Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na zlecenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na pierwszy strzał : http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm

Myślę, że spokojnie Cie w pokoju pozamiata :)
    Ewentualnie tańsze, bo 2 way http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

Natomiast gdybym dysponował takimi pieniędzmi jak Ty, bez większego zastanowienia robił bym np. http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm . Prze żałował bym jakoś te parę dB kosztem jakości i to praktycznie już szczytu Hi-End, chociaż Cyclop utrzymuje się na poziomie 90 - 91 dB :). Tym bardziej, że z wyglądem można się fajnie pobawić (Troels zaleca obudowę modułową al'a Focal) także, kolumienki mogą robić ogromne wrażenie nie tylko dźwiękiem...

Sam mam 3W Classic, których efektywność sięga 90dB i tylko parę razy posłuchałem ich głośniej, bo natężenie dźwięku jest nie do wytrzymania :) Ale skoro dajesz radę to podziwiam

Skomentuj

Daję radę, to na pewno. Ale sąsiedzi to już nie zawsze:). Cóż, zmuszeni są słuchać razem ze mną:).

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny
        Często słucham głośno, bardzo głośno. Odczucie te jest oczywiście subiektywne i dla każdego znaczy co innego, więc podam liczby. Często rozkręcam wzmacniacz do ponad 300W. Grubo ponad 300W
        Jak mierzysz ze jest to akurat 300W? Ale przy jakiej czestotliwosci? W jakim pasmie? Okatawie? Tercji?
        To moc szczytowa, srednia czy skuteczna? CZy moze słuchasz sinusa i wtedy liczysz moc bo tylko tak mozna ja okreslic.
        Mowienie ze słucha sie z moca 300W to demagogia.
        Wzmacnaicz 100W rozkrecony na max pobiera z sieci 30-40W! jakim cudem? Troche pomyslunku. Oczywiscie przy sygnale muzycznym, nie pomiarowej sinusoidzie.

Skomentuj

Myślę więc, że rozumiecie, dlaczego wybór padł na Peerleesa XXLS
          w takim razie bardzo zle trafiles bo poza poteznym zejsciem to on nie oferuje nic. ani basu w muzyce ani wielkiego natezenia...
          A sporo to jakieś 7000zł...
          nie wiem dokladnie czego sluchasz i po jaka cholere ci taka moc w domu (sasiedzi) ale twoje zalozenie jest bardzo mylne i bys tylko wtopil kase...

a widziales moze to?
          http://www.cerwinvega.com/XLS215.php
          http://www.cerwinvega.com/CLS215.php
          masz wielkie glosniki, wielka moc i duza efektywnosc. a ze wzgledu na normalny glosnik sredniotonowy i kopolkowa wysokotonowke to powinno jeszcze jakos zagrac

ja bym poszedl w cos takiego a nie w to co piszesz bo wg mnie to nie wypali

[ Dodano: 2010-03-05, 22:38 ]
          http://www.visaton.de/en/bauvorschla...mkv/index.html to jeszcze powinno spelnic twoje oczekiwania
          http://www.visaton.de/en/bauvorschla...mk3/index.html

Skomentuj

No więc tak. Mówienie, że słucha się z jakąś konkretną mocą nie jest "demagogią". Pisałem o wartości 300W z pełną świadomością. Wzmacniacz swój bowiem mierzyłem swego czasu i posiada on możliwości jeszcze większe. A mierzy się jak wiedzie sygnałem sinusoidalnym 1kHz badając wartość zniekształceń THD+N i zatrzymując pomiar, gdy osiągną one 1%. Można również iść inną drogą i zbadać, kiedy zaczyna się obcinanie wierzchołków sinusoidy, co wyraźnie już słychać w postaci kompresji i co jest wymiernym narzędziem (tak właśnie zwykle robią moi znajomi od wielu lat zajmujący się konstruowaniem wzmacniaczy). Jeśli więc zauważam taki objaw słuchając złożonego sygnału, jakim jest muzyka, to oczywistym jest, że wzmacniacz osiągnął kres swoich możliwości. I wtedy wiem, że jest to co najmniej moc znamionowa zmierzona w znormalizowanych warunkach, opisanych wyżej. Dziwi mnie, że ktoś użył słowa "demagogia", bo trąci to trochę obraźliwym tonem. A fakty przytoczyłem powyżej.
            A po co mi taka moc? No to znowu coś muszę wyjaśnić, bo może Kolegom umknęło. Ta moc wcale nie jest tak ogromna. Przykład. Wszyscy zgodzimy się, że np. 90W to niewiele. No a ile trzeba, by zmusić cewkę głośnika do dwukrotnie większej amplitudy drgań, skutkującej dwukrotnie wyższym ciśnienie akustycznym? Już piszę. Trzeba mocy CZTEROKROTNIE większej, a więc 360W. I to przy optymistycznym założeniu, że głośnik zachowa się liniowo, co wiadomo, nie jest prawdą. W grę wchodzi też subiektywne odczucie narządu słuchu na wzrost ciśnienia akustycznego, czyli głośność. A tutaj też niestety nie ma liniowości. Reasumując, aby posłuchać sobie dwa razy głośniej niż ze wzmacniacza o mocy 90W, trzeba ponad 360W. Ale to trochę off topic celem usprawiedliwienia mocy:).
            Wzmacniacie Koledzy moje obawy/przekonanie co do tego, że z Peerleesa XXLS to muzyki nie uświadczę. Chociaż cały czas mam w głowie dźwięk zestawu z aktywnym subem na tym głośniku 2+1 już nie pamiętam jakiej firmy, gdzie to naprawdę grało...Stąd tak się zapaliłem.
            A może któryś z was jest w stanie powiedzieć coś na temat USHER AUDIO 1001B? Nie chodzi mi oczywiście o dyskusję na temat parametrów, ale o ewentualne wrażenia kogoś, kto miał/słuchał.

