Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Użytkownik Maniura_pl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

heh, widzę że nie tylko ja zostałem oszukany ... wpłaciłem złodziejowi 35 zł na konto i kontakt się skończył ...Dobrze że nie wpłaciłem całej kwoty ponad 400 zł...

Mam prośbę ,kto się dobrze zna na prawie albo jest obeznany w temacie niech napisze po kolei sposób postępowania ,co i jak ,ja oczywiście będe się starał zgłosić sprawę na policje tylko potrzebuję więcej info

Skomentuj

Najprościej zadzwonić (lub pójść osobiście) na pierwszy lepszy komisariat i powiedzieć, że chce się złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa - Policja skieruje Was pod odpowiedni adres, a możliwe że i do konkretnej osoby. W każdym mieście doniesienia składa się gdzie indziej więc to jest naprostsze rozwiązanie.

Skomentuj

[quote="cursor"]
        1.do 250 zł mamy do czynienia z wykroczeniem,a wykroczenie nie jest przestępstwem, dlatego polecam aby wszyscy złożyli zawiadomienie na policję o popełnieniu przestępstwa może się uda "uzbierać" te 251 zł. (musi być powyżej 250 zł)
        Mylisz się. Tu nie mamy do czynienia z kradzieżą, a wyłudzeniem.
        Kumpel kiedyś kupił na allegro sub za 200zł + 20zł wysył. Sprzedawca w tym momencie wyparował. Kolega po 2 miesiącach poszedł złożyć zawiadomienie o wyłudzeniu. Miał ze sobą wydrukowane maile. Sprawa została normalnie przyjęta jako wyłudzenie, a nie kradzież.
        Jak mi kolega powiedział(policjant, szkoli młodych), w przypadku wyłudzenia, nie ma czegoś takiego jak niska szkodliwość czynu.

mea culpa wzorowałem się na tym, ze wykroczenie jest do 250 zł a nie tym, że tego nie ma w kw :oops: ale ostatnio trochę zamulony jestem

do daro
        po zgłoszeniu przestępstwa na policji zostaniesz przesłuchany w charakterze świadka. Nastepnie wydane jest postanowienie o wszczęciu lub odmowie wszczecia śledztwa. (zgodne zresztą z kpk) jeśli będzie postanowienie o odmowie wszczęcia masz prawo zażalić ta decyzję do prokuratora nadrzędnego.

dobra rada ponieważ w procesie karnym stroną jest prokurator i pokrzywdzony postaraj się wnieść abyś mógł uczestniczyć w postępowaniu na prawach strony, będziesz miał dostęp do akt co zawsze się przydaje m.in będziesz mógł wystapić z wnioskiem aby sąd w postępowaniu karnym oprócz kary zasądził odszkodowanie na twoją rzecz poza tym będąc stroną dostaniesz wyrok a to jest b. ważne przy dochodzeniu odszkodowania np.

Skomentuj

moim zdanie nie ma co się zastanawiać tylko trzeba iść zgłosić sprawę w odpowiednie miejsce. Coś się tu dziwnego ostatnio dzieje jest więcej takich przypadków. A jak wynika z tego przykładu gość chyba miał to w zamyśle a nie z "innych" powodów zdarzyła się ta sytuacja. Przy okazji dla innych, którzy mogli by wpaść na podobny pomysł będzie to przestrogą.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skusiłem się na Visatony AL130, ale niestety paczki, ani żadnych wyjaśnień nie widac.

Skomentuj

Może zróbmy listę kto ile wpłacił...
              Będziemy mieli pewien zarys sytuacji...

1.mariuszb - 75 zł.

Skomentuj

1.mariuszb - 75 zł.
                2.Jacek90 - 115 zl.

Jutro idę na policje. I wieczorem zdam relacje co i jak.

Skomentuj

Witam!

1.mariuszb - 75 zł.
                  2.Jacek90 - 115 zl.
                  3.Krzysiek191022 - 30zł

Pozdrawiam,
                  Krzysiek191022.

Skomentuj

1.mariuszb - 75 zł.
                    2.Jacek90 - 115 zl.
                    3.Krzysiek191022 - 30zł,
                    4.daro89 - 35 zł,

Skomentuj

i juz jest ponad 250zl (dla tych ktorzy o to sie jeszcze martwia)

Skomentuj

Niech się wszyscy jeszcze wpisują na tą liste którzy zostali oszukani. Bylem dzisiaj na policji i złożyłem zeznania. Zalecam aby inni też tak zrobili.

Skomentuj

Witam rozmawiałem z tym typem odnośnie kompletu głośników do 2way na awx. Bardzo nalegał na wpłatę przedpłaty na wysyłkę lub jakieś zaliczenie. Napisałem żeby wystawił na allegro przedmioty coś kombinował ze nie da rady. Chciałem fotki twierdził, iż nie może znaleźć aparatu. Od razu wydał mi się podejrzany i te ceny dlatego nie zamierzałem mu nawet zapłacić grosza no chyba ze by wystawił na allegro wtedy bym wpłacił przedpłate na wysyłke i by wysłał za pobraniem. Ale tak jak wyżej pisałem żadna opcja mu nie odpowiadała kombinował jak mógł. Więc zrezygnowałem i nie odzywałem się ale wyszła taka sprawa iż miałem możliwość podskoczenia do Wrocławia bo bardzo blisko podrzucałem silnik do bmw. Powiedziałem, że odbiorę osobiście zaczoł kombinować jak koń pod górę aby się wymigać więc napisałem , ze jeśli chce sprzedać niech wyśle mi Dhl-em za pobraniem a koszty przesyłki pokryje wtedy przy odbiorze bo mu nie ufam. Zgodził się na następny dzień miał wysłać i tak ślad po nim zaginoł. Zapewne wpłyneły wasze wpłaty i koleś się zmył. Mam również jego dane osobiste. Widać , ze to osioł a adres wydaję się prawdziwy zresztą jak by nie był nie przeszedł by przelew bo sprawdzają dane. No chyba , że to np. Stary adres.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                            adres wydaję się prawdziwy zresztą jak by nie był nie przeszedł by przelew bo sprawdzają dane
                            do przelewu nie trzeba podawać adresu a jako imię i nazwisko można wpisać Święty Mikołaj - dochodzi, sprawdzone :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner
                              do przelewu nie trzeba podawać adresu a jako imię i nazwisko można wpisać Święty Mikołaj - dochodzi, sprawdzone :)
                              nie zawsze... Zależy chyba od banku... Miałem kiedyś taką sytuację: Kupiłem coś z allegro, wpłaciłem kasę(gość ok ponad 300pozytywów i nic poza tym) no i wieczorem dzwoni do mnie koleś z informacją że jego konto zostało zawieszone bo ktoś się na nie włamał i mam tą sprawę zgłosić na policję co tęż zrobiłem... 2 dni później wchodzę na konto i widzę że dzień prędzej kasa wróciła bo była niezgodność danych...

Skomentuj

Zgadza się jak dane się nie zgadzają to przelew jest jeszcze odwracalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                  Zgadza się jak dane się nie zgadzają to przelew jest jeszcze odwracalny.
                                  Oby:)

Skomentuj

Użytkownik Maniura_pl został prewencyjnie zbanowany na naszym forum aby zapobiec ewentualnym matactwom z jego strony np. w postaci modyfikacji swojego profilu. Jeśli tu trafi i zechce wyjaśnić zaistniałą sprawę niech zarejestruje się pod innym nickiem.

Przy okazji zachęcam Kolegów: mariuszb, Krzysiek191022 i daro89 aby śladem Jacek90 także udali się zgłosić zaistniałą sytuację Organom Ścigania - tak jak już wcześniej pisałem: o ile mi wiadomo Policja dość skutecznie ściga takich oszustów ( i chwała Im za to ! ), a im więcej z Was pójdzie zgłosić ten fakt, tym większe prawdopodobieństwo odzyskania wyłudzonych od Was pieniędzy (kwoty może niewielkie ale nie chodzi o samą kasę).

Skomentuj

Dosłownie tak jak mówi Quester. Zgłaszajcie sprawe na policje. Jest duże prawdopodobieństwo otrzymania zwrotu pieniędzy ,a poza tym nie możemy tak po prostu nic nie robić z przestępcami i pozwalać im dalej kraść. Trzeba dawać nauczki takim typom. Pozdrawiam

Skomentuj

Ja chcę iśc we wtorek bo obecnie jestem w delegacji.
                                        Ale napewno zgłoszę.

Skomentuj

mariuszb, wymieńcie się danymi osobowymi z Jacek90 i podajcie w zeznaniach te dane jako współposzkodowanych. To podniesie wagę i wiarygodność doniesienia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X