Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie/ wyciszenie komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszenie/ wyciszenie komputera

Czy ktoś z was to praktykował?
    Chciałbym wyciszyć swojego blaszaka bo bym chciał pomiary robić a żeby ham mi ich nie zakłócał.

Myślę żeby blachy matą bitumiczną okleić, ale oprócz tego by się przydało coś do wytłumienia szumienia.

Jakieś rady?

oj bawił się, bawił :) efekt jest taki, że najgłośniejszy jest dysk, a to baracuda 7200.11 więc w końcu te ciche (w przeciwieństwie do 8, 9 i 10).

Boki, dół i góra obudowy maty Speeze (Spire), (nieźle spisuje się pianka z podkładek pod mysz), na procku Arctic Freezer 64 Pro z włączoną funkcją regulacji obrotów w BIOSie i z termistorem, ale wcześniej był regulator, a nawet podłączenie na stałe pod 5V z wtyczki molex. Z tyłu pod zasilaczem wiatrak 8cm na 5V (warto go mieć), w zasilaczy Fortron 400HLN 12cm wiatrak podłączyłem przez chyba 20 lub 40-omowy rezystor ceramiczny, mimo że jest w zasilaczu noise killer, czyli regulacja obrotów zależnie od temperatury, to dodatkowo go spowolniłem bo hałasował. Z przodu zero wiatraków, zgodnie z zasadą, że w przyrodzie nic nie ginie - ile tył wyssie, tyle przód i tak zaciągnie. No i chłodzenie grafiki ważne - wszelkie małe pierdzidełka wywalić, dać nadmuch 8cm wiatrakiem puszczonym na 5V albo zamontować chłodzenie pasywne. Ja mam referencyjne ATI HD3850 i jest ciche, wcześniej był ASUS GF 7600 pasywny i Gigabyte 6600 pasywny, super sprawa bo NV Silencer się nie sprawdzał.

Wszystko zależy jakie masz graty w kompie. A że było się redaktorem PCarena.pl i moderatorem to wiedzę się jeszcze ma :) Służę pomocą.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

wystarczy poszukać

http://komputery.katalogi.pl/Wszystk...ra-t81940.html

lub

http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...rona/9626.html

Skomentuj

1 link totalny amator. Wstawił rezystor do zasilacza i "jakoś chodzi", położyć dysk na czymś w obudowie??? Bez mocowania, bez chłodzenia, "najcichszy Seagate". Człowiek ma marne pojęcie, szkoda czasu.

Na benchmarku piszą z sensem, warto się zapoznać.

p.s. sikador, miałem WS354 w zestawie z radiem cyfrowym i magnetofonem Diory plus kompakt Fonica - fajny sprzęt był, lata to grało.

Skomentuj

faktycznie w cichym kompie najgłośniejszym elementem jest dysk/i
          ja mam cichy zasilacz chiefteca 400W z 12cm wentylatorkiem
          i chłodzenie wodne za 120zł które obsługuje proca i grafikę
          efekt końcowy jest zadowalający, temperatura na korku duło 2x18ghz i grafice ati3870 (chyba) jest poniżej 40'C

http://hydrox.pl/

Skomentuj

Wycisz dysk montując go na gumce z majtek lub gąbce. Wyczyść go w środku. Zmniejsz prędkość wentylatora na CPU, GPU w zasilaczu i w innych wentylatorach jakie masz. Matami możesz okleić, ale pamiętaj, że wzrosną wtedy temperatury podzespołów. Wszystko robisz na własną odpowiedzialność. Jak chcesz bezgłośny komputer to wywal wszystkie wentylatory i kup wielkie radiatory na CPU, GPU zasilacz silverstone i skrzynkę bitumiczna na dysk.

Skomentuj

maxdila, najwyższych lotów to chłodzenie wodne nie jest. Kiedyś to się nazywało CPC i szła niezła jazda po tym na forach, np. http://forum.pcarena.pl/zasilacze/24...-z-cpc-pl.html , http://forum.purepc.pl/Co-kupic-chlo...a-t210622.html. Hydrox to spadkobierca tej wspaniałej idei wciskania kitu i badziewnego sprzętu (po wpisaniu w wyszukiwarkę "chłodzenie CPC" wyskakuje właśnie strona hydroxu). Na swojej stronie piszą, że bloki są pokryte czystym złotem :lol: Konstrukcja bloku to komedia jakaś, kilka polutowanych rurek w puszcze z cieniutkiej blaszki miedzianej daje przepływ laminarny zamiast turbulentnego, więc wydajność jest mizerna. Gładkie króćce cieniutkie jak słomki.
              Aukcja firmy Hydrox http://allegro.pl/item1155835257_blo..._7_dni_bd.html
              kinematycznym odpowiednikiem dyszy Venturiego
              kolesie nie odróżniają kinematografii od kinetyki. Totalne LOLe i amatorzy, niejednemu blok się rozlutował i zalał komputer. Ja bym tego nie włożył do swojego komputera, tak samo jak w kolumny nie włożę głośników dibeisi, 777 czy innego syfu, a to właśnie ta sama klasa co ten zestaw chłodzenia.

