Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

A co z Audiomania ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Upadki,wzloty,inne zajęcia....
    Jest w tym wiele prawdy ale czy tak do końca jest to powodem że wiele osób przestaje się udzielać?
    Ja myślę że sam portal jest rodzajem startowej katapulty do której jest spora kolejka,w tej kolejce następują gorące dyskusje,kłótnie,dokonania i odkrycia.W odpowiednim momencie człowiek dostaje kopa,zawęża mus ię pole widzenia do rzeczy niezbędnych i w ich kierunku dąży.I szybko okazuje się że przeskoczyliśmy o lata świetlne tematykę którą wałkowaliśmy na tym forum,nie ma o czym pisać,szkoda czasu itd....
    Inna sprawa to nasze realia,co z zainteresowań jak nie ma szans ich rozwijać na poziomie zawodowym,ba,mieć korzyści majątkowe na poziomie utrzymania.Trudno żeby tyrać na budowie 12 godzin,udzielać się na forum,utrzymać rodzinę i jeszcze inwestować w zabawki które tak czy siak się nie zwrócą.
    Jak tu ktoś wspomniał,wiele osób wycofało się z czynnego życia forum,i wcale mnie to nie dziwi.I raczej nie doszukiwał bym się powtarzających pytań,tematów bo według mnie to nie główny problem.Problem to to że dorastamy,pojawiają się ważniejsze aspekty,hobby nabiera mniejszego znaczenia bądź z wymogów finansowych jest odsuwane na bok.Myślę że to jeden z ważniejszych czynników w naszym społeczeństwie.
    Dodam tylko od siebie że mimo spadku aktywności nie zarzuciłem mego hobby z tytułu wyżej wymienionych problemów.Podsycając,żyje na szerokopasmówkach,chwalę je sobie i tyram na rodzine i utrzymanie swojej firmy.

Wybaczcie za chaotyczną wypowiedź jeśli taka zaszła,piszę po paru nieprzespanych nockach.Ale tak to ogólnie widzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
      JEśli nie stać mnie na lepsze głośniki to poprostu zbieram, nie robie byle czego czyli kolejnych kolumienek na stxie na skopiowanej obudowie i schemacie zwroty,
      zawsze mozna tak pisac, bo jednemu starcza arny innemu nie. Tobie tez mozna powiedziec, czemu kupiles slabe TB jak mozna dozbierac do Fostexow ?
      Zamieszczone przez Rfck
      a tutaj nikt sam z siebie nie zrobi ciekawego AUTORSKIEGO projektu, poprostu nikt nie chce się widocznie uczyć i brnąć dalej tylko stać w miejscu i budować to co już ktoś zbudował.
      Bo nie wszyscy maja czas zeby sie w to zaglebiac ? Zauwazylem ze Ci co potrafia robic pomiary, na sile probuja reszcie wbic to zeby nauczyli sie rowniez. Mozna tak bywalcom powiedzic, mi czy innym userom ktorzy siedza i ciagle cos dlubia. Ale nie komus kto ma tyle i tyle kasy na sprzet i po prostu zwyczajenie chce dobrze zainwestowac kase, robiac dobry projekt, nie kupowac marnego w sklepie i miec na dobry czas spokoj ze sprzetem !

Skomentuj

Rfck, stx, tesla i względnie inne tanie marki, są popularne bo są tanie, a skoro są popularne to ktoś w końcu zaprojektuje zwrotę, więc inni kopiują i tyle.

