Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakiego operatora komórkowego wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakiego operatora komórkowego wybrać?

Witam, od ok. 4 lat mam MIXa orange ( najpierw idea, potem orange ) 25zł miesięcznie. Nigdy przy przedłużaniu umowy nie brałem telefonu - zawsze próbowałem wynegocjować najlepsze warunki darmowo-minutowo-esemesowe :) Ale niestety nie mają oni jakiś fajnych promocji, które rzeczywiście by mnie zainteresowały. Złodziejstwo po prostu :)

Wiadomo, że 25zł miesięcznie to nie są niewiadomo jak duże pieniądze i nie mogę oczekiwać niewiadomo czego, ale proszę Paaństwa, no bez przesady :)

Za kilka miesięcy kończy mi się umowa z Orange i jeśli tym razem nie zaoferują mi jakiejś zadowalającej mnie oferty to zrywam umowe!

Tylko właśnie - chcę zerwać umowę, ale numeru nie zmienić, boo to by nie przeszło.
    I teraz przeniesienie numeru zależne jest od operatora, z którym zrywam umowę, czy od operatora, do którego przenoszę numer?

No i jakiego operatora wybrać? Ery jakoś nie trawię .. Plus? Nie wiem, ale u mnie chyba słaby zasięg ma :P PLAY? Słyszałem plotki, że kiepsko im idzie ...

No i wchodzą w gre tylko takie mixy .. nie chcę płacić więcej za telefon niż 25zł/msc.

Proszę o pomoc :)

Z tego co wiem to przeniesienie numeru jest BEZPŁATNE.
    Nie daj się wciągnąć w płacenie za przeniesienie go.
    Na razie tylko tyle mogę ci pomoc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
      PLAY? Słyszałem plotki, że kiepsko im idzie ...
      bzdura :P teraz w promocji maja nieograniczone rozmowy do wszystkich w Paly po doladowaniu konta za 30 zl :P jak na razie nie znam operatora ktory oferuje lepsze promocje, wiec polecam ;-)

Skomentuj

damiani, może i nie ale cena połączenia od innego operatora do play jest 2 razy większa. Chociaż jak przeniesiesz numer to i tak nikt nie będzie wiedział do jakiego operatora dzwoni. :razz:
        Przeniesienie numeru jest darmowe.
        Ja niestety też mam nieszczęsne orange i mnie też ostro denerwuje. Rozłącza rozmowy w czasie jazdy samochodem np przy przejeżdżaniu przez mosty. Jest jeszcze kilka miejsc w wawie, w których wiem, że rozłącza. Niestety nie zmieniam bo mam biznes grupę i 3 telefony i internet.
        A jak zadzwonisz i poprosisz o specjalną ofertę bo ci się umowa kończy i chcesz zmienić operatora to powinni ci coś zaproponować. Mi się udało.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja mam Heyah na kartę już 3 lata i sobie chwalę :mrgreen: smsy do heyah za free, do innych sieci 15gr, minuta do wszystkich 29gr(do play 75gr ale i tak mało dzwonię do tej sieci)

Skomentuj

ja mam caly czas popa bo jak chce wziac na abonament 35-50zl to nic lepiej nie wychodza mnie koszta, nawet gorzej.... Jedyny plus ze za jakis tam czas cos moga sie polepszyc warunki. No ale drazni mnie juz ta karta i chcialbym wziac cos z telefonem bo mi siada... Najlepiej w poramańczu...

Skomentuj

Hmm, a jeśli chciałbym się przenieść z numerem to muszę dać wcześniej znać Orange'owi?

Chciałbym mieć jakieś dane który operator najlepiej prosperuje na polskim rynku ...
              Takie informacje mogły by dużo powiedzieć, np. to, czy w przyszłości można będzie oczekiwać lepszych promocji itp.

Tylko pewnie najlepiej prosperuje Orange, bo połączyło się z TP, co mnie nie cieszy :P Chyba, że źle prosperowało i dlatego się połączyło, tego już nie wiem ..

Skomentuj

Ja bym Ci polecił PLAY, mam od 2 lat i jestem zadowolony. I dodatkowo omijasz "drożej do PLAY" z innych sieci. Oczywiście o ile nie przeszkadza Ci, że budują swoją sieć na klockach Huaweja (czyli chińskiej podróbie Ericssona na kradzionym sofcie <serio> ) :grin:

Skomentuj

Chciałbym mieć jakieś dane który operator najlepiej prosperuje na polskim rynku ...
                  Takie informacje mogły by dużo powiedzieć, np. to, czy w przyszłości można będzie oczekiwać lepszych promocji itp.
                  google.pl ;-) nikt specjalnie dla Ciebie nie zrobi jakiegos rankingu

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                    Z tego co wiem to przeniesienie numeru jest BEZPŁATNE.
                    A od kiedy niby jest bezplatne ?. Nie placisz sieci, do ktorej chcesz sie przeniesc ale placisz sieci z ktorej przenosisz numer okolo 50 zl.

