Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Voice Kraft - zabijam stereotyp. Ciekawostka :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Voice Kraft - zabijam stereotyp. Ciekawostka :)

Tak jak w temacie. Firma VoiceKraft - Vk kojarzona jest z bublem za małe pieniądze. Ja nigdy nie wychodziłem z założenia, że firma wyznacza jakość. By obalić z góry przyjęte przyzwyczajenie postanowiłem kupić i przetestować fabryczne subwoofery marki Vk model VK7830. Modele 7800/7810/7820/7830 to ten sam środek ale różne wykonania skrzyni
    - każda ma ciut inny design. Z góry psychicznie nastawiałem się na zawód skoro tyle się o tym czyta. W momencie otrzymania sprzętu doznałem bardzo pozytywnego zaskoczenia - jakość wykonania stoi na naprawdę wysokim poziomie. Wszystko pasuje do siebie idealnie, nic nie odstaje. Skrzynia wykonana z płyty MDF 16mm - przód to prawdopodobnie kartonówka 18mm. Całość jednym słowem prezentuje się rewelacyjnie. Oczywiście wygląd zewnętrzny to nie wszystko. Po wyjęciu głośnika szczena mi opadła. Elektronika stoi na najwyższym poziomie ! Głośnik bardzo twardo zawieszony, bardzo solidnie wykonany. Cewka 39mm jest dość solidnie chłodzona. Magnes do małych nie należy, kosz tłoczony bez zbędnych rezonansów. Tuner BR zaokrąglany z obu stron - brak świstów. Powracając do elektroniki - szok... .

Cały koniec mocy oparty o tranzystory (tak jak się spodziewałem). Parka 2SA1943/5200 jako prądówka, napięciówka symetryczna (coś jak krell ksa100). 2x10 000uF w zasilaniu oraz spore trafo toroidalne 2x35,5V. Firma podaje 120W mocy ciągłej - głośnik ma 6R dlatego bez pomiaru wiadomo, że wyciągnie ok 150W mocy ciągłej przy takim zasilaniu (trafo spokojnie wystarczy). Potencjometry alpsa z serii mini.. Lepiej być nie mogło!

Dźwięk - w życiu miałem masę subwooferów znanych marek. Niskie jak i wysokie modele. Ostatnim jaki miałem była Yamaha YST-SW515 za 1100zł. Vk za 315zł ją zabił. Yamaha miała problemy z niskimi tonami - większość to dudnienie, dusiła się przy większej mocy. Brak wykopu. Vk za 315zł niema ani jednej wady yamahy która
    kosztuje 4x więcej. Bas jest dość dynamiczny i schodzi naprawdę nisko.

Dlaczego to piszę? Po to, żeby niektórzy przestali płakać jak usłyszą Voice kraft. Wszystkie nowe serie są godne uwagi a w swoim przedziale cenowym NIEMA NIC LEPSZEGO.

W ODNOŚNIKU NIŻEJ CAŁA GALERIA ZDJĘĆ ŚRODKA.
    http://picasaweb.google.pl/altonzasx/VoiceKraftVK7830#

No proszę czyżby obalenie mitu..

Osobiście podchodzę do tego z dystansem, co prawde nie slyszałem gotowych konstrukcji VK, ale miełem styczność z samymi głośnikami a one nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia..

PS. w galerii br wyglada na papierowy z plastikowa nasadką czy tak jest w rzeczywistości ??

Skomentuj

ALTON, no fajnie, jest jakas alternatywa. ale opisa cos wiecej z brzmienia. porownaj to najlepiej do jakiegos glosnika uzywanego w DIY.
      skoro ten sub jest taki dobry to ja nie bede sie meczyl z budowa suba dla kolegi tylko to mu kupie - do kina sie sprawdzi?

Skomentuj

Pawel S. Alton nie bawi sie w DIY poza moimi fanaberiami, wiec zapewne ciężko mu porównać to do własnej konstrukcji.

Skomentuj

W 98% fabrycznych subów tuleja jest papierowa. Nie wiem jak wyglądają stare serie Vk ale z tego co widziałem niektóre modele są marne.. Tak czy siak ja odnoszę się do nowego modelu.

Ps. Pierwszy post na diyaudio po ponad 2 latach :).

Skomentuj

mój kuzyn ma kolumny (modelu nie pamiętam, ale cos takiego jak te z linka) Vk http://www.allegro.pl/item563603523_..._2_kolory.html
            1.obudowa tył to jakas paździerzowa czy cos takiego cienkiego,
            2. br umiejscowiony z tyłu kuzynowi wypada a jednej kolumny
            3.jeśli idzie o jakość dzwięku to grają na poziomie starej wieży sony mhc 690
            4. głosne są kuzyn powiedział, ze słychac go było na ulicy 9mieszka na 4 piętrze i mówił, że okna miał zamknięte)

Skomentuj

W końcu się okaże że na darmo się wysilamy i wydajemy setki złotych na drogie głośniki jak tu najtańsze VKty są lepsze :grin: .

Skomentuj

Widać, że jest przekaźnik więc i może jakieś zabezpieczenia też ma.

Skomentuj

Jestem zaskoczony muszę powiedzieć... ciekawe jakie parametry ma głosnik i jak wygląda pomiar Nearfield. Kupiłeś je po to zeby sprawdzić tylko?

Skomentuj

Ma komplet zabezpieczeń. Kupiłem z ciekawości ale okazało się lepsze niż zakładałem - zostaną na dłużej.

Skomentuj

ALTON odważny jesteś że od razu dwa kupiłeś :)

Skomentuj

Nie pierwszy i nie ostatni raz :)

Skomentuj

Witam, jakiego wymiaru jest głośnik? 25cm? Czy była by możliwość zamontowania tam 20cm głośnika? Szukałem ale piszą różnie... Szerokość frontu to 32cm, więc raczej 25cm. Jak to jest na prawdę?

Skomentuj

co do elektroniki na pierwszy rzut oka nie mozna sie raczej przyczepic z tego co na zdjeciach widac... Jednak co do glosnika i budy mam mieszane uczucia i nie wydalbym kasy zeby sie o tym przekonac

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                              Pawel S. Alton nie bawi sie w DIY poza moimi fanaberiami, wiec zapewne ciężko mu porównać to do własnej konstrukcji.
                              to znasz go osobiscie? jak tak to przejedz sie posluchac tego i opisz to swoimi slowami...
                              zaciekawilo mnie to

Skomentuj

Zibi zna mnie osobiście ale na dzień dzisiejszy ma do mnie ok 150Km.. Siedzi tam 10 calówka z dość szerokim mocowaniem.

Skomentuj

Może warto było by kupić to dla samego wzmaka do suba a resztę sprzedać za jakieś 150zł :?:

Skomentuj

ALTON, to kiedy zapraszasz na odsłuchy? W sumie w tej cenie mi się udało zrobić suba na MDS08, ciekawe jak wypada porównanie....

Swoją drogą ciekawe jak gra cały ten zestaw, bo chyba sub ten sam:
                                    http://www.allegro.pl/item565880054_...b_aktywny.html

Skomentuj

Idzie kryzys trzeba będzie się przerzucić na VK.

Skomentuj

Trzeba by to skonfrontować, z jakimś innym sprzętem. ALTON, gdyby się chciało Tobie pobawić mógł bym to pomierzyć i porównać z Beymą 12br70. Ewentualnie trzeba, przycisnąć Zibiego, niech to przesłucha

Skomentuj

Czaruję...
                                        X