A wszystko to trwa odkąd Irek zmienił pracę i nie projektuje zwrotnic :)

Skomentuj

zawsze mozna tak pisac, bo jednemu starcza arny innemu nie. Tobie tez mozna powiedziec, czemu kupiles slabe TB jak mozna dozbierac do Fostexow ?
          To mój pierwszy szerokopasmowiec, osobiście lubię w kolumnach dobry bas bez którego źle mi się słucha muzyki, chcę zobaczyć co można zrobić na szerokopasmowym małym tangbandzie jeśli mnei zainteresuje pójde w lepsze szerokopasmowce!
          Pozatym to jest całkiem dobry głosnik, lepszy od wynalazków typu ARZ i inne które widzimy na forum, znajdz mi kogoś kto kupił lepszy szerokopasmowy ? Jedynie YOshi kupił Visatona i ktoś też zrobił konstrukcje na tym samym TB co ja, reszta to pokopiowany projekt ARZ w Hornie czy br.
          Bo nie wszyscy maja czas zeby sie w to zaglebiac ? Zauwazylem ze Ci co potrafia robic pomiary, na sile probuja reszcie wbic to zeby nauczyli sie rowniez. Mozna tak bywalcom powiedzic, mi czy innym userom ktorzy siedza i ciagle cos dlubia. Ale nie komus kto ma tyle i tyle kasy na sprzet i po prostu zwyczajenie chce dobrze zainwestowac kase, robiac dobry projekt, nie kupowac marnego w sklepie i miec na dobry czas spokoj ze sprzetem !

HEHE czasu ? tu bym się sprzeczał, czas się znajdzie, chęci niekoniecznie niestety.
          Mi tez nie było łatwo, myślisz że od tak wszystko ogarnąłem ? jeśli tak to się mylisz bo pracowałem ciężko i długo aby zyskać taką wiedzę jak mam w tej chwili i ciągle ją rozwijam bo na tym polega hobby czyż nie ?

Jest tak jak piszesz dlatego też DIY stoi w miejscu! Naprawdę nie trzeba wielkich pieniędzy aby zrobić coś fajnego dobrze grającego, wymaga to niestety czasu i zaangażowania ale jak ktoś woli walić co chwile kopie istniejących projektów to niech się nie dziwi że nic nie brnie do przodu i nie zyskuje większej wiedzy. Sam widzisz co się dzieje na forum.

Rfck, stx, tesla i względnie inne tanie marki, są popularne bo są tanie, a skoro są popularne to ktoś w końcu zaprojektuje zwrotę, więc inni kopiują i tyle.

A wszystko to trwa odkąd Irek zmienił pracę i nie projektuje zwrotnic :)

WIem że tak jest, to właśnie blokuje rozwój w kierunku DIY.
          Przepraszam ale Irek nie jest jedyną osobą która projektuje zwrotnice, osobiście też projektuję zwrotki. Jednak wszyscy przyzwyczaili się do darmowych zwrotek które ktoś wrzuci na forum, skończyło się i wszystko staneło w miejscu ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            Bo nie wszyscy maja czas zeby sie w to zaglebiac ? Zauwazylem ze Ci co potrafia robic pomiary, na sile probuja reszcie wbic to zeby nauczyli sie rowniez.
            Nie no nie ma co przesadzać. Fakt faktem jest, że bez pomiarów to nie da się delikwentowi pomóc. 99% ludzi najpierw kupuje głośniki a później myśli. I zwykle jest tak, że co rusz mamy pytanie o jakaś egzotyczną zwrotnice której jeszcze nikt nie robił i co możemy poradzić - jedno zrób chłopie pomiar. Można wyssać z palca jakaś zwrotnice typu 1mH + 4,uF, drugi filtr 3,3uF i 330uH , jasne coś bedzie działalo ale przecież to będzie kicha, no i kto bedzie temu winien, specjaliści z forum bo tak poradzili a przeciez jasnowidzem nikt nie jest.

Wystarczy zeby zrobic pomair to wszystko, mamy w akustyce ze 2 czy 3 aktualne wątki w których kompletni laicy robia zwrotnice , wystarczyło, że zrobili pomiar i po 2 dniach przy pmocy uzytkowników forum którzy sie znają mamy juz symulacyjnie zwrotnicę na tyle dobrą, że możnaby ja bez odsłuchów montować w ciemno bo wiadomo, że lipy nie będzie. Ostateczny szlif zawsze się robi po czasie i jak sie ma odpowiednie doświadczenie.

