Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX (mx140) vs. konkurencja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    W170 nie powala jakoscia i przy tym tani nie jest.
    Nie powiem bo komplet w greltonie kosztuje ALTO II
    Cena: 593,00 PLN

Dlatego pytam jeśli AWX gra lepiej od Alto 2 to biorę AWX w ciemno ;]

Skomentuj

tego sie nie dowiesz, bo nikt nie mial tych dwoch zestawow jednoczesnie :) Ja nie sluchalem W170, ale sluchalem w100 i w130, wiec nie wydaje mi sie, zeby wiekszy brat mogl pokazac cos sporo lepszego..

Skomentuj

Pozostaje się przekonać na własnej skórze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          Dlatego pytam jeśli AWX gra lepiej od Alto 2 to biorę AWX w ciemno ;]
          Lepiej, nie lepiej... nie wiem czy pamiętasz ale kiedyś rozmawialiśmy o tym, co to znaczy, że coś gra lepiej a coś gorzej - i z tego co mi się wydaje to doszliśmy do wniosku, że o dwóch głośnikach z "podobnej półki" trafniej jest powiedzieć, że grają... "inaczej" Jednemu będzie się podobał Visaton, innemu STX, jeszcze innemu Dayton czy coś innego. Niestety nie słyszałem większości z wymienionych tutaj przez kolegów głośników, a jak już słyszałem to tylko "przelotem" więc ciężko mi porównywać i coś doradzać. AWX'a akurat teraz "męczę" i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to dobry głośnik - choć pewnie dużo zależy tutaj od jego aplikacji i dołączonej wysokotonówki - bo przecież słucha się całego zestawu a nie jednego głośnika.

Sporo osób twierdzi, że AWX z Seasem projektu Krs'a to całkiem fajny zestaw, Ty słyszałeś konstrukcję na Visatonach i "podeszła" Ci, dolphin123 chyba gdzieś wyżej podpowiadał jakieś Daytony, ktoś znowu Ushery... podejrzewam, że z każdego z tych zestawów będziesz zadowolony. Dobrze byłoby posłuchać przed podjęciem ostatecznej decyzji - jeśli nie masz takiej możliwości to chyba tylko pozostaje Ci wybór emocjonalny...

Cóż, upisałem się a pomocy - raczej zero

---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post o 20:55 ----------

Posłuchaj np tego http://www.youtube.com/user/openbaffle3

Jak już pomyślisz sobie "o kurczak, fajnie to brzmi" to chwilkę później pomyśl sobie jeszcze: "o kurczak, słyszę to na moich TVM'ach"

Skomentuj

Ploter, jak chcesz hektary przestrzeni i miodna srednice to udezaj w odgrody na Sabach czy tym podobnych papierowcach. Do zwyklych glosnikow szybko nie wrocisz. Pewnie dabyl sie ze mna zgodzi

Skomentuj

A KEP`y ? ja ich nie słuchałem ale z tego co pamiętam swego czasu był modny i zachwalany na basie jak i średnicy...

Skomentuj

Miałem okazję słuchać trochę dytonów rs180 z metalowym seasem i jest to dobry zestaw. Ogólnie ten dyton wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie, szczególnie, że jest to aluminiowy woofer. To bardzo rzadka cecha w tej cenie aby głośnik z aluminiową membraną tyle kosztował i miał tak zaskakująco dobrą ch-kę. Konstruktorzy tego głośnika naprawdę się przyłożyli. Jeżeli chodzi o bas to też nie miałbym wątpliwości, że podoła wyzwaniu.

Mankamenty ? Moim zdaniem, zaznaczam przy moich osobistych preferencjach brzmieniowych, jednak wypadałoby go zestawiać z kopułką tekstylną. W średnich tonach brakowało mi masy. Dźwięk był za lekki, wokale za delikatne i za skąpe wybrzmienia, zbyt filigranowe. Ja lubię jak pociągniecie dzwięku ma odpowiednio długie wybrzmienie :). W tym zestawie wybrzmienia jak dla mnie wygasały zbyt szybko i miałby zbyt delikatny charakter. Nie był to problem przesadzonej efektywności kopułki bo to brzmi inaczej. Problem był raczej w tym, że takie brzmienia dają zawsze połączenia wyłącznie metalowych głośników.
                Przy połączeniach twarda/miękka membrana można uzyskać taki zloty środek miedzy detalicznością i lekkością brzmienia a ciepłem i nasyceniem. Dlatego bardziej bym widział dytona w parze z kopułka tekstylną.
                Niewykluczone, że np vifa D27 mogłaby być dobrym kompanem.
                Jeżeli ktoś lubi dźwięki na eteryczną nutę to ten dyton + metalowy np seas to będzie to. Takie zestawy potrafią oczarować brzmieniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                  Lepiej, nie lepiej... nie wiem czy pamiętasz ale kiedyś rozmawialiśmy o tym
                  Tak wiem wiem ale temat ten to w sumie bardziej zasięgnięcie opinii ;] od osób które słyszały dane głośniki... Niestety nie ma nikogo kto by miał porównanie ALTO2 kontra AWX... chyba będę pierwszy :)
                  Daytony ciekawe ale mało znane u nas i mało opinii, Seas na kopułkę z AWXem od kolegi Krs owszem ale jak już pisałem słuchałem Accutona, słuchałem DT94, i alu kopułkę Bowersa... i nie lubię metalicznego brzmienia (zbyt ostre może się kiedyś przekonam) mimo ze własnie Alto2 ma DT94 (ehh ta przestrzeń i scena ale ta ostrość i detaliczność kopułki... )

