Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie/ wyciszenie komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

amdr, a miałeś kiedyś obudowę wyklejoną matami? Chyba nie, bo stosunek "temperatura panująca w środku obudowy DO hałas" jest bardzo KIEPSKI.

Taka mata może sobie wyciszyć jakieś większe drgania jakie występują w samochodach pod większym obciążeniem, w dodatku na polskich drogach, a nie jakiś delikatny szmer głowiczki dysku, czy "niewyważone łożysko wentylatora" :P

Skomentuj

Mam maty firmy Speeze, czyli Spire - gęsta ciężka gąbka o grubości poniżej 5mm, wyklejone oba boki, góra, dół. Powietrza tak samo nie przepuszczają jak maty bitumiczne, ale nie ma to wpływu na temperaturę bo niby skąd? Blacha nie oddaje ciepła normalnie, no chyba że ktoś ma marny przepływ powietrza, piekarnik w środku to siłą rzeczy blachy o zbliżonej temperaturze do panującej w środku.

Komp już nie wyścigówka, ale ciągle na czasie, chodzi tak od 2 lat bez modyfikacji - AMD Athlon X2 4850e 2,5GHz i Freezer 64 Pro z termistorem, pasywnie chłodzona płyta Sapphire na AMD690G, 2x2GB DDR2 800, referencyjny Radeon HD3850 ( za free od AMD), zasilacz Fortron 400HLN ze spowolnionym dodatkowo wentylatorem, pod zasilaczem Arctic na 5V, Barracuda 7200.11 500GB, DVD-RW Samsung, jakiś czytnik kart. Jest cichutko, jest przepływ powietrza, 40*C na procku rzadko się widuje, jak się pogra trochę w Crysisa czy Sniper Ghost Warrior to karciocha podwyższa sobie obroty, ale to 95W mocy. Temat wyciszania wałkowałem kilka lat, różne rzeczy się montowało, modyfikowało, także w cudowną moc grzewczą mat bitumicznych po prostu nie uwierzę.

ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
        już pisałem o tym, dysk oddaje ciepło przez koszyk, bez niego się przegrzewa. Dobrze spisują się radiatory od pentium II :mrgreen: Ale przy firmowej obudowie kombinowanie z dyskiem jest zbędne.
        Nie zgodzę się z tym nadal, te trochę stalowej blachy i gdzieniegdzie tworzywa nie zrobi IMHO dla dysku jakiejś wielkiej różnicy. Wolę mieć wytłumione drgania dysku kosztem założenia na niego jakiegoś radiatora.
        Zamieszczone przez amdr
        pozbył byś się wiatraka w zasilaczu to i tak potrzebny by był nowy wiatrak do jakiegokolwiek wentylowania obudowy, więc bez sensu.
        Skoro wszystko byłoby chłodzone pasywnie to może otworzyłbym cały bok, i tak byłoby cicho Zrobiłoby się całkiem przyjemne miejsce dla jeszcze większych pokładów kurzu
        Zamieszczone przez amdr
        Powietrze ma opłynąć radiatory i nagrzane zostać usunięte z obudowy
        Jak najbardziej tak :)

Co do wyciszenia to warto dać materiały o różnych gęstościach, stąd mata + gąbka, można poeksperymentować z różnymi piankami, etc. Sama mata może rzeczywiście niewiele dać poza usztywnieniem obudowy...

Skomentuj

amdr, najpierw zrób porządek z kablami, a potem mów o jakimkolwiek przepływie powietrza. :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez modrzew
            Nie zgodzę się z tym nadal, te trochę stalowej blachy i gdzieniegdzie tworzywa nie zrobi IMHO dla dysku jakiejś wielkiej różnicy. Wolę mieć wytłumione drgania dysku kosztem założenia na niego jakiegoś radiatora.
            Robi różnicę. Solidna obudowa nie wpada w drgania jak tanie badziewia, a jednak odprowadza ciepło z dysku. Jeśli ktoś powiesi bezmyślnie dysk na gumach to dysk się nie chłodzi, jeśli położy gąbce to dodatkowo uniemożliwi chłodzenie elektroniki. Jeśli natomiast przykręci radiatory to będzie OK.

Skoro wszystko byłoby chłodzone pasywnie to może otworzyłbym cały bok, i tak byłoby cicho
            Po otwarciu niekoniecznie będzie ciszej bo jednak obudowa tłumi wiele odgłosów komputera nie pochodzących od wentylatorów, np.: odgłos obracających się talerzy dysku, terkotanie głowic, piszczące cewki przy zmianach obciążenia czy inne syczenia elektroniki. Wentylator przy zamkniętej budzie może być cichszą opcją.