Możnaby rozwiazać problem organizując pare forumowych zestawów pomairowych krążących od użytkownika do użytkownika, zależnie kto bedzie go potrzebował. Udostępnianych najlepiej za darmo, wystarczyłoby zrobić jednorazową zrzutke na zakup częsci i zbudowanie.
            Ktoś potrzebuje zwrotnice to dostaje system i wystarczy zeby dobrze to wszystko uruchomił i zmierzył a reszte sie na forum dowie i ludzie pomogą z projektem. Jak bedzie potrzebował zrobić kolejną kolumne to znów skorzysta albo sam sobie złoży system ale doswiadczenie juz bedzie już jakieś mieć. Pytanie jak długo takie systemy nie znalazłyby nowego własiciela na stałe, w końcu jesteśmy w polsce :lol:

Z projektowaniem zwrotnic jest jak z rasowaniem silnika. Lamerzy robią to strumienicami, stożkami, rezystorami i innym gównem i myślą że mają 30km wiecej. Fachowiec zaczyna zabawe od hamowni i tam sprawdza swoje poczynania, on będzie mieć rezultaty a pierwsza grupa to najwyżej może lepszy hałas na osiedlu zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
              To mój pierwszy szerokopasmowiec, osobiście lubię w kolumnach dobry bas bez którego źle mi się słucha muzyki, chcę zobaczyć co można zrobić na szerokopasmowym małym tangbandzie jeśli mnei zainteresuje pójde w lepsze szerokopasmowce!
              i wlasnie o to chodzi.... :) tak samo Jak Ty doswiadczony chcesz zobaczyc co glosniki potrafia, tak ludzie kupuja stxy tesle chcaz zobaczyc jak je mozna porownac do innych rzeczy. Wiec pisanie tu o zbieraniu na cos dobrego a nie robienie na stx samo teraz wyszlo.

Zamieszczone przez Rfck
              HEHE czasu ? tu bym się sprzeczał, czas się znajdzie, chęci niekoniecznie niestety.
              Mi tez nie było łatwo, myślisz że od tak wszystko ogarnąłem ? jeśli tak to się mylisz bo pracowałem ciężko i długo aby zyskać taką wiedzę jak mam w tej chwili i ciągle ją rozwijam bo na tym polega hobby czyż nie ?
              nikt nie mowi ze Ci nie bylo latwo. ale powtorze po raz kolejny. Ludzie chca robic sprzet aby im gral i wisi im to czy ktos bedzie mowil mu naucz sie od poczatku czy nie, bo takiemu gosciowi sprawia przyjemnosc samo to ze zbudowal porzadne skrzynki i wsadzil glosniki w nia a zwrotka zajal sie kto inny.
              Zamieszczone przez Rfck
              Jest tak jak piszesz dlatego też DIY stoi w miejscu! Naprawdę nie trzeba wielkich pieniędzy aby zrobić coś fajnego dobrze grającego, wymaga to niestety czasu i zaangażowania ale jak ktoś woli walić co chwile kopie istniejących projektów to niech się nie dziwi że nic nie brnie do przodu i nie zyskuje większej wiedzy. Sam widzisz co się dzieje na forum.
              bo wlasnie potrzeba czasu na to zeby sie w calkowite projektowanie zaglebic, ktorego nie ma albo jak sam napisales nie chce sie miec. Czemu? Bo w sieci sa dobre projekty, ktore zadowolaja czlowieka.

Zamieszczone przez Rfck
              Przepraszam ale Irek nie jest jedyną osobą która projektuje zwrotnice, osobiście też projektuję zwrotki. Jednak wszyscy przyzwyczaili się do darmowych zwrotek które ktoś wrzuci na forum, skończyło się i wszystko staneło w miejscu ;-)
              Boli Cie widze to ze ciagle sa powielane te same glosniki. Problem nie lezy w tym ze ludzie nie chca nauczyc sie projektowac, bo nie beda chcieli i wisi im to czy Cie to boli czy nie, taka prawda. Forum jest po to aby podpowiedziec ze majac taki a siaki budzet mozna takie i inne glosniki dostac ktore sa zaaplikowane tu i tu, zeby je szybko zlozyc. A to ze robi sie na STX wychodzi z tego ze jest taki budzet, a jesli chodzi o drozsze konstrukcje, ludzie zwyczajnie nie ryzykuja zeby sie nie przewiezc i dlatego robi sie to co jest sprawdzone przez innych.

