Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lustrzanka cyfrowa do 1200zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lustrzanka cyfrowa do 1200zł

pomóżcie w wybraniu czegoś dla amatora fotografi który wcześniej miał do czynienia tylko z kompaktami :) chciał bym, żeby aparacik posłużył kilka lat, fotki głównie w plenerze ale portrecik też by wypadało czasami zrobić :) jak ma się sprawa z obiektywami?

upatrzyłem sobie tego:
    http://www.allegro.pl/item653189423_...y_pl_menu.html

ale jako, że jestem na razie prawie zielony w tym temacie proszę o pomoc bardziej doświadczonych amatorów fotografii
    a wiem, że są tu tacy z góry dzięki za każdą sugestię!!

nie, nie bierz tylko d40, wez jakiegoś canona już. Do d40 w pszyszłości nie załorzysz dobrych szkieł bo nie ma silniczka do AF.

Skomentuj

canony to już niestety poza moim budżetem :)

http://www.allegro.pl/item659400750_...ez_ryzyka.html
      a co sądzicie o tym? przereklamowany? ma podgląd na żywo?

Skomentuj

z200 nie ma live view, ale po co Ci to w lustrzance? nigdy na ręcznym trybie nie wyostrzysz na lv tak jak na wizierze, dopiero a300 ma lv ale nie ma sensu dopłacać 250 zł za lv i ninimalnie szybszy tryb seryjny bo tak naprawde to jest to samo co a200.

Skomentuj

sony alfa 200
          co sądzicie, wiem ze ma plastikowe uchwyty trzymajace obiektyw ale chyba nei bedziemy 2x dziennie go zdejmowac wiec chyba sie szybko nie zuzyją ?

Skomentuj

damiani, bierz canona: http://allegro.pl/item662709992_cano...rancja_fv.html

Skomentuj

...aLe jak juz to 400D. 350 to klilka lat temu byl na topie.

Skomentuj

...aLe jak juz to 400D....
                ...nie za tą kwotę ....

Zastanawiałem się, czy mu 300d nie polecić

Skomentuj

jeszcze zależy czy nowy czy stary, sam niedawno kupiłem a200 ale jeszcze nie miałem czasu porobić fotek :P (odpowiadam na możliwe pytania dlaczego ten a nie inny, miałem budżet do 1500 i chciałem nówke bo do używek mam pecha, a w tej cenie już lepiej kupić takie lustro niż kompakt nawet ze względu na wielkość matrycy)

poza tym co sony to praktycznie to samo co konika minolta więc można w miare tanio kupić używanie szkła KM :)

Skomentuj

a co powiecie o SONY Alpha 100? czym rozni sie od a200?

Skomentuj

Popieram cudny90 :!:

Sam mam Canona EOS 400D (ale bawiłem się długo także 350tką) i są to naprawdę dobre aparaty w swojej klasie cenowej. 350tka ma takie samo szkło jak 400 - nie jest ono najwyższych lotów, ale nie można powiedzieć, że jest to zły obiektyw.

Skomentuj

a100 bardziej szumi od a200 ale najlepiej pooglądać fotki ogólnie z tego co pamiętam AF troche wolniej chodzi i jest głośniejszy hmmm za to a200 nie ma podnoszenia lustra ale za to podobno dużo lepiej trzyma się w ręku ale to akurat subiektywne odczucia, chociaż ludzie sobie go tez chwalą

Skomentuj

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=663338695 koleś jest w stanie oddać za 1200zł, warto? podobno matryca ma mały przebieg w co nie chce mi się wieżyc... za to spore wyposarzenie

Skomentuj

Aaaaa kup sobie damiani praktice mtl3 + sprzęt do ciemni i Ci zostanie jeszcze ok. 1200zł ( zakładając, że masz 1500 )

Skomentuj

Nie bierz Nikona d40. Co by nie mówić o tej firmie to sam model jest reliktem sprzed 2 lat w wysokiej cenie. Słabo się go trzyma, bo jest mikrusem, a sprawa się znacznie pogorszy po dokupieniu obiektywu

Ja mogę trochę powiedzieć o a200. Jak na moje to puszka oferująca wysokie możliwości za przystępną cenę. Ma stabilizację, która faktycznie pomaga, wyżyłowane ISO :lol:, napęd w body, nie ma liveview (da się żyć), nie podnosi lustra...
                              Plastikowy bagnet faktycznie jest ale nie znam przypadków nagłego go ułamania lub nawet nadmiernego zużycia - poza tym masz drugi obiektyw :?:.

Ze swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że większość puszek nie jest specjalnym ograniczeniem dla amatora. Jest nim za to jakoś optyki i z pewnością prędzej czy później zaczniesz myśleć o jej wymianie.

Skomentuj

Sony sa na matrycach CCD które cholernie szumią... mają do dupy tanie obiektywy… Nikony stare(d40) zresztą też.

Osobiście polecam Canona 400D matryca 10mpix CMOS, AF dużo sprawniejszy od tego w 350D(400D ma centralny podwójny krzyżowy). Z innych firm polecam Nikona D80. Ale to wszystko droższe... Pamiętaj ze lustra typu 350/400D d80 mogą być lekko "zajechane" żywotność migawki 50-100k fot.

Dla amatora idealnym aparatem Bedzie KAŻDY!!! Pentax. Aparaty od K100dsuper mają Stabilizacje w puszce matryce mimo ze CCD to bardzo fajne. Dodatkowo obiektywy "kitowe" 18-55 sa dużo lepsze niz u konkurencji. Mówie Ci to ja człowiek uwięziony w stajni Canona :mrgreen: :mrgreen:

edit.
                                20Hz no właśnie w A200 to wszystko ogranicza max iso to 800... szkło kitowe to słoik dosłownie słoik... niestety sony można kupic i postawić koło wypasionej plazmy podłączonej do ampli sony oraz stojącego z boku PSa.

Skomentuj

Pentax to pentax - nikt tej marce nie podskoczy Bawiłem się pentaxem k200d - miód :)

A ze stajni pentaxa polecam PENTAX ME SUPER

Extra zabawka :]

Skomentuj

Me super jest piekny wizjer jak wrota od stodoły a sama puszka wielkości 2 paczek po fajkach... ideał.

Skomentuj

A ja tam cisne na Sigmie SD14 i nie zamienie na zadna inna lustrzanke... no chyba ze na nowy model SD15, ktory niebawem wyjdzie :)

Skomentuj

ja mam sony A200 i jak dla mnie jest rewelacyjna.
                                        nie jestem jakimś tam dobrym fotografem ale dla amatora (jak ja :razz: ) to jest idealna.
                                        a te plastikowe uchwyty do obiektywu są dość solidne
                                        aparacik zgrabny, nie jest przeładowany niewiadomo do czego potzrebnymi funkcjami a zdjęcia są naprawde ładne.poelcam.
                                        :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X