Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy nisko-średniotonowy od Tonsila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A najlepsze jest to , że cube audio lancastera sprzedaje je jako pierwsi .
    Cena to 2850. Według mnie chora, co do ich bajek z modyfikacjami głośników, napiszę tak sorry ale znam ta ich taktykę i mogę się założyć , że jest to 10/80/19 w niezmienionym stanie. Co do tego midwoofera jest to głośnik na podstawie gdn 17/50/2 z maestro II 180 więc cudów nie wróżę. A tonsil na wprowadzenie nowych głośników jak twierdzi pieniędzy nie ma, więc starają się upychać stare głośniki do nowych paczek.

Skomentuj

To nie będzie zbyt ciekawie bo na początku nowego roku szykuje się cała nowa seria stx awx 8",10" i 12" a do tego gdm awx + nowa kolumna 3d na awx

Skomentuj

Niech wreszcie STX wyposci jakis dobry midrange/midbass 5" ...

Skomentuj

tylko, zeby byly sprzedawane przez stx-a a nie przez wiecie kogo...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widzę, że charakterystyka na wykresie zaczyna się od 200 Hz, a co poniżej ? Wstydzą się pokazać ?

Skomentuj

Czego mają się niby wstydzić? Pokazany wykres przedstawia standardowy pomiar efektywności i przebieg charakterystyki w paśmie, w którym są one stałe, do tego widać jeszcze częstotliwość podziału i to, co się w tym newralgicznym punkcie dzieje. Brakuje jeszcze tylko pomiaru z odwróconą fazą jednego z głośników. To co się dzieje poniżej nie jest istotne na tym konkretnym wykresie. Wiadomo przecież, że zestaw zejdzie realnie pewnie do tych czterdziestu kilku Hz i tyle. To, czy będziesz to miał na wykresie przecież nie ma znaczenia bo i tak "ilość" basu będzie w dużej mierze zależeć od pomieszczenia odsłuchowego - jego wielkości, kształtu, umeblowania i przede wszystkim od lokalizacji w nim samych kolumn i osoby słuchającej. To co jest na wykresie jest generalnie stałe więc jest sens pokazywania tego, to co poniżej w dużej mierze będzie zależeć od warunków, w jakich kolumny będą odsłuchiwane. Powiedzenie "nie pokazują bo się pewnie wstydzą" jest w tym przypadku zwykłą niegrzecznością i sianiem zamętu. Podobnie jak stwierdzenie "założę się, że... cośtam". Ja tutaj nie staję w niczyjej obronie ale jak już stawiamy wobec kogoś takie zdecydowane zarzuty to niech będą one poparte choć najmniejszymi dowodami.

Druga sprawa to taka, że istotniejsze od tego wykresu jest samo "granie" kolumny - barwa dźwięku, brzmienie. To, że wykres jest zgodny z prawidłami fizyki nie jest jeszcze w 100% sukcesem (choć o czymś już nam wstępnie mówi) tak więc też ostrożnie z ocenami. Warto byłoby zestawu posłuchać albo chociaż wysłuchać opinii kogoś kto słyszał i wydaje się wiarygodny i bezstronny (bo wiadomo jak działa marketing ).

Skomentuj

Sztyft fazowy tego samego kształtu znajdował się w GDN 13/50/10 (to samo co 13/50/9 ale membrana celulozowo węglowa). Sztyft fazowy ma rozszerzać pasmo przenoszenia w wyższych czestotliwościach.

Pomiar Pulse jest od 200 hz ponieważ wykonano go metodą MLS bez komory bezechowej - przypuszczenia są, że użyto systemu pomiarowego B&K Pulse, co by sugerowało nazwę przybraną dla zestawu.

Głośnik GDWK 10/80/19 jest wystarczajaco dobry dla tego zastosowania - tutaj cięcie 4.5k Hz a może bez problemów pracować od 3,5k Hz i powyzej tego zakresu nie jest gorszy od chińskich Vif. Jest trochę szorstki i mniej szczegółowy od PL ale daje lepszą barwę niż przereklamowane aluminiaki Seasa 27.

Właśnie barwa dźwieku ma być atutem tego zestawu, bo jak widać ani mocą, ani dynamiką nie pokona wiekszych konstrukcji. To jest naprawdę minimonitor tyle, że zamknięty w troche wiekszej obudowie, który ma robić wrażenie eksponowanego i szczegółowego dźwięku na tonach średnich. Podobno były już pierwsze odsłuchy dla dystrybutorów i zestaw rzeczywiście gra w ten sposób.
                Amatorzy rocka, dance, trance i innego an...ce raczej nie są adresatami tego zestawu. Dodatkowo urządzenie jest naprawdę 4 omowe (wypadkowo 6), wiec do bardziej wydajnych wzmacniaczy, nie typowej budżetówki z okolic kina domowego za 1000 złotych. Zadowoleni z niego powinni być audiofile lubiący eteryczne plumkania i wysuniete w przestrzeń wokale.

