Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym pstrykacie fotki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez paldo
    A skad wiesz, skoro nie widziałeś nigdy A tak poważnie, to może i masz rację Zresztą co znaczy naturalnie? Nie ma czegoś takiego Widzenie to kwestia subiektywna.
    bo miałem styczność z wieloma aparatami i właśnie to że kolory są żywe, ok miło się ogląda takie zdjęcia, ale często chcesz pokazać stan czegoś jak wygląda i już wtedy jest problem. Najprostszym przykładem- zrób zdjęcie pokoju (gdzie masz jakiś blady kolorek piaskowy czy inny) i później na kompie porównaj sobie czy faktycznie kolor ściany jest taki jak widzisz subiektywnie :wink:

Skomentuj

najlepszym sposobem obnażenia złego obrazowania matrycy, jest ludzka sóra

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
        najlepszym sposobem obnażenia złego obrazowania matrycy, jest ludzka sóra
        Jak masz Nikona to fakt:)

Jak sie chwalimy to:

Puszki:
        Canon eos 50, 50D, G9 i silne parcie na 1dmkIII spełnione bedzie w kwietniu :twisted:
        Pentax ME Super, p30N
        Pentacon SIX

Cały osprzet do Canona:
        430EX, 580EXII
        Tokina 12-24 F4
        Canon 28 1,8 USM
        Canon 50 1,4 USM
        Canon 85 1,8 USM
        Canon 70-200 2,8 L USM
        TC 1,4x

Statywy, parasolki, bezprzewodowy system wyzwalnia lampek
        Pełno filtrów wezyków itd.
        Duzo wymieniać;-)

Dolphin nie kupuj Tamrona, Tamrony to ZŁO!!!

Quester 500Ws to duzo naprawdę!!

http://karolzdyb.blogspot.com/2009/1...-poczatki.html Robione 2/3 lampami 300Ws Czesto na 1/4-1/16 mocy!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
          Jak masz Nikona to fakt:)
          mam 5D

Skomentuj

To chyba najlepiej obrazujący Canona jaki istnieje wiec w czym problem z ludzką skórą??

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
              luke666, no faktycznie fotki znośne ale za ten telefon co Ty masz mam mój obecny aparat, telefon i jeszcze mam na piwo :razz:
              No, ja za swojego dałem 1zł w abonamencie 25zł :smile:

Zamieszczone przez paldo
              Miałem lgki dwa i straszny to jest shit. Nie wiem jak ten model, ale z tego co widze to szybko się sypią te telefony i nie są za fajne. Moja dziwczyna ma tteraz dotykowego lg (nie tego) to wole się go nie dotykać, tak ten panel do d.
              Ja mam ten telefon od stycznia tamtego roku, raz czy dwa razy mi się zawiesił, ekran działa elegancko, folijke mam drugą bo to akurat się najbardziej rysuje- rzecz naturalna.
              Raz mi upadł na kątownik metalowy z ponad metra, na szczęście kantem obudowy i nic się nie stało. Kumpel uderzył przypadkowo w kant stolika prosto w ekranik i telefon musiał iść do naprawy.
              Jak ktoś dba o sprzęt, nie rzuca nim to żadko się coś psuje.

Największą wadą w aparatach (głównie tych w telefonach) jest zaszumienie.
              Faktycznie, firmy robią matryce o coraz większych rozdzielczościach a jakość zdjęć robionych w słabo oświetlonych pomieszczeniach jest bardzo kiepska.
              Wiadomo, aparat w telefonie nie zastąpi nawet kompaktu, choć rozwój techniki coraz bardziej zmniejsza ten dystans.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                Najprostszym przykładem- zrób zdjęcie pokoju (gdzie masz jakiś blady kolorek piaskowy czy inny) i później na kompie porównaj sobie czy faktycznie kolor ściany jest taki jak widzisz subiektywnie :wink:
                na to ja mu odpisałem: najlepszym sposobem obnażenia złego obrazowania matrycy, jest ludzka skóra
                więc to nie ja mam problem z oddaniem kolorów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                  Najprostszym przykładem- zrób zdjęcie pokoju (gdzie masz jakiś blady kolorek piaskowy czy inny) i później na kompie porównaj sobie czy faktycznie kolor ściany jest taki jak widzisz subiektywnie
                  Dużo zależy od balansu bieli, choć jak robiłem zdjęcia płytek od UniAmpa to ni cholery nie mogłem odwzorować koloru płytek swoim Szajsungiem :P

Skomentuj

Tutaj jeszcze dochodzi cholernie ważna i często lekceważona kwestia monitora i jego kalibracji. Można mieć Hasselblada, a na lapku i tak g...o zobaczymy

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                      Tutaj jeszcze dochodzi cholernie ważna i często lekceważona kwestia monitora i jego kalibracji. Można mieć Hasselblada, a na lapku i tak g...o zobaczymy
                      Dokładnie.

Ja oólnie nie mam problemu kolorów bo z reguły robie w RAWach, chyba ze jakies mecze lub rajdy wtedy trzeba lekko pomysleć bo nie ma czasu na Rawy.

