Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym pstrykacie fotki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj_zibi
    50 1,8 dalej Bedzie zniekształcało obraz przy portretach APS-C i portrety czy to całych postaci czy typowe „strzały w czoło” to dla mnie 85mm,
    To jeszcze się umówmy, że ogniskowa, ta czy inna, nie będzie niczego zniekształcać Dłuższe ogniskowe w portrecie stosuje się dla uzyskania odpowiedniej odległości i to właśnie wpływa na perspektywę. Tu jest to fajnie wytłumaczone, włącznie z przykładami:
    http://www.fotograficzni.pl/viewtopic.php?t=172
    Czyli problem z taką 50ką może się zacząć jak ktoś będzie np. próbował ciaśniej kadrować i podejdzie blisko do modela. Oczywiście czasem przerysowania mogą być celowe, takie ekstremum to dość humorystyczne portrety robione rybim okiem :mrgreen:

Skomentuj

Dobrze mówisz napisałem to w dużym uproszczeniu. Napisałem ze 50 1,8 ->szkło będzie zniekształcało czyli ciasne portrety mogą wyglądać średnio fajnie gdyby ktos chciał moge zrobic szybki test, przy okazji bede miał motywacje do rozłożenia statywów by zrobić parę zdjęć na potrzeby aledrogo.

Perspektywa perspektywą czasem lubie tez zapiąć 200mm i F2,8 by mieć pięknie wyizolowana CAŁĄ postać z tła. oczyiwscie trzeba pamietac ze Go to nie tylko ogniskowa ale i odległosc od fotografowanego przemiotu, oraz f.

Przykładzik(zdjęcia baaardzo srednie, robiłem je rok temu:
      30D 70-200@200 2,8

30D 50 1,4@ F1,8
      http://www.akustyka.info/karolzdyb/i...IMG_0214aa.jpg

Skomentuj

dj_zibi, jak bym miał 70-200 2.8 tez bym mówił ze 50mm 1.8 to syf brud i wszystko
        ps: jak ci sie foci 30d ? Na dniach kupuje ;]

Skomentuj

Miałem 50 1,8 wiec wiem co mówię, mam 50 1,4 i tez nie ma szału(chwilowo mi nawet padl w nim USM ale tym sie juz da robić zdjęcia).

30D bardzo fajny sprzet stary ale broni sie, 8MPIX daje ładny obrazek. Od jesieni nie mam 30D, teraz robię na 50D i szukam 1dmkIII, ew 5D :twisted:

Skomentuj

Ja też nie mówię, że 50ką się nie da :mrgreen: (50/1.4 @2):

Ale generalnie lubię dłuższe ogniskowe, zwłaszcza 70mm (70/2.4 @2.4):

Nie unikam też jeszcze dłuższych (70-210/4-5.6 @110 4):

Skomentuj

o_O, szczerze mówiąc to ta 50/1.4 nie ma znowu fajnego bokehu jak na manual (a przynajmniej na przykładzie modrzewia)... :/

ups - to jest Pentaxowa 50/1.4. To chyba jednak dobrze zrobiłem oszczędzając i kupując siostrze pod choinkę 1.7 :P

Skomentuj

To FA 50/1.4 a nie manual :wink:

Skomentuj

O kurcze :). Nie no zapewne szkło zacne, ale ten bokeh jak na mój gust mógłby jednak być ładniejszy :|

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    O kurcze :). Nie no zapewne szkło zacne
                    Wiesz co, mnie też to szkiełko w sumie niczym specjalnie nie zachwyca, ot jasna 50ka. Bardzo możliwe, że za jakiś czas poleci na odstrzał jak mnie czymś do siebie nie przekona :wink:
                    Zamieszczone przez Caleb
                    , ale ten bokeh jak na mój gust mógłby jednak być ładniejszy :|
                    O bokeh to w ogóle można dyskutować chyba tylko w kwestii gustów i guścików. Tu akurat mamy szaro-ponure grudniowe popołudnie, szpaler "milicjantów" i budynki w tle. Pewnie trochę koloru i punktowe źródła światła typu przeświecające przez coś słońce i to wszystko ładnie rozłożone poza GO, a można by to odebrać zupełnie inaczej :smile: Może też inne odległości i inna przysłona - kombinacji jest dużo...

Skomentuj

Gdyby ktos był zainteresowany mam do sprzedania Tokine 12-24.

Skomentuj

Czaruję...
                      X