Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zagadka #2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[note="Odpowiedź"]
    Nazwa: Układ sterujący wentylatorem
    Specyfikacja:
    1. Automatyczna regulacja prędkości obrotowej
    2. Regulowana temperatura załączenia/wyłączenia
    3. Ch-ka eliminująca ciagłe załączanie/wyłączanie na granicy zadanej temeratury
    [/note]

[ Komentarz dodany przez: Quester: 2009-04-20, 12:23 ]
    0/4

Skomentuj

Widzę, że druga zagadka jest znacznie trudniejsza (to rokuje nadzieje na większe emocje :) ). W pierwszej sypaliście pomysłami jak z rękawa... :wink:

[zagadka="INFO #4"]
      Kompletny układ składa się z 92 elementów
      [/zagadka]

Skomentuj

Hmm...
        [note="Odpowiedź"]
        Nazwa: Regulowany zasilacz symetryczny małej mocy z opóźnionym włączeniem (przekazaniem dalej) napięcia wyjściowego.
        Specyfikacja:
        1. regulacja na lm317/337
        2. zasilanie z trafa o dwóch uzwojeniach wtórnych bez wspólnego odczepu
        3. być może zastosowano jakąś ekstra filtrację napięcia (elementy na szaro)
        [/note]

I mapa skarbów, ciekawe ile z tego się zgadza :)

[ Komentarz dodany przez: Quester: 2009-04-21, 05:27 ]
        4/4

Skomentuj

Hm...

[zagadka="Zwycięzca #2"]
          esh0
          [/zagadka]

Jestem nie pocieszony bo za szybko rozwiązujecie moje zagadki :lol:

Dla usystematyzowania rozwiązania:
          Nazwa: zasilacz symetryczny
          Cechy:
          1. Regulowane napięcie ( LM317 / LM337 )
          2. Opóźnione dołączanie obciążenia oraz szybkie odłączanie ( detekcja napięcia AC na uzwojeniu wtórnym transformatora )
          3. Zasilanie z trafa o pojedynczym uzwojeniu lub z dwoma niezależnymi uzwojeniami wtórnymi
          4. Wysoki stopień filtracji napięcia wyjściowego
          5. Sygnalizacja LED napięcia na cewce przekaźnika
          6. Odczep do podłączenia PE
          7. Przeznaczenie: do zasilania przedwzmacniaczy

Dlaczego postanowiłem wykonać tak rozbudowany zasilacz ? Otóż znalazłem w swoim archiwum właśnie taki rozbudowany schemat zasilacza do preampów, który bardzo mi śmierdzi tzw. audio-voodoo. Zainteresowała mnie przede wszystkim funkcja dołączania obciążenia po upływie 0,5 sekundy od pojawienia się AC na wejściu zasilacza oraz natychmiastowego nieomal odłączenia w przypadku zaniku AC na uzwojeniu wtórnym trafa. Interesująca także wydała mi się uniwersalność tej realizacji zasilacza polegająca na możliwości podłączenia trafa z pojedynczym uzwojeniem wtórnym lub z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Cała reszta kombinacji kondensatorów, rezystorów i tranzystorów pachnie mi wspomnianym wcześniej voodoo, ale skoro już testować jakieś rozwiązanie to czemu nie oprzeć się w całości na gotowym schemacie ? Jeśli "osiągi" zasilacza w porównaniu do zwykłego, symetrycznego na 7812 i 7912 nie będą zauważalnie lepsze to zawsze będzie można okroić schemat ze sporej ilości niepotrzebnych elementów.

I jeszcze schemacik montażowy żeby esh0 mógł zweryfikować swoje domysły:

Trafiłeś esh0 w przypadku większości newralgicznych punktów montażu elementów ale jednak sporo z Twoich domysłów mija się z rzeczywistym rozmieszczeniem.

