zgadza sie, ale trzeba jakos te glosniki jednak wybrac Jak ktos nie buduje zwrotek to kieruje sie opiniami innych, a jesli chcemy stworzyc cos czego jest bardzo malo, to czym sie kierowac ? :wink:
Dyfrakcje + efekt baffle step potrafi dać rezultat zupełnie inneh ch-ki od tej jaką prezentuje producent.
Si si. Ale damy radę. W końcu nie będziemy ciąć na dole przy 100 czy 200Hz, więc pomoc niskotonowych dla fal o długości większych jeszcze od wymiarów ścianki powinna nie dopuścić do osłabienia na "niższej średnicy".
Co do aplikacji, którą powyżej przedstawiałeś, przewinęło mi się przez myśl, że może to być układ z dwoma przetwornikami. No ale skoro był z jednym, to rzeczywiście zwrotnicę trza od nowa składać. Ale za to w takim układzie indukcyjność wypadkowa równoległe połączonych cewek jest mniejsza niż jednej, więc i zmienność ch-ki modułu impedancji mniejsza, co jest korzystne. Choć w tym wypadku nie aż tak niezbędne :).
No a powiedz Yoshi, do strojenia musisz przygotować prowizoryczną choćby obudowę. Rozumiem więc, że potrzebujesz znać objętość i strojenie, w których to warunkach będą pracować niskotonowe, oraz orientacyjną objętość komory dla średniotonowych, aby podobne warunki zapewnić obu modułom przy strojeniu, tak?
A frezy w ściankach modeli też robisz, czy nie bawisz się w aż taką galanterię przy strojeniu?
Ja zawsze choćby pod głośniki wysokotonowe robiłem, by nie próbować potem korygować zajadłości na ch-ce, które wynikałyby z dyfrakcji fali na krawędziach obudowy i znikają, gdy głośnik schowa się we frezie właśnie. Chociaż robiłem to w zasadzie głównie dla spokoju psychicznego :). Ale jak już kiedyś pisałem, ja malkontent jestem i wszystko bym ciągle poprawiał :). Ty jakie masz doświadczenia w tym temacie?
Przy odpowiedniej szerokości frontu, zgranie dolnego podziału częstotliwosci z efektem baffle step może dać ciekawe rezultaty. Jednak trzeba zawsze pamiętać, że nie ma nic za darmo i często tak gdzie nam ta metoda ładnie "łata" ch-kę, kawałek dalej powoduje problemy z filtracją głośnika niskotonowego bo efekt BS działa w dwie strony i zaczyna od kilkuset Hz podbijać ch-ke basów wydatnie zmniejszajac skuteczność filtracji.
Przy łaczeniu równoległym mduł impedancji na oko wygląda lepiej ale od strony elektryczniej nic się nie zmienia . Po prostu impedancja spada dokładnie o połowe a problemy z korekcją modułu jak były tak są (o ile jest to problem bo nie zawsze jest).
Obudowe jakąś będe musiał zrobić bo tę co mam nie da rady wykorzystać. Była robiona na głośniki 13-18 (góra 20 cm) nic większego nie wejdzie. Na pewno nie taki zestaw 5 głośników. Tu trzeba będzie złożyć coś od zera. Zasadniczo lepiej jest mieć głośniki w docelowej obudowie lub takiej jak docelowa bo na pewno troche lepiej się wtedy projektuje ale nie zawsze jest to wymagane. W konstrukcjach 2 drożnych zwotnice można projektować praktycznie w bylejakiej obudowie jak się wie jaką należy wziąść na to poprawkę.
W przypadku zestawu z ch-ki powyżej, głośnik średniotonowy miał korekcję impedancji w rezonansie mechanicznym a ten zależał od objętosci obudowy. W takim przypadku docelowa obudowa jest niezbędna i tak też było mierzone.
Podfrezowań na głośniki nie robię, jest prostsza metoda. Wystarczy odpowiednio okleić każdy głośnik dookoła szeroką papierową taśmą klejąca i efekt jest taki sam jakby głośnik był w podfrezowaniu.
No to kilka konkretów. Głośniki będą zamocowane na ściance o szerokości ok. 25cm. Obudowa dla sekcji niskotonowej będzie miała objętość 75-80l przy strojeniu 32-33Hz. Zresztą Ameryki tu nie odkrywam, bo po przeprowadzeniu symulacji, które doprowadziły mnie do takiej opcji zerknąłem na projekt subwoofera Visatona z tym głośnikiem i tam wartości są niemal identyczne:). Komora dla średniotonowych około 5 litrów (jako minimum i rzeczywistej "fizycznej" objętości, jeszcze bez wytłumienia).
Jeśli idzie o dolny podział, to celowałbym w 350-400Hz.
A widzisz Yoshi, numer z taśmą/kartonem jako frez niezły, nie pomyślałem o tym wcześniej :). Zawsze stosowałem płytę OSB z wyciętymi otworami, nakładaną na ściankę prototypowego pudła :).