Jak naprawdę brzmi i co jest warty będzie sie mozna przekonac dopiero po wprowadzeniu zestawu do sklepów.

Cena nie jest znana, producent planuje dostawy na styczeń 2011 - czyli o kilka miesiecy za późno żeby dobrze na nim zarobić ale takie są niestety warunki finansowania Tonsil AC, że wczesniej nie dali rady.

Puszczona informacja o cenie 2800 to jednak lekka przesada jak za model bazowy Tonsila znanego z produkcji bardziej skomplikowanych i wizualnie mocniejszych konstrukcji w niższej cenie.
                Last edited by arwas; 24.12.2010, 13:34.

Skomentuj

Ja tam trzymam kciuki za Tonsila. Mam sentyment do tej marki, poza tym to nasza rodzima firma, ktora powinnismy jakos wspierac. Sama konstrukcja wydaje sie ciekawa i przemyslana, jesli od ceny 2800 odjelibysmy 1000 to mysle, ze bylby rynkowy hit dla poczatkujacych audiofilow, a tak to juz widac, ze ktos chce solidnie zarobic na audiofilskim belkocie. Chcialbym dozyc chwili, kiedy wyroby Tonsila beda masowo dostepne w duzych marketach jak i wyspecjalizowanych sklepach audio. Bedzie git!

Skomentuj

Jedna z największych firm robiących głośniki na świecie padła a teraz odradza się w trudzie, moim zdaniem gdyby zrobili monitor na GDN 13/50/9 + własnej produkcji sopran wstęgowy mieli by coś co nie ma za bardzo daje się ulepszać. Zresztą dziwię się jak oni zrobili aż tak dobry midwoofer.

Skomentuj

Oni dobrze wiedza co moga zrobic i jaki maja potencjal, ale bez hajsu nic nie zrobia. Dlatego musza pchac to co jest, bo jest przyzwoitej jakosci. Firma musi pozyskac nowych kontrahentow, a co najwazniejsze stworzyc zaufajnie polskiego coraz bardziej wymagajacego odbiorcy. Jak bedzie kasa to i fajne przetworniki beda, w swoim czasie...

Skomentuj

Tonsilowi teraz ciężko się będzie wybić, bo pan Trzaskowski nie próżnuje i STX rośnie w siłę i jest na fali. Teraz bym nawet nie miał dylematu czy składać kolumnę na awx czy na tonsilach np 15/40/5 czy innych. Stx ma w ofercie lepsze i tańsze głośniki. Prawdopodobnie w styczniu będą 4 nowe basy awx, więc skoro 18 awx jest perełką to więksi bracia też powinni być doskonali. Stare parchy gdn 30/80, 30/100/11, a nawet gdn 30/120/1 to nie będzie żadna konkurencja... Nowy średniak też ma być rewelacyjny, więc skoro nawet gdm 14/150 scx jest lepszy od gdma 18/80 to można się spodziewać bardzo dobrego głośnika. Zapomniałem pana Sławka zapytać na jakim on koszu będzie. Oby tylko kosz był okrągły.

Skomentuj

Z takim podejściem tonsila to się nie dziwie. Jesli tonsil nie chce sprzedać swoich produktów to jego problem. Ostatnio przegladałem sklep tonsila i np. gdn13/50/9 nie widać w ofercie, więc skąd tonsil ma brać kasę, na nowe głośniki, skoro nie oferuje tego co ma??

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                            Tonsilowi teraz ciężko się będzie wybić, bo pan Trzaskowski nie próżnuje i STX rośnie w siłę i jest na fali.
                            Zawsze jak jest temat o głośnikach Tonsila wyskakują fani stx i zmieniają temat na achy i ochy o nim. Skoro "Trzaskowski nie próżnuje" i "jest na fali" to dlaczego najczestszą formą jego reklamy są wpisy klakierów przypucowujące się do wątków o Tonsilu, który wg nich jest już taki kiepski i daleeeko w tyle za stx ???

