Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym pstrykacie fotki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zastanawia mnie co ma zmienic Pentax 645D? Aparat, ktory od dawna zapowiada Pentax ale konkurencja w postaci Hasseblada dalej na czele.

Jesli chodzi o zdjecia panoramiczne to one nieco sie roznia od tego jak fotografuje sie je za pomoca jednego ujecia, a kilku. W obecnych czasach nie ma zadnego problemu z panoramowaniem aparatem analogowym czy tez fotografowanie w HDR. Malo tego, takie techniki jak HDR istnialy w swiecie analoga dawno dawno temu, tylko byly trudne w uzyskaniu dla przecietnego zjadacza chleba. Dzis w czasach bardzo dobrych skanerow nie ma zadnego problemu z wielokrotna ekspozycja na filmie.
    Profesjonalni fotografowie przesiedli sie na cyfry nie zawsze dlatego, ze cyfra daja lepsze efekty, tylko dlatego, ze jest tansza, a zleceniodawca ma zdjecia znacznie szybciej. Czesto bywalo tak, ze na profesjonalistach robiacych analogiem pracodawcy sami wymusili stosowanie cyfry. Wszystk ozalezy od tego jak sie pracuje, co sie fotografuje, jaka technika. Sam uzywam lustrzanki cyfrowej ale mam swiadomosc czego ten aparat mi nie jest wstanie zaoferowac.
    Dlaczego ludzie slkuchaja winyli lub magnetofonow? Bo brzmia inaczej niz CD. Dlaczego ludzie sluchaja beznadziejnych szerokopasmowcow w dobie wspanialych wielodroznych? Bo brzmia inaczej. Dlaczego ludzie foca dalej analogiem? Bo zdjecia wygladaja inaczej. Czy lepiej czy gorzej to kwestia wlasnych preferencji i gustu...

Ci nadal fotografuja analogiem:

http://www.transientlight.co.uk/gallery.php Velvia nadal jest krolowa krajobrazu i zadna matryca do piet jej nie dorasta.
    http://www.jamesnachtwey.com/
    Sebastiano Salgado
    Nick Brandt http://www.younggalleryphoto.com/pho...t/brandt.html# Cala seria robiona srednioformatowym Pentaxem i panoramicznym Fuji + Photoshop

Mozna by tak jeszcze dlugo wyliczac.
    Analog umarl? Yeah, right!! :>

Paweł
    To zjawisko jest rzadko spotykane, sa to obloki NLC. Wiecej mozesz poczytac tutaj :
    http://www.tvp.pl/wiedza/nauka-i-tec...na-niebie-2009

Na zywo robi to niesamowite wrazenie. Tylko raz w zyciu dane mi by to zobaczyc i co wazniejsze sfotografowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
      Analog umarl? Yeah, right!! :>
      kiedy powstała fotografia sądzono, że malarstwo upadnie
      kiedy Kodak wprowadził film kolorowy sądzono, że BW upadnie
      kiedy powstała fotografia cyfrowa ...

Skomentuj

Do czego można wykorzystać analogowy aparat z obiektywem, który ma zooma do 40m ? (obiektyw ma ze 20cm długości).

Skomentuj

Zamieszczone przez Cicoro
          Do czego można wykorzystać analogowy aparat z obiektywem, który ma zooma do 40m ? (obiektyw ma ze 20cm długości).
          Do robienia zdjęć? :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Zamieszczone przez Cicoro
            Do robienia zdjęć? :roll:
            Jak na to wpadłeś ? Focusem WRC można jeździć po ulicy, ale głównie ścigać się. Chodzi mi jakie zastosowanie ma taki obiektyw.