Skomentuj

pharoh to ze oni sobie żądają za przeniesienie numeru to nie znaczy ze musisz płacić.
                      Sa ustawy które mówią ze jest to bezpłatne.

Skomentuj

(czyli chińskiej podróbie Ericssona na kradzionym sofcie <serio> )
                        nie ericssona a cisco ;p ......
                        huawei powstał chwile po tym jak cisco postanowilo troche zredukowac koszty i czesc produkcji przenioslo do Chin tym samym odrazu powstał ich obecnie najwiekszy konkurent ;p

a huawei zajemuje sie tez od niedawna nie tylko urzadzeniami szkieletowymi (a tez np BTS-ami) bo jak to na chinczykow przystało chcą robic co sie da ....

a play i "drozej do play z innych sieci" jest sprawa banalna... w u nas w kraju mamy 3 operatorow z koncesją na uzywanie pasma GSM wszystkie marki w stylu heyah są markami a nie operatorami i należa do ktorego z tych trzech operatorów (np heyah to marka Ery) ... wyjatkiem jest Play ktory nie posiada własnej sieci szkieletowej (obecnie buduje infrastrukture na umtsie, ale jak wiadomo umts to nie pasmo gsm wiec nie ma szans nigdy zrobic sieci ogolnokrajowej dopoki inaczej nie zostaną podzielone koncesje na gsm ;p) ....
                        no i ten play działa sobie na najnowoczesniejszej sieci gsm jaka jest w polsce czyli polkomtel (siec plusa a dlatego najnowosczesniejszej bo najpozniej wszedl, malo zostalo dla nich w 900MHz wiec odrazu budowali w 1800) ....a jako ze Play korzysta z cudzej sieci to musi placic polkomtelowi kase ;p ....wiec mamy taka sytuacje ze ...do play jest drozej
                        (play musi: pokryc swoje koszty + pokryc koszty tranzytu) ...
                        jako ze taka przykladowa heyah jest marką Ery ...to nie ponosi kosztów tranzytu ;p

to by było tyle z offtopów ...

damiani ... nie tylko zrobi ale takie rankingi są do oficjalnego wglądu ;p ... oczywiscie nie moze byc to zbyt reklamowane;p ... po prostu szukaj u źródła ;p .... UKE
                        Cudny: jest taki pan w Poznaniu który od 5 lat dla UKE przygotowuje analizy oferty rynkowej operatorów ... jak sobie przypomne jak sie ten pan nazywa to ci napisze ...

do do przeniesienia numeru, to do niedawana dotyczylo to operatorów stacjonarnych ;p
                        wszystkiego mozesz sie dowiedziec na stronie UKE ;p
                        http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?...ut=9&page=text

od niedawna weszla nowelizacja w której przeniesienie numeru musi tez dotyczyc operatorów ruchomych .....

z tym ze nalezy zaznaczyc NIGDY NIE JEST TO DARMOWE....jedyną kwestią jest ...kto ponosi koszty ! ;p
                        ( na stronie UKE jest oferta ramowa w ktorej masz dokladnie pokazane koszty)...
                        praktycznie wyglada to tak...ze za przeniesienie PRZEWAZNIE placi operator DO którego przenosisz numer (on zyskuje klienta) .... jak wiadomo w naszym kraju niektorzy kazali soebie za to placic...;p czyli zwalali oplate na klienta koncowego....
                        na szczescie nasza twarda Pani prezes UKE ostro walczy z monoploami itp prkatykami i prawo juz to reguluje... wiec teoretycznie juz nie mogą ci bezposrednio kazac placic za przeniesienie numeru ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                          a play i "drozej do play z innych sieci" jest sprawa banalna... w u nas w kraju mamy 3 operatorow z koncesją na uzywanie pasma GSM wszystkie marki w stylu heyah są markami a nie operatorami i należa do ktorego z tych trzech operatorów (np heyah to marka Ery) ... wyjatkiem jest Play ktory nie posiada własnej sieci szkieletowej (obecnie buduje infrastrukture na umtsie, ale jak wiadomo umts to nie pasmo gsm wiec nie ma szans nigdy zrobic sieci ogolnokrajowej dopoki inaczej nie zostaną podzielone koncesje na gsm ;p) ....
                          no i ten play działa sobie na najnowoczesniejszej sieci gsm jaka jest w polsce czyli polkomtel (siec plusa a dlatego najnowosczesniejszej bo najpozniej wszedl, malo zostalo dla nich w 900MHz wiec odrazu budowali w 1800) ....a jako ze Play korzysta z cudzej sieci to musi placic polkomtelowi kase ;p ....wiec mamy taka sytuacje ze ...do play jest drozej
                          (play musi: pokryc swoje koszty + pokryc koszty tranzytu) ...
                          jako ze taka przykladowa heyah jest marką Ery ...to nie ponosi kosztów tranzytu ;p
                          z tym nie do końca się zgodzę...każdy z 3 "podstawowych" operatorów czyli era, orange i plus decyzją Urzędu Komunikacje Elektronicznej musi płacić wg stawek MTR, co ma na celu większe przychody dla Play w celu wyrównania technicznych możliwości (czyt. budowy infrastruktury). Na powierdzenie http://media2.pl/telekomunikacja/605...ie-drozej.html
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi z czym się tu niby nie zgadzasz ze mną ? ....po prostu sytuacja którą opisalem przez którą ceny są jakie są ..........była od poczatku istnienia Play ...i narazie trwa.....jak patrzysz na date wkleiłes super nowosć .... która wierz mi zbyt prędko nie wejdzie ;p