Skomentuj

Tyle kasy....tylko po to aby bylo glosno...:|
              Przy takim budzecie to grzech się w nią pakować.
              Bo Vifa na wysokim to dobre rozwiazanie w konstrukcjach za 1000zł...

Skomentuj

Wzmacniacie Koledzy moje obawy/przekonanie co do tego, że z Peerleesa XXLS to muzyki nie uświadczę. Chociaż cały czas mam w głowie dźwięk zestawu z aktywnym subem na tym głośniku 2+1 już nie pamiętam jakiej firmy, gdzie to naprawdę grało...Stąd tak się zapaliłem.
                jakbys zrobil system 2.1 lub 2.2 na XXLSie + np HDS180 + XT25 (chociaz ja bym polecal oba HDSy) to mialbys to samo za duzo mniejsza cene. w zasadzie osiagnalbys to samo o czym pisales ale w innej formie
                podobnie zrobil kolega XYS ale na scanach http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12235

przegladales linki ktore podeslalem wczesniej?

Skomentuj

Tak tak Paweł. Linki przeglądałem. Cerviny to potwory!:). Zarówno gabarytowo, jak i wizualnie. O dźwięku nic nie wiem, więc się nie wypowiem, ale chyba prognozy mamy podobne widząc to "coś":). Nie, konstrukcje z zapędami estradowymi odpadają, więc drugi z linków do Visatona też. To musi być coś zgrabnego, raczej nie wielkie trumny:). A to wraz z osobistymi preferencjami skłania ku samodzielnej konstrukcji właśnie. Aha, owe Visatony widziałem już daaawno temu. Zaskoczony byłem, że jeszcze są oferowane.
                  Te z ostatniego linka autorstwa XYS wydają się być ciekawe. Tyle, że z tego co widzę, jest to konstrukcja w części niskotonowej aktywna. No i dobrze byłoby zobaczyć jakieś charakterystyki, lub posłuchać. O, najlepiej to byłoby posłuchać:).

Skomentuj

No i dobrze byłoby zobaczyć jakieś charakterystyki
                    ch-ki czego?
                    lub posłuchać. O, najlepiej to byłoby posłuchać:).
                    niestety ale XYS juz dawno je sprzedal

bylem tam je posluchac. XYS stworzyl je do rocka i w takiej muzyce sie sprawdzaja. niestety na moim D&B wylozyly sie na calym planie :P (poza monitorami)

projekty visatona maja jedna zalete - TIW ktory spelnia takie zalozenia jak XXLS ale przy tym podobno potrafi grac w muzyce. podobno bo ich jeszcze nie slyszalem

Skomentuj

Charakterystyki. No choćby tę podstawową dla zespołu głośnikowego, jaką jest ch-ka przetwarzania. Choć w tym wypadku jest to zadanie utrudnione, bo dół jest aktywny. Ale samych "monitorów" - jak najbardziej. Nie sprawdziły się na D&B? O to niedobrze. Bo to je dyskwalifikuje. Czyli też ten Scan Speak widać z muzyką radzi sobie średnio.
                      O Visatonach TIW też myślałem. Tyle że jak na złość największy w serii, czyli 12 calowiec jest jedynie w wersji 8Ohmowej, więc odpada. A byłby naprawdę dobrym rozwiązaniem. Myślałem też nad dwoma 10 calowymi, ale cena jest już zbyt wysoka za taki tandem. No i Fs tych jednostek też trochę zbyt wysokie. Uważam ponadto, że cena jest zanadto wygórowana.