Skomentuj

dolphin123 bierz tą stałke !!! jest to glowne wyposazenie fotografa/ amatora i wszystkich. :) Ta przysłona jest genialna.! Ja pozbylem sie wkoncu alfy a350 [syf jakich malo] i przesiadam sie na canona 30d. do tego canon 28-105 II z USM. piekny z zestaw za niewielka cene.! Mysle ze lustrzanka z niskiej polki rozni sie od cyfrowki z wysokiej polki przedewszystkim szybkosccia dzialania i wygoda obslugi... Tak o mala roznica a cieszy.
              [nie czytalem wczesniejszych postow] ; )

Skomentuj

Bartuś nie popadaj w nadmierne zachwyty - bez przesady z genialnością jasności tego szkła, bo canon robi też jaśniejszą 50tkę (f/1.4)

dolphin123 moim zdaniem obiektyw jest wart zakupu jako uzupełnienie kitowego. Kitowy obiektyw w zakresie ogniskowych 40-55mm jest naprawdę słabiutki. Na mniejszych ogniskowych jest zdecydowanie lepiej.
                Miej na uwadze, że za te pieniądze nie można mieć ideału i to co otrzymasz jeśli kupisz tą stałkę to będziesz miał super lekki obiektyw (o ile dobrze pamiętam to niespełna 150g) :) Wynika to z faktu, że jest on wykonany w całości z tworzywa sztucznego (obudowa i bagnet). Niestety skutkuje to tym, że przy intensywnym użytkowaniu niektóre egzemplarze podobno łapią luzy, a to już jest bardzo niedobrze :) Egzemplarz, który ja miałem sprawiał mi sporo kłopotu z ostrzeniem (zauważalny FF i kiepska celność) natomiast opisywane przez innych użytkowników tego obiektywu na forach fotograficznych przypadłości z luzowaniem się soczewek w obudowie mnie nie spotkały :). Wracając do focusa: ręczne ostrzenie tym obiektywem przyprawia o wymioty - pierścień chodzi tak luźno, że płakać się chce (pomijam fakt, że tam prawie nie ma za co złapać) i do tego mój miał delikatny luz na pierścieniu co już w ogóle dyskwalifikowało go w ręcznym ostrzeniu.
                Ale... ten obiektyw to nie jest samo zło ! Nie nie :)
                Jego główną zaletą jest światłosiła i naprawdę przyzwoita rozdzielczość. Różnica w porównaniu do KITa nie jest powalająca na kolana ale wyraźnie widoczna na brzegach kadru, a i w centrum rozdzielczość jest trochę lepsza. 50tka miażdży natomiast KITa jeśli chodzi o aberracje - w tym przypadku porównywanie tych dwóch obiektywów to jak porównywanie gówna do twarogu Kolejną zaletą tej 50tki jest brak dystorsji... ściślej: jest ona praktycznie niezauważalna, bo na poziomie niespełna 0,5% (beczka) zatem na "zawirowania" w geometrii narzekać się nie da.
                Jeśli do tego wszystkiego dodamy, że winietowanie jest nieznaczne, praca pod światło bardzo przyzwoita (ja w zasadzie nie miałem żadnych problemów z blikami), ładny bokeh (o czym pisał caleb) to w zestawieniu z ceną tego obiektywu dochodzimy do wniosku, że opłaca się go kupić :)

Skomentuj

Witam.
                  Dużo więcej czytuję to forum niż cokolwiek na nim piszę, ale miałem już cosik naskrobać o tej 50ce, tylko powyżej już ładnie zostały opisane jej wady i zalety
                  Podsumowując: jak użytkownik korpusu Canona chce spróbować jasnej stałki i się nie wykosztować, to za małe pieniądze otrzyma dość przyzwoity optycznie i jasny obiektyw w mocno plasticzanym i okrojonym wdzianku, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Sama ogniskowa na APS-C jakaś super uniwersalna nie jest. Kiedyś-kiedyś było to szkło dorzucane w podstawowym zestawie z korpusem, obecnie utarło się, że szkło klasy 50/1.8 to tania portretówka.
                  A o co chodzi z tym "zómem do 40m" i co mają do tego gabaryty obiektywu? Może wstaw jakieś zdjęcie tego zestawu...

A wracając do tematu - czego ja używam? Obecnie K20D z D-BG3 i stadkiem pentaksianych szkiełek + jedna Sigma Jutro być może coś innego...

Skomentuj

modrzew,
                    Moze potrzebujesz obiektywu do penka? Rikenon 50mm/1.7 mam na zbyciu, niestety nie pasuje do mojej Sigmy, a szkoda bo to ponoc jedna z najostrzejszych stalek do Peniasa.

