Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Systemy operacyjne i problemy z nimi związane...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jw_amigowiec, napisałem to stronę czy dwie wcześniej ;]
    ja permanentnie mam autostart wyłączony.

Skomentuj

takero, faktycznie, choc nie mam az takiej pamieci . Windows to dziwny system... Ciesze sie, ze nie jestem userem windy od roku.

Skomentuj

różni ludzie różne potrzeby, ja bez windy obejśc się nie mogę, ja niestety potrzebuje kompa do pracy, a nie zabawy :) Przynajmniej głównie :)

Skomentuj

Mak tez sie do pracy nadaje . Bynajmniej do wszystkiego, do czego potrzebuje.

Skomentuj

http://www.idg.pl/news/344918/Jak.Wi....testowal.html wszystko w temacie. Linuks jest w zalozenaich podobny do komunizmu.

Skomentuj

Linuks jest okej ;p

Uzywam od prawie 10 lat, osobiscie bym go na nic innego nie zamienil poki co.
              Tak jak pisali wyzej, kazdy uzywa systemu w zaleznosci od potrzeb

A ta cala wojna "windowsiarze" vs "linuksiarze" jest conajmniej smieszna

A swoja droga, ten art. zostawia duzo do zyczenia, autor pisze tak jakby support sprzetu byl spaprany przez ludzi, ktorzy opiekuja sie dystrubcja, a to nieprawda.
              Sa temu winni tylko i wylacznie producenci sprzetu, nikt inny.

Wiadomo, patrzac z oczu giganta, kto by sie przejmowal spolecznościa okolo 1%, podle ale prawdziwe, biznes....

Skomentuj

pegelmesser, ten artykuł jest żałosny :P Nikt nie mówił, że Linux ( jeszcze Ubuntu :P ) jest aż taki łatwy w obsłudze, że instalujesz i już :P Żeby linux był stabilny, szybki, piękny i niezawodny, trza mu poświęcić kilka ładnych godzin ( spędzonych głównie w googlach :) )

[ Dodano: 2009-05-10, 20:23 ]
                Aż sobie wszedłem na mojego Debiana Lenny :)

Skomentuj

cudny90 włąsnie zaczynasz wojne. Chłopak IMO bardzo fajnie opisąl wrazenia statystycznego kowalskiego którego "wali" cała oprawka, szukanie po necie by zainstalować nową wypasoną nie wiem drukarke czy kierownice. Dla 90% ludzi sprzet ma być łatwy w obsłudze.... nie twierdze ze Linux nie jest, jednak np. dla mnie to czas poświęcony przez tego chłopaczka to i tak za duzo by uczyc się od nowa, a z tego co wiem to buntu jest najłatwiejsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                    szukanie po necie by zainstalować nową wypasoną nie wiem drukarke
                    Co chcesz szukać??

na windowsie chyba z 30 min instalowałem drukarkę hp lj, ściąganie sterowników a potem bawienie się w podpinanie drukarki dopiero w czasie instalacji.
                    A ubuntu? Włączyłem system z podłaczoną drukarką pokazał się komunikat że wykryto drukarę i po kilku sekundach rozpoznał konkretny model i była zwarta i gotowa do pracy :]

tak samo z mp3 Creative na Ubuntu system wykrywa ją chyba z 5 razy szybciej po podłączeniu do usb.

Skomentuj

troche od zlej strony to jest przedstawione ... bo pojecie inuicyjnosci ten koles ...ma troszeczke zabuzone przez windowsa hehe ....

zawsze bylem i bede przeciwny jakimkolwiek sporom wyzszosci systeu jednego nad drugim ...

bo tak sie sklada ze w niektórych zastosowaniach jedynym slusznym wyborem jest cos unix/linux ...a w niekórych bez windowsa sie nie objedzie..
                      czasem zdazaja sie nam wdrozenia w instycucjach/firmach roznej branzy no i wezmy taka duza firma projektową zwiazana z budownictwem......widzial ktos dobrego CADa pod linucha ? .... wiec oczywistym wyborem jest to winda..
                      teraz z drugiej strony ...widzial ktos albo slyszal o farmie serwerow sieciowych na windzie ? ...(poza rozkrzyczanymi przez MS odludkami by tylko i wylacznie pokazac ze sie da hehe ale to wynika z faktu mamy pieniazki to pokazmy ze sie da na windowsie) ...