Skomentuj

Chęci, chęci i jeszcze raz chęci, jak zaczynałem zabawe z pomiarami nie pracowałem i nie miałem kasy a jednak uzbierałem na system pomiarowy, więcej kosztowała mnie nauka jak go obłsugiwać, tutaj podziękowania dla Yoshiego który udzielił kilku fachowych porad, oraz dla Borysa który zmuszał do samodzielnego myślenia i kombinowania.

Dolphin, mnie to nie boli, ja to co robię to robię dla siebie ;-) ja tylko chciałem powiedzieć dlaczego DIY staneło w miejscu, co kto robi, co kopiuje naprawdę mało mnie interesuje :)

Skomentuj

Yoshi_80 wszystko o czym piszesz zgadza sie.

[ Dodano: 2009-12-13, 22:29 ]
                  Rfck jak nie boli jak ciagle komus zarzucasz kto ma pytanie i jest na to szybka odpowiedz rozumiem ze zmuszasz do myslenia, ale jakby wszyscy tak zmuszali do myslenia nowych userow to zwyczajnie forum by kiedys padlo, bo bylibysmy bada mądrali gdzie nic wprost nie chą powiedzieć. Taki człek ma nas w d i idzie gdzie indziej na forum gdzie otrzyma taka odpowiedz jaka go interesuje. I jeszcze bardziej sie ucieszy jak dostanie projekt na tacy. - wygoda i zaoszczedzenie czasu. Jakby chcial sie nauczyc to napewno nie byloby pytan tylko sam by zaczal szukac materialu do nauki, bo takowe sa.

Skomentuj

przed faktycznym upadkiem na AM nie działo się wiele ponad odliczaniem na SB kto pierwszy się obudził... Poza tym nie działo się praktycznie nic, a już na pewno nic ciekawego. Audiosites ? Podobnie. Z drugiej strony poziom diyaudio też od jakiegoś czasu spada
                    no własnie.Dla mnie cos sie dzieje,kiedy pojawia sie duzo watków w dziale własne konstrukcje(nazwa nietrafiona i mozna ja zmienic np. na "co zrobiłem").Rfck-chyba zbyt wiele oczekujesz od osób poczatkujacych.Niech kopiuja inne dobre konstrukcje a ci ambitniejsi sami zaczna z czasem zajmowac sie pomiarami i projektowaniem czegos własnego.Taki naturalny przesiew.

Skomentuj

Rfck jak nie boli jak ciagle komus zarzucasz kto ma pytanie i jest na to szybka odpowiedz
                      Jestem zwolennikiem samodzielnego myślenia a forum traktuje jako wymiane doświadczeń a nie udzielanie rzetelnych informacji na zawołanie :)

rozumiem ze zmuszasz do myslenia, ale jakby wszyscy tak zmuszali do myslenia nowych userow to zwyczajnie forum by kiedys padlo, bo bylibysmy bada mądrali gdzie nic wprost nie chą powiedzieć.
                      Dlatego założyłem własny serwis gdzie rejestrują się ludzie którzy chcą się uczyć i rozwijać, niestety DIYAUDIOnie działa w tym kierunku

Taki człek ma nas w d i idzie gdzie indziej na forum gdzie otrzyma taka odpowiedz jaka go interesuje. I jeszcze bardziej sie ucieszy jak dostanie projekt na tacy.
                      NIech idzie, jak pójdzie na elektrode to krzyż na drogę bo tam to się nie dowie niczego rzetelnego i na poziomie, ja nie mam zamiaru się produkować dla kogos kto więcej się na forum nie odezwie i uzna mnie za frajera który podał mu wszystko na tacy i heja.

