Kurczę widzę że temat: ,, Pokaż się na forum, czyli forumowicze na zdjęciach" działa innym a mi na przykład nie działa :neutral:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Konsekwencje ataku na diyaudio.pl
Collapse
X
-
Temat "laserówka do 200zł" nie działa
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13532
a jutro w MM wyprzedaż :sad:
Skomentuj
-
nie zebym kogos krytykowal...
ale dziwie sie skad macie takie problemy z postawieniem serwisu na nogi po "awarii/wlamaniu"
czy czlowiek ktory zajmuje sie serwerem/shellem cokolwiek to jest, nie robi regularnie kopii?
taki serwis tzn. jego baza + katalog ze skryptami forum po kompresji nie bedzie duzo zajmowac, wiec co za problem robic backup codziennie np o 2-3 w nocy (kopie przeca mozna sobie co jakis czas w paczce .tar.gz|bz2 przepychac do domu na dysk), w razie jakiejkolwiek awarii spokojnie mozna wywalic caly katalog, wgrac z kopi glanc "czystą" wersje (conajwyzej bedziemy miec 1-dniowy rollback) to samo z baza danych ;]
po takich zabiegach zero problemow z dzialaniem bo przeca odtworzylismy kopie 1:1 ze wczoraj, nie rozumie ;-p
tak jak pisalem na poczatku, nie chce nikogo obrazac ze nie dopelnia swoich kompetencji czy cos, taki hint! (i jestem ciekaw ;p)
zdrówko
Skomentuj
-
kazdy szanujacy sie admin robi regularne kopie zapasowe, to jest akurat normalne i nie jest to zadna nowosc, nikt rozsadny nie idzie na "hardcore", "teraz jest to i bedzie, nie ma sensu robic kopii" (potem wlasnie sie tak dzieje, przywracanie zajmuje 2 tygodnie, cos nie dziala czy cos, to akurat mala sprawa jest, bywaja przeciez "cięzsze" serwisy, bazy)
a to ze uzytkownikow windowsa neka trojan, to prawdopodobnie zostal on jakims sposobem pod "cos" podczepiony (czyt. zostal zmodyfikowany jakis skrypt, cokolwiek poniewaz sposobow jest wiele), wiec w takim przypadku przywrocenie kopii z dnia przed "atakiem" pomoze, poniewaz dzien wczesniej wszystko bylo okej (skrypt byl "czysty"), oczywiscie przywrocenie ma sens wtedy gdy ewentualna luka zostala "zalatana"
Skomentuj
-
A jakby ktoś przeczytał temat, a nie pisał jak filip z konopii, to by wiedział, że kod forum został specjalnie złamany, po to aby nakryć złoczyńce - i przez to forum bylo nieczynne przez kilka dni - aby haker znowu zaatakował i wpadł - tak też się stało. Ale niestety posypał się przez to mechanizm forum, nad którym Q pracuje już od kilku dni.
Myślę że już sprawa jest zrozumiała?
Skomentuj
-
Raportuje, iż najezdzajc myszka na tytył watku ukzauje sie mi nieprawidlowa ilosc nieprzeczytanych wiadomosci w danym watku, np. w temacie wyswietla mi ze jest icj 19a wchodzac w watek sa 3...
Skomentuj
Skomentuj