Zastanawiałem się też nad Monacorami... http://www.humblehomemadehifi.com/LBS.html ale drogo ;] 600zł za same niskotonowce :P

ehhh te moje uszy

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    A KEP`y ? ja ich nie słuchałem ale z tego co pamiętam swego czasu był modny i zachwalany na basie jak i średnicy...
                    Ale cena samych przetworników to ok 900zł (mówimy o sph165KEP).
                    ploter, jeśli nie lubisz metalowców może warto by było morelem MDT29 zainteresować się? Podobnież bardzo łagodny

Skomentuj

Z metalowymi, szczególnie kopułkami to jest różnie. Niektóre mają mocne znamiona metalowości inne mniejsze. Taki popularny seas27tbfc/g przy dobrej filtracji gra prawie jak nie metalowa kopułka. Gra ciut inaczej ale daleko mu to metalowego dzwonienia. Zresztą te opinie o ostrych metalowych głośnikach często wyrobiły przetworniki marnej jakości albo nieumiejętna aplikacja tych głośników. Tu się troche inaczej podchodzi do tematu i nieodpowiednia zwrotnica potrafi się strasznie zemścić. Za to odpowiednia daje kapitalne brzmienie. To taka jazda jak formułą 1. Albo popierniczasz jak szalony albo wypadasz z toru, nie ma opcji pośredniej.

Co do dytona rs180 to ja bym się go nie bał bo jak na głośnik z metalową membraną jest on wyjątkowo cywilizowany. Z początku nawet nie miałem pojęcia, ze to metalowiec, dopiero po jakimś czasie i posłuchaniu kilku utworków zorientowałem się :). Jest też mniejszy RS150 ale nie wiem czy zapewni dostatecznie doznania basowe.

Morela MDT29 chyba miałem lubk tosmi podsyłał jego pomiary. W każdym razie wywnioskowałem, że ten głośniczek musi chyba mieć jakiś problem ze skokiem fazy na częstotliwościach ok 2-3kHz bo dziwnie się tam zachowywała zwrotnica. Jak wyżej faza była ok, to chwilę niżej już nie. W każdym razie byłbym ostrożny przy dobieraniu projektu z tym głośnikiem. A być może były to problemy niezwiązane z samym morelem jednak pewna wątpliwość zostaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Ploter, jak chcesz hektary przestrzeni i miodna srednice to udezaj w odgrody na Sabach czy tym podobnych papierowcach. Do zwyklych glosnikow szybko nie wrocisz. Pewnie dabyl sie ze mna zgodzi
                        No ba :)
                        Tylko, że w tym temacie to raczej niefrasobliwa rada bo kolega słucha głównie muzyki elektronicznej - papierzaki w odgrodach i papierzaki ogólnie rzecz biorąc, sprawdzają się w jakichś bardziej "anplagtowych" wariacjach muzycznych. O takich konstrukcjach raczej nie można powiedzieć, żeby były "neutralne"

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Zresztą te opinie o ostrych metalowych głośnikach często wyrobiły przetworniki marnej jakości albo nieumiejętna aplikacja tych głośników. Tu się troche inaczej podchodzi do tematu i nieodpowiednia zwrotnica potrafi się strasznie zemścić. Za to odpowiednia daje kapitalne brzmienie.
                        Mi najbardziej się podoba podejście niektórych osób typu "słucham metalu więc metalowa kopułka będzie OK" Idąc tym tropem do rocka najlepiej pasowałaby jakaś membrana wykuta z kamienia a do muzyki elektronicznej... nie wiem... chyba pole siłowe, hehe
                        To co napisałeś o odpowiedniej aplikacji głośnika to można odnieść właściwie do każdego przetwornika. Nawet najlepszy głośnik przy skopanej zwrotnicy potrafi do siebie zniechęcić. Podobnież jak np skopana obudowa dla dobrego niskotonowca potrafi go albo totalnie zamulić lub z drugiej strony wykastrować z basu.

