Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie/ wyciszenie komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co Wy mu polecacie do takiego kompa ;/

P4 to niestety piec i ciezko bedzie go wyciszyc bez zmiany na wydajniejszy cooler.

Na tego radka tez warto kupic jakiegos zalmana albo pentagrama. Najlepiej kupic uszkodzona karte graficzna z takim chlodzeniem, czesto wychodzi duzo taniej nizby sie mialo kupic odddzielnie samo chlodzenie. ( Ja np wyrwalem pentagrama cu70 za 20 zl :) )

Jezeli obudowa wpada Ci w wibracje z powodu dysku, to musisz albo pokombinowac ze sciankami bocznymi oraz ulozeniem dysku w obudowie, albo zamontowac dysk na jakis gumach.

Zainstaluj sobie speedfana do monitoringu temeratur oraz regulacji obrotow.

Skomentuj

karta steruje poprzez ati tray tools

z tym chłodzeniem do radka to nie głupia rzecz tylko najpierw trzeba znaleźć takie chłodzenie i się zastanawiam jakie będzie pasowało chłodzenie

przy okazji zamawiania mat do samochodu dwie sztuki więcej zamówię i na ścianki w kompie przykleję, nie chce też pakować dużej kasy w to bo to się minie z celem

mówią że P4 to piec ale Celeron to już chyba huta xD celeron śmigał w okolicach 60 stopni P4 ~39 stopni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
        przy okazji zamawiania mat do samochodu dwie sztuki więcej zamówię i na ścianki w kompie przykleję
        osobiście średnio jestem przekonany, czy to pomoże. Po pierwsze należy raczej usunąć przyczynę hałasów, zamiast je maskować, po drugie z matami to jest tak, że to tak naprawdę szczelność bardzo się liczy jeśli chodzi o redukcję hałasu. Czyli będzie trudno obudowę matami wyłożyć. Jeśli już to bardziej bym zainwestował w gąbki tłumiące. Z tego co wiem to mata odbija wysokie i średnie tony, a gąbeczka je będzie pochłaniać i tłumić. Poza tym będzie się łatwiej układać. Tak czy siak maty czy gąbki będzie to zatrzymywało ciepło w środku. No i nie wyobrażam sobie jak wyłożysz przedni panel matami. Dlatego jeśli już to gąbki. Ale chętnie też zapoznam się z innymi opiniami

Skomentuj

przy okazji zamawiania mat do samochodu dwie sztuki więcej zamówię i na ścianki w kompie przykleję
          Napisz później jaki efekt bez i z matami :)

nie chce też pakować dużej kasy w to bo to się minie z celem
          U mnie też się nie opłaca pchać do komputera mat po kilkadziesiąt zł, podczas gdy jest warty ok. 200zł.

Skomentuj

Ja zrobiłem podobnie jak poniżej, jednak posunąłem się nieco dalej :mrgreen: :
            Zamieszczone przez RpLand
            Osobiście kiedyś komputer wyciszałem tak:
            1. Boki (oba) pianka podobna do tej z podkładek (jak wcześniej wspomniano)
            Boki, front, tył, spód i góra - maty APP + 20mm gąbka.
            2. Usunąłem wszelkie kratki przy wentylatorach utrudniające przepływ i generujące świsty.
            Usunąłem wszystkie wentylatory poza tym w zasilaczu
            3. Dysk postawiony na dwóch grubych pasach gąbki, umożliwiający oddawanie ciepła w porcie 5,25" (gumki też byłyby dobre).
            Podobnie - dyski na gąbce, dociśnięte nieco gumkami, na jednym po bokach przykręcone radiatory (grzał się bardziej skurczybyk).
            4. W zasilaczu większy wentylator 12V na 5V.
            Zasilacz z fabrycznym wentylatorem 120mm, regulacją obrotów, ażurową obudową i odpinanymi kablami - stosujesz tylko te, które są potrzebne, reszta nie zagraca niepotrzebnie obudowy blokując przepływ powietrza.
            5. Na grafice i procesorze większy wentylator (na niższym napięciu: 12V na 5V), no i sporo większe radiatory.
            Nie gram także wystarcza mi póki co "grafika" wbudowana w płytę chłodzona pasywnie (elementy chipsetu podobnie). Na procesorze (Phenom II X3 720) Scythe Ninja 2 pasywnie.
            Efekt: duże wyciszenie sprzętu, lecz nadal leciutko słyszalne.
            Niestety w nocy słychać lekki szumek wentylatora w zasilaczu... :lol:
            Kusi pasywnie chłodzony zasilacz, ale niezbyt kalkuluje się to kosztowo, no i obawiałbym już się wtedy o przepływ powietrza (buda stoi we wnęce w biurku).

