Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] nowa puszka do 1000zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[komputery] nowa puszka do 1000zl

jak w temacie - wypadlem juz dawno z tematu wiec prosze o pomoc.
    potrzebuje zlozyc puszke dla brata do 1000zl - to jest kompletny max!
    komp uniwersalny i do gier i do multimediow - nic bardziej ambitnego tam nie bedzie robil

zakupy bede robil tutaj http://www.shift.sklep.pl/
    aha - DVD odpada (juz jest nowy), klawiatura, mysz itp tez odpadaja

i moze tak dla porownania (dla mnie) komp + monitor do tych 1000zl - ciekaw jestem czy to bedzie cos lepszego niz moj 8 letni staruszek :lol:

Jedno podstawowe pytanie. Czy brat ma zamiar używać tego kompa do grania? Tzn czy w grę wchodzi grafika zintegrowana czy ma być normalna grafa. W takim wypadku trzeba oszczędzić na innych podzespołach kosztem grafy. Co do kompa dla Ciebie to ja ostatnio złożyłem w agito.pl kompletnego kompa za ok 1200zł, jednostka, monitor, klawiatura, mysz, komputerowe pierdziawki S120, listwa, mogę zarzucić zestawieniem dla porównania.

Widzę, że do grania, teraz zauważyłem. Jeżeli chce pociąć w coś na topie to będzie problem. Zaraz coś postaram się zmajstrować.

Skomentuj

Myślę że to jest sensowny zestaw
      Procesor Athlon 64 AM2 5200+ BOX
      Pamieć DDR2 2 GB 800 MHz Kingston
      Płyta główna GA-MA78G-DS3H GIGABYTE
      Obudowa Nice II 3030 Silver 350W Modecom
      Dysk twardy 500 GB 7200 SATAII 16MB Samsung
      Suma: 1017,80
      Grafika jest zintegrowana, w przyszłości można dokupić coś dużo szybszego. Zastanowienia podlega tylko fakt takiego sobie zasilacza. Ciekawe co inni zaproponują :wink:
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Pewnie bedzie wiele glosow co do tego jaki sprzet zlozyc. Ze swojej strony proponuje oprzec komputer na procesorze c2d, minimum 2gb ramu i szybki dysk twardy(7.2k obrotow, zapis prostopadly) aby komfortowo pracowac. Do tego markowy zasilacz i wydajna plyta glowna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Łyszka
          Czy brat ma zamiar używać tego kompa do grania? Tzn czy w grę wchodzi grafika zintegrowana czy ma być normalna grafa.
          czytaj uwaznie pierwszy post - to ma byc glownie do gier. ale nie spodziwam sie niewiadomo jakiego sprzetu bo w obecnym kompie jest GF Ti3 200 i daje rade w grach tylko ze caly system zaczyna coraz gorzej chodzic...
          jestesmy z pokolenia co wychowywali sie na commodore, atari, amigach i starych PieCach wiec nam nie zalezy az tak bardoz na shaderach 10 generacji czy czyms podobnym :P (sam juz nawet nie wiem ktore obecnie sa bo przestalem grac jak gry wymagaly min 2,0)
          Co do kompa dla Ciebie to ja ostatnio złożyłem w agito.pl kompletnego kompa za ok 1200zł, jednostka, monitor, klawiatura, mysz, komputerowe pierdziawki S120, listwa, mogę zarzucić zestawieniem dla porównania.
          a pokaz co tam ciekawego wyszlo - moj staruszek (athlon 2400, 768mb, 2x80gb, ti4200 itp itd) zaczyna sie juz sypac i nie wiem czy wymienic tylko plyte glowna czy calosc (dopiero w wakacje)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            czytaj uwaznie pierwszy post - to ma byc glownie do gier.
            Czytaj uważnie mój post. Przecież się poprawiłem Poza tym ja też należę do tej generacji, nie jestem aż takim szczylem, po prostu jestem w miarę na czasie (o ile można być w miarę na czasie w dzisiejszych czasach..)
            Dla brata na szybko:

Karta Graficzna PALIT 4670 512MB DDR3 - 306
            Procesor Athlon X2 4450E BOX - 222
            Pamieć DDR2 2 GB 800 MHz CL5 - 79
            Obudowa Nice II 3030 Silver 350W - 146
            Dysk Twardy Barracuda 250 GB 7200 SATA2 16MB - 177
            Płyta główna AM2NF3-VSTA - 165
            SUMA - 1058,50