Przypominam że temat brzmi "nowy głosnik Tonsil" i jest o nowym głosniku z zestawów PULSE, a nie o rozwoju huby porównaniami do Tonsilu. Jeśli ktoś chce zweryfikować jak bardzo kto "jest na fali", to w przypadku Tonsil AC może to zrobić, ponieważ dostępne sa raporty giełdowe. Czego nie da się zweryfikować w przypadku STX. Jesli chcecie zdawać bezpośrednie realacje z rozwoju STX, to kultura wymaga czynić wpisy w wątkach na temat dokonań tej firmy, zamiast zaśmiecać wątki o Tonsilu.

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post o 10:38 ----------

Zamieszczone przez Święty Zobacz posta
                            Ostatnio przegladałem sklep tonsila i np. gdn13/50/9 nie widać w ofercie, więc skąd tonsil ma brać kasę, na nowe głośniki, skoro nie oferuje tego co ma??
                            Jak czegos nie ma w ofercie sklepu internetowego i na stronie firmowej Tonsil AC, to znaczy, że nie jest produkowane. Jak może oferować coś czego nie produkuje???
                            Last edited by arwas; 25.12.2010, 09:56.

Skomentuj

Ne dziwie się zachowaniom innych po tym jak postępujecie z ludźmi na tym forum tonsila, jak ktoś ma inne zdan9ie jest mieszany z błotem. Wchodzisz na forum diyaudio i dzIwisz się jakie są reakcje, a wcześniej na forum tonsila wypisywałeś jakie tu są matoły. Oraz, że nie potrafią zaprojektować porządnego zestawu Diy. Pisałeś też , że na tym forum są głupi ludzie bo tną kopułki o w okolicach 2khz (np. Seas). A późnej dziwią się , że im syczą. Widziałem również jak pisałeś, że Gdn awx to szmelc jak również szeroko-pasmówka cubeauio lancastera też i nie dał byś za nią 5zł oraz cała oferta głośników Stx jest niczego nie warta. Nie wspominając jak twierdziłeś jakie to tonsil ma dobre kopułki a , że gdwk awx to delikatnie mówiąc gó... . Cały bój toczyłeś z jakąś osobą którą zaraz zbanowano choć to wy jej ubliżaliście oglądałem te show jako gość na forum , prawda jest taka iż na forum tonsila kto powie złe słowo o ich produktach jest najczęściej banowany lub wyśmiewany przez ciebie i pana wszechwiedzącego MOderatora. Dla mnie to klub wzajemnej adoracji a nie forum i jeden drugiego klepie po plecach. Tak samo jest z administratorem unika odpowiedzi na niewygodne dla firmy pytania. Mam też wrażenie , że głośników stx-a to ty nie słuchałeś lecz powielasz opinie za czasów serii Sc.

Przepraszam za offtopic.
                              Last edited by globus1987; 25.12.2010, 10:38.

Skomentuj

Nie przepraszaj i nie oftopuj głupio.
                                Tonsil ma dobre kopułki ale nie dla tych, którzy odcinają Seasa na 1,5k Hz tylko dlatego że ma niskie Fs (bo tak przeczytali na stronce internetowej jakiegos guru że da radę) i łacza go z 13 cm Tonsilem tez odcietym tak że produkuje tylko kiepski bas. Potem biadolom że Tonsil tak nie potrafi więc jest kiepski.

Oczywiście że stx, cubeaudio itp. to zaden cud miód nie jest, a przy swoich cenach to nawet watpliwa atrakcja - ale ja nie zakładam wpisów pt. "jaki tonsil Jest dobry a stx jest kiepski" w wątkach o STX, tylko odpowiadam takim klakierom stxa wpychającym się w każdy temat o Tonsilu - czujesz róznicę globusem??

Także nie zamierzam byc miły dla typów, którzy zakładają po dziesięć kont żeby sobie spamować i prowokować na Tonsilforum - prawda Globus ?? A może raczej - Prestiż, Volume, Moderatorek itp. ? Załóżcie sobie forum na stronie STXa i bedziecie sobie tam mogli tez kadzić do woli i kasować ludzi wypisujących kłamstwa i zwykłe bzdury na temat głosników. A "gimnazjalista" który spamował na Forumtonsil w czacie, nie został zbanowany tylko poinformowany przez prawnika Tonsil AC o możliwych konsekwencjach swojej działalności i sam zniknął
                                Last edited by arwas; 25.12.2010, 10:43.