Skomentuj

Odgrody spokojnie moga grac trance, ale trzeba je dobrze zestroic, bo wariacje odgrodowe to przewaznie jeden kondzik i ceweczka, a to nie gwarantuje dobrego zgrania. Mozna tez sprobowac cos na wzor P11 Fikusa http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...PROJECT11.HTML oczywiscie nie na tych samych glosnikach bo to poza zasiegiem, ale cos w ten desen. W kazdym razie to nie temat dla klonera, tylko zapartego Diyowca, ktory sam poradzi sobie z pomiarami i zaprojektowaniem skrzynki :)

Skomentuj

sph165kep głośnik bardzo fajny. Do dzisiaj w sumie najlepszy jaki posiadałem z midwooferów. Chirurgiczny i z dobrym wykopem, ale tak jak Yoshi wspomniał o RS180, też należało mu się melodyjnej wybrzmiewającej kopułki. Właśnie takie zestawienie najbardziej mi pasuje - chirurgiczny midwoofer i lekka kopułka. Z tego co czytałem to seas 27TDFC też jest spokojny, może warto z nim połączyć RS180..?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Zresztą te opinie o ostrych metalowych głośnikach często wyrobiły przetworniki marnej jakości albo nieumiejętna aplikacja tych głośników.
                              A co rozumiesz pod pojeciem nieumiejetna aplikacja ? Czy pelne zgranie fazowe w podziale, poprawna impedancja, "wyrownana" charka w calym pasmie ( bez filtrow rlc ) i zadbanie o to, zeby za nisko nie ciac kopulke, badz za wysoko woofer wystarczy, by uznac zwrotnice za umiejetnie wykonana ?
                              Jakby nie patrzec prawie wszystkie projekty na sztywnych membranach spelaniaja te warunki i mimo tego jednak sporo osob uwaza, ze
                              brzmia za ostro. kwestia indywidualnych upodoban ?

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              Mi najbardziej się podoba podejście niektórych osób typu "słucham metalu więc metalowa kopułka będzie OK"
                              Z mojego doswiadczenia z dx25tg i d25ag niestety to wynika Talerze zdecydowanie lepiej wybrzmiewaja na twardych membranach i glosnikach niezlewajacych dzwieki.

Ludzie sie ewidentnie boja kazdego innego glosnika, ktorego nie ma tym forum. Odnosnie Daytonow, to szkoda, ze sa one tak malo popularne u nas. W pomiarach wypadaja lepiej niz Seasy z serii prestige, przy czym kosztuja o polowe mniej, gdyby porownac ceny w USA. Niestety niedlugo nikt nie bedzie mogl sie przekonac, co te glosniki potrafia, bo juz stara seria jest nieprodukowana, a nowe ponoc nie pasuja do starych projektow. Ciekawe jak tam zapasy w Polinku

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Z tego co czytałem to seas 27TDFC też jest spokojny
                                To prawda, wspominałem o tym. W tym seasie wystarczy zadbać o to żeby nie wystawić mu "góry" i będzie grał klarownym, wyraźnym dźwiękiem i nie będzie "czuć metalu".

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                A co rozumiesz pod pojeciem nieumiejetna aplikacja ? Czy pelne zgranie fazowe w podziale, poprawna impedancja, "wyrownana" charka w calym pasmie ( bez filtrow rlc ) i zadbanie o to, zeby za nisko nie ciac kopulke, badz za wysoko woofer wystarczy, by uznac zwrotnice za umiejetnie wykonana ?

Zgranie fazowe to w zasadzie podstawowy warunek od którego zaczynamy rozmowe. Dalej to jest odpowiednie dopasowanie równowagi tonalnej i tu moga powstać błędy wynikajace z upodobań konstrukcyjnych lub brzmieniowych projektujacego.
                                Na bazie swoich doświadczeń zauważyłem, że przy metalowych głośnikach przede wszystkim warto trzymać się wyrównania ch-ki. O ile przy innych głośnikach , podgięte ch-ki brzmią często ciekawiej i można sobie na to pozwolić o tyle w metalowych szybko to wychodzi. Druga rzecz to kopułki metalowe warto stroić z ch-ką o trendzie lekko opadajacym. Jak się nie chce mieć świergolenia i szeleszczenia tej kopułki to trzeba mieć odpwiednio wytłumiony najwyższy zakres czestotliwości. Jak ktoś sobie zostawi wybitą góre to będzie miał brzmienie szeleszczące, dzwoniace itp a perkusista walacy w talerze będzie najważniejsza osobą w zespole. O dziwo czasem wystarczy 1 czy 2dB mniej aby grało jak trzeba. Na wykresie taka różnica jest prawie niedostrzegalna i nie można określić czy jest ok czy nie bez posłuchania.

Nie mniej ważne są uporobania słuchającego, każdy zwraca uwagę na co innego. Dla mnie np taka vifa 25ag o której wspominasz to jeden z goszych głośników z jakimi miałem do czynienia. Dla mnie brzmienie tego głośnika jest fatalne.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Ludzie sie ewidentnie boja kazdego innego glosnika, ktorego nie ma tym forum. Odnosnie Daytonow, to szkoda, ze sa one tak malo popularne u nas. W pomiarach wypadaja lepiej niz Seasy z serii prestige, przy czym kosztuja o polowe mniej, gdyby porownac ceny w USA.
                                No niestety trzeba czasu aby sie do czegoś przekonać. Jednak im mamy większy wybór tym lepiej jednak mało kto z tego korzysta, każdy lubi zrobić sprawdzony projekt . A w USA wszystko jest połowe tańśze niż u nas, nawet rzeczy produkowane w europie w USA są tańsze .

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                  temat zostal przeniesiony do nowego watku
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/17...ze%C5%84/page3
                                  prosze kontynuowac tam rozmowe nt akustyki pomieszczen...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X