Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepsze hasełka\wypowiedzi na forum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może nie na forum, ale równie zabawne :)

" jeden z głośników ma w dwóch miejscach uszkodzone zawieszenie. Pozostałe są bez skazy. Nie wpływa to na jakość dźwięku z racji tego że konstrukcja jest otwarta."

Skomentuj

Gdy trafi się na "ten właściwy" bezpiecznik, Najlepsze

Skomentuj

Eee fb :
        Konstrukcja jest labiryntowa więc sśą tylko otwory.Bedą pod maskownicą :) Pomiary? tak :) Na moje ucho ,a słyszałem wiele .Nie są to Altusy ,altony do pomieszczeń klubowych lecz miękkie jak np DALI do odsłuchów audiofilskich i jeśli ktoś kupuje i wybiera po cyferkach to tu ich nie uraczy.W zamian może je usłyczeć i albo się zakocha od pierwszego utworu i kupi albo będzie dalej słuchał,sprawdzał,czytał fora itd....I ch moc to 80-100w .tyllle cyferek.Są strojone pod ucho i gust a nie pomiary.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Polecam post 31 http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...#5314808<br />

Skomentuj

no no no... nasz nowy kolega robi furore nie tylko tutaj :thumbsup:

Skomentuj

Nie wiedziałem, że te Visatony są magnezowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                no no no... nasz nowy kolega robi furore nie tylko tutaj
                AH TO ON! Nie skojarzyłem!
                Fajnie mamy kolejnego człowieka od zwrotek :) Swoją drogą moge mu w nagrodę dać SC10N za darmo bo to taki super głośnik.

Fajne zdanie, tak przy okazji:

"Postaram pisać dobrze .... a jak żle napiszę to popraw dla mnie :)"
                Last edited by Rfck; 22.08.2016, 13:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  Nie wiedziałem, że te Visatony są magnezowe.
                  mysle ze nawet visaton o tym nie wiedzial :lol:

Skomentuj

Przyznaję że tak było ale z drugiej strony - nie wziąłbym SC10N za darmo bo mam jeszcze 8szt. i leżą.
                    Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                    Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                    My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                      SC10N za darmo bo mam jeszcze 8szt. i leżą.
                      Na co Ci te głośniki w ilości 8 sztuk :) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                        Na co Ci te głośniki w ilości 8 sztuk :) ?
                        Monitor 2Way:
                        8 x 13/40/1x + SC10N
                        Zmiana:
                        8 x 13/40/1x + DT99
                        Powód:
                        Podział 2000hz - 2500hz
                        Nie będę tłumaczył dalej ale wybacz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dokładnie:
                        2x Totem Maestro zamieniam na 8x Totem Mite [ale zwrotnica będzie inna niż Totem Mite]
                        Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.

Skomentuj

Przepraszam nie mogę odp.
                          Totem Maestro [Wolnostojące] trochę różni od Totem Mite [Monitor'ki] [Nie będę tłumaczył/Więcej nie wyjaśnię]
                          Mogę wysłać tylko projekt obudowy [CAD/PDF] 2Way - Totem Maestro [Nie będę tłumaczył/Więcej nie wyjaśnię]
                          Nie jestem ani Pro ani Guru ani Master ani Specem.
                          Wybacz

Skomentuj

Nie na temat...
                            Panowie - off top totalny, spójrzcie na tytuł tematu!
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php?p=484512

Ale oceny to potrafi wystawiać.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...a2812efa403697

"Problem z którym się borykam to wyraźnie slyszalny brak niskich tonów w jednej z kolumy Gale 5.
                                Próbowałem: zamienić głośniki stronami, podmienić kable i kanały podłączenia jednak problem nadal występuje TYLKO na tej jednej kolumnie."