Skomentuj

Nie wiem czy pamiętasz ale to ja byłem tam moderatorem na samym początku istnienia tego forum
                                  . Kiedy zobaczyłem co się tam dzieje i kto tam wchodzi ( dzieciaki typu Unitra klub) podziękowałem za tą zaszczytną funkcję i powiedziałem panu administratorowi co myślę o tym forum i o nim.
                                  Nie potrafił napisać regulaminu i stworzyć normalnych działów. I on jak i nowy moderator nie mają pojęcia o kolumach czy głosnikach.
                                  Ostatnio podglądałem ten cyrk jako gość ale nie rejestrowałem się, na każdym forum mam taki sam nick więc nie wiem o co pijesz i o co ci chodzi , choć nie ukrywam nie interesuje mnie to. Zresztą kolego mów i pisz co chcesz bo tu nie dostaniesz za to bana :) :)

Skomentuj

ps. Administrator Tonsilforum po prostu nie zna odpowiedzi na niewygone pytania. Jestem o tym przekonany ponieważ to ja na Tonsilforum zadałem jak dotąd najwięcej niewygodnych pytań. I moge Cie zapewnić że nikt mnie nie banował ani nie straszył prawnikiem. Może dlatego, że w przeciwieństwie do róznych "gimnazjalistów", wiem o co pytać ?

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post o 11:48 ----------

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                                    I on jak i nowy moderator nie mają pojęcia o kolumach czy głosnikach.
                                    Do tego sie akurat sami przyznają, więc nie wiem co to za pretensje do garbatego że ma proste dzieci :) Zauważ że forum powstało jeszcze zanim Tonsil stał sie Tonsilem AC i rzeczywiście na początku wyglądało dosć zabawnie :) Przypominam sobie licytacje baneru Tonsil znad bramy stargo zakładu, ciekawe kto wpadł na taki pomysł, pewnie była to inicjatywa jakiegoś pracownika :)

Natomiast zawsze zareaguję kiedy ktoś bedzie wypisywał głupoty na temat głosników. a kiedy odnoszę się do nieuzasadnionych opinii to nigdy nie podaje argumentów na zasadzie "bo brzmi lepiej i jest lepszy" tylko podaje jasne powody np. co do uzyteczności głosników porównywanych w symulatorach. To zawsze można zweryfikowac i nikt nie jest w stanie zarzucić ukrytych intencji.

Skomentuj

Ja bardzo lubię tonsila bo jest to w 100% Polska marka i ma Polski kapitał no i produkują w Polsce co nie jest łatwe w dzisiejszych czasach.
                                      Ale uważam, że ten zestaw pulse przy cenie na allegro 2850zł nie ma nic ciekawego do zaoferowania. W tym przedziale cenowym jest więcej interesujących zestawów głośnikowych które mają więcej do zaoferowania.
                                      Co do forum jego prowadzenia i użytkowników nie mam nic wiecej do powiedzenia każdy tamtą sytuacje chyba zna.

Skomentuj

O cenie PULSE pisałem wielokrotnie już mi sie po prostu nie chce podawać argumentów rynkowych za tym że ten zestaw powinien byś sprzedawany jak najtaniej się da a nie jak najdrozej sie uda, bo jest to w interesie Tonsila. Na pewno tymi wpisami popsułem dobrze samopoczucie ludziom z Tonsilu.

O tym co ma do zaoferowanie raczej nie możesz wiedzieć bo go nie słyszałeś - był organizowany odsłuch przedprodukcyjny dla dystrybutorów. Co najwyżej możesz przypuszczać w jakiej cenie powinien być oferowany na podstawie wartości postrzeganej.

Ale cena z Allegro 2850 jest ceną zestawów wystawioną przez Cubeaudio (tak jest - tych samych od pełnopasmowców stx za 85 euro robionych na ich zamówienie i sklonowanych WLM z zepsutego eminenca). Ci ludzie po prostu nie maja fizycznie tego zestawu i nie znają jego oficjalnej ceny. PULSE ma trafić do sklepów w styczniu, a cena miała byc podana w zeszłym tygodniu na Forumtonsil i w sklepie internetowym gdzie nadal PULSE nie jest wystawiony, a admin forum nadal nie zna jego ceny.
                                        Last edited by arwas; 25.12.2010, 11:13.

Skomentuj

GDN 13/50/9 był solidnym w budowie głośnikiem, solidniejszy kosz, większy magnes, ale podobno na średnich się pojawiały rezonanse więc też taki nie był idealny (niestety nie słyszałem go)

Ten głośnik nie jest produkowany, bo prawdopodobnie prawa do jego produkcji posiada nieistniejący ProTonsil.

Poza tym obecny Tonsil nie ma już takiego zaplecza technicznego jak ProTonsil

Skomentuj

Czaruję...
                                          X