Wzbudza się.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Płytki pod lm4780
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaWzbudza się.
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaMasz oryginalną kostkę?
JM03AEE3
L4780TA
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaJeżeli głośnik osiąga za dużą amplitudę, a teoretycznie ma jeszcze zapas mocy to jest to wzbudzanie?
Ja się nie znam, ale czy jak by się właśnie wzmacniacz wzbudzał to by nie było na odwrót - tj. membrana by wychylała się nadmiernie ?
Głośnik 12" / 8Ohm / 80W_rms
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaTakie dziwne n.
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaJa mam z takimi oznaczeniami jak Ty i nie miałem problemów z tą kostką.
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaMoże źle podłączyłeś rezystor 47k, albo ciągniesz sygnał wyjściowy ze złych pinów.
Głośnik podłączyłem pod krańcowe czyli na schemacie to będą "OUT"
Gdy podłączymy bez mostkowania pod nie głośnik to robi się wiadome echo, tzw. psycho-fonia, po mostku ten efekt znika, ale nadal słyszę że jeszcze lekki pogłos jest, może R są za małej wartości ? :???:
---------- Post dodany o 10:38 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------
zmierzyłem R i 47k ma ~45k a 100R ma ~97R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaLogo jest tylko nadrukowane białawą farbą, czy wypalone laserem?
Zaraz "przelecę" wszystkie ścieżki jeszcze raz, ale przerwy między nóżkami są.
---------- Post dodany o 11:40 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------
Podrapałem trochę te "N" i zgadza się, rzeczywiście jest zagłębione lekko w obudowę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaU mnie i logo N i napisy są wypalone.
Postanowiłem posprzątać trochę w i obok wzmacniacza, mam na razie jedno takie pyt:
Czy na radiator mogę podać masę ? w przypadku gdy LM nie ma żadnej podkładki ? Tzn. automatycznie na obudowie kostki, też będzie wtedy masa, może być ?
Skomentuj
-
Ja z ciekawości odpaliłem dziś swojego na zasilaniu 2*15VAC. Ruszył od kopa bez najmniejszych problemów. Oczywiście stereo, mostek mi nie potrzebny.
Przy tym zasilaniu moc nie będzie oszałamiająca, do tego trafo ma tylko 40 waciszy, ale ja słucham głównie po cichu, na co dzień wykorzystuję może z 2 waty.
A jak będę chciał trochę głośniej to mam trochę zapasu.
Skomentuj
-
Mostek 120W/8Ohm http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post254990
Jak potrzebujesz 120W/4Ohm robisz równolegle polączenie - parallel które znajdziesz w nocie - łączysz wejścia ze sobą, wyjścia łączysz rezystorami 0,1R/5W z pomiędzy nich bierzesz sygnał wyjściowy do głośnika + GND.
A jeśli to ma być końcówka do tego filtra co Ci wysłałem to nie musisz nic robić - skladasz normalne stereo, sygnał wpinasz w przełącznik fazy - bierzesz sygnał w fazie i w przeciwfazie podajesz jako L i R, wyjściem na glośnik są wtedy skrajne wyprowadzenia na płytce - wadą jest wówczas brak możliwości przełączania fazy.Last edited by jaromas; 06.01.2012, 12:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTo jest tak mało skomplikowana rzecz, że jeśli już umiesz edytować płytki to możesz sam to sobie zrobić.
Czy mógłby mi ktoś przesłać taki projekcik? Proszę o wiadomość na priv.
Skomentuj
Skomentuj