Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Systemy operacyjne i problemy z nimi związane...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie rozumiemy się!!!
    Bootuję system z płytki, pojawia się ekran startowy, następnie widać pasek ładowania, a następnie czarny ekran i dalej nic się nie dzieje, czekałem 20min. Uruchamiałem też w trybie `verbose` i zawsze, przy każdej linii jest napis [OK], po chwili nic się nie pojawia, tylko miga kursor.

Skomentuj

jaką masz kartę graficzną?

[ Dodano: 2009-05-12, 12:34 ]
      Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
      Mam kilka pytań do użytkowników Linuxa (proszę nie krytykować :wink: )
      1. Czy Mandrivę Live 2009.1 można zainstalować na pendrivie?
      2. Jeśli tak, czy 4GB z 5mb/16mb (zapis/odczyt) wystarczy do sensownej pracy na systemie?
      3. Czy Mandriva od razu "widzi" partycje NTFS i czy można na niej zapisać dane?

gdyby te pytania były o ubuntu/kubuntu to na wszystkie odpowiedź by brzmiała: tak
      polecam Tobie Kubuntu 9.04

Skomentuj

w pracy GF6100, w domu HD3850 na obu ten sam objaw :mad:

Skomentuj

czyli wina systemu, albo czegoś nie dorobili albo płyta uszkodzona, live cd ma działać wszedzie bez kombinowania więc wywal tę mandrivę i spróbuj najnowsze kubuntu nic to nie kosztuje (:

Skomentuj

kubuntu jest w wersji live i od razu PL?
            (przepraszam za debilne pytania)

Skomentuj

Albo stąd: https://shipit.ubuntu.com/ zamawiasz za friko :)

Skomentuj

ok Mandriva wystartowała :wink:
                zalogowałem się jako root, wpisałem init 3 -> XFdrake -> tam zmieniłem odświeżanie na 60Hz (pojawił się obraz testowy) -> init 5 i poszło :wink:
                System widzi partycje ntfs ale nie mogę ich otworzyć :cry:
                A wracając do instalacji na pendrive. To się instaluje tak jak na dysku, tylko wybieramy pendrive czy jak?

Skomentuj

kubuntu jest w wersji live i od razu PL?
                  tak
                  Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                  To się instaluje tak jak na dysku, tylko wybieramy pendrive czy jak?
                  tak

Skomentuj

Fakt, w liveCD nie zedytuje . Chyba, ze by przebudowal liveCD... A jesli nie wie ktos, co to konsola (sh/bash) w Linuxie - to radzilbym od tego zaczac przygode. :) Nie trzeba nawet miec wtedy livelinuxa, mozna przez telnet/putty etc. sie zdalnie zalogowac na serwerze, gdzie posiadamy konto a on umozliwia logowanie przez ssh. Bez tego nie mozna powiedziec, ze potrafimy linuxa obslugiwac, bo to to wlasnie typowa Linuxowa powloka .

PS. Nie musi to byc nawet linux, z powodzeniem mozna sie wtedy uczyc na jakimkolwiek UNIX-owym stystemie.

PS2. Przypominaja mi sie czasy windowsa 3.x . Byl on dla DOS-a tym, czym jest Gnome, KDE, windowmaker dla Linuxa/BSD etc :).

PS3. Dystrybucja Linuxa w ktorej zmarginalizowano koniecznosc znajomosci obslugi linii polecen i recznej konfiguracji czegokolwiek jest Ubuntu.

Skomentuj

Odbiegając od waszej dyskusji troche, chciałem powiedzieć ze mam WIN7 PL tzn jeszcze nie mam ale kolega już mi go wgrywa, jest to oficjalna wersja od MSa dla testujących, jak kolega mi napisał jest ona bez limitu czasowego. Wg jego chodzi to tak samo jak angielska siódemka tyle że oko cieszą polskie wyrażenia, zwroty, słowa...

[ Dodano: 2009-05-16, 10:45 ]
                      Oczywiscie kolega już znalazł kilka fake'ów ale dotyczą one tylko i wyłącznie pisowni niektórych rzeczy.(2fake dokładnie)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                        jest to oficjalna wersja od MSa dla testujących, jak kolega mi napisał jest ona bez limitu czasowego.
                        jesteś tego pewien , bo ja nieszczególnie, powinna wygasać w 2010.

Skomentuj

Dokładnie 09.03.2010 a po tej dacie Windows będzie restartował kompa co 2h.
                          Od 3tyg mam Vistę Lite (zrobiona wg mojego uznania) i szczerze nie widzę różnicy wydajnościowej między XP. Wystarczył wyłączyć parę pierdoł i ściągnąć kilka łat.

ps. :?: Zagadka :?:
                          wczoraj na serwis trafił komp z AMD 1,1Ghz i 256Mb/266Mhz, wgrany był XP bez żadnego SP, zgadnijcie jak szybko uruchomił się i był gotowy do pracy :?:

Skomentuj

wczoraj na serwis trafił komp z AMD 1,1Ghz i 256Mb/266Mhz, wgrany był XP bez żadnego SP, zgadnijcie jak szybko uruchomił się i był gotowy do pracy
                            ~30 sekund

Skomentuj

u mnie na 900mhz jest 16-17s ;]

Skomentuj

17s byłem w szoku
                                a w pracy mam Semprona 2800+ 1,6Ghz 1,37Gb ramu z XP SP3 i komp startuje 2:47min (prosi się o reinstalke :razz: )

Skomentuj

i mam sp2 ;]

Skomentuj

Mi świeży xp z sp2 świeży tzn świeżo po instalacji uruchamiał się w 15 sekund :P

A ten, którego na serwis dostaliście to był jakiś świeży? Jeśli nie, to podziwiam :)

Skomentuj

3lata, ponad 30 zainstalowanych gier dla dzieci tj. Kajko i kokosz itp
                                      Gdy go dostarczył na dysku C było ~800Mb wolnego z 17GB, a w folderze "Temp" ponad 8GB i ok 3tyś błędnych i pustych wpisów w rejestrze.

Skomentuj

takero, ale rok dla mnie to zaden limit, ale przynajmiej jest PL, WIN 7 odpala sie na kolegi sprzecie(2x3.6GHz 8GB RAM Radeon 4850 dysk 320GB) okolo 8sek

Skomentuj

no ale nie pisz że kolega powiedział że bez limitu skoro limit jest....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X