Ja bym dla siebie wziął coś podobnego. Karta klasy 4670 ma pobór mocy w granicach 50W. Myślę, że ten zasilacz byłby wystarczający. Dążył bym do takiego zestawu, kosztem np. pojemności dysku. Zależy jeszcze jaki ma monitor, na jakiej rozdzielczości będzie grał. Przy LCD to ważne, żeby najlepiej w natywnej... itp. itd. Co do tego zestawu co składałem to oto on:
            Kabel SerialATA
            Ever listwa zabezpieczająca Standard 3 metry
            Logitech OEM S120 czarny
            Samsung 19" LCD SM 920NW
            AMD Sempron LE-1150 AM2 BOX
            Lite-On DVD+/-RW LH-20A1L czarny
            A4-TECH KL-30 Black
            ASRock N61P-S
            Goodram DDR2 1024MB 667MHz CL5.0 BOX
            A4-TECH Mysz OPTO 013 2xClick Czarna
            Logic B14 czarna Feel 400W
            Seagate Barracuda ST3250310AS (250GB, 8MB, SATA/300, NCQ) - SUMA 1136

Miał to być maksymalnie budżetowy komp, ale żeby wszystko w nim było. Instalowałem na nim system, stery itp i powiem, że całkiem przyjemna jest na nim praca. Grafika zintegrowana GF6150, odpalałem na próbę NFS Most Wanted, chodził płynnie na 640x480.

Skomentuj

Łyszka popatrz na tą płytę główną którą zaproponowałeś. Ona ma AGP :!:
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
                Łyszka popatrz na tą płytę główną którą zaproponowałeś. Ona ma AGP :!:
                Sorry, mój błąd, ale raczej o cenę chodzi, bo w podobnej można kupić. Zamiast tej - Płyta główna K9VGM-V - 167, tylko, że na Vii.
                Ze zintegrowaną grafiką np. takie coś:
                Obudowa Easycase 3343 Black
                Zasilacz Tagan TG400-U33 2-FORCE
                Procesor Athlon 64 AM2 X2 4850E BOX
                Płyta główna MSI M3N78-CM
                Pamięć DDR2 2 GB 800 MHz Goodram
                Dysk twardy Samsung SpinPoint 250 GB Serial ATA II - SUMA 1026

Takie coś raczej jako baza pod przyszłą rozbudowę (obsługa Phenomów, PCI-E) Ważne, żeby Paweł miał wybór pośród różnych opcji ;]

Skomentuj

Gigabyte MA78GM-S2H /AMD 780G/ płyta główna z najmocniejszą obecnie kartą graficzną zintegrowaną i myślę że odpalisz na niej nowe tytuły.
                  Oczywiście do tego np
                  AMD Athlon 64 X2 5600+ /2.9GHz, 1MB, BOX, AM2/
                  A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition
                  Dysk samsung 500GB sam wybierz
                  MArkowy ZASILACZ!! 400W tak samo ;p
                  no i jakaś buda według gustu. W 1k się zmieścisz myślę.

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
                    Gigabyte MA78GM-S2H /AMD 780G/ płyta główna z najmocniejszą obecnie kartą graficzną zintegrowaną i myślę że odpalisz na niej nowe tytuły.
                    Oczywiście do tego np
                    AMD Athlon 64 X2 5600+ /2.9GHz, 1MB, BOX, AM2/
                    A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition
                    Dysk samsung 500GB sam wybierz
                    MArkowy ZASILACZ!! 400W tak samo ;p
                    no i jakaś buda według gustu. W 1k się zmieścisz myślę.
                    Hmm, myślisz czy zgadujesz? Bez urazy, ale procek i płyta to już jest 600zł, a gdzie jeszcze w tych 400zł zmieścić zasilacz, dysk, ram i obudowę? Najbardziej gówniana obudowa kosztuje przynajmniej 60-70zł... W 1k zł nie ma zbyt dużego pola manewru. To tak jak z budżetowymi kolumnami :)

Skomentuj

pawle twoj brat jest fanem Ati, AMD czy NV, Intel? czy to nie istotne?

ja np: prędzej bym się powiesił niż kupił coś intela czy NV

[ Dodano: 2009-01-31, 16:02 ]
                      aha, ludzie proponują tutaj zintegrowaną grafe, do gier kiepski pomysł.
                      Zapytaj sie brata konkretnie co on chce robić, bo wiesz, to ze ktoś lubi grac to pojęcie względne, lubi grać na high detalach? Często gra?
                      W sumie wszystko sprowadza się właśnie do tego grania.

Skomentuj

Ja osobiście bym sie wstrzymał, ceny sprzętu sa tak chore ze nie opłaca sie kupowac, w 1kzł zmieścisz sie tylko z czyms totalnie low endowym. w dni dzisiejszym najlepszym wyborem w okolicy lekko ponad 1000zł jest Intel e5200(300zł), do tego jakias płytka na p35/45 (220-330zł), 2GB ramu 70-100zł, reszta wedle uznania, najtańsza logiczna karto jest chyba Palit sonic + 8600GT(oczywiście używka z allegro).

