Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zamównie PCB do Uniampa ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

potwierdzam, płytki dotarły, wykonanie jak najbardziej dobre
    w przeciwieństwie do płytek symka ścieżki są szerokie :wink:
    mnie tylko martwią małe pola na kondensatory 47uF/65V... trudno znaleźć tak małe średnicowo i wysokie kondziorki... przynajmniej ja takich nie mam
    poza tym 2h roboty i 50% jednej płytki :]... a gdzie tam 3 sztuki :lol:
    a i w niektórych miejscach soldermaska zalepiła otworki, ale można przez nią spokojnie przepchnąć nóżki elementów

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
      mnie tylko martwią małe pola na kondensatory 47uF/65V... trudno znaleźć tak małe średnicowo i wysokie kondziorki... przynajmniej ja takich nie mam
      duzych kondow to ja mam jeszcze ponad setke. a male kupisz w kazdym sklepie

2h roboty i 50% jednej płytki :]... a gdzie tam 3 sztuki
      najwiecej czasu zabieraja zworki :???:

Skomentuj

Płytki dotarły całe i zdrowe-dobrze wykonane bez zastrzeżen jedynie do czego mozna sie przyczepic to do samej paczki,bombelki w kopercie prawie wogóle nie mialy powietrza jakby płytki byly wsadzone w normlana koperte bez bombelków,podziekowania dla Questera

Skomentuj

potwierdzam, płytki dotarły, wykonanie jak najbardziej dobre
          w przeciwieństwie do płytek symka ścieżki są szerokie
          w symie to nie bylo nie wykonanie,a projekt - zeby byl taki maly musialy byc sciezki male ktore sie zmieszcza.

Soldermaska za to nieschodzi wszystko b dobrze, dziurki niektore zaklejone i wiekszosc da sie przebic nozka elementu.

dzis wezme sie za lutowanie jednego, braklo mi elementow niestety na 8 kitów (dla siebie) i nie moge dostac termistora w swoich okolicach niestety.

Co do pakowania - super, myslalem ze dostane luzem plytki w kopercie, a tu solidnie zapakowane,super :)

Skomentuj

jeszcze jedna uwaga, płytki cienkie, pod naporem elementów się wyginają.... puste płytki prosto z paczki juz są lekko wygięte :cry:
            niby nie wiele szkodzi ale mogło by być na grubszym laminacie

PS. Tasior wiem że w symku był taki projekt ale w niektórych miejscach i tak mogły być punkty lutownicze poszerzone

Skomentuj

jeszcze jedna uwaga, płytki cienkie, pod naporem elementów się wyginają
              Widzę, że nie miałeś za dużo do czynienia z PCB :) Każda bez wyjątku płytka jednostronna się wygina - im dłuższa tym badziej to widać. Laminat ma grubość 1,5mm czyli standard; na takiej grubości laminatu wykonywanych jest 90% PCB.
              Nawiasem mówiąc na temat wygięć laminatu pisał niedawno nawet Irek (o czym wspomniał powyżej Tasior).

Aby była jasność: wszystkie bez wyjątku płytki są lekko wygięte - tak te jak i te z poprzedniego zamówienia i jest to normalne - wynika to z cech fizycznych samego jednostronnego laminatu. W czasie montażu elementów wygięcie zmniejsza promień i to także jest normalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                jeszcze jedna uwaga, płytki cienkie, pod naporem elementów się wyginają
                Ale zależy o jakich elementach mówisz ... Rezystory, czy zworki? Bo one zasadniczo różnią się wagą :lol:
                wlutuj elementy to się dowiesz które co ściągną płytkę w banana

żeby było jasne - nikomu nic nie zarzucam tylko stwierdzam fakt.... nie miałem jeszcze tak szerokiej pcb więc możliwe że dopiero teraz to zauważyłem

pozdrawiam

Skomentuj

Płytka dotarła cała wielkie dzięki

Skomentuj

idę jak burza :razz:

pytania: dlaczego na płytce są miejsca na kondensatory (nie elektrolityczne np. c23) których nie ma w spisie... nie czytałem całego wątku o uni może tam jest wyjaśnienie ?
                    oraz czy elektrolity c6 i c27 robią za kondensatory wejściowe ?... czy nie lepiej wstawić np. 2,2uf mkt

Skomentuj

Ja też już przed wczoraj dostałem przesyłkę. Za co wielkie dzięki Quester.

Skomentuj

czy elektrolity c6 i c27 robią za kondensatory wejściowe ?... czy nie lepiej wstawić np. 2,2uf mkt
                        C6 i chyba C28 nie C27 to są jak piszesz kondesatory wyjsciowe z racji tego 4,7 uf mkt sa trudno dostepne dlatego sam konstruktor-Irek poleca zamiane na 2,2 uf mkt w pierwszych prototypach uniampa byl kodnesator elektrolityczny 4,7uf w pozniej fazie zostal zamieniony wlasnie na 2,2 mkt :)

Skomentuj

Da się zastosować jakiś inny potencjometr, mam obecnie 50 k skręcony prawie na minimum w kompie to samo i mały zakres do regulacji.Tyle co dziś odpaliłem uni i nie wiem czy to norma.
                          Może jaki preamp?.

Skomentuj

ja tez w sumie myślałem właśnie żeby dać taki 50k ale w tej sytuacji może jakiś inny? I przy okazji chciałem spytać jaki możecie polecić w rozsądnych pieniądzach - bo np. te Alps są strasznie drogie...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart2111
                              Da się zastosować jakiś inny potencjometr, mam obecnie 50 k skręcony prawie na minimum w kompie to samo i mały zakres do regulacji.Tyle co dziś odpaliłem uni i nie wiem czy to norma.
                              Może jaki preamp?.
                              domyslam sie ze nie jest to potencjometr logarytmiczny, takie są właśnie objawy...

potencjometr liniowy ma zbyt mały opór na początku :P

Skomentuj

Nareszcie działa (uszkodzona partia bc546b i usuwanie skutków).
                                Ja dałem zwykły potencjomert 50k z wylutu i chula jak ta lala.
                                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d8a2ab28c.html
                                A preamp zrobie chyba z tej stronki:
                                http://www.elektrobilim.org/forum/showthread.php?t=362

Skomentuj

dzwiedziu, chyba troszke za male kondy w zasilaczu masz co ?

Skomentuj

Jak przyjdą 10000uF to włoże na osobną płytke, bo dystans od radiatora jest bardzo mały.

Skomentuj

i co z pozostalymi pcb do uniampa?? Quester nic nie pisze a juz mamy 22 :)

Skomentuj

Dopiero dzisiaj byłem na poczcie i odebrałem płytki. Wszystko O.K.
                                        Dzięki Quester.

Skomentuj

i co z pozostalymi pcb do uniampa?? Quester nic nie pisze a juz mamy 23

Skomentuj

Czaruję...
                                          X