Jak wszystko, wyciszanie komputera trzeba robić z głową patrząc na temat szerzej, niż tylko "brzęczy = wywalić", "wyje = spowolnić". Modyfikacje robiłem przez lata i wiem co jaki efekt przynosi i skutki uboczne. Jedni są obcykani w audio, inni w sprzęcie, inni w programowaniu, ja należę do tej 2 kategorii z lekkim zboczeniem na wyciszanie właśnie :mrgreen:

Skomentuj

no właśnie same maty spowodują wzmocnienie konstrukcji
              Obudowę mam całkiem ok nie jest jakaś super ale kosztowała trochę więcej niż te tańsze i trochę waży ale jednak nadal trochę drgań przenosi bo jak ją docisnę to jest trochę ciszej.

Co do podkładek od myszy chodzi o tą taką miękką gąbkę czy o te takiej jak kiedyś były sztywne z pianki?

Oczywiście dojdzie wentylator na tył 12cm i myślałem żeby zamiast tego tunelu ("Prescot"?) wsadzić wentylator na wolne obroty, bardzo wolne :) mam kilka wentylatorów z zasilaczy.

No i muszę się przyczaić na wentyl do karty.

Żałuję że zmieniłem karte graficzna wcześniej miałem Radeona 9600XT a teraz X1650Pro tend rugi skubaniec bardziej się grzeje a w zasadzie nie wykorzystałem tego bo jakieś poł roku po tym jak zmieniłem kartę to przestałem już grać, poza tym na starym radku siedział inny wentylator więc był cichszy

Skomentuj

To wymień grafikę na nawet słabszą, ale pasywną. A w podkładkach chodzi o tą gęstą czarną piankę, na butapren ją i powinien być efekt. Albo bitumy. Wentylatora zamiast tunelu nie potrzeba, on jest po to żeby wentylator na procesorze zaciągał chłodniejsze powietrze spoza obudowy. Jeśli z tyłu zasilacz ssie i dodasz pod nim drugi wiatrak to będzie wystarczające.

Skomentuj

ale ten tunel to taki pic on dobrze nie trafia w wentylator od procesora, w zasadzie największym problemem jest grafika

Może sprzedam tą co mam i coś kupię z pasywnym, ale jakoś jestem do pasywnego sceptycznie nastawiony... u kumpla widziałem jak do 120 stopni karta dochodziła :| a u drugiego się oparzyłem...

Skomentuj

miałem X300 pasywny, GF660 pasywny z heatpipem, 7600gs pasywny - wszystkie dawały się nawet podkręcać.

Jeśli karta ma być na AGP to Radek 9550 czy 9600 będzie git, też miałem i też pasywny :) 20zł fajna karciocha
                    http://allegro.pl/13027_9500_9600.html?change_view=1

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                      [ Jeśli ktoś powiesi bezmyślnie dysk na gumach to dysk się nie chłodzi, jeśli położy gąbce to dodatkowo uniemożliwi chłodzenie elektroniki.
                      Zdarzyło Ci się uwalić dysk z powodu tego rzekomego braku chłodzenia? W specyfikacjach chyba też nie ma wzmianki o konieczności dokręcenia do "czegoś blaszanego" w obudowie. U mnie pracowały już dyski w najróżniejszych konfiguracjach i póki co żadnemu nic się nie stało. Choć oczywiście zdarzyło się kilka po prostu uszkodzonych, niemniej wyszło to na samym początku eksploatacji i ich zamienniki działały dalej bez zarzutu.
                      Jeśli karta ma być na AGP to Radek 9550 czy 9600 będzie git, też miałem i też pasywny
                      Pamiętam jak przerabiałem swojego R9600 Pro:

W oryginale chłodziła go taka malutka i głośna popierdółka, ale za to świecąca na niebiesko :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                        Jeśli ktoś powiesi bezmyślnie dysk na gumach to dysk się nie chłodzi, jeśli położy gąbce to dodatkowo uniemożliwi chłodzenie elektroniki. Jeśli natomiast przykręci radiatory to będzie OK.
                        Wszystko należny robić z głową i wg potrzeb.
                        Zrobiłem kiedyś taki test. W okresie wyciszania mojego komputera miałem dysk Seagate z kilkoma uszkodzonymi sektorami rozsianymi po powierzchni talerzy - skutek noszenia w kieszeni. Owinięty gąbką grubości 2,5cm wpakowałem do komputera i mimo wysokich temperatur dysk pracował normalnie , do tego w 100% bezgłośnie, choć podejrzewam, że jego żywotność zostałaby drastycznie skrócona przy dłuższej eksploatacji. Właściwy dysk (ten sam model) ulokowałem symetrycznie w porcie 5,25" więc na dwóch wąskich paskach gąbki umożliwiających swobodny przepływ powietrza i przez ładnych parę lat eksploatowałem bez uszczerbku dla jego zdrowia.