"Problem rozwiązany! Jak teraz dojrzałem czego nie widziałem wcześniej; pękł drucik pod kropeczką kleju co jest na cewce co na prawdę ciężko dostrzec.
                                Spróbowałem tego sposobu z baterią i nie ruszył się żaden głośnik ani nic nie "zaszumiało". Przez co pomyślałem że jest gdzieś problem z przejściem. Potraktowałem drucik lekko cyną i wszystko gra pięknie."

Czy ja dobrze rozumiem?
                                Głośniki nie działały a gość się zastanawiał dlaczego nie ma basu? :huh:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Głośniki nie działały a gość się zastanawiał dlaczego nie ma basu?
                                  Na to wygląda

Skomentuj

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                                    Przepraszam nie mogę odp.
                                    Totem Maestro [Wolnostojące] trochę różni od Totem Mite [Monitor'ki] [Nie będę tłumaczył/Więcej nie wyjaśnię]
                                    Mogę wysłać tylko projekt obudowy [CAD/PDF] 2Way - Totem Maestro [Nie będę tłumaczył/Więcej nie wyjaśnię]
                                    Nie jestem ani Pro ani Guru ani Master ani Specem.
                                    Wybacz
                                    Przepraszam ale dalej Cię nie rozumiem. Jest Totem Staff Arro Mite ale Maestro?
                                    Raczej Tonsil Maestro. Jest wielka różnica
                                    Pisz po polsku dużymi literami, chyba wtedy Ciebie zrozumiem

Skomentuj

Wygrzewanie kondensatorow

Najistotniejsze są zmiany w samym elektrolicie, który dojrzewa i na okładkach, potem w wyprowadzeniach, czyli przewodniku który zachowuje się identycznie jak każdy przewód, a mianowicie z czasem staje się mniejszą "barierą" dla najdrobniejszych niuansów. Wielu kolegów ze mnie się śmieje i .... im w .... :-).
                                      Mój opis jest najbardziej obrazowy ale nie odkrywa prawdziwej tajemnicy (fizyki i chemii) całego procesu.
                                      Słychać to mniej więcej tak :
                                      Przewodnik na początku pracuje z sygnałem jak rura która na swoich wewnętrznych ściankach ma różne kieszonki, zachyłki, jamki, pory i inne przeszkody, które hamują przepływ sygnału, wyłapują część najdrobniejszych frakcji i zaburzają jego swobodny przepływ. Z czasem gdy mijają kolejne dziesiątki i setki godzin, to wszystko co płynie w nurcie sygnału, można nazwać obrazowo piaskiem o różnej gradacji, ściera i poleruje te wewnętrzne nierówności, aż w końcu ściany stają się idealnie gładkie przez co na końcu rury wypływa idealny strumień z dokładnie takim samym materiałem pod względem ilości, średnicy i wagi co wpada do jej wejścia. Słychać to w ten sposób, że na początku jest bardzo mało detali, dźwięków tła, dalszych planów, daje się odczuć swoisty bałagan na scenie, lekkie lub większe przemieszanie/nachodzenie na siebie źródeł pozornych, bas jest w mniejszości lub brzydki, misiowaty, bez tempa, zróżnicowania i czystej modulacji itd.
                                      Na końcu procesu "docierania" słychać kilka razy więcej szczegółów niż na początku, głęboko i daleko w tyle brzęczą wcześniej nieobecne instrumenty, odbicia od pomieszczenia, różne "poboczne" dźwięki powstałe przez akustykę pomieszczenia w którym robiono nagranie itd. Wyraźnie "widać" odległości na 3 osiach w przestrzeni, system rysuje bryły które mają ścianki, masę i fakturę, tak że można je zobaczyć, chwycić ręką w powietrzu albo pokazać - o tam stoi saksofonista i a tam fortepian, ten stoi, a tamten siedzi, jeden jest z przodu a drugi w prawo kilka metrów w tył itd. Bas za to jest zwarty, dynamiczny, bogaty w niuanse i świetnie zróżnicowany, dopełniający całe pasmo i urealniający barwę i charakter wszystkich instrumentów. Oczywiście słychać jeszcze wiele różnych rzeczy ale nie mam czasu i ochoty o nich pisać. To wszystko słychać w dobrze zestawionym systemie z elementami na dobrym poziomie, bo na "wieży" nie ma szans, chyba że jakiś ekstra model Piano Crafta po przeróbkach z niefabrycznymi kolumnami i bardzo dobrym okablowaniem :-) :-) :-).
                                      Powiem ostatni raz, że to jest bez sensu, bo "łatwo" to można pomierzyć np. pojemność, a dobry miernik który robi głęboką analizę z parametrów kondensatora kosztuje ciężkie pieniądze.