największe wydawnictwa, albo firmy z reklam uzywaja MacOsa....tez cos t wym jest ;p

ja akurat 13 lat uzywam windy a od 10 lat rownoczesnie winde z linuksem ...

i jak sie tak porowna z dluzszej perspektywy to jedynym zdrowym, naturalnym podejsciem do np urzadzen/ pojecia pliku, uprawnien, zasad.... jest jednak linuks/unix.....wlasnie tutaj jest to po prostu "naturalne podejscie" do sprawy jakie nasowa rozsadek..

tyle ze moloch z redmond w dobrym momencie udezyl w odpowiedni segment rynku i opanowal ten rynek przyzwyczaił ...a jak sie nie dało to NARZUCIŁ swoje pomysly...... i tak juz zostanie ...
                      po prostu pieniazki sie liczą :) ...nie beda firmy pisac profesjonalnego softu za kupe kasy na ....darmowe systemy ...chyba ze po prostu segment zastosowania wymaga linuksa ..ale wtedy nie jest to po prostu jakis "program do instalacji" na linuksie a cale kompleksowe rozwiaznia wlacznie z systemem..
                      jak robi to np SuSe ....w niektorych zastosowaniach

obecnie i tak linuchy zrobily taki postep w segmencie "systemou dla domowego usera" w kierunku user-friendly ze to jest po prostu masakra

ten autor błędnie pisze "nie jest intuicyjny" .... bo po prostu przywykł do windowsa i szukał w ubuntu windowsowych rozwiazan a jak nie bylo jak w windowsie ...to juz nie bylo dla niego intuicyjne

PS .... cudny ..ubuntu to przeciez tez debian ;p ...
                      nie ma bardziej user-friendly linucha niz ubuntu/kubuntu ....wierz mi przez 10 lat pare distro przeszedlem :razz:

Skomentuj

Nie, nie, nie, UBUNTU to staroafrykańskie słowo oznaczające "nie umiem skonfigurować debiana" :P

a tak poza tym to masz racje, też to zauważyłem, że do grafiki mac os, do serwerów linux, a do cadów windows xD a co do muzyki? diyaudio :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                          Nie, nie, nie, UBUNTU to staroafrykańskie słowo oznaczające "nie umiem skonfigurować debiana" :P
                          tyle ze piszemy wlasnie o domowym uzytkowniku ....
                          kazesz na dzien dobry kolesiwoi ktory kupuje sobie pierwszy kompjuter w zyciu wybierac pakiety do instalacji i pilnowac zaleznosci miedzy nimi ? bo na koncu sie okarze ze zle je dobrał ? ...

jak juz mowilem w firmie zdazaly nam sie takie wdrozenia ze musi byc windows... i takie ze lepiej uzyc linucha...
                          co kto potrzebuje..... analize potrzeba uzytkownika trzeba przeprowadzic ;p

a w domu linucha uzywali tylko ludzie ktorym sie nudzilo i chcieli sobie pogrzebac...lub zapalency wielkiej idei GPL, GNU .....
                          sam tez tak robilem jak zaczynalem zabawe z linuchem dopoki mialem problemy cos mi nie dzialalo to sie bawilem i cieszylem ze cos grzebie sobie...a jak juz go sobie ustawilem to mi sie nudził.. .....ale po pewnym czasie jak chcesz cos nowego pogrzebac i przy okazji skopiesz za duzo ... i trzeba znowu duzo rzeczy od nowa robic to sie to przestaje robic zabawne ...

a potem przyszly czasy ze na szybko potrzeba ci skonfigurowanego zestawu do pracy .... i co wtedy ? ,,..,

wiec co ty tu biadolisz o "nie umie skonfigurowac debiana" ? ...
                          cieszy mnie wlasnie ten fakt ze dzieki takiemu ubuntu i jego user-friendly udzial linucha w rynku komputerów domowych przekroczył niedawno 1% ...a do tej pory jedynie gdzie uzywalo sie masowo linucha to serwery uslug/bazy danych/ klastry itp...