Skomentuj

Zdarzyło Ci się uwalić dysk z powodu tego rzekomego braku chłodzenia? W specyfikacjach chyba też nie ma wzmianki o konieczności dokręcenia do "czegoś blaszanego" w obudowie.
                          Nie ma wzmianki, ale jest instrukcja montażu najczęściej i opisany jest prawidłowe umocowanie, tj. w zatoce 3,5 cala (oczywiście nikt ci nie udowodni, że miałeś inaczej). Są też najczęściej znaczki żeby nie zbliżać magnesu, coś o wilgotności i wstrząsach, ale to nie oznacza, że "co nie jest zabronione, jest dozwolone" bo raczej nie byłbym szczęśliwy tracąc wszystkie posiadane pliki.

U mnie zawsze było chłodzenie, po prostu trzeba wybierać ciche dyski, solidne obudowy i jeszcze troszkę im pomóc. Faktem jest, że jedne dyski grzeją się mocniej, inne mniej, na co zwracałem uwagę testując kilkanaście dysków. No ale defragmentacji nie włącza się idąc spać w tym samym pomieszczeniu.

Takie coś jest warte uwagi, chłodzi i wycisza
                          http://allegro.pl/item1162185482_aab...yciszenie.html
                          http://allegro.pl/item1162381217_scy...zenie_hdd.html

A takie coś jest zupełnie bezmyślne
                          http://allegro.pl/item1162381288_scy...zenie_hdd.html
                          http://allegro.pl/item1162381212_scy...hlodzenie.html

Mimo że miałem mnóstwo sprzętu i często w nim dłubałem, np. w jednej minucie jest jakaś płyta główna, za 2 minuty już inna działa, to bardzo niewiele sprzętu uwaliłem, to się nazywa doświadczenie

p.s. ten Radeon pięknie zrobiony :cool: W moim styku zdecydowanie.

Skomentuj

U mnie grafika ( fx5200 ) wygląda tak:

Fabrycznie było chłodzenie aktywne, ale to zdecydowanie daje radę.

Skomentuj

ale mojego x1650pro nie ma co porównywać z fx5200 czy 9600Pro
                              Mój Radek 9600XT chodził w granicach 44 stopni na małej popierdółce a na x1650Pro siedzi coś trochę większego i bardziej skutecznego a i tak do 65 stopni lekko dochodzi

tak policzyłem cenę mat i tak wychodzi kolo 35zł 2 zwykle + 2 bitumiczne z filcem (15zl wysyłka >.>)

do tego policzyłem 8 mat żeby zakryć otwory techniczne w drzwiach i wychodzi 72zł ;/ myślałem że taniej wyjdzie...

Skomentuj

Filc będzie ładnie kurz zbierał i niekoniecznie się zmieści bo moje mają może 5mm i mocno odciska się na nich kosz 5,25.

Na 2 ściany boczne (modecom 44cm długości, 39cm wysokości minus ok. 2cm na mocowania = 37cm) powinno pójść 3 maty 25x50cm, cena ok. 6zł sztuka w sklepie. Szerokość 17cm więc na górę, dół i ewentualnie fragmenty frontu i tyłu kolejne 2 maty, łącznie 5 mat na cały komputer, koszt 30zł.

X1650Pro to standardowo 43W i to pod obciążeniem, a przecież ma tryb 2D, gdzie takty są sporo niższe, więc powinien w 20-30W się mieścić. Standardowe FX5200 to 34W, wbrew różnicy w osiągach, no ale proces technologiczny FX to 0,15um, a Radeon 0,08nm. Wystarczy Zalman na niskich obrotach
                                http://allegro.pl/item1165981585_zal...raficznej.html
                                albo poluj Accelero http://allegro.pl/item1159488686_arc...celero_s2.html
                                lub wymiana na 9550/9600, za swoją ponad stówkę wyrwiesz bez problemu.
                                http://allegro.pl/item1166386032_gig..._r955128d.html
                                http://allegro.pl/item1169918015_gig...gwarancja.html
                                http://allegro.pl/item1154836668_kar...nt_od_1zl.html
                                http://allegro.pl/item1167256138_kar...cm_od_1zl.html (wiatrak zdjąć bo miałczy)

Skomentuj

Propozycja wyciszenia
                                  http://www.youtube.com/watch?v=fJdUh...eature=channel

Skomentuj

Ok przyszedł wentylator, czekałem 2 tygodnie ;/
                                    ale się udało kupić Zalmana VF900 za 25zł z czego 20 zł poszło na przesyłkę i przekaz pocztowy >.>

dziś złoże i zobaczę co dalej :)

Skomentuj

ja zmienilem napiecia z 12v na 5v w wiatraku z zasilacza i zainwestowalem w chlodzenie pentagram co dalo porządany efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez grzyb6
                                        ja zmienilem napiecia z 12v na 5v w wiatraku z zasilacza co dalo porządany efekt
                                        czyli unieruchomiło całkowicie wentylatorek...

Skomentuj

Niektóre wiatraki nie startują na 5V, inne chodzą bez problemu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X