- wygoda i zaoszczedzenie czasu. Jakby chcial sie nauczyc to napewno nie byloby pytan tylko sam by zaczal szukac materialu do nauki, bo takowe sa.
                      Swoją pomoc kieruję głównie do ludzi którzy chcą się uczyć i DIY jest ich pasją a nie jednorazowym przedsięwzięciem.

[ Dodano: 2009-12-13, 22:51 ]
                      Zamieszczone przez zbyszek
                      Rfck-chyba zbyt wiele oczekujesz od osób poczatkujacych.Niech kopiuja inne dobre konstrukcje a ci ambitniejsi sami zaczna z czasem zajmowac sie pomiarami i projektowaniem czegos własnego.Taki naturalny przesiew.
                      Pokaż mi kogoś ze stałych userów co stworzył sam ! :-) nie mówię o Yoshim i Irku.
                      Jasne, na początek dobrze jest skopiować konstrukcje aby zagłebić się w temacie, ale na tym się niestety kończy u większości i dalej nic się nie dzieje.

Ja staram się rozróżnic userów ktorzy jednorazowo podchodzą do DIY od tych co chcą iśc dalej.

Skomentuj

[wygasnie]no przecież tak napisałem nie wiem o co CI biega ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                          ile zwrot Irka jest w wydzielonym temacie ?
                          Ile zwrotek dodano tam w ciągu ostatniego roku pomijając te Irka ?
                          Takie są niestety konkrety. Nie mówię że nikt nie projektuje tu zwrot, bo zapewne jest inaczej, ale mało kto jak widać się nimi dzieli, a gros tych które są zamieszczane / publikowane jest do STXów i kółko się zamyka.

Trudno też oczekiwać od początkujących że będą eksperymentowali na głośnikach za setki złotych, przecież dla większości z nich kolumny za 1000zł to już nieosiągalny haj end To raz, a dwa - jaki przykład dajemy im wszyscy w dziale konstrukcji ?

Czas to kolejna sprawa - mam karton głośników do zazwrotkowania i zrobienia z nich czegoś ciekawego, a nie są to tylko stxy i tesle Rozpiętość jest spora - od wstęg po xt18 :) Ale czasu brak...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Ale czasu brak...
                            no i to jest odpowiedzia na wszystko :)

Skomentuj

dolphin123, kosze XT18 też zniechęcają

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                Jestem zwolennikiem samodzielnego myślenia a forum traktuje jako wymiane doświadczeń a nie udzielanie rzetelnych informacji na zawołanie :)
                                Rfck twoje podejście jest właściwe i ma sens ale nie pasuje do teraźniejszego świata, dzisiejszej młodzieży, teraz każdy młody chce szybkiej i konkretnej odpowiedzi a nie zmuszać go do myślenia, forum to nie uczelnia .Jest tak jak pisze dolpchn123 jak ktoś się chce uczyć to znajdzie materiały do nauki i takich ludzi jest tutaj sporo.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  takero napisał/a
                                  Ale czasu brak...
                                  no i to jest odpowiedzi na wszystko :)
                                  nieprawda,jesli ma czas na pisanie takich pierduł to zajdzie tez na wydłubanie jakiejs kolumioenki,wzmaka.Po prostu tego nie potrzebujemy po zakupie gotowizny znanej marki i usadowieniu tyłka w wygodnym fotelu cóz wiecej nam potrzeba trzymajac w jednej rece pilota a w drugiej piwo?Jakie diy?Po co?no chyba,ze bedzie z tego jakas kasa(i to taka co wyrwie zad z fotela)

Skomentuj

zbyszek, za to Tobie to brakuje czasu widzę choćby na to by spojrzeć na to co piszesz.
                                    Kasa-srasa, z diy to żadnej kasy nie ma, a jeśli już jakaś jest to jest zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy, tak więc to żadna atrakcja.
                                    Skąd wiesz na co mam czas , a na co nie i co Cię to w ogóle interesuje ? Widziałeś mnie choć z raz na oczy że wygadujesz takie bzdury ? Pierduł (bredni, niedorzeczności - SJP) nie wypisuje , bo włąśnie nie mam na to czasu
                                    Ale tak - chciałbym mieć tyle wolnego czasu co Ty ;]

Skomentuj

jak tu czytam co niektóre posty "wyjaśniające" czemu forum nie idzie naprzód to trochę mi się śmiać chce ;p więc dorzucę swoje 3 grosze...