Nie chodzi o wojnę typy Intel VS AMD bo każdy obiektywny człowiek wie ze Intel teraz dosc mocno daje po dupie AMD.

Skomentuj

I co z tego ze amd dostaje po dupie?? i tak 80-90 % wydajnosci wgrach zalezy od karty graficznej.

Karta graficzna X1650 PRO 512 BOX PowerColor 230,60
                          Płyta główna AM2 M2A-VM 690G V/L 194,-
                          Procesor Athlon X2 4450E BOX 222,-
                          Dysk twardy Caviar SE 160 GB 7200 RPM SATA 169,10
                          Pamieć DDR2 1 GB 800 MHz Oem x2 56,20
                          COLORS-IT L8014-B35 350W 101,-
                          Suma:
                          927,80

Ja ostatnio skladalem bardziej low-endowe zestawy ipsokojnie mozna na nich grac w COD-wow, nfs:ug czy gta4... Wg mnie wydanie wiekszej kasy niz 1000-1500 na komputer w tych czasach to wyrzucenie pieniedzy w bloto... Panowie troche rozsądku...

Skomentuj

michone owszem ale niestety nie wiem jak inni ale mało gram i procek potrzebny mi do innych zastosować. Zamiast karty która dałes naprawde lepiej kupic 8600GT duuzo wydajniejsza!

Skomentuj

Czytaj uważnie mój post. Przecież się poprawiłem
                              sorki, ale tak samo jak ty odpisywalem na pierwsza czesc wypowiedzi zanim przeczytalem calosc :P

Poza tym ja też należę do tej generacji, nie jestem aż takim szczylem, po prostu jestem w miarę na czasie (o ile można być w miarę na czasie w dzisiejszych czasach..)
                              nawet nie spojzalem na wiek :roll:
                              tak wiec wiesz czym sie roznia prawdziwe gry od tego co jest obecnie

Karta klasy 4670 ma pobór mocy w granicach 50W. Myślę, że ten zasilacz byłby wystarczający. Dążył bym do takiego zestawu, kosztem np. pojemności dysku. Zależy jeszcze jaki ma monitor, na jakiej rozdzielczości będzie grał. Przy LCD to ważne, żeby najlepiej w natywnej...
                              po przygodach z zasilaczami wolalbym odrazu kupic lepszy (chociaz obecny modecom trzyma zaskakujaco dlugo biorac pod uwage opinie o nim)
                              dysk nie musi byc za wielki - brat obecnie ma kilkadziesiat GB i nawet w polowie nie jest zapelniony
                              monitor narazi staruszek CRT ale w przyszlosci to sie pewnie zmieni..

Karta Graficzna PALIT 4670 512MB DDR3 - 306
                              mozesz mi powiedziec co to jest? :roll:
                              firme znam ale modelu juz nie - co to wogole jest i co soba reprezentuje?

Co do tego zestawu co składałem to oto on:
                              Kabel SerialATA
                              Ever listwa zabezpieczająca Standard 3 metry
                              Logitech OEM S120 czarny
                              Samsung 19" LCD SM 920NW
                              AMD Sempron LE-1150 AM2 BOX
                              Lite-On DVD+/-RW LH-20A1L czarny
                              A4-TECH KL-30 Black
                              ASRock N61P-S
                              Goodram DDR2 1024MB 667MHz CL5.0 BOX
                              A4-TECH Mysz OPTO 013 2xClick Czarna
                              Logic B14 czarna Feel 400W
                              Seagate Barracuda ST3250310AS (250GB, 8MB, SATA/300, NCQ) - SUMA 1136
                              po tym widac jak stary jest moj komp :oops:
                              ja za swojego placilem 5000zl a teraz za tysiaczka mozna miec lepszego :lol:

Zamieszczone przez El_liero
                              pawle twoj brat jest fanem Ati, AMD czy NV, Intel? czy to nie istotne?
                              on nawet nie wie ze jest cos takiego jak karty ATI lub nVidii ;]
                              Zamieszczone przez michone
                              I co z tego ze amd dostaje po dupie?? i tak 80-90 % wydajnosci wgrach zalezy od karty graficznej.
                              no i dlatego na procku bym troche przyoszczedzil - nie potrzeba potworow wielordzeniowych do ogladania filmow ;]

Zamieszczone przez dj_zibi
                              Ja osobiście bym sie wstrzymał, ceny sprzętu sa tak chore ze nie opłaca sie kupowac
                              az tak bardzo podrozaly? wiem ze na koniec wakacji ceny sa najnizsze - myslisz ze warto sie wstrzymac?