a ze się to zmienia za sprawą twardej ręki pani prezes to tylko na naszą (klienta) korzysc ....

to co napisalem wyzej nie jest moim wymysłem ...a 60godzinnymi zajeciami z EMbusiness ;p na ktorych jak to nasz wykladowca lubił mawiać ...

"ustawa/rozporzadzenie swoją drogą .....a przecinki i kropki w tej ustawie... swoją drogą" ;p

dla przykladu podam ..... pierwsza wersja oferty ramowej powstala w 1997roku .... minelo 11 lat zanim powstała koncowa wersja. (regulująca te same sprawy co relacje play-inne sieci tylko ze miedzy TP SA a inni stacjonarni ;p )
                            oczywiscie z play-em tak dlugo to nie potrwa... bo na rynku sieci ruchomych jest inna sytuacja troche heh ...
                            nie mniej jednak nie spodziewajcie sie ze to bedzie ...tydzien ----czy kilka miesiecy ;p

-----jeszcze raz przeczytalem dokladniej ...i jak sam widzisz ..asymetria bedzie trwac do 2014 roku ;p

a i jeszcze jeden komenatrz by była jasnosc.... przeczytaj sobie np w ofercie ramowej co to jest "zakonczenie polaczenia" ...zeby bylo wiadomo ze cena ktorą pley sobie za to ustalił nie wynika z ich "zlej woli" a wlasnie z tego ze ...korzystaja z cudzej sieci i ..gdzies musieli upakowac ten koszt ;p by im sie oplacalo hehe

Skomentuj

Po prostu z Twojej wypowiedzi wynikało, że droższe połączenia z Play wynikają z tego, że Play musi zarobić + zapłacić Polkomtelowi a to nie do końca jest prawda (choć pewnie w jakimś stopniu to ma wpływ). Droższe połączenia z Play wynikają ze stawek MTR, które są odgórnie regulowane przez UKE.

Link, który podałem miał raczej za zadanie wprowadzić innych w temat stawek MTR i zależności kosztów połączeń od tych stawek.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ja sobie chwale 36i6 za kazde doladowanie dostaje ok. 30mb do wykorzystania, no i 3 zł na miesiac i pisze sms do plusa ile mi sie zywnie podoba. fajne promocje tez maja: )

Skomentuj

Nooo proszę, taka rozmowa mi się podoba :) Chyba zdecyduję się na PLAY, albo Plus :)

Ale dyskutujcie dalej :)

Podoba mi się oferta PLAY Mixtura, ma ktoś? :) Za 30zł bym wziął, albo 10 ... nie, 10 to z deczka za mało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                    Podoba mi się oferta PLAY Mixtura, ma ktoś? :) Za 30zł bym wziął, albo 10 ... nie, 10 to z deczka za mało :)
                                    właśnie zastanawiałem się czy nie wziąć teraz jako drugi numer do dzwonienia (aktualnie orange do pakietów sms) tylko ze nie maja zadnego w miare fajnego telefonu ktory mnie interesuje w ofercie za 35zl. Chcialem E63 ale poczatkowo myslalem ze za 1zl jest a sie okazuje ze 4stowki trzeba w tej taryfie na niego dac..

Skomentuj

A ja polecam http://www.wrodzinie.com.pl/ . Najlepsza oferta, najlepsze ceny.

Skomentuj

Panowie byłem w PLAY i rozmawiałem z gościem. 1,5 przed końcem umowy z Orange mam iść do PLAY oni wszystko z numerem załatwią. Potem normalnie umowę z Orange zrywam i mam playa

Pytanie mam natomiast jeszcze odnośnie darmowych minut ... Jak to z tym jest, bo w tej chwili w Orange mam jakieś darmowe .. Ostatnio skończyła mi się kasa, ale próbuję dzwonić do kumpla - dodzwoniłem się. Smsa nie mogę wysłać nigdzie.

Czy to oznacza, że najpierw schodzi kasa z konta a potem dopiero darmowe minuty???? Jeśli tak to nigdy nie wykorzystałem darmowych minut w miesiącu bo zawsze zostaje mi pare złotych!! W tym miesiącu tylko przez przypadek skasowałem całą kasę

Skomentuj

Czaruję...
                                        X