Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co "knuje" admin ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co "knuje" admin ?

Ponieważ powstał jakiś czas temu na głównej dział układów elektronicznych to postanowiłem go w najbliższym czasie uzupełnić go o kilka nowych układzików.
    Poniższe układy istnieją na razie tylko i wyłącznie w programach (symulacyjnym i projektowym), więc będą wymagać testów. W związku z tym po wykonaniu prototypów będę wypożyczał każdy układ komuś, kto obiektywnie oceni go w działaniu (można się zgłaszać na ochotnika) :)
    A żeby nudno nie było to zamieszczam same renderingi układów bez opisu co jest co i co potrafi - jak ktoś chce się pobawić to niech zgaduje co to za układ i jakie ma funkcje (niestety z powodu braku virtualnych modeli niektórych elementów nie są one umieszczone na renderingach - takie sobie utrudnienie dla zgadujących)

Układ 1:

Wymiary płytki PCB: 140 x 45 mm

Układ 2:

Wymiary płytki PCB: 150 x 25 mm

Układ 3:

Wymiary płytki PCB: 60 x 40 mm

Miłej zabawy :!:

P.S. 90% elementów do budowy układów już mam - obecnie odkładam kasę na uzupełnienie braków w elementach i wykonanie płytek prototypowych.

oczywiscie wszystko do audio?
    uklad 3 - jakies zdalne sterowanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      oczywiscie wszystko do audio?
      Tak - tym razem nie mam co ukrywać: wszystkie układy są ściśle związane z tematyką serwisu.

uklad 3 - jakies zdalne sterowanie?
      Nie :)

Skomentuj

jak dla mnie 3 układ to jakaś ładowarka, lm393 to komparatror analogowy, dioda może sygnalizować, że już naładowane
        być może to jakiś prosty generatorek, może jakiś układ załączający, z hiserezą lub bez :mrgreen:
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi niestety nie.

Skomentuj

Na pierwsze postawił bym że to filtr do suba.
            Druga płytka jakiś preamp, regulacja barwy.
            Trzecia nie mam pojęcia :) Może jakiś clip detektor ?

Skomentuj

raven1985, skasowałeś wszystko za jednym razem :lol:

Układ 1: to już dawno znany filtr do suba wyłuskany ze schematu irka i lekko przeze mnie zmodyfikowany (filtracja 24dB/oct), tyle że w wersji SMD (w celu redukcji wielkości płytki) i zaprojektowany tak, by nie trzeba było używać przewodów do podłączania potencjometrów, przełącznika fazy czy gniazd wejściowych RCA - są one na jednej krawędzi by maksymalnie uprościć montaż filtra.

Układ 2: jest to faktycznie preamp stereo (też w SMD - dzięki temu PCB ma szerokość tylko 2,5cm !). Tu płytka także została zaprojektowana tak by wszystkie potencjometry i przełączniki były na jednej krawędzi. Układ jest dość funkcjonalny, ponieważ preamp (zrealizowany na opampach) ma następujące funkcje:
              - regulację barwy tonu (wysokie i niskie tony) w szerokim zakresie +/-10dB lub precyzyjnym +/-3dB (zakres wybierany przełącznikiem)
              - balans
              - soft mute
              - wzmocnienie
              De facto jest to preamp zaprojektowany przez Roda Elliota wzbogacony jedynie o funkcję miękkiego wyciszania. Czas wyciszenia (i analogicznie zgłośnienia) regulowany jest pojemnością jednego kondensatora. Stosunek czasu łagodnego wyciszania do czasu łagodnego zgłaśniania regulowany jest PRką.

Układ 3: Real Clip Detector - jest to układ detekcji prawdziwego clip'a. Detekcja następuje w odniesieniu do napięcia zasilania (mierzony jest odstęp szczytu przebiegu od napięcia zasilania - wielkość odstępu dla sygnalizacji można regulować zmieniając jeden element). Napięcie zasilania tego układu może się wahać w granicach +/-12V do +/-70V. Detektor jest dwukanałowy z możliwością bardzo łatwego rozbudowania do dowolnej ilości kanałów "dostawianych" parami.

Po przetestowaniu układów zamierzam wykonać płytki i wystawić do sprzedaży ponieważ w dwóch pierwszych przypadkach są to płytki dwustronne trudne do wykonania samodzielnie.

Do tego wszystkiego dodam, że jestem na etapie projektowania PCB do dyskretnego preampa z regulacją barwy tonów niskich i wysokich zrealizowaną na przełącznikach wielopozycyjnych i rezystorach (nastawy: -5dB, -3dB, 0dB, +5dB, +10dB, +15dB - tłumienie/wzmocnienie można regulować zmieniając wartości rezów przy przełączniku) :)

No to skoro już wiadomo co to za układy to czekam na chętnych Testerów (chętnych proszę o spisanie jakie macie możliwości przetestowania określonego układu).

Skomentuj

no to ja sie pisze na filtr do suba
                u kolegi lezy "janek" + SUB4 z carton audio
                dziala on troche dziwnie wiec moglbym porownac je

co do glosnika do tego suba to narazie do dyspozycji jest "jedynie" JBL GTi 1200 (ten stary) i peerless resolution 10

Skomentuj

Pawel S., spoko. Zatem filtr do suba jedzie do Ciebie na testy.

P.S. Już wiadomo, że pierwszy do lutowania pójdzie preamp stereo.

