Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytki pod lm4780

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzbudza się.

Skomentuj

Masz oryginalną kostkę?

Skomentuj

a jaka jest rada na wzbudzanie się?? Jeżeli głośnik osiąga za dużą amplitudę, a teoretycznie ma jeszcze zapas mocy to jest to wzbudzanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          Wzbudza się.
          Super, przyczynę już znam, teraz kochany mbar może miał buś chęć mi spróbować pomóc ?

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          Masz oryginalną kostkę?
          No chyba raczej nie :/ (nie wiem ) Jedyne i dokładne oznaczenie na niej to:
          JM03AEE3
          L4780TA

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          Jeżeli głośnik osiąga za dużą amplitudę, a teoretycznie ma jeszcze zapas mocy to jest to wzbudzanie?
          U mnie głośnik osiąga minimalną amplitudę i po cichu gra normalnie, jak chcę dać głośniej to nie zwiększa się jego amplituda bo zachowuje się tak jak by nie miał siły na to, dotyczy to oczywiście tylko basu, gdy membrana chce się mocniej wychylić, wystąpi krótkie "chrrrr" i delikatny stuk i w sumie gdzie powinna wychylić się powiedzmy te 5mm. to się wychyla max. chyba nawet nie 1mm.
          Ja się nie znam, ale czy jak by się właśnie wzmacniacz wzbudzał to by nie było na odwrót - tj. membrana by wychylała się nadmiernie ?
          Głośnik 12" / 8Ohm / 80W_rms

Skomentuj

Jest na niej logo national semiconductor? Takie dziwne n.
            Ja mam z takimi oznaczeniami jak Ty i nie miałem problemów z tą kostką.
            Może źle podłączyłeś rezystor 47k, albo ciągniesz sygnał wyjściowy ze złych pinów.

Skomentuj

Takie dziwne n.
              Tak jest właśnie takie fikuśne N

Ja mam z takimi oznaczeniami jak Ty i nie miałem problemów z tą kostką.
              No ja w stereo też nie mam żadnych, dopiero po bridge.

Może źle podłączyłeś rezystor 47k, albo ciągniesz sygnał wyjściowy ze złych pinów.
              Podłączyłem oba R go tak jak na tym schemacie: http://diyaudio.pl/attachment.php?at...7&d=1296667266
              Głośnik podłączyłem pod krańcowe czyli na schemacie to będą "OUT"
              Gdy podłączymy bez mostkowania pod nie głośnik to robi się wiadome echo, tzw. psycho-fonia, po mostku ten efekt znika, ale nadal słyszę że jeszcze lekki pogłos jest, może R są za małej wartości ? :???:

---------- Post dodany o 10:38 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------

zmierzyłem R i 47k ma ~45k a 100R ma ~97R

Skomentuj

No to chyba oryginalna ta kostka.
                Jaromas mówił, żeby zastosować dokładnie taki rezystor jaki masz w sprzężeniu zwrotnym czyli 47k.
                Ja zamiast rezystora dałem potek 47k. Może spróbuj. Ustaw potka na 47k i zamontuj do układu. U mnie stereo jak i bridge śmigały bez problemu.

Skomentuj

Logo jest tylko nadrukowane białawą farbą, czy wypalone laserem?
                  Poza tym umyj dokładnie płytkę izopropanolem i dobrze wysusz. Szczególnie między nóżkami scalaka. Mają być wyraźne przerwy.

Skomentuj

Logo jest tylko nadrukowane białawą farbą, czy wypalone laserem?
                    Całość to nadruk, lecz samo te "fikuśne N" zdaje się być dodatkowo jakby jeszcze odciśnięte (ciężko to wypatrzeć)

Zaraz "przelecę" wszystkie ścieżki jeszcze raz, ale przerwy między nóżkami są.

---------- Post dodany o 11:40 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

Podrapałem trochę te "N" i zgadza się, rzeczywiście jest zagłębione lekko w obudowę.

Skomentuj

U mnie i logo N i napisy są wypalone.

Skomentuj

U mnie i logo N i napisy są wypalone.
                        Wziąłem, lampę, lupę i doglądam i no rzeczywiście napisy jednak też są wypalone. (o rzesz co to za laser to wypalał :) )
                        Postanowiłem posprzątać trochę w i obok wzmacniacza, mam na razie jedno takie pyt:
                        Czy na radiator mogę podać masę ? w przypadku gdy LM nie ma żadnej podkładki ? Tzn. automatycznie na obudowie kostki, też będzie wtedy masa, może być ?

Skomentuj

Czy na radiator mogę podać masę ?
                          Raczej nie.
                          Note 14: The TA27A is a non-isolated package. The package’s metal back, and any heat sink to which it is mounted are connected to the V- potential when using
                          only thermal compound.

Skomentuj

OK, przeżyje Porobiłem wszystko co uznałem za stosowne i problem zniknął :)

Skomentuj

Ja z ciekawości odpaliłem dziś swojego na zasilaniu 2*15VAC. Ruszył od kopa bez najmniejszych problemów. Oczywiście stereo, mostek mi nie potrzebny.
                              Przy tym zasilaniu moc nie będzie oszałamiająca, do tego trafo ma tylko 40 waciszy, ale ja słucham głównie po cichu, na co dzień wykorzystuję może z 2 waty.
                              A jak będę chciał trochę głośniej to mam trochę zapasu.

Skomentuj

Czy ma ktoś projekt PCB zasilania (mostek prostowniczy + kondensatory) do gainclone?
                                Chodzi mi o pliki edytowalne, które można będzie dostosować do własnych potrzeb, a na koniec wysłać gerbery do producenta płytek drukowanych.

Proszę o pomoc.

Skomentuj

To jest tak mało skomplikowana rzecz, że jeśli już umiesz edytować płytki to możesz sam to sobie zrobić.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Panowie, ma ktoś schemacik do wersji mostkowej przy sobie?

Skomentuj

Mostek 120W/8Ohm http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post254990

Jak potrzebujesz 120W/4Ohm robisz równolegle polączenie - parallel które znajdziesz w nocie - łączysz wejścia ze sobą, wyjścia łączysz rezystorami 0,1R/5W z pomiędzy nich bierzesz sygnał wyjściowy do głośnika + GND.

A jeśli to ma być końcówka do tego filtra co Ci wysłałem to nie musisz nic robić - skladasz normalne stereo, sygnał wpinasz w przełącznik fazy - bierzesz sygnał w fazie i w przeciwfazie podajesz jako L i R, wyjściem na glośnik są wtedy skrajne wyprowadzenia na płytce - wadą jest wówczas brak możliwości przełączania fazy.
                                      Last edited by jaromas; 06.01.2012, 12:33.

Skomentuj

Właśnie do tego co mi wysłałeś to wszystko potrzebuję.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          To jest tak mało skomplikowana rzecz, że jeśli już umiesz edytować płytki to możesz sam to sobie zrobić.
                                          No właśnie uczę się obsługi KiCADa. Dorwałem w necie jakiś tutorial i działam. Schemat już mam gotowy. Może i mało skomplikowana rzecz ale trochę się trzeba natrudzić, żeby projekt takiej płytki zrobić. Dlatego prościej by było dorwać gotowy projekt i tylko poprzesuwać elementy do własnych potrzeb.

Czy mógłby mi ktoś przesłać taki projekcik? Proszę o wiadomość na priv.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X