Skomentuj

wyszło stabilne KDE 4.0?
                            nie wiem nigdy mnie nie interesowaly wodotryski ...
                            uzywam gnoma, jak dla mnie KDE przez swoj rozmach nigdy nie bedzie ok ...
                            to takie na sile zrobinie Xow jak windows ;p (ale to akurat moje subiektywne zdanie) ..

Skomentuj

Czy "LinuxPeople" nie zauważyli, że Vista i 7 bardziej przypomina środowisko Linuxa (prawa administracyjne, kontrola użytkownika itt) niż wcześniejsze windy? A gdyby tak oprogramowanie, sterowniki i gry byłyby kompatybilne z Windowsem i Linuxem :roll:

Skomentuj

hmm pamiętam jak kiedyś pokazywali ludziom screeny KDE 4 i mówili że to screeny chyba to ludzie byli zachwyceni jaki on ładny itp, tak samo było chyba z jakimś linuksem, w jakimś kraju sprzedawali kompy z linuxem i mówili że to vista, sprawa się troche pogmatwała jak ludzie nie mogli niektórych rzeczy poinstalować :razz:

Skomentuj

Mam kilka pytań do użytkowników Linuxa (proszę nie krytykować :wink: )
                                  1. Czy Mandrivę Live 2009.1 można zainstalować na pendrivie?
                                  2. Jeśli tak, czy 4GB z 5mb/16mb (zapis/odczyt) wystarczy do sensownej pracy na systemie?
                                  3. Czy Mandriva od razu "widzi" partycje NTFS i czy można na niej zapisać dane?

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                    Czy "LinuxPeople" nie zauważyli, że Vista i 7 bardziej przypomina środowisko Linuxa (prawa administracyjne, kontrola użytkownika itt) niż wcześniejsze windy? A gdyby tak oprogramowanie, sterowniki i gry byłyby kompatybilne z Windowsem i Linuxem :roll:
                                    bo jak juz mowilem to linux ma naturalne podjescie do sprawy ....to co jest w windowsie i wszyscy sie do tego przyzywczaili jest efektem "wymuszenia", oraz przyzywczajen ... jakimi raczyl bombardowac nas Microsoft ...

co nie zmienia faktu ze MS jest i bedzie potrzebny.... mogą sie najwyzej zacierac "drazniace" roznice miedzy systemami w ich obsludze (czego zreszta jestesmy obecnie swiadkami)

Skomentuj

Mam problem, ściągnąłem Mandrive Live, wypaliłem na CD i ... nie startuje tzn. odpala z płyty, wybieram PL, wybieram "start", przez chwile "przelatują" napisy, że wszystko "OK", sprawdza hardware i robi się czarny ekran, a w tym miejscu powinna być akceptacja umowy itd. Sprawdzałem na kompie w pracy i teraz w domu, efekt ten sam, czarny ekran i koniec, ale nie wyłącza monitora, tylko niknie wizja. Co robić?

Skomentuj

wcisnij ctrl+alt+f1
                                        zaloguj sie jako root
                                        zedytuj plik /etc/X11/xorg.conf
                                        Np zmien domyslna rozdzielczosc lub usun wyzsze. Mozesz go zedytowac w vi (poczatkujacym zdecydowanie odradzam), lub za pomoca mc, jesli masz zainstalowanego.

Nie jestem linuxowcem, ale od tego bym zaczal na chlopski rozum

Skomentuj

To jest wersja live, czyli system powinien wystartować z płytki bez instalacji.
                                          W wersji 2007 nie było takich problemów.
                                          Wklepałem ctrl+alt+f1... localhost login: root, a teraz "miga" [root@localhost ~]# co dalej?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X