Twoje 18GHz potęga :lol:

Zamieszczone przez volume301
              Wycisz dysk montując go na gumce z majtek lub gąbce. Wyczyść go w środku.
              nie czyścić dysku w środku!
              Zmniejsz prędkość wentylatora na CPU, GPU w zasilaczu i w innych wentylatorach jakie masz.
              pod warunkiem, e temperatury są OK bo nie bez powodu wiatraki chodzą na 12V.
              Matami możesz okleić, ale pamiętaj, że wzrosną wtedy temperatury podzespołów.
              przy odpowiedniej wentylacji nie bo niewiele ciepła jest oddawane przez blachy obudowy, większość zabiera powietrze.
              Jak chcesz bezgłośny komputer to wywal wszystkie wentylatory i kup wielkie radiatory na CPU, GPU zasilacz silverstone i skrzynkę bitumiczna na dysk.
              Załóż buty, posyp komputer przyprawami i czekaj do momentu aż zacznie śmierdzieć. Teraz buty się przydadzą bo idziesz wyrzucić wszystko na śmietnik. :twisted:

Skomentuj

Na dobre LC potrzeba z 600zł a nie te wynalazki na parę groszy, ale i tak jak chcesz cisze to lepiej w AC sie ładować.

Skomentuj

Ja bym zaaplikował pasywne chłodzenie procesora (coś dużego) i przy okazji pobawił się w downvolting tak, żeby jeszcze zbić temperaturę. Wentylator z zasilacza najlepiej wymień na coś cichego (najtaniej Acutake) Wentylatory te można puścić na 5V albo poprzez jakiś panel sterujący/rezystor. Problem jak sądze będzie z kartą (w zależności jaki to model), te grzeją się dość mocno na chłodzeniu pasywnym więc tutaj też sprawdzi się jakaś "chłodnica" + np. Acutake. Dodatkowo możesz zamontować wentylator, który będzie wyciągał powietrze z obudowy. Ważne, żeby to były 120mm wentylatory, te są ciche i wydajne (nie tak jak 80mm turbinki). Z matami nie mam doświadczenia, ale na pewno się przydadzą. Odnośnie dysku, przyda się coś w rodzaju "skrzynki bitumicznej". Można ją zrobić np. z obudowy starego napędu CD. Taką obudowę wykleja się matami tak, żeby ściśle przylegały do dysku. Temperatura może wzrosnąć, ale jeżeli w obudowie nie będzie ogólnego piekła to nic złego nie powinno się stać :smile:

Dysk można też "przykręcić" programowo, ale ja jakoś nie jestem zwolennikiem tej metody.

Skomentuj

@amdr

chodziło mi o to, by wyczyścił komputer anie dysk xD ( złe to ująłem )

look

http://a.imagehost.org/0544/DSCN0144.jpg

nawet wyciągnął koleś wentylator z zasilacza i chodzi ...

Skomentuj

(...) i skrzynkę bitumiczna na dysk.
                      Żadnej skrzynki na dysk! To urządzenie wydzielające sporo ciepła, więc nie radzę.
                      Osobiście kiedyś komputer wyciszałem tak:
                      1. Boki (oba) pianka podobna do tej z podkładek (jak wcześniej wspomniano)
                      2. Usunąłem wszelkie kratki przy wentylatorach utrudniające przepływ i generujące świsty.
                      3. Dysk postawiony na dwóch grubych pasach gąbki, umożliwiający oddawanie ciepła w porcie 5,25" (gumki też byłyby dobre).
                      4. W zasilaczu większy wentylator 12V na 5V.
                      5. Na grafice i procesorze większy wentylator (na niższym napięciu: 12V na 5V), no i sporo większe radiatory.
                      Efekt: duże wyciszenie sprzętu, lecz nadal leciutko słyszalne.
                      Przez kilka dni katowałem sprzęt monitorując temperatury i uznałem nowe chłodzenie jako wystarczające.
                      Bardzo istotne jest ułożenie przewodów i podzespołów w skrzyni. Nawet dbałe ułożenie wszystkiego i odkurzenie potrafi znacznie wyciszyć sprzęt.
                      Tak z innej beczki, używam w pracy stacji Lenovo i Dell. Muszę przyznać, że mimo stosunkowo wydajnej konfiguracji, jest kompletna cisza w tych skrzynkach, a pracują w jednym pomieszczeniu 4 sztuki.