PS1 ....wiele osób czeka na zintegrowany system pomiarowy ;p dlatego co jakiś czas odświeżam temacik jak tam projekcik Irka...

PS2 ......RFCK nie rzucaj się na "kopiowanie", nie chwal się "własnym serwisem" ...skoro pierwsze co zrobiliście to SKOPIOWANIE juz istniejącego serwisu pod własny szyld i dopiero sporo sprzeciwów was torchę "przestawiło"....
                                      wiesz troszkę to wasze zachowanie obłudnie wygląda .......z jednej strony gani ludzi którzy korzystają/klonują projekty DOBROWOLNIE UMIESZCZONE PRZEZ ICH AUTORÓW (Irka zwrotnice, Zaph, Troles i inni)
                                      a z drugiej robi to samo ....kopiuje bazę forum heh ...

PS3 ....a może jak taki budowniczy jesteś dobry to też coś pokaż, będziesz sławny w tym swiecie jak np Zaph ... daj przykład ....pokarzesz że każdy może się nauczyć pokazać zwrotkę, może ją skonsulotwać czy cokolwiek takiego .....
                                      kurde chyba ze po prostu Cię boli że ktoś to bezinteresownie umieszcza.... a Ty chciałbyś te swoje ""projekty" sprzedawać ...
                                      (ale by sprzedawać w tej branży trzeba najpierw coś pokazać by ludzie wiedzieli coś za jeden)

kurcze jak patrze na to co robi Irek to jestem pełen podziwu, ile tu jest jego zwrotek, pare wzmacniaczy, patrzcie na jego stronkę z "projektami w trakcie budowy"....

i rfck jeszcze jedno ...chęci to naprawdę nie wszytko....naprawdę trzeba mieć na to wszytko czas, a i w wielu przypadkach oprócz czasu brakuje też możliwości (szeroko pojęte od technicznych, przez lokalowe po same "umiejetności").... ......
                                      więc darujcie sobie dywagacje co to jest DIY a co nie jest DIY bo równie dobrze można powiedzieć ze JIGa skopiowałeś a nie zaprojektowałeś sam .....co już jest absurdem

Skomentuj

Rozmowa w zasadzie do żadnego konkretnego wniosku końcowego nie doprowadzi bo prawda jest taka, że każdy ma tutaj po trochu rację w tym co pisze.

Z jednej strony popieram zdanie dolphina. Wiele osób klonuje gotowe konstrukcje bo po prostu chcą dobrze zainwestować posiadane pieniądze, często nie duże więc wybierają stx'a. To, że kupią droższe głośniki i że kupią czy złożą system pomiarowy jeszcze nie gwarantuje zaprojektowania dobrze brzmiącego zestawu co może skończyć się w najlepszym przypadku lekkim "przeinwestowaniem". Poza tym nie każdy musi dążyć do fachu w tej dziedzinie i może podchodzić do tematu jednorazowo - nie można mu tego zabronić.

Z drugiej strony trzeba się też zgodzić z tym co pisze Rfck. Wiele osób podchodzi do tematu po najmniejszej lini oporu i nie wykazuje najmniejszej chęci samodzielnego działania tylko oczekuje podania wszystkiego na tacy - podajcie litraż, podajcie strojenie, podajcie zwrotkę, z czego obudowę, ile wytłumienia itp, itd. Niektórzy wręcz domagają się publikacji na forum gotowych rozwiązań. Najlepszy przykład mamy tutaj z konstrukcjami nowego1 - kilka osób naskakiwało na niego nie za jego kolumny ale za to, że nie udostępnił schematu zwrotnicy - i po co to było? Gość się w końcu wkurzył i jego topic niestety wylądował w koszu na jego prośbę - niestety, bo nie często mamy na tym forum okazję przeczytać opinię na temat glośników jakie on zastosował.