Skomentuj

Dzięki za propozycję, ale nie skorzystam.
                      Zresztą posiadam systemowego SMC-FA 50/1.4
                      O szkło się nie martwię, gorzej jak zwykle z czasem i pomysłami... :razz:

PS. jak chcesz to szkiełko opchnąć to może daj ogłoszenie na giełdzie na forum Pentaksa, ktoś może przygarnie.

Skomentuj

Spoko git, puszcze na allegro

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                          Tak naprawdę małpką można w łatwych warunkach zrobić zdjęcie równie dobre jak lustrzanką.
                          Dokładnie! :) Szanse kompaktu maleją proporcjonalnie do powiększonego rozmiaru zdjęcia.

C40D 24-105L

Skomentuj

Zamieszczone przez modrzew
                            obecnie utarło się, że szkło klasy 50/1.8 to tania portretówka.
                            No właśnie... ciekawe jakim cudem się takie twierdzenie "narodziło" ?

Skomentuj

bo jest tanie i z matryca aps daje portretowe ogniskowe :)

Skomentuj

Dzięki Quester za przybliżenie tematu :smile: W takim razie zrobię jakąś wyprzedaż i zamawiam :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                  ano takim, że jest tanie i służy do portretowania

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                    Poniekąd za przedmówcami: bo szkło klasy 50/1.8 odpowiednio "okrojone" jest tanie, a przy tym bardzo jasne jak za tą cenę. Posiadacz typowego obiektywu z zestawu klasy 18-55/3.5-5.6 po nabyciu obiektywu za nieraz mniej niż 400-500zł zyskuje nagle potężną możliwość kreowania małej GO zwykle pożądanej przy portretowaniu. Choć inna sprawa to nieraz taka sobie jakość na przysłonach f/1.4-2, ale przy portrecie ewentualna miękkość tak nie przeszkadza.
                                    Do portretu, zwłaszcza ciasno kadrowanego (głowy, popiersia) wybiera się zwykle dłuższe ogniskowe, co pozwala utrzymać dłuższy dystans od fotografowanego obiektu - niektórzy nie trawią zniekształceń perspektywy :wink: U Canona jest np. obiektyw 85/1.8, no ale to jakieś 3 razy tyle kasy co 50/1.8 i koło się zamyka :mrgreen: A to i tak nie jest jeszcze drogi obiektyw...
                                    To niestety ogólnie dość drogie hobby. O ile prostsze korpusy niesamowicie potaniały względem tego co było jeszcze kilka lat temu, o tyle dobra optyka raczej trzyma cenę...

Skomentuj

modrzew zgadza się, że 50 f/1.8 nie jest drogi. Ale nie wchodzę na dzień dzisiejszy w to tak ambitnie żeby wszystko wydać na szkła :wink: aczkolwiek kusi... :razz:

Skomentuj

Hm... matryca w moim C ma cropa 1.6, a i tak używam dłuższych ogniskowych w portrecie...

Skomentuj

Panowie nie należy mnożyć ogniskowych razy przelicznik CROPA!!! 50 1,8 nigdy nie bezie dawało podobnego obrazka na Cropie jak 80-85mm na FF. APS-C daje nam tylko mniejszy kąt widzenia ogniskowa zostaje ta sama ze wszystkimi jej niedoskonałościami! 50 1,8 dalej Bedzie zniekształcało obraz przy portretach APS-C i portrety czy to całych postaci czy typowe „strzały w czoło” to dla mnie 85mm, 50 mm na cropie jest takie trochę nijakie. Mimo ze 50 1,4 USm to jedno z moich najczęściej używanych szkieł to typowy portret jednak cienko nim wychodzi.

Co do 50 1,8. Nigdy nie będę tego badziewia polecał :mrgreen: . To szkło niestety kosztuje 400zł (dawniej 300) i jest do … . niestety szybkość i celność Af woła o pomstę do nieba, jakość wykonania gorsza niż kita. Paskudny Bokeh. NIE NIE NIE :!:

[ Dodano: 2010-02-22, 15:56 ]
                                          Ktos chciał sprzedać szkło do Pentaxa?? nie moge dorwać wpisu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X