Skomentuj

Co do tego clip-a to nie wiem czy ten układ będzie dobry ponieważ trzeba znać napięcie nasycenia końcówki a żeby je poznać trzeba mieć oscyloskop i jeszcze potem policzyć wartość tego reza początkujący mogą mieć z tym problemy.
                    Jak nikt się nie zgłosi do testowania clip-a to mogę się pobawić mam akurat rozgrzebany wzmacniacz więc z podłączeniem problemu mieć nie będę :)

Skomentuj

Ten Clip Detector to chyba to co na Sound Westhost http://sound.westhost.com/project23.htm

Mam go od kilku lat, ale faktycznie trzeba dostroić układ pod oscyloskopem.

Ja czekam na jakiś wypasiony filtr DP, z sumatorem, regulacją częstotliwości odcięcia i płynnym przesuwnikiem fazy 0-180' z możliwością ominięcia tego ostatniego.

Skomentuj

raven1985 ok - clip detector poleci do Ciebie, ale jeszcze chwila minie zamin go zmontuję.

luke666, tak. Ten detektor CLIPa to także projekt Roda Elliota ale zamierzam go i tak sprawdzić w działaniu i ew. udoskonalić - na razie ograniczyłem się do symulacji (które potwierdziły jego działanie) i zaprojektowania płytki. Gdy będę miał prototyp to będę kombinował dalej

Co do filtra DP to właśnie taki jest ten, który doczekał się realizacji nowej (lepszej) PCB i jest pokazany w tym wątku jako pierwszy. Płynnego przesuwnika fazy nie posiada, bo jest to IMO trochę przerost formy nad treścią - kolejny stopień pogarszający odp. imp. preampa, który de facto jest nie potrzebny; w zupełności wystarczy przełącznik 0-180 - przekonałem się już o tym na własnej skórze :) Przypomnę parametry preampa do suba:
                        - wejścia niskopoziomowe stereo (sumowane)
                        - wejścia wysokopoziomowe stereo (sumowane)
                        - zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem sygnału na wejściach przedwzmacniacza
                        - regulacja wzmocnienia
                        - przełącznik fazy 0/180 st.
                        - filtr dolnoprzepustowy, regulowany w zakresie 47-118Hz o nachyleniu 24dB/oct.
                        - filtr górnoprzepustowy 12dB/oct na elementach pasywnych "wpleciony" w układ o fc=~20Hz
                        Podkreślam, że są to rzeczywiste parametry filtra i jako dowód załączam pomiary, które wykonałem mając wersję z elementami przewlekanymi:

ch-ka częstotliwościowa w dwóch skrajny położeniach potencjometru cut-off

ch-ka fazowa 0 i 180 st.

Jeśli jesteś zainteresowany wykonaniem prototypu to mogę Ci przesłać pełną dokumentację - to by przyspieszyło realizację tych projektów. Zaznaczam, że PCB jest dwustronne i wymaga metalizacji otworów, więc samodzielnie nie tak prosto to wykonać.
                        Po sprawdzeniu prototypu pod kątem przede wszystkim przydźwięków (poprzednia wersja PCB ze względu na źle prowadzoną masę powodowała duże skłonności do brumienia) wykonam profesjonalne płytki i będę sprzedawał z i bez elementów SMD (do wyboru).

[ Dodano: 2010-04-21, 10:15 ]
                        UPDATE:

Właśnie zleciłem wykonanie prototypu PCB do preampa stereo (gotowe PCB będzie u mnie za 2-3 tygodnie), a zatem nadal czekam na chętnego do przetestowania go w działaniu (sam tego nie chcę robić, by zachować obiektywizm oceny). Oczekuję, że osoba testująca pomierzy jego rzeczywiste ch-ki i podepnie go pod co najmniejmniej jedną końcówkę mocy by sprawdzić go odsłuchowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          raven1985 ok - clip detector poleci do Ciebie, ale jeszcze chwila minie zamin go zmontuję.
                          Nie ma pośpiechu :) Możesz wysłać samą płytkę resztę mam w "szufladzie" po za tym i tak część rezów trzeba dobrać.

Skomentuj

W takim razie pytanie:

Czy ktoś z Łodzi byłby chętny wykonać mi termotransferem jedną płytkę 40x60mm z owiertem (oczywiście odpłatnie) ?

Skomentuj

Temat z Q odnośnie płytki załatwiony :smile:
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

raven1985, rzuć mi adresik do siebie na PW - zaraz po majówce wyślę Ci PCB i dokumentację :)

Skomentuj

Kurcze Paweł mnie uprzedził, przydał by mi się filtr do suba... Quester pytanie dało by rade żebyś zrobił drugą sztukę dla mnie i ile amunicji trzeba by szykować za to cudo? A może Paweł zrezygnuje po starej znajomości, od razu mówię że zostanie wykorzystany do STXa AA;p

Skomentuj

Ja będę kleił troszkę starszą wersję filtra,jakby ktoś był zainteresowany,to był publikowany tutaj:
                                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie....php?t=1247569

Skomentuj

mihas66, ale ja tego nie dostaje na stale - to tylko na pewien czas na testy. jak stwierdze ze wsyzstko jest OK i zrobie juz swoje to moge ci to wyslac zebys sam to przetestowal

Skomentuj

freedi, nie zapomnij przeciąć masy bo na tamtym PCB jest "piękna" pętla, którą ówcześnie nieświadomie zrobiłem :mrgreen:

mihas66, po testach będę robił te filtry i rozprowadzał wśród Userów forum (albo samo PCB albo PCB z polutowanymi elementami SMD lub kompletny układ). Nawiasem mówiąc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Pawel S. przesłał Ci po testach ten filtr - jeśli będziesz chciał go zatrzymać to się jakoś dogadamy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X