Kolejna sprawa to właśnie udostęnianie schematów czy gotowych całych konstrukcji. Ja podziwiam ludzi, którzy bezinteresownie zamieszczają tutaj swoje projekty i sam gdzieś tam po drodze z nich korzystałem ale z drugiej strony wiem (teraz), że nie można ganić tych, co się sprzeciwiają takiemu działaniu. W sumie to po co ktoś ma udostępniać efekty swojej pracy, często ciężkiej i wymagającej wiele poświęcenia (czasu, pieniędzy)? Jeśli ktoś coś zaprojektuje i to udostępni to chwała mu za to, jeśli zachowa to dla siebie - jego sprawa, nie podpisywał żadnych zobowiązań wobec forum.

Co do braku czasu - z tym jest sprawa najbardziej dyskusyjna. Wydaje mi się, że większość tych nowych userów to ludzie młodzi (powiedzmy, że chodzi mi o wiek poniżej czy w okolicach 20 lat), którzy pewnie mają trochę więcej wolnego czasu niż studenci czy ludzie pracujący na utrzymanie rodziny no ale "po co ten czas marnować na zgłębianie wiedzy, która nie wiadomo czy się do czegoś przyda jak przecież trzeba jeszcze obskoczyć jutuba, naszą klasę, demotywatory" i inne tego typu wynalazki. Skoro ktoś ma prawdziwe hobby to na pewno znajdzie na nie czas. Ja wiem, że teraz trochę uogólniam ale myślę, że jest w tym sporo prawdy.

Jeśli chodzi o "jakość" forum - że się rozlatuje, że traci na wartości merytorycznej, że coraz więcej śmieci... weźmy pod uwagę to, że jest to forum z założenia publiczne a więc każdy ma tutaj prawo pisac i nie spodziewajmy się tego, że każdy będzie tutaj coś wnosił od siebie. Forum jest coraz bardziej popularne i coraz więcej internautów różnego pokroju tutaj zagląda. Ale przecież taka jest idea forum. Tak jak ktoś wcześniej pisał, jaki miało by to sens gdyby dostęp tutaj miało tylko wąskie grono userów? Pewnie wszystko rozsypało by się szybciej niż się nam wydaje. Weźmy takie audiohobby albo nawet diyakustyk - mało userów, wszyscy jakby się znali i iście "kumpelska" atmosfera (co moim zdaniem jest ich dużym plusem i mi osobiście się bardzo podoba choć przyznaję, nie udzielam się na nich) ale z drugiej strony ruch na nich jest raczej znikomy. Ja wiem, że nie należy iść w ilość kosztem jakości ale przecież forum musi czymś żyć.

Tak więc, Panowie, cieszmy się tym co jest bo patrząc na przekrój rynku polskiego pod kątem audio diy to tutaj nie jest tak źle. To forum moim zdaniem jest na ten moment najbardziej zrównoważone. Znajduję tutaj kompromis pomiędzy momentami dziwną audiofilią z audiostereo a ogólnie pojętą "amatorką" z elektrody.

Pozdrawiam :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                          PS2 ......RFCK nie rzucaj się na "kopiowanie", nie chwal się "własnym serwisem" ...skoro pierwsze co zrobiliście to SKOPIOWANIE juz istniejącego serwisu pod własny szyld i dopiero sporo sprzeciwów was torchę "przestawiło"....
                                          wiesz troszkę to wasze zachowanie obłudnie wygląda .......z jednej strony gani ludzi którzy korzystają/klonują projekty DOBROWOLNIE UMIESZCZONE PRZEZ ICH AUTORÓW (Irka zwrotnice, Zaph, Troles i inni)
                                          a z drugiej robi to samo ....kopiuje bazę forum heh ...