Dla mnie takie dążenie jest śmieszne i przypomina próby odgadnięcia jak brzmiał starożytny język, który został zapisany jedynie w formie nieznanych nigdzie znaków na glinianych tabliczkach (a nie w formie zapisów dźwięków - nagrań) , albo próby odgadnięcia jak brzmiał język człowieka pierwotnego po analizie anatomicznej budowy aparatu mowy, kształtu kości gnykowej itd.

Inaczej kondensator pracuje -> (gra) w układzie innych części i warunków poboru prądu, wysokości napięć itd. - (tylko wtedy słychać jak gra), a inaczej "pracuje" w mierniku.
                                      Żeby go pomierzyć trzeba go wylutować i usunąć z układu, który na niego bezpośrednio i pośrednio oddziałuje, by umieścić go w analizatorze.
                                      Ważnym parametrem jest np. temp. pracy, w urządzeniu w otoczeniu kondensatora jest z czasem "wytwarzana" ściśle określona temperatura, swoisty mikroklimat, a w mierniku ten sam kondensator zwyczajnie się chłodzi.
                                      Jak wiadomo z "fizyki" elektrolit w różnej temperaturze ma rożne/inne właściwości.
                                      A to jest zaledwie tylko temperatura, a gdzie reszta zjawisk ???

Każde wyjęcie i wstawienie kondensatora zaburza delikatny układ oddziaływań, dodatkowo inaczej gra coś wlutowane kilkaset godzin temu, a inaczej 5 minut temu, ze względu na zmiany jakie zachodzą w samym lutowiu w zależności od czasu przepływu prądu w lutowiu (młody lut vs stary lut), / jego skład też ma delikatny wpływ na wynik końcowy - efekt soniczny /.

Po co z uporem maniaka próbować coś szukać i dociekać dlaczego przy takich wynikach gra tak a przy takich inaczej, skoro nie ma możliwości po samej analizie wyników powiedzieć jak te wyniki będą "grać" w rzeczywistości w tym konkretnym miejscu układu i urządzeniu.

Dostrzegasz ten absurd ?

Jest całe mnóstwo zjawisk, które są mało zbadane a niektóre wcale ... , by móc przetłumaczyć parametry na dźwięki.

Tylko ludzkie ucho z bardzo szybkim i wyspecjalizowanym komputerem udoskonalanym przez XXXXXXX ??? lat ewolucji zwany potocznie mózgiem może te wszystkie zjawiska przetłumaczyć na zmiany w dźwięku i póki co nie wynaleziono innego lepszego i czulszego urządzenia.
                                      608h na liczniku, nastąpiło pogłębienie w efektach odpowiedzialnych za "3D", czyli echo i pogłosy.
                                      Jako całość zaczyna brzmieć przyjemniej, pełniej, lepiej oddawać emocje.
                                      Zaczyna robić się gęściej na średnicy, a każda cząstka dodatkowego basu przekłada się na resztę pasma stopniowo je urealniając.
                                      Małymi kroczkami zmniejsza się "dziura" w niskich częstotliwościach ale to jeszcze daleka droga.
                                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

O cie ale elaborat.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...0d7684e1948aff

Skomentuj

Czaruję...