Skomentuj

ja mam takie cos na E7500 i temperatura procka nie przekracza 50st.

Skomentuj

amdr oczywiście chodzi o 1,8ghz, mój błąd
                          cpc mam 8lat i wymieniłem w zeszłym roku zbiorniczek z rurkami bo "zestarzały" przez ten czas żadnego problemu z tym nie miałem
                          że się komuś rozlutowało to chyba trzymał procka bez przepływu i bloczek puścił luty od temperatury
                          wiem że nie jest on najwyższych lotów ale za moich czasów kosztował 30zł co jest ceną 5cio krotnie niższą od bloczka renomowanej firmy
                          zresztą sam dobry bloczek jest wart tyle co ten zestaw

Skomentuj

No nie no bez przesady, bo nie ma sensu pakować kasy bo zraz wyjdzie że taniej jest kupić nowy komp.
                            Zasilacz Chieftec ma ogromny wentylator tylko lekko szumi bo powietrze przechodzi przez "plaster miodu" (tak przy okazji, ludzie nie żałujcie kasy na zasilacze bo to na prawe się nie opłaca przez zasilacz firmy tracer maiłem niezłe jazdy z dyskiem...)

Największym problemem jest chyba wentylator karty graficznej (Radeon X1650Pro), przy zmniejszaniu jego obrotów temperatura zaczynała ładnie rosnąć, więc zwiększyłem jego prędkość bo na standardowych ustawieniach wpadał w rezonans i brzęczał.

Oczywiście do mat kupie na tył wentylator.

A jak się zdenerwuje to wsadzę do kompa Ati Rage który nawet radiatora nie posiada więc nie powinien hałasować! :)

Głównie chodzi mi o zredukowanie szumu, dysk nie jest takim wielkim problemem bo go aż tak bardzo nie słychać (Seagate Baracuda taki cienki)

Mam P4 i siedzi na nim wentylator oryginalny troszkę szumi ale jest ok

Chciałbym jakoś te szumy wytłumić

Skomentuj

wymień chłodzenie procesora np. na arctic freezer 7, bo chyba on był pod P4, albo coś podobnego - wieża na heatpipach. na grafikę accelero i będzie cichutko.

Skomentuj

Jak sobie radzą z wytłumieniem obudowy maty firmy APP, pianki akustyczne lub filc? Przechodził ktoś przez to?

Skomentuj

a ja mam inną propozycję. Za parę złotych i trochę chęci można zrobić jakąś zabudowę/szafeczkę do komputera. Myślę, że to znacznie efektywniej wygłuszy komputer niż jakiekolwiek grzebanie w środku. Jedynie co to trzeba pomyśleć o przepływie powietrza i kablach wychodzących z komputera (najlepiej to chyba byłoby BR zrobić z tyłu szafki :P ), ładnie wygłuszyć i wyłożyć piankami. Myślę, że to przyniosłoby bardzo dobry efekt

Skomentuj

niby tak ale by się komputer tam dusił poza tym i tak za bardzo miejsca w pokoju nie mam i jest tak: jak idzie ciąg mebli na ścianie to jest akurat 20 cm miejsca na komp

najpierw z matami pokombinuje

i dołączam się do pytania Raf

Skomentuj

@amdr masz racje co do WS354 - podoba mi się jak ten wzmacniacz gra. Niestety pożyczyłem go koledze wraz z kolumnami zg-40c na impreze i kolega spalił mi wzmacniacz i uszkodził głośnik wysokotonowy w kolumnach. Wzmacniacz oddał do naprawy i jakiś fachowiec złota rączka porobił obejscia i jakieś ścieżki powyrzucał, także jestem trochę załamany tą całą sytuacją. Głośnik do kolumn kupiłem używany na allegoro - kilka tygodni polowania mnie to kosztowało i będę powoli naprawiał kolumny. Martwi mnie jedynie wzmacniacz bo raczej sam sobie z nim nie poradzę. Na razie gra ale przydała by mu się wizyta u fachowca - może i płyta pod elementy nowa bedzie potrzebna. ech :sad:

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Czy to przypadkiem nie jest zły temat? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X