PS3 ....a może jak taki budowniczy jesteś dobry to też coś pokaż, będziesz sławny w tym swiecie jak np Zaph ... daj przykład ....pokarzesz że każdy może się nauczyć pokazać zwrotkę, może ją skonsulotwać czy cokolwiek takiego .....
                                          kurde chyba ze po prostu Cię boli że ktoś to bezinteresownie umieszcza.... a Ty chciałbyś te swoje ""projekty" sprzedawać ...
                                          (ale by sprzedawać w tej branży trzeba najpierw coś pokazać by ludzie wiedzieli coś za jeden)

kurcze jak patrze na to co robi Irek to jestem pełen podziwu, ile tu jest jego zwrotek, pare wzmacniaczy, patrzcie na jego stronkę z "projektami w trakcie budowy"....

i rfck jeszcze jedno ...chęci to naprawdę nie wszytko....naprawdę trzeba mieć na to wszytko czas, a i w wielu przypadkach oprócz czasu brakuje też możliwości (szeroko pojęte od technicznych, przez lokalowe po same "umiejetności").... ......
                                          więc darujcie sobie dywagacje co to jest DIY a co nie jest DIY bo równie dobrze można powiedzieć ze JIGa skopiowałeś a nie zaprojektowałeś sam .....co już jest absurdem
                                          Bawolek Prosiłem już Ciebie wiele razy, nie udzielaj się w temacie, który jest ci Obcy, widze jednak, że tego nie rozumiesz... jak więc mam Ci to napisać zebyś zrozumiał?

Jaka była naprawde sprawa z bazą akustyk.com wie tylko;

Arek,Rfck i Ja.

Ciebie Tam nie było i nie wiesz jak jest naprawdę, wpadłeś nagle i zaczołeś pisać pierdoły. Zostało wszystko wyjaśnione Arek zrobil jak ja chcialem a Ja zrobilem to co on chciał w czym widzisz problem...?

Sorki Panowię, że temat poszedł w inną stronę i wale off-topa, ale niestety na nie, które sprawy nie da się przejść obojętnie :!:

Ja osobiscię się podpisuje pod tym co piszę dabyl, jedynie chciałem sprostowac jedną cześć jego wypowiedzi.

Zamieszczone przez dabyl
                                          Weźmy takie audiohobby albo nawet diyakustyk - mało userów, wszyscy jakby się znali i iście "kumpelska" atmosfera (co moim zdaniem jest ich dużym plusem i mi osobiście się bardzo podoba choć przyznaję, nie udzielam się na nich) ale z drugiej strony ruch na nich jest raczej znikomy. Ja wiem, że nie należy iść w ilość kosztem jakości ale przecież forum musi czymś żyć.
                                          Chciałem powiedzeć tylko że nasze forum jak narazie jest mało znane i ruch jest maly ponieważ stronka w google jest słabo wypozycjonowana, i poprzez to jest mały ruch, jak będzie pozniej zobaczymy, czas pokaże.

My z rfck, chcieliśmy zywczaję stworzyć odrębny serwis, niz te co sa obecnie(z podobną tematyką, ale z innym podejściem, i storzyc taką baze artykuł których na innych stronaach nie ma). Każdy z nas był na wielu forach przez kilka pare ładnych lat i teraz wiemy czym sie kierować, żeby nie powstało to samo unas jak u innych (śmietnik), chodz trzeba przyznać nie będzie to łatwe.

Ja nie uważam, że forum diyaudio jest złe moim zdaniem jest tutaj ok, tylko własnie od jakiegoś czasu (ktoś ładnie wspomniał brak nowych zwrotek Irka) forum jak by staneło na tym co jest czyli na stx-ie, nie ma co sie oszukiwać ale taka jest prawda. Na każdym forum żeby działo się więcej potrzeba kilku stałych uherów, którzy robią coś i sie dzielą z innymi swoimi projektami i wiedzą jaką posiadają.

A teraz kilka słów na temat AM, przykro mi strasznie, że umarło, chciałem osobiście z MarkiemW i Rfck (chodz on nie lubil AM nie wiem czemu, no ale przekonałbym go) przejąć przed upadkiem i postarać sie rozwinąć dalej, ale niestety nie otrzymałem żadnej informacji od Q na moją pomoc, to nie mogłem nic zrobic.

Trudno stało się AM, nie żyje i już raczej nie powstanie :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X