Gratuluję esh0 :!: Już niedługo staniesz się posiadaczem PSU z półki Audio-Voodoo :lol:

Oczywiście pełna dokumentacja modułu zasilacza zostanie opublikowana po sprawdzeniu go w działaniu :)

To tyle w temacie zagadki nr #2

Za czas jakiś kolejna zagadka. Wiem już nawet co to będzie i liczę na to (ponieważ mawia się, że do 3 razy sztuka), że tym razem tak szybko nie rozwiążecie zagwozdki :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
            Już niedługo staniesz się posiadaczem PSU z półki Audio-Voodoo :lol:
            Dziękuję :)

Skomentuj

A tak wygląda prawie kompletny PSU:

Skomentuj

Quester, niezłe tempo :)

Skomentuj

Automatyczny włącznik końcówki mocy z niebiesko-czerwoną diodą ze wspólną katodą (jeszcze nie testowany):

Po testach nagrody powędrują do ich właścicieli :)

Skomentuj

Kolejne wieści z frontu:

APO (Auto Power-ON) zadziałał od pierwszego włączenia. Zmontowana wersja to detektor sygnału niskopoziomowego. Po pojawieniu się na wejściu sygnału załącza przekaźnik natychmiast. Detekcja sygnału pracuje bezbłędnie :) 10 minut po ustaniu sygnału przekaźnik się rozłącza, czyli wszystko jest dokładnie tak jak miało być. Dopracowania wymaga jedynie sygnalizacja stanu na automatyce, bo coś źle zrobiłem i dioda sygnalizująca załączenie przekaźnika gaśnie dopiero 45 sekund po rozłączeniu przekaźnika :lol: Mam nadzieję, że uda mi się ten problem szybko rozwiązać.

Kolega dolphin123 proszony jest o przesłanie na PW adresu pod który nagroda (APO v.1.0) ma zostać wysłana.
                    Postaram się jeszcze w ten weekend opublikować pełną dokumentację układu (po jej umieszczeniu zamieszczę w tym wątku stosowną informację z linkiem).

Skomentuj

Quester, a dokumentacja od APO będzie dostępna dla użytkowników? Jak tak to kiedy można na nią liczyć?

Skomentuj

PW poszlo z gory dzieki :wink:

Skomentuj

Pełna dokumentacja i opis APO dostępne TUTAJ

Jutro ropoczynam testy PSU, a zatem wkrótce także i do modułu zasilacza opublikuję pełną dokumentację.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                            Kolega dolphin123 proszony jest o przesłanie na PW adresu pod który nagroda (APO v.1.0) ma zostać wysłana.
                            nie żebym sie upominał, ale paczuszki jeszcze nie było... :razz:

Skomentuj

dolphin123, no to nie chcę Cię martwić ale może być ciężko bo Quester'a, to chyba na jakąś Syberię zesłano... żeby tylko forum nie zniknęło tak jak on :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                dolphin123, no to nie chcę Cię martwić ale może być ciężko bo Quester'a, to chyba na jakąś Syberię zesłano... żeby tylko forum nie zniknęło tak jak on :shock:
                                nic na ten temat nie wiesz, więc czemu się wypowiadasz ?
                                Chcę rozwiać te wątpliwości na temat Questera.

Skomentuj

Quester jest dośc mocno zajęty, ma sporo prywatnych spraw do załatwienia...

Skomentuj

nie no ok, tylko mi sie tak przypomnialo:) przeciez nie nalegam, nie trzeba sie rozpisywac nie bede Q scigal przeciez :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                      Quester jest dośc mocno zajęty, ma sporo prywatnych spraw do załatwienia...
                                      Maciek ma własną firmę, do tego teraz ma dodatkowe, spore zlecenie do zrealizowania które ciągnie się dobre pół roku a nie należy do osób, które się obijają, pracuje od rana do wieczora.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                                        Maciek ma własną firmę, do tego teraz ma dodatkowe, spore zlecenie do zrealizowania które ciągnie się dobre pół roku a nie należy do osób, które się obijają, pracuje od rana do wieczora.
                                        plus do tego biega po sądach bo ciągnie się ta sprawa jego wypadku(tego co jakaś baba uderzyła w jego sierrę na parkingu)

Skomentuj

szkoda że już nie ma takich zagadek, można było wygrac ciekawe rzeczy :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X