Skomentuj

Zamieszczone przez modrzew
              A te na radiatorze CPU? Mam rozumieć, że siedzi u Ciebie pasywny radiator? Mam socket A, także nie ma tam żadnego rozpraszacza ciepła, więc w tym momencie mam 2 wiatraki i GPU chłodzony pasywnie. Zasilacz jest o wiele cichszy od tych z megabajta "300W", ale i tak rozważam wymianę obydwóch wentylatorów na nowsze. W sumie mógłbym w ostateczności przerobić zasilacz i wmontować w niego większy wentylator, w tej chwili siedzi 8cm.

O ile stopni po tym zabiegu zwiększyła się temperatura komponentów?

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf
                A te na radiatorze CPU? Mam rozumieć, że siedzi u Ciebie pasywny radiator?
                Tak jak wyżej napisałem - Scythe Ninja 2 pasywnie
                Zamieszczone przez Raf
                mógłbym w ostateczności przerobić zasilacz i wmontować w niego większy wentylator, w tej chwili siedzi 8cm.
                Zrobiłem kiedyś coś takiego - przerobiłem poczciwego "Feel'a", subiektywnie pracowało to moim zdaniem ciszej niż obecnie posiadany zasilacz... Niskoobrotowy wentylatorek AC z tą jego amortyzacją na gumach spisywał się tu rewelacyjnie :)

Zamieszczone przez Raf
                O ile stopni po tym zabiegu zwiększyła się temperatura komponentów?
                Nie wiem, bo kupiłem te graty jednocześnie i od razu zainstalowałem w takiej konfiguracji.

Skomentuj

Nie polecam mat APP - to czysta smoła, która wręcz izoluje obudowe - nie przepuszcza powietrza, przez co wzrasta temperatura. Stary radek pójdzie pasywnie na większym radiatorze - idzie wyrwać na allegro coś taniego. Mnie udało się wyrwać coolermaster coolviva za jakieś 20zł.

Dyski macie aż tak głośne? To może przerzućcie się na dyski 2,5"? Albo SSD?

Podstawowa zasada: jak najmniej małych wentylatorów ( mały, znaczy mniejszy niż 120mm ).

Ja w swoim komputerze mam 2 wentylatory 120mm na 5v

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                    Nie polecam mat APP - to czysta smoła, która wręcz izoluje obudowe - nie przepuszcza powietrza, przez co wzrasta temperatura.
                    Blachy obudowy też nie przepuszczają powietrza Od tego mamy tu i ówdzie otwory żeby jakiś przepływ był. Maty i gąbka miały na celu wytłumienie dźwięków i wibracji.
                    Dyski macie aż tak głośne? To może przerzućcie się na dyski 2,5"? Albo SSD?
                    Może nie "aż tak", ale nawet delikatne chrobotanie może wkurzać. 2,5" i SSD to rzeczywiście kolejny poziom "szumofobii" :mrgreen:

Skomentuj

Blachy obudowy też nie przepuszczają powietrza
                      CO? Nie przepuszczają bezpośrednio ale oddają ciepłe powietrze ze środka.

Maty APP się nagrzeją i trzymają ciepło.

Skomentuj

Obudowa jako radiator oddający ciepło? Były takie pomysły (+ "trochę" heatpipe'ów dla ukierunkowania przepływu ciepła), ale horrendalnie drogie
                        Póki co mam ukierunkowany przepływ powietrza z dołu do góry - wydmuch przez wentylator zasilacza. Reszta ma tłumić dźwięki. Zresztą co do tego oddawania ciepła przez całą obudowę to niedaleko mi do tego, mam budę z płyt aluminiowych i tylko boki z blachy stalowej :mrgreen:

Skomentuj

modrzew, a dlaczego preferuje się przykręcenie dysku do kosza? Bo koszyk oddaje ciepło z dysku - to wie każdy.

