie mówi ze tłumi sie wytłumieniem na to odpowiem tak WRZUC SOBIE GŁOŚNIK W POSCIEL I NIECH GRA :!: Więc jak najbardziej grubsze scianki sa korzystniejsze,
                                    oj sam sobie zaprzeczasz....

z tą poscielą to porównanie masakrycznie niedobrane gdzie tu wtedy masz odzzielenie przodu przetwornika z tyłem ? ...
                                    "normalnie jak łysy grzywką o kant globusa"

powinniśmy uzboić w grubsze sciany które uniemożliwiają jakiekolwiek wydostawanie sie niskich f z środka komory
                                    że jak ? :roll:

grubosc scianek to zupelnie inna "bajka" ....

sam autor tematu ....nie ma zadnych merytorycznych argumentow o ktore sie upomina :/

a tekst: "jak nie slyszysz wymiany przewodu to sie nie wypowiadaj... nie się wypowiadaja tylko ci co słyszą" rozbawił mnie do łez :lol:

===============================

od siebie powtorze to co pisalem odnosnie przewodów...

ktos kto nie zdaje sobie sprawy z tego co robi kupuje przewody grube jak paluchy a w zwrtoce przy wooferze/midwooferze ma w szeregu cewke z np 20m DRUTU 1,2mm .....

tak to wlasnie ludzie dąza do doskonalosci hehe... ale tak to jest jak sie nie zna podstaw
                                    fizyki :/ ... i slysza jak mu kabelki grają hmm
                                    a czemu nie ma w takiej prasie sluchania cewki w zwrotnicy przeciez jak slyszy wymiane 5m przewodu to i uslyszy wymiane 20 metrow drutu z ktorego jest cewka z 1,2 na 1,5mm ............taki to wlasnie smiech na sali

tak naprawde to jestem nastepna osoba dla ktorej ten watek to wielka farsa i tyle !
                                    zamknac to na serio nic z podobnych topicow nigdzie nie wyszlo pozytecznego i nie wyjdzie :!:

Skomentuj

To jak? robimy te odsluchy czy bedziemy sobie wykresiki pokazywac?

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                        w zwrtoce przy wooferze/midwooferze ma w szeregu cewke z np 20m DRUTU 1,2mm
                                        już o tym pisałem w temacie o kabelkach... dlatego uważam, że przekrój 2,5mm jest w zupełności wystarczający.

Zamiast się kłócić ustalmy wystarczającą normę. Przykład kolumna podłogowa o wymiarach 100x22x32cm:
                                        -grubość ścianek max 22mm, ze dwa wzmocnienia, najlepiej pochyła tylna ścianka
                                        -elementy w zwrotnicy: mid-woofer cewka max1,4mm, kondensator elektrolityczny bipolarny. Tweeter cewka 0,7mm, kondensatory MKP, Jantzen itp. Kondensatory na 100V.
                                        -kabelki max 2,5mm. W zwrotnicy dla mid-woofera 2,5mm dla tweetra max 1mm
                                        -wytłumienie: po testach, ile i czy w ogóle.

Skomentuj

bawolek, uderz w stół a norzyce się odezwą.Nie prowokuj do głupich dyskusji,bo nie pomogą ani tobie ani innym.....mi się poprostu niechce wykłucać i że ciebie coś rozsmiesza do łez czy nie mam głęboko.....
                                          DIGIPROCOMP, przypuszczam że każdy z nas będzie miał inne normy więc wycelowanie w złoty środek to strata czasu....

Jeden będzie robił budy całe życie z wiórówki 18mm,drugi fronty mdf 60mm,i każdy będzie zadowolony.Jeden kupi sobie kabelki 4mm OFC a drugi 0,75mm ALU,i temu muza leci z głośników i temu.....Faktycznie jak się nie słyszy róznicy to poco przepłacać........Innym sprawą jest bezkompromisowe podejście do sprawy..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X