Jeśli chodzi o obudowę, to widzę iż najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby już docelowa do Ciebie przyjechała, co Ty na to? Koszty dla mnie mniejsze, a i roboty dla Ciebie mniej. No i głośniki też bezpośrednio od dostawcy.
odświeżam temat - czy coś się dalej dzieje w projekcie? temat był ciekawy, miała powstać ciekawa konstrukcja...
Pracę nad projektem powoli, ale jednak posuwają się do przodu :). Na dniach najprawdopodobniej będę zamawiał głośniki, potem kilka-kilkanaście (zależnie od ilości wolnego czasu) dni na ich wygrzanie przed wysyłką do Yoshiego na dobór i strojenie filtrów zwrotnicy. Obudowy ze względu na możliwości czasowe Marka jakoś w drugiej połowie/pod koniec czerwca...Więc myślę że jeszcze w lipcu konstrukcje staną w pokoju :). Mam taką nadzieję. Ale pośpiech nie jest potrzebny, a wręcz nie jest wskazany :).
Bez paniki, wszystko gra :). Obudowy w trakcie realizacji, zwrotnice w trakcie realizacji. Pozostaje tylko czekać, aż Koledzy skończą :). Trochę się przeciągnęło, faktycznie, ale to z uwagi na fakt, że na średniotonówki sporo czekałem, jako że nie było ich "na stanie" w momencie składania przeze mnie zamówienia. Tak więc siłą rzeczy prace rozpocząć się nie mogły.
Teraz to podejrzewam kwestia dni do końca. Ale ja jestem cierpliwy :). No a potem może nowy wątek w "gotowych konstrukcjach"...
Tak, zwrotncie się realizują. Zrobiłem pierwszy wariant i parę poprawek do niego. Jeszcze nie jestem zadowolony z brzmienia, troche brakuje mi spójności.
2x tiw200 to straszna armata, bije to niesamowicie. Kopułka co jest w komplecie ledwo daje rade pomimo deklarowanych przez producenta 90dB. Chyba dwa tiwy razem i połączone równolegle mają więcej :twisted:
Trochę muszę poprzerabiać obudowę bo bas nie działa mi tak jakbym tego oczekiwał, trochę muszę go uspokoić, chyba dopakuje wytłumienia.
Głośniki wavecora ładnie wypadają w pomiarach i w odsłuchu również nienajgożej.
Z poczatku miałem ciekawsze brzmienie a później po zmianach jakoś mi umknęło trochę.
Mam nadzieje, że Racjonalny, ma solidny wzmacniacz bo troche to ma pociagniecie mocy. Wzmacniacz do pomiarów na TDA7294 po kilkunastu minutach odsłuchu na większej mocy mi spuchł :twisted: . Przytargałem uniampa było lepiej ale też się nieźle zagrzał :twisted: .
Na pewno będzie problem z minimum impedancji, po wprowadzonych zmianach udało sie uzyskać nie mniej niż 4 ohmy i chyba trudno będzie zlikwidować siodło na niskiej czesotliwosci chyba, że po raz kolejny przesunę nieco do góry podzial pasma między basem a średnimi.
Jutro dalszy ciag zmagań
No, Yoshi pracuje pełną parą, chciałoby by się powiedzieć pełną parą TIW-ów :P.
Też podejrzewałem, że kopułka z efektywnością może być ledwo ledwo pod poziom :).
No i że trzeba mocy, to mnie na szczęście nie martwi, jak można wywnioskować po podpisie :). I teraz znajdują wytłumaczenie moje w tej kwestii upodobania, o które stoczyłem bój swego czasu w tym wątku :).
Yoshi, minimum modułu impedancji może leżeć poniżej 4 Ohmów, nie ma problemu (oby nie poniżej 3 Ohmów :P ). Byleby nie przesuwać dolnego podziału powyżej, powiedzmy, 350Hz. Jaki podział ustaliłeś przy obecnym stanie rzeczy co do minimalnej wartości impedancji?
W tej chwili jest ok 250Hz i dlatego planuję ciut podnieść, chociażby też dlatego iż wydaje mi sie że to poprawi trochę brzmienie zestawu.
Niestety dolne partie pasma bardzo ciężko się mierzy bo systemy typu SW się za bardzo do tego nie nadają. Wpływ pomieszczenia trochę psuje zabawę w pomiary poniżej 300-400Hz.
Pawel S., nie mam gdzie bo centrum miasta sie do tego nie nadaje. Do tego 3ci dzień z rzędu pada :twisted:
Kiedyś na początku zabawy w SW zrobiłem taki maewr w ogródku kolegi i faktycznie pomiary wyszły lepiej ale ilość zadymy z tym związana, noszenia kompa, obudowy rozkłądania itd nie jest tego warta. Wole pusić w domu dłuższy pomiar, wygładzić go 1/2 lub 1 oktawą i ogólny zarys na niskich czętotliwościach mam zachowany a wąskie piki to rezonanse pokoju i sobie je ignoruję :razz:
Z racji, że dziś podniosłem temat kolumn Racjonalnego w innym wątku...i wszyscy wiemy, że grają, to może Yoshi i Racjonalny wypowiedzą jak to gra? Na jakich konkretnie głośnikach stanęło? No i może jakieś fotki tych potworów (pięć głośników w jednej kolumnie nie często się zdarza)?
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj