Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MINI WIERTARKA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MINI WIERTARKA

Panowie polecicie jakąś niedrogą mini wiertarke do wykonywania otworów w płytkach drukowanych? chciałbym też powiercić kilka otworów w obudowie pod uniampa...
    wiertarka będzie używana tylko sporadycznie więc jak najtańsza powiedzmy do 50zł
    da rade coś takiego kupić?

Nie polecam tanich. Uchwyt często nie centruje wiertła i zdarza się, że mają na "dzień dobry" luz, w efekcie wiertło "tańczy".
    Uniwersalny zasilacz z targu za kilka zł (z regulacją V), koszulka termokurczliwa (kilka warstw dla usztywnienia) i krótkie wiertło plus silniczek z zabawki. Rozwiązanie tańsze i dokładniejsze IMHO.

Skomentuj

Jedynie Dremel. Wszsytko inne to polśrodki. OD lat uzytkuję Dremel 300 i jest niezastapiony http://www.allegro.pl/listing.php/se...&change_view=1

Skomentuj

pegelmesser, zwróć uwagę na jeden warunek pytającego... cena :/
        Zgadzam się natomiast, że to co podałeś to dobre narzędzie i nie tylko do tego autorowi może się przydać.

Skomentuj

Ja mam taką za 88zł z Liroy, śmiga bardzo dobrze tylko akcesoria pozostawiają wiele do życzenia... Ale wystarczy dokupić zestaw akcesoriów i masz w miarę ok sprzęt.

Skomentuj

polecam firmę KINZO ....

mam parę zabawek od nich i jak na swoją cene soą bardzo przyzwoite :) naprawdę ..

moja miniszlifierka KINZO juz troche przeżyła

w swojej akurat musiałem zakupić tulejki i zacisk nowy ..zakupiłem proxxona, zresztą tak samo wiertła i tarcze (po prostu osprzęt) używam proxxona są naprawdę ok :)

dremel i proxxon to bez wątpienia porządne narzędzia...ale nie każdy chce wydawać ~300 pln za urządzenie które generalnie... będzie tylko wiercić dziurki w pcb ;p

Skomentuj

właśnie też nad czymś takim się zastanawiam Dremel niewątpliwie niezła maszynka, oglądałem w castoramie i widać od razu że tanie szlifierki to chłam, no ale kosztuje 180 zł ;/
              mój brat ma taką za 30 zł, nie ma opcji żeby wiertło wycentrować

Skomentuj

Ja mam Proxxona FBS 240/E i tak wierci w laminacie 2mm Cu 70um

http://www.youtube.com/watch?v=NW0XJ27_vRc

Dzięki dołączonemu zestawowi akcesoriów można bez problemu wycinać otwory w blasze stalowej (nawet 2mm, choć tarcze się dość szybko zużywają), moc 100W to już coś. Można wiercić, szlifować, ciąć i nie martwić się za bardzo, że jak mocniej dociśniemy wiertło to silnik się zatrzyma.

Mam też Pegasusa na 12V, na początku byłem zadowolony ale to jest zabawka w porównaniu z proxxonem.

Skomentuj

luke666, ten statyw był dołączony do zestawu czy kupowałeś oddzielnie? Ile taki statyw kosztuje?

Skomentuj

benek161, jakby był dołączony do zestawu to byłoby pięknie. Niestety, statyw jest droższy od samej wiertarki!! Za zestaw wiertarka + statyw + komplet jakiś kamieni z korundu + uchwytów mocujących (FBS 240 ma uchwyt wiertarski 0,3-3,2mm, choć czasami jest problem z wycentrowaniem i jest leciutkie bicie, uchwyty mocujące 6szt dają idealne centrowanie) + wysyłka kurierem dałen niecałe 600zł, z czego statyw to ok 230-240zł, nie chciałem kombinować z mocowaniami więc go kupiłem.
                    Na zestaw odkładałem sporo czasu, ale praca zyskała na komforcie, wiercenie w płytkach trwa z 10x krócej jak nie lepiej. Dzięki statywowi można również frezować w miękkich przedmiotach, np. plexi.

Skomentuj

RpLand dobrze radzi :) najtańszy zasilacz z targu, silniczek z zabawki, albo raz spotkałem się też z takim ze starej suszarki do włosów ( to już na 230V oczywiście )

Co do wiercenia dziurek jakąś super markową multiszlifierką ze statywem za 600zł to jest to przerost formy nad treścią, albo inaczej - zwykły brak poczucia wartości pieniądza tzw. marnotrastwo No chyba, że to już na handel płytki :)

Skomentuj

Co do wiercenia dziurek jakąś super markową multiszlifierką ze statywem za 600zł to jest to przerost formy nad treścią, albo inaczej - zwykły brak poczucia wartości pieniądza tzw. marnotrastwo
                        jak ja nie lubie takiego beznadziejnego pieprzenia od rzeczy ... w kieszeni mu siedzisz czy co ? .....

każdy rozsądny normalny człowiek lubi pracować dobrymi narzędziami, jak ma na to pieniążki to sobie kupuje.... powiem Ci szczerze że mi się np "lepiej" pracuje i z większą frajdą podchodzę do tego jak mam sobie czym daną rzecz zrobić... ...a nawet więcej po prostu cieszą mnie zabawki do różnych prac ręcznych tak samo jak moją narzeczoną cieszy kolekcja storczyków którą pielęgnuje i KitchenAid ( bo uwielbia gotować, pół roku patrzyła się w to jak w obrazek i bawiła się tym przy "każdej" okazji ) .....

dobrymi narzędziami lepiej i milej się pracuje... jak masz pieniążki to choćby dla 10 dziurek warto kupić dobre narzędzie ! ....
                        zakładasz budzet jaki na dany sprzęt przeznaczasz..... i kupujesz w założonej cenie najlepsze co się da ! ....

ja założyłem że na sama miniszlifierke przeznaczam max 100 i ani 1zl więcej i szukałem czegoś dobrego w tej cenie.... luke666 chciał przeznaczyć 600pln i w tej cenie zrobił ŚWIETNY zakup .....

a zupełnie inną kwestią jest to czy te urzadzenia na siebie zarabiaja czy nie zarabiają.....

j

Skomentuj

Jak chcesz to za 25zł z wysyłką odsprzedam Ci takie coś:

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                            Co do wiercenia dziurek jakąś super markową multiszlifierką ze statywem za 600zł to jest to przerost formy nad treścią, albo inaczej - zwykły brak poczucia wartości pieniądza
                            Uwierz mi, znam wartość pieniądza, bo na swoje zachcianki muszę zapracować sam, nie dostaję kieszonkowego. Już dawno zrezygnowałem z własnej fury, bo mnie nie stać na paliwo, ubezpieczenie, przegląd i remonty.

Jak wcześniej pisałem, nie kupowałem tego sprzętu jedynie do wiercenia w płytkach, nie raz zastąpiła flexa czy wiertarkę w ciasnych miejscach, można tym również frezować.

Inna kwestia to czas eksploatacji, ludzie mają Proxxony kilka lat, codziennie w eksploatacji i pracują do dzisiaj, co najwyżej lekki luz złapie na wrzecionie.
                            Tanie wiertarki po roku są tak rozklekotane, że po kilkudziesięciu użyciach nie da się nimi normalnie wiercić.

Skomentuj

no ale nie przesadzajmy narzędzie używane raz na miesiąc prędzej zardzewieje i uszkodzi się w inny sposób (spadnie z wysokości czy coś) niż się zajeździ więc aby taniej z pewną rezerwą tej "taniości". ja mam multiszlifierkę chyba "king kraft" czy jakoś tam, dałem 80zł+przesyłka dostawała po tyłku naprawdę mocno bo bawiłem się w tuning 2 suwów (rozwiercanie okien w cylindrze itp itd.) ostatnio wyczyściłem 4 felgi z lakieru podkładu itp zajeło mi to łącznie naprawdę dużo czasu około 30 godzin do gołego alu i szlifierka dalej działa, fakt że ma już lekki luz na łożysku no ale po tym co przeszła nie ma sięco dziwić mam ją około 4 lat i nie nażekam.

Skomentuj

Zależy jak się trafi- Ty akurat dobrze trafiłeś ale ogólnie chińszczyzna to loteria...

Skomentuj

Mc Allister, marka dla castoramy, jest przyzwoita. Luzów czy problemów z centrowaniem nie ma, wierciłem tym

Skomentuj

Albo idziemy na jakość, albo na jakoś.
                                    Proponuję popytać na forum modelarskim, tam pisząc o miniwiertarce za 50zł z Biedronki ośmieszylibyście sie tak samo jak ludzie piszący tu na forum że chcą suba budowac na głośnku http://www.allegro.pl/item1097313074...oofer_bas.html
                                    No bo przecież tez gra (wierci), jak się spali kupi sie nowy! (podobnież), itp itd.

Skomentuj

ale jest róznica między profesionalnym przeznaczeniem narzędzia a amatorskim to wiercenia w pcb wystarczy najtńsza.

Skomentuj

jak sobie powiercisz tą dobrą to zobaczysz... może na pierwszy rzut to zobacz filmik który zamieścił luke666. ...

już nie wspomnę że do badziewia z biedronki nie ma takiej opcji zebyś włożył dobre wiertełko np proxxona ... tylko dotkniesz laminatu i po wiertle.. złamie sie jak jest bicie na wrzecionie..
                                        ja musiałem zmienić uchwyt samocentrujący b była nakretka jakaś lewa, było minimalne bicie i mnie to mierziło .. no i wiertła szybciej padały

te najtansze to loteria i szybkie zużycie

;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X