Zamieszczone przez michone
                              Karta graficzna X1650 PRO 512 BOX PowerColor 230,60
                              Płyta główna AM2 M2A-VM 690G V/L 194,-
                              Procesor Athlon X2 4450E BOX 222,-
                              Dysk twardy Caviar SE 160 GB 7200 RPM SATA 169,10
                              Pamieć DDR2 1 GB 800 MHz Oem x2 56,20
                              COLORS-IT L8014-B35 350W 101,-
                              Suma:
                              927,80
                              i to mi sie wydaje calkiem racjonalne - tylko napisz cos wiecej o tej karcie :roll:

Skomentuj

imho:
                                e1200 , ew e2200 ew cokolwiek innego 65nm *(ew 5200, ale to 45nm)
                                asus p5ld2 *(p5k)
                                ddr2 - 2gb, dowolnej firmy, aby miał te 667, ja ostatnio za 35zł + wysyłka kupiłem 667 co stabilnie robi 870, a nawet ze std zegarem wystarczy do wszystkiego, szczególnie żę na ww procach robisz napięcie w dół i takty 30% w górę nie grzejąc dodatkowo proca (napięcie ma do mocy w kwadracie, takty liniowo)
                                do tego jakiś 3870, 9800, coś w ten deseń
                                hdd najlepiej byłoby kupić z 750, ale można i 500 szczególnie że dolar drogi
                                zasilacz - delta, nie pamiętam znaczków, w każdym razie ta z 12cm wiatrakiem - nie ma konkurencji do jakiś 100-130zł
                                budę wypadałoby jakąś nie za 30zł kupić, bo te tanie gówna są z puszki robione, mają masę niedoróbek typu źle znitowane i 5.25 cala nie chce wejść.
                                jak się postarasz jeszcze na monitor zostanie ;]
                                Zamieszczone przez Pawel S.
                                i moze tak dla porownania (dla mnie) komp + monitor do tych 1000zl - ciekaw jestem czy to bedzie cos lepszego niz moj 8 letni staruszek :lol:
                                pytani jaki monitor, za 200zł można już kupić coś prawie nowego 17 calowego co nie będzie po oczach dawało za bardzo , smużyło itd.

[ Dodano: 2009-01-31, 21:44 ]
                                przyznam że nie chce mi się czytać postów wyżej, ale athlony sobie odpuść, nie mają żadnego uzasadnienia, a wielu ludzi kupuje je opierając się na opiniach rodem z czasów athlonów xp...
                                "firmowość" ramu też olewaj, ludzie kupują geile i kignstony dla ładnych radiatorów i (sam nie wiem po co)...

Skomentuj

Oczywiście lepiej zakupić dwie kości bo niby ma się tego duala, ale w praktyce mało on daje, więc radziłbym zakup ramu 2GB w jednej kości - łatwiej w przyszłości sprzedać, a jak z dokupowaniem to 2gb się dokupi i będzie 4GB. Co do dysku to polecam Barracuda 250 GB 7200 SATA2 16MB (ceny w tym sklepie co podałeś w pierwszym linku są chore, ale sam zdecydowałeś ). Mam ten dysk i sobie chwalę. Gwarancja na niego to 5 lat i działa na takiej zasadzie, że jak oddajesz na gwarancję od ręki dostajesz nowy (bez naprawy i bez czekania). Jak już wchodzić na płytę opartym o chipsecie asusa to polecam chipset 780. Karta graficzna - hmm ATI ma problemy ze sterownikami, ale można się pobawić, ale w tym sklepie ciężko o coś lepszego niż x1650 ( w sumie integra nie jest taka zła jak nie będziesz grał :P - ale raczej ten komputer ma służyć do gier więc nie wiem czy nie lepiej poszukać np 9600GT i troszkę przekroczyć budżet ).

Skomentuj

No i takero wyjasnił. Tylko karta takero nie ta cena, chyba ultra tanio bedzie 8600GT.

Co do AMD to chyba naprawde ludzie ciągle myslą ze AMD to dawny XP czy Athlony 64, niestety nie ta era.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      athlony sobie odpuść, nie mają żadnego uzasadnienia, a wielu ludzi kupuje je opierając się na opiniach rodem z czasów athlonów xp...
                                      czyli nowe athlony to nic ciekawego?

Skomentuj

dj_zibi, Jeżeli porównamy C2D np. z Athlonem 6000+ to wiadomo co wygra (miałem więc wiem).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X