Skomentuj

Fuji s6500fd, parę filtrów, raynox, pare statywów, mini studio
                        Ogółem robię makro i trochę portretów.

Skomentuj

Kit sony alpha 300 plus jakiś tam filtr polaryzacyjny b+w reszta czeka na brak kryzysu ale ogólnie rzecz mówiąc daje rade polecam ją amatorom takim jak ja, aktualnie nie ma co sie pchać w 330 bo to tylko ładniejsze opakowanie i nowe szkło co w sumie nic nie zmienia a 500zł dopłacamy a 300 gdzies na wyprzedaży lub lekko używaną bardzo tanio wyrwiesz... Ktos tam dał zdjęcia z telefonu że niby dobre jako ciekawostkę mogę wrzucić zdjęcia z noki 6630 i założę się że między lustrem a tą nokią wielkiej różnicy nie ma w słoneczny dziń chociaż ma 1.3mpx ale tylko w piękny słoneczny dzień bo wystarczą chmury lub pomieszczenie i przez szumy ludzie wyglądają jak ufoludki zresztą każdego tel to dotyczy wystarczy porównać fizyczną wielkość matrycy np w mojej alfie co ma tylko 10mpx a jakiegoś nowego tel co ma nawet 8mpx a zrozumiecie dla przykładu powiem że lepsze lustrzanki mają matryce wielkości standardowej klatki jak w analogowcu...

Skomentuj

mihas66 co do 330 to będzie kupował nówkę w Norwegii ponieważ aktualnie tam jest i z tego co wiem kosztuje to tam grosze :mrgreen:

Skomentuj

dj_zibi czekałem wręcz na Ciebie w tym wątku :)
                              I popatrz... mnie napisali, że zaszalałem hehe... powiem tak: sprzętu i umiejętności Ci bardzo zazdroszczę - naprawdę (szczególnie tego drugiego).

500Ws to fakt bardzo dużo, ale też dość często robię zdjęcia produktowe pokaźnych rozmiarów rzeczy. Do tego jak jest wiele błyszczących powierzchni światła trzeba ustawiać daleko i często nie można bezpośrednio błysnąć (nawet softbox'y nie pomagają) :) Poza tym jak szaleć to szaleć... lepiej mieć zapas niż niedobór

BTW: jak się sprawdza w praktyce Twoja Tokina ? O ile pamiętam z testów to mimo, że jest bardzo ostra, to nie grzeszy ona aberacjami chromatycznymi szczególnie przy dużej dziurze. Jak z celnością AF - faktycznie jest prawie bezbłędny ? Pytam, bo mam chrapkę na to szkiełko (akurat tego zakresu ogniskowych jeszcze mi bardzo brakuje)... no i OFC muszę sobie sprawić jeszcze fish'a
                              Eh... lista zakupów długa i ciężka

Skomentuj

Witam!

Hehe, ale tutaj slangi lecą, nic nie kumam, hehe. No ale nie dziwię się, jak się nigdy fotografią nie interesowałem.

Pawle - żadna sprężynka nie wystaję, coś czuję, że mogła paść jakaś elektronika. Bo mój aparat na naładowanych na full akumulatorkach popstryka (koło 50 fotek) i niby rozładowane, kiedyś dla próby wsadziłem te akumulatorki do aparatu znajomego i śmigały aż miło.

Pozdrawiam,
                                Krzysiek191022.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
                                  Hehe, ale tutaj slangi lecą, nic nie kumam, hehe.
                                  Nie martw się ja mam tak z elektroniką :)

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez TatoTurbo
                                    Nie martw się ja mam tak z elektroniką :)
                                    Hehe, nie Ty jeden :razz:

BTW, jaki aparat możecie mi polecić w granicach 500-700zł ? Wiem, że to nie jest wysoka kwota jak na aparat, ale szkoda mi trochę "wywalać" 2 tysiące PLN'ów na lustrzankę, bo po pierwsze nie mam takiej sumy, po drugie nie mam takich wymagań ;-)

Pozdrawiam,
                                    Krzysiek191022.

Skomentuj

poszukaj cos canona używanego z serii G9, 10 ...11 juz bedzie drogo.

Skomentuj

ja bardzo polecam CANON PowerShot A710IS
                                        ma go mój brat i zdjęcia robi naprawdę rewelacyjne
                                        dobry zoom
                                        Ja jak jadę gdzieś gdzie nie chce mi się nosić lustrzanki to bardzo chętnie go biorę
                                        Jest w internecie dostępny lepszy soft. Wgrywasz go na kartę i cieszysz się lepszymi funkcjami.
                                        Tylko to stary model więc tylko używki wchodzą w grę.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
                                          Hehe, ale tutaj slangi lecą, nic nie kumam, hehe.
                                          Kto pyta nie błądzi Nikt tu nie ma monopolu na wiedzę, więc jeśli Cię coś interesuje to pytaj - albo ja, albo ktoś obeznany z całą pewnością wyjaśni znaczenie niezrozumiałych dla Ciebie zwrotów używanych w fotografii.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X