Skomentuj

A co Panowie powiecie na http://allegro.pl/item1158733119_aab...ajny_13db.html do zasilacza? Warte zachodu?

Skomentuj

I dalej trzeba je gdzieś rozproszyć - "samo" z wnętrza obudowy nie "wyjdzie", a blacha stalowa jakimś wybitnym przewodnikiem ciepła nie jest.
                              Ja np. nie preferuję przykręcania dysku do kosza bo w mojej budzie (i zapewne w wielu innych, zwłaszcza najtańszych obudowach) kosze nie są na tyle solidne by nie przenosić dalej wibracji. Za to jak napisałem wyżej doposażyłem jeden z dysków w aluminiowe radiatory.

Same kosze na dyski to po prostu tradycyjne miejsce przeznaczone pod ich montaż. 99% posiadaczy komputerów stacjonarnych ma HDD tam gdzie przewidział producent i tyle, nie musi niczego "preferować". Dopiero reszta "zboczeńców" kombinuje co by tu z tym jeszcze można nawydziwiać :mrgreen:

Skomentuj

Raf, weź chociażby jakiegoś acutake'a, xthermal, nie znam tego AAB, ale jest to raczej niska półka.

Skomentuj

http://allegro.pl/item1161110665_acu...on_14_9db.html - takie coś czy ten sam tylko w tańszej wersji?

Skomentuj

Raf, taańsza wersja spokojnie może być, ten ma tylko silikonową podkładkę.

Skomentuj

Mam jeszcze miejsce na wentylatory z przodu, boku i z tyłu. Mam gdzieś jakiś zastosować, żeby poprawić cyrkulację? W przyszłości pewnie popełnię panel sterujący wentylatorami.

Skomentuj

Raf, jak najmniej wentylatorów .. Jeśli masz dobre temperatury, to poco dorzucać wentyli? Tak na zdrowy umysł :)

Skomentuj

Podobnie - dyski na gąbce, dociśnięte nieco gumkami, na jednym po bokach przykręcone radiatory (grzał się bardziej skurczybyk).
                                          już pisałem o tym, dysk oddaje ciepło przez koszyk, bez niego się przegrzewa. Dobrze spisują się radiatory od pentium II :mrgreen: Ale przy firmowej obudowie kombinowanie z dyskiem jest zbędne.

Nie gram także wystarcza mi póki co "grafika" wbudowana w płytę chłodzona pasywnie (elementy chipsetu podobnie). Na procesorze (Phenom II X3 720) Scythe Ninja 2 pasywnie.
                                          dobrze mieć jeszcze wentylator pod zasilaczem na 5V, znacznie obniża temperatury, zwłaszcza przy pasywnym CPU.
                                          Kusi pasywnie chłodzony zasilacz, ale niezbyt kalkuluje się to kosztowo, no i obawiałbym już się wtedy o przepływ powietrza (buda stoi we wnęce w biurku).
                                          pozbył byś się wiatraka w zasilaczu to i tak potrzebny by był nowy wiatrak do jakiegokolwiek wentylowania obudowy, więc bez sensu.

Blachy obudowy też nie przepuszczają powietrza
                                          CO? Nie przepuszczają bezpośrednio ale oddają ciepłe powietrze ze środka.
                                          Maty APP się nagrzeją i trzymają ciepło.
                                          Totalna bzdura, zresztą pisałem już o tym w tym samym temacie. Powietrze ma opłynąć radiatory i nagrzane zostać usunięte z obudowy, która sama oddaje na pewno poniżej 1% ciepła, a właściwie zgodnie z nazewnictwem fizycznym "energii na sposób ciepła" No chyba że Thermalright HSC-101, ale to inna bajka. Maty jak najbardziej warto stosować, do tego odpowiednio rozmieszczone termistory w wentylatorach np. Arctic jest git, koszty niewielkie, efekty warte wydanej kasy.
                                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                                          X