Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zamównie PCB do Uniampa ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kaman777
    ja od siebie nie polecam potencjometru 50kb jest zaduzy skok,dla mnie optimum jest 100kohm
    :shock: :shock: :shock:

Skomentuj

pegelmesser, 50k typ b.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        Zamieszczone przez kaman777
        ja od siebie nie polecam potencjometru 50kb jest zaduzy skok,dla mnie optimum jest 100kohm
        :shock: :shock: :shock:
        wielki znawca elektormniki a nie rozpoznaje prostych oznaczen,ale cóz i tak bywa.
        Proponuje podlaczenie uniampa do potencjometru 50K i do 100k jesli chodzi o zależność uzytkową da sie odczuc duza roznice jesli chodzi o zależnośc odsluchowa roznice nie sa slyszalne,roznica moze byc zauwazalna ale tylko podczas pomiarów

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
          pegelmesser, 50k typ b.
          Chyba niekoniecznie typ B. W Polskiej produkcji logarytmiczne są oznaczane literą B, a w zagranicznej A. Wiec niech kolega po prostu poprosi o potencjometr logarytmiczny :P

Skomentuj

Wielki znawca odroznia potencjometry ale nie wie co to skok potencjometru.... mozesz zastosowac nawet 10Mom jak chcesz, nic to nie zmieni poza wrzostem zaklocen , szumow oraz obcieciem pasma drastycznie od gory...

Skomentuj

hmm,
              jak próbuje uruchomić wzmacnacz, podłaczając tylko jeden kanał pod trafo wraz z rezystorem 10ohm 5W (rezystor szeregowo miedzy jeden biegun trafa (ten nie wspólny z drugim kanałem) a zacisk wzmacniacza - rezystor rozgrzewa się do czerwoności i..... tak może być?? Boje się przytrzymać dłuzej, bo .... rezystorek padnie.
              Tak może być? ile trzymć i smażyć rezystor? czy może w przerywany sposób ładować?

1. Chcę ustawic:
              - Potem ustawiam prąd na 20-50mA czyli 5-10mV na rezystorze emiterowym o wartości 0,22oma

2. Są 4 rezystory, a dwa pr-ki. Wybieramy więc w kanale jeden rezystor i na nim ustawiamy napięcie?

3. jak sprawdza się: " Sprawdzenie napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza."

4. Jak robimy testy mocy (na 4omach)

5. Jak robimy test zwarcia

6. Jak robimy test wylącznika termicznego

Skomentuj

Zamieszczone przez farmi18
                - rezystor rozgrzewa się do czerwoności i..... tak może być??
                nie moze tak byc.przenies swoje zapytania do wątku poświęconego UNI to szybciej uzyskasz pomoc.Dlaczego nie stosujecie sie do instrukcji uruchomienia uni i odpalacie po jednym kanale?jestes druga osobą,która tak robi i ma problemy.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                  Dlaczego nie stosujecie sie do instrukcji uruchomienia uni i odpalacie po jednym kanale?
                  w jaki sposob niby on wlacza 1 kanał? :|

Skomentuj

Zamieszczone przez farmi18
                    jak próbuje uruchomić wzmacnacz, podłaczając tylko jeden kanał pod trafo wraz z rezystorem 10ohm 5W
                    no własnie tego tez nie rozumiem farmi18 pisz i czytaj tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8812

Skomentuj

skok potencjometru jest zalezy od rezystancji samego potka wiec nie pisz ze niema znaczenia jakiej rezystancji jest potencjometr

Skomentuj

Ale to sie zupelnie nie liczy gdyz liczy sie tlyko stosunek dolnej rezystancji i gornej a nie jakis ubzdurany skok...

Skomentuj

Jak wygląda sprawa kitów?Do kogo ew. się zwrócić i jaki jest aktualnie koszt.Może i ja bym spróbował tego tortu :grin:

Skomentuj

Musialoby sie zebrac dobre kilka osob chetnych na taki kit,jesli ktos nie czuje sie na silach mam kilka uniampów na sprzedaz-zmontowanych i odpalonych w celu regulacji i testu,pozdrawiam

Skomentuj

Rowniez bym sie pisal na takowy kit. Jest nas dwoch na chwile obecna.

Skomentuj

kaman777, poczytaj o dzielnikach rezystorowych (a takim właśnie dzielnikiem jest np. potencjometr).

Skomentuj

Czy w najbliższym czasie będzie realizowane jakieś zamówienie na PCB? A może ktoś ma do sprzedania jedną sztukę? Bardzo mi na tym zależy. Może być wersja bez napisów i laminatu (DIY).

Skomentuj

Zamieszczone przez bartelemy
                                    Rowniez bym sie pisal na takowy kit. Jest nas dwoch na chwile obecna.
                                    No to jest nas trzech :grin:
                                    Również jestem poważnie zainteresowany kitem

Skomentuj

Mam pytanie co do BC546B. Udało mi się dostać tylko 5 sztuk, pozostałe jakie udało mi się kupić to BC547B czy mogę ich użyć jako zamienniki BC546B? Jeśli tak to jak najlepiej je wmontować, tak żeby było po równo na kanał :P (Dlaczego T7 i T28 są zapisane osobno, a na płytce PCB jest dla nich więcej miejsca?)

PS. Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu dostane 2SC4793, 2SC5200, 2SA1943, 2SA1837?

Skomentuj

Ktoś jeszcze sprzedaje pcb pod Uni? a jesli tak to za ile?

Skomentuj

Pytaj kolegi luke666

Skomentuj

Czaruję...
                                          X