Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Narodowy test słuchu :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Narodowy test słuchu :)

Witajcie, wpadłem na pomysł przeprowadzenia małego testu tego jak dobrze słyszą nasi forumowicze. Test wyglądał by w następujący sposób:
    Przykładowy plik w formacie Wav (skopiowany z dobrze zrealizowanej płyty) byłby przekonwertowany na pliki mp3 o różnych poziomach bitrate a następnie te pliki były spowrotem skonwertowane na format wav (tak aby przez ich objętość nie dało się rozróżnić który to który) i nazwane przykładowo od 1 do 5. Następnie forumowicze mieli by je poukładać w kolejności do najlepszego do najgorszego i uzyskany wynik przesłać mi (zamieszczanie wyników na forum mogło by powodować sugestie dla innych użytkowników), a ja po zakończeniu testu wyniki zamieściłbym na forum.
    Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o takim pomyśle, i ew. kto by był chętny aby przystąpić do testu.

Pozdro :P

jestem za :P

najprościej flaca przekonwertować na różne formaty z różnymi bitratami, a potem znów we flaca.

Skomentuj

Można i tak :P

Skomentuj

można spróbować, jestem ciekaw wyników

Skomentuj

co cwańszy sprawdzi widmo ;p i wygładzenie ...ale ok moge przystąpić

Skomentuj

Też jestem za :)

Skomentuj

ja też jestem za ... ale jedno pytanie, jak zrobić żeby flaczek i np flaczek zrobiony z wav miałten sam rozmiar ?

EDIT

już wiem po przerobieniu na WAV wszystko ma ten sam rozmiar :)

Skomentuj

Warg, trzeba zastosować ten sam poziom kompresji. Ale ten problem nie dotyczy naszego testu :P

Skomentuj

moge gdzieś wrzucić 3 pliki, po 45MB każdy powie że jedne zn ich to przeróbka z FLAC na WAV a dwa pozostałe to mp3 na WAV,

i może bez takich na początek jak ktoś mówił ... bez sprawdzania widma, wykłądzania itp ... sam tylko słuch :)

Skomentuj

Jestem ZA :)

Oczywiście za pomysłem Shivera

Skomentuj

hmmm to może niech np Shiver, przygotuje jakiś ciekawy test, a ja wrzuce paczke testową spakowaną 86MB więc dużo nie jest do ściągania, a w środku 3 pliki wav z czego dwa to przeróbka z mp3 a jedne z flac :) ... taka mała rozgrzewka przed ostateczną próbą

za kilka minut wrzuci mi się na serwet to podam linka i hasło do pliku :)

Skomentuj

pomysl niezly

Skomentuj

Może poczekajmy do jutra aż się więcej forumowiczów dowie o akcji :)

Skomentuj

Shiver, mi chodzi o taki mały wstęp :) czy łatwy czy trudny to nie wiem :p po prostu czy coś takiego się przyjmie na większą skale (więcej próbek) :)

ps Shiver, sprawdź prywatną wiadomość :razz:

Skomentuj

No nareszcie coś dla mnie :) tylko mam jedno pytanie i zastrzeżenie:

pytanie: jakie rodzaj muzyki będzie zastosowany w tym teście? mam nadzieje że nikt tu nie wyskoczy z techno (mam na myśli muzykę elektroniczną) :roll:

zastrzeżenie: kto sprawdzi wpierw czy dane pliki wogóle idzie jakoś rozpoznać?

Skomentuj

Proponuję coś pokroju Lily Allen ^^ nie no myślę, że nikt nie jest taki głupi żeby porównywać techno :P najlepiej coś śpiewanego oczywiście, jakąś fajną lekką muzykę z wieloma instrumentami

Skomentuj

Wybiorę może coś z płyty testowej B&W, jakiś spokojny kawałek z wokalem i instrumentami.

Skomentuj

Shiver, wklej na szybkiego ten utwór,najlepiej przez to: http://www.speedyshare.com/ bo z doświadczenia wiem że te wszystkie utwory testowe to szajs. Jak ostatnio Maxi mi przesłał utwory z jakiejś płyty audiofilskiej to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać...tak jak na ostatnim audioshow koleś puścił Hendrixa jak rzempoli na gitarze mówiąc że to jest super kawałek...po czym po kolei ludzie zaczęli wychodzić bo nie mogli tego wytrzymać.

Skomentuj

ja moge wrzucić o ile Shiver, nie będzie miał nic przeciwko Diana Krall - Temptation :)
                                      http://www.youtube.com/watch?v=0NdJFmyLmMo ... oczywiście wersja płytowa :)

Skomentuj

Może być. Ja jeszcze bym proponował coś dynamiczniejszego :smile: może być nawet test dwóch piosenek,tej i jakiejś dynamiczniejszej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X