Skomentuj

Czyli też ten Scan Speak widać z muzyką radzi sobie średnio.
                        ten scan zostal stworzony do odtwarzania najnizszych rejestrow. jeszcze nizszych niz XXLSy
                        tak wiec to logiczne ze wyzej nie zagra i tam sie wlasnie wylozyl
                        tak samo by sie wylozyl XLS

a ch-k monitorkow XYS nie udostepnial bo na tym zarabial
                        ale byly jak najbardziej poprawne
                        ch-ka calosci jest zalezna od nastaw filtrow i wzmacniacza

Skomentuj

No...Teraz to po głowie chodzi mi już tylko wspominany Usher, lub te Visatony 10 calowe. Ale ani jednych, ani drugich nie słyszałem. I nie znam też nikogo, kto miał z nimi styczność...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            a ch-k monitorkow XYS nie udostepnial bo na tym zarabial
                            ale byly jak najbardziej poprawne
                            Przecież pisał że to są monitory projektu SS dostępne w sieci...
                            Zamieszczone przez XYS
                            zwrotnice
                            jet to projekt referencyjnego monitora ze strony AC
                            Tu masz zwrotkę...
                            http://www.audiocomponents.nl/speake.../ref-mon_4.htm
                            I cały projekt Reference Monitor:
                            http://www.audiocomponents.nl/speake...erence_eng.htm

Skomentuj

w takim razie musialem pomylic z jakims projektem ktory u niego widzialem... :roll:

Skomentuj

A Ja myślę że cały ten temat jest bez sensu. Racjonalny,skoro jesteś taki obeznany w temacie (bo z twoich postów to wynika,usiłujesz być mądrzejszy od reszty) to po co założyłeś ten temat? Jak chcesz robić dyskoteki w domu to zrób sobie estradówki i tyle,będziesz miał pogrom w domu (o ile zasilisz to odpowiednim wzmacniaczem).

A tak z ciekawości:

Mówienie, że słucha się z jakąś konkretną mocą nie jest "demagogią". Pisałem o wartości 300W z pełną świadomością. Wzmacniacz swój bowiem mierzyłem swego czasu i posiada on możliwości jeszcze większe.
                                Co to za wzmacniacz?

Skomentuj

Jakiś to pomysł na konstrukcje jest ale.. no właśnie jak chce sie mieć dużo niskiego basu to lepiej iść w rozmiar głośnika.

Monitory na scanie fajne ale w najmniejszym stopniu nie spełnia wymagań SPLu przecież to sprzęt do typowego spokojnego odsłuchu a nie robienia zadymy. Na pewno nie spełnią stawianych tutaj wymagań.

Tak jak marian zauważył, kolega Racjonalny chyba tak na prawde nie wie co chce i cały temat to jest bujanie w obłokach. Łączenie xxlsa z przecietnym sredniakiem i najtańszą sensowną kopułką? I na to wszystko 7kzł, kto robi takie zestawy?

Racjonalny, jeżeli ci nikt nie chce zaprojektować zwrotnicy to ja mogę coś takiego odpłatnie zrobić, czasem z nudów sie tym zajmuję. Akurat zima odpuszcza i niedługo myśle temperatura w moim pomeiszczeniu pozwoli na takie zabawy. Tylko najpierw kup głośniki .

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                    A Ja myślę że cały ten temat jest bez sensu. Racjonalny,skoro jesteś taki obeznany w temacie (bo z twoich postów to wynika,usiłujesz być mądrzejszy od reszty) to po co założyłeś ten temat?
                                    Kolega zarzuca, iż próbuję być mądrzejszy od innych. No i ja się pytam, dlaczego Kolega próbuje mnie obrażać? Czy gdziekolwiek napisałem jakąkolwiek sugestię tego typu? To, że posiadam wiedzę inżynierską a nie bajkową i to, że opisuję pewne zjawiska wyniesione z moich doświadczeń celem PODZIELENIA SIĘ NIMI jest wywyższaniem się? No to przykro to czytać. W takim razie to samo mógłbym usłyszeć od swoich studentów na wykładzie. Np. Pan się wywyższa, bo przekazuje nam Pan swoją wiedzę...Właśnie dlatego założyłem ten temat, bo nie uważam się za wyrocznię w tej dziedzinie i chciałem poznać opinie innych użytkowników. Wydawało mi się to oczywiste, a tu takie słowa czytam...
                                    Na pytanie odnośnie posiadanych wzmacniaczy nie czuję się zobligowany odpowiadać, bo uwaga poczyniona przez Kolegę jednak mnie ubodła.

