Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepsze hasełka\wypowiedzi na forum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeciez to temat z lutego 2012r
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łooo, nawet nie zauważyłem :blushing:

Skomentuj

Może mi nie wypada się śmiać ale jak czytam poetyckie opisy dzwięku typu
        "dźwięk niezbyt jasny raczej taki "zachód słońca" ponieważ deski grają dość zwiewnie to chciałbym by nadać temu brzmieniu soku ale nie utopić go w miodzie chodzi o to ,żeby nie było zbyt sucho..."
        to bez kitu szczena opada :)
        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
          ...deski grają dość zwiewnie...
          yyy... no, spoko :huh:

Chyba ja zacznę tak swoje konstrukcje opisywać, wzrośnie mi sprzedaż... tylko najpierw musiał bym zmienić znajomych... albo lekarza.
          Last edited by marian; 17.12.2013, 00:33.

Skomentuj

... na rastamana
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na poprawę humoru, Elektroda :)

"Tak więc planuję w najbliższym czasie zrobić kopie słynnych pa 600 stx. I co do tego mam 2 pytania otóż jaki dać midbass do tych nadstawek? tak jak większość WM.STX.12.2.500.8.F.S.MC (GDN-30-400-SE)? czy może coś innego lub wgl. z innej stajni?"

Skomentuj

Ciekawe na jakiej zasadzie działa transmisja energii...

http://tablica.pl/oferta/zasilacz-be...tml#3b7253cc11

No chyba, że kabla w zestawie brak.
                Last edited by Jacek Zieliński; 19.12.2013, 10:25.

Skomentuj

"Możesz skopiować mój projekt MTM na 2x Tesla ARN 165-61/8 + Visaton DSM 25 FFL
                  Plusy to bas na poziomie zeusów (niedowiarków zapraszam na odsłuch) jakość dźwięku nie do pobicia przez fabryczne kolumny do ok 3 tysięcy. ...są to kolumny zamknięte. "
                  Last edited by marian; 25.12.2013, 16:26.

Skomentuj

Marian lewą nogą wstałeś dziś?
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                      Marian lewą nogą wstałeś dziś?
                      A uważasz że głośnik 6" w obudowie zamkniętej zagra basem jak 12" w BR?

Skomentuj

Oj marian, niewiesz że w noc wigilijną zwierzęta gadają to i 6" zagra lepiej niż 15" w br :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          A uważasz że głośnik 6" w obudowie zamkniętej zagra basem jak 12" w BR?
                          A słyszałeś Ty kiedyś Zeusy? one poniżej 50Hz notują lawinowy spadek gdzie Tesle do 40Hz spadku nie mają.

Skomentuj

one poniżej 50Hz notują lawinowy spadek gdzie Tesle do 40Hz spadku nie mają.
                            W tekście który zacytowałem nie ma wzmianki o brzmieniu głośnika, jest tylko przyrównanie dwóch głośników do siebie ("bas na poziomie zeusów").
                            A co to oznacza, lub co chciał przez to powiedzieć autor tych słów? że 6" Tesla zagra tak samo głośno jak 12" Tonsil? a może odwrotnie, że Tesla ma tak słabe zejście jak Tonsil?
                            Jak sam piszesz:

one poniżej 50Hz notują lawinowy
                            Dlatego przytoczyłem tą wypowiedź, gdyż uważam że jest bez sensu.
                            Ta tesla nie zagra "na poziomie" tego Tonsila, bo to twa różne głośniki.

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:12 ----------

A czy przypadkiem to nie Ty kryjesz się za tymi słowami?

Skomentuj

Tak to ja, myslalesz ze to wiesz od początku.
                              Tesla jak na swoje rozmiary gra bdb, Tonsil juz nie koniecznie

Porównanie w kontekscie efektywności niskiego basu. Jak już napisałem f6 tesli wypada znacznie lepiej niż tonsili.
                              Swoją drogą jestem zwolennikiem mniejszych ale lepszych głośników, i nie zawsze rozmiar głośnika decyduje o ilości basu

Skomentuj

nie zawsze rozmiar głośnika decyduje o ilości basu
                                Oczywiście.
                                Jeśli jednak porównujemy dwa głośniki do siebie, to podajmy chociaż konkretnie w czym jeden jest lepszy od drugiego (zejście, głośność itp.).

Tak to ja, myslalesz ze to wiesz od początku.
                                Teraz już wiem

Skomentuj

Jak dla mnie to normalne porównanie 2 par kolumn w zakresie możliwości na niskich rejestrach.
                                  Bazując na średnim SPL obu głośników maksymalne SPL większe wytworzy Tonsil, jednak tesle potrafią zejśc niżej i tak jak napisałem przy 40Hz brak spadku dla tesli, tonsile będą miały cos ok -6dB co jak na tak duże głośniki jest kiepskim efektem. Oczywiście kolumny projektowane były do małych pubów i dyskotek stąd wysokie strojenie. Stąd cały szum bo uważam że dobre kolumny na 2x 17cm mają lepsze możliwości basowe niż zeusy. I tyle w temacie.

Skomentuj

Tak samo Siesta vs Altus. Miły Pan z nieistniejącego już sklepu podłączył mi do porównania i to śmiech, że tak spory głośnik nie potrafi z basem zejść.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Oczywiście kolumny projektowane były do małych pubów i dyskotek stąd wysokie strojenie.
                                      No ja od tego bym zaczął, zmiana litrażu i strojenia, a takie rzeczy były robione przy "kopiowaniu" Zeusów, właśnie dlatego że oryginalne Zeusy mają wysokie strojenie.
                                      Po zrobieniu takich modyfikacji, nie ma szans aby Tesle zagrały tak basem jak te Tonsile... zresztą sam widzisz że autor tematu chce kolumny do naparzania, jakość w domu go nie interesuje.

Jest też druga sprawa z którą się nie zgadzam, że ta konstrukcja na Teslach nie ma konkurenta w cenie do 3tyś. zł.
                                      FX-300 kosztują mniej :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        Kolego mbar - tym razem wyedytowałem posta, następnym razem poleci ostrzeżenie.
                                        Reszcie przypominam o temacie wątku, posty nie na temat zostaną zaraz przeniesione do wątku motoryzacyjnego, proszę tam kontynuować dyskusję.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mam za ścianą kumpla z fx 300 i takim samym wzmacniaczem jak mój, zlego słowa na te FX nie powiem ale wole swoje ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X