Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe akumulatorki NiMH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LightSound, Ty weź się lepiej zdecyduj na jakąś z wersji
    15k zdjęć na jednych aku bez ładowania ? Nie wierzę.
    Rozumiem że Twój aparat nie ma mechaniki, ale 30% fot szło z flashem ...

Skomentuj

Panowie, znacie się na elektronice i wiecie dobrze że to niemożliwe.
      2 LED'y na 1.8" LCD + CCD + wysuw/chowanie obiektywu + tryb czuwania na on/off aparatu + Autofocus + Flash - troche prądu to bierze.

15.000 zdjęć od stycznia do marca - czyli 166 zdjęć na dzień. Wystarczy policzyć, że każde zdjęcie zajmowało 5 sekund pracy choćby LCD + CCD. Tak się po prostu nie da i nie ma cudów.
      Swoją drogą radzę przyhamować, gdyż żywotność aparatów wg producentów to 60.000-100.000 zdjęć :P

15000 zdjęć - zakładajac że zrobienie jednego trwa 5 sekund, wychodzi że w sumie aparat był włączony 75.000 sekund = 1250 min = 20 godz. ~ 1 dzień

Żywotność akumulatorków 2700 mAh. Diody są na 99% dwie. Czyli pobór 10 mA x 2. 2700 mAh / 20 mA = 130 h = około 6 dni. Czyli gdyby Twój aparat był tylko dwiema diodami ( :P ) to akumulatorki padłby by Tobie po 6 dniach. A wszyscy wiemy, że diody to oszczędne bestie i więcej bierze przetworink CCD, flash, zoom, LCD ...

Poza tym:
      NiMh(Wadą tych akumulatorów jest fakt, że nieużywane same rozładowują się, dlatego użytkownicy korzystający z aparatów sporadycznie muszą je ładować przed planowanym użytkiem.) [ http://h41257.www4.hp.com/cda/hpec/d...2221_4022_17__ ]

Skomentuj

scut nie wiem jak z kompaktami ale ta zywotnosc to w lustrach 50-100tyś. ale na MIGAWKĘ czyli cześc mechaniczna która sie zuzywa dosc mocno.

Skomentuj

Pawel S., a umiecie czytać? :roll:

Zamieszczone przez LightSound
          Ja kupiłem w styczniu 2008 roku sobie Sanyo NiMH 2700mAh naładowałem raz i do tej pory nie ładowałem, w marcu zmieniłem na drugą pare paluszków dopiero a zrobiłem przeszło 15000zdjęc od tamtej pory, tyle że mam kompakciaka Canona A430, na ktorym GP1500 starczały mi ledwo na jedno wesele. Tak
          więc, zdania są podzielone.
          Nie mam zamiaru z wami rozmawiać, bo wiem co się działo i jaki przebieg ma mój aparat. Chcecie mi wcisnąć coś co już mam za sobą, że nie miało miejsca, bo to nie możliwe - to jak świadkowie jehowy. Nie mam zamiaru kontynować tej rozmowy. Tak jak pisze - zrobilem juz 1800zdjec na nowych aku i stan aku aparat wyswietla na 89%. No ale co tam... mnie to nie obchodzi czy mi wierzycie czy nie, widać ze nie warto sie dzielic opiniami i spostrzeżeniami.

Skomentuj

LightSound, tak, umiemy ale znamy sie tez na fizyce, podstawach elektroniki i w bajki nie wierzymy :P

Skomentuj

miałem kiedyś cameliony 2200mAh i padły po około roku :( może 5000 zdjęć na nich zrobiłem jak nie mniej, a za to znalazłem pokrowiec po jakimś aparacie z akumulatorkami GP 2600mAh jakieś 3 lata temu i działają do tej pory, z tego co pamiętam dało sięna nich zrobić tyle zdjęć żeby zapchać kartę 512mb aparat to Minolta z10, teraz chyba umierają bo wytrzymują znacznie mniej :P jak do 100 zdjęc dociągną to jest dobrze :)

Skomentuj

Czaruję...
              X