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    Tak jak marian zauważył, kolega Racjonalny chyba tak na prawde nie wie co chce i cały temat to jest bujanie w obłokach. Łączenie xxlsa z przecietnym sredniakiem i najtańszą sensowną kopułką? I na to wszystko 7kzł, kto robi takie zestawy?

XLS'a już sobie z głowy wybiłem. Na szczęście moje obawy z nim związane nie okazały się bezpodstawne i Wy je potwierdziliście. Jak piszę: na szczęście:).
                                    Kwota natomiast 7000zł to tylko podejrzenie. Przewidywana kwota, jaką zażyczyłaby sobie profesjonalna firma za zrobienie CAŁOŚCI.
                                    Yoshi, zwrotnice również projektuję:). Projektuję też obudowy. W pewnych profesjonalnych programach, których nazwy chyba nie wypada przytaczać:). Ale jak pisałem wcześniej, to tylko symulacje. Całość trzeba przede wszystkim zbadać doświadczalnie. No a potem znowu przestrajać, mierzyć...I jak pisałem wcześniej, do tego trzeba mieć środki i zaplecze techniczne. No i mam rozumieć, że Ty Yoshi takowe posiadasz?

Skomentuj

Yoshi, zwrotnice również projektuję:). Projektuję też obudowy. W pewnych profesjonalnych programach, których nazwy chyba nie wypada przytaczać:).
                                      I właśnie o tym piszę. Skoro to wszystko już robisz to doświadczenie posiadasz...jeśli tak jest to wiesz że na dobrym sprzęcie domowym nikt nie robi dyskoteki w domu bo nie po to on jest (chyba że myślisz tak jak mój brat który "pałował" mój sprzęt,a gdy mówiłem mu żeby ściszył to on się oburzał i mówił: "tyle kasy wtopiłeś i nie można na nim głośno słuchać muzyki? to co to za szmelc?").

W sumie jestem ciekaw jak projektujesz te zwrotnice skoro wyczytałem że nie masz sprzętu pomiarowego (chyba że coś przeoczyłem).

środki i zaplecze techniczne. No i mam rozumieć, że Ty Yoshi takowe posiadasz?
                                      Nie znam na tym forum bardziej doświadczonego Usera od Yoshiego (nie ubliżając innym którzy też mają dużą wiedzę).

Skomentuj

Racjonalny, a Ty myslisz że firmy typu studio16hertz ma jakieś zaawansowane aparatury i programy? Założę się że mają co najwyżej sprzęt na poziomie sprzętu Yoshiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                          Racjonalny, a Ty myslisz że firmy typu studio16hertz ma jakieś zaawansowane aparatury i programy? Założę się że mają co najwyżej sprzęt na poziomie sprzętu Yoshiego.
                                          Nie no myślę, ze firmy robią to w fabrycznym clio lub podobnym, nikt sie nie bawi w sb live i SW. Na pewno system jest lepszy od domowej samoróbki, to nie ulega wątpliwości. Jednak różnice nie są tak kolosalne jakby się mogło wydawać.

Przy projektowaniu zwrotnic i tak liczy się doświadczenie a nie to czym się mierzy, chociaż jakikolwiek w miarę wiarygodny sprzęt jest niezbędny.

Yoshi, zwrotnice również projektuję:). Projektuję też obudowy. W pewnych profesjonalnych programach, których nazwy chyba nie wypada przytaczać:). Ale jak pisałem wcześniej, to tylko symulacje.
                                          A co to za tajne programy :lol: ? Bez przesady, takie rzeczy można opowiadać laikom a nie ludziom z branży. Może i bazujemy na amatorskich metaodach bo wszystko sie opiera na prostych darmowych programach i darmowej wymianie wiedzy. A to czasem 100x wiecej niż hermetyczny świat "profi". Niech świat profi podzieli się z tobą wiedzą i doświadczeniem, szczerze w to wąpie nawet jakbyś przyszedł z wypchanym portfelem.

Kolega myślał, że trafił na 3 ligowe forum a tak naprawde tu jest 1 liga. My sie różnimy od firm tylko tym, że robimy sprzęt jako hobby a nie za kase. Metody i posiadana wiedza są podobne co ludzi z akustyka, 16Hz, akkusa etc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X