Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sprzęt do ćwiczeń - porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sprzęt do ćwiczeń - porady

Panowie, jako że Wasze rady zawsze były dobre i trafne proszę o kolejną:
    Przymierzam się do zrobienia małej siłowni, na początku myślałem o atlasie ale spotkałem się z opiniami że lepiej kupić ławkę i trochę obciążenia niż tani atlas i tu zwracam się z prośbą: jaką ławkę i osprzęt wybrać? Mam na ten cel ok 600zł(ławka + długa sztanga + obciążenie + ewentualne dodatki). Był bym wdzięczny za bezpośrednie linki najlepiej do allegro

Olej atlasy, na tym mozna tylko trica cwiczyc na wyciagu Ja na Twoim miejscu kupilbym osobno lawke i stojaki. Taka opcja daje znacznie wieksze pole manewru. Lawki zintegrowane ze stojakami sa spoko, ale daja mniej mozliwosci, roznorodnosci. Majac osobne, solidne stojaki zrobisz przysiady, wyciskanie na barki sztanga. Do tego szanga i jakies 100kg ciezaru na poczatek styka, hantle regulowane ( najlepiej gwintowane ) i jakis drazek do podciagania. To jest baza, ktora przecwiczysz wlasciwie wszystkie miesnie :)

Tylko jak chcesz kupic to wszystko nowe to 600zl bedzie malo. Najdrozej wychodzi obciazenie. Moze gdzies moglbys sobie skolowac jakies wlasnej roboty zelastwo?

Skomentuj

Daj spokój z atlasami.

www.marbo-sport.pl <- mam sprzęt tej firmy, Polisz produkt. Przypadkowo sam połamałem modlitewnik to mi przysłali nowy za free więc są weri weri good.

Osobiście mam tą łąwkę z modlitewnikiem i stojaki. -> http://www.marbo-sport.pl/marbo-semi...jaki-s001.html

Trochę kosztuje ale jest pewność że nic się nie rozsypie i ćwiczysz bez stresu. Możesz oczywiście zajrzeć do serii home, będzie taniej a równie dobrze. Obciążenie na początek nie musi być duże, technika ważniejsza, a potem się będzie dokupować wraz z postepem No i gryf prosty 180cm, łamany, i dwa krótkie :)

A więc:

ławka regulowana + ewentualnie modlitewnik
      stojaki (koniecznie osobno a nie razem z ławką)
      gryf prosty, łamany, 2 krótkie
      obciążenie

Taki zestaw na początek to aż nadto. Potem sam się zastanowisz co byś potrzebował dokupić.

A że tak spytam, jakie plany z tą siłownią ?

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      hantle regulowane ( najlepiej gwintowane )
      Bierz gfyry i hantle gładkie, gwintowane to strata czasu na wkręcanie, a tak w 2 sekundy zakładasz i jedziesz. Nie ma opcji żeby coś spadło.

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------

100kg ciezaru na poczatek styka
      Wszystko zależy od wagi i predyspozycji, na początek maks 50kg obciażenia + technika technika i jeszcze raz technika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
        Bierz gfyry i hantle gładkie, gwintowane to strata czasu na wkręcanie, a tak w 2 sekundy zakładasz i jedziesz. Nie ma opcji żeby coś spadło.
        Grfy uzywam gladkie, ale hantle tylko gwintowane. Sa takie cwiczenia w jakich w zyciu bym nie uzyl hantli z gryfem zaciskowym.

Wszystko zależy od wagi i predyspozycji, na początek maks 50kg obciażenia + technika technika i jeszcze raz technika.
        To prawda, technika najwazniejsza, ale nawet przy pomocy idealnej techniki 50kg na przysiad czy martwy ciag to za malo. No chyba, ze ktos jest totalnie poczatkujacy...

Skomentuj

Grfy uzywam gladkie, ale hantle tylko gwintowane. Sa takie cwiczenia w jakich w zyciu bym nie uzyl hantli z gryfem zaciskowym.

W sumie masz rację, aczkolwiek testowałem i taki zacisk potrafi utrzymać przynajmniej 20 kilo co daje 40 na łapę, a wątpię żeby ktoś brał tyle na wyciskanie francuskie

50kg na przysiad czy martwy ciag to za malo
          100 % racji, ale należy wziąć pod uwagę, że nie wiadomo jak będzie z nogami, może ich wcale nie będzie ćwiczył (co jest ogromnym błędem) bo może ma jakieś konkretne potrzeby. A jeśli nawet to wystarczy zmęczyć wykrokami czy innymi ćwiczeniami i na koniec zrobić przysiady, 50 kg przy dobrej technice to naprawdę dużo.
          A co do MC to przy 100 kg bez pasa się nie obejdzie, a nie każdy chce mieć masę jak obcy za głową, do MC wystarczy 50 kg, a jak początkujący to i nawet mniej w celu wzmocnienia mięśni czy także przyrostu ale bez przesady, to nie zawodowa kulturystyka i dla samego MC nie ma sensu na poczatku dorzucać 2 stówek na krązki Technika ważniejsza !!

Skomentuj

A że tak spytam, jakie plany z tą siłownią ?
            mała, prosta przydomowa do własnego użytku... W planach mam zjechać z wagą do ok 90kg i częściowo tłuszcz w mięśnie zamienić, po prostu chcę wyglądać ciut lepiej niż przeciętnie

Skomentuj

Po prostu kiedys widzialem jak przy przenoszeniu hantli za glowe w lezeniu zsunely sie ciezarki, bo puscil zacisk... Od tej pory uzywam tylko hantli z gwintem, bo takie sa po prostu bezpieczniejsze dla cwiczacego i nie chcialbym zeby 50 kilo spadlo mi na buzke poza tym maja dosc krotki gryf i rzadki gwint, wiec dosc szybko sie odkreca czy zakreca.

Co do MC to fakt, mozna robic proste ciagi czy "dzien dobry" i 50 kg smialo styknie :) a na nogi wykrogi, przysiad z przodu czy syzyfki i tez sporo mozna zrobic :) Najwazniejsza technika, pelna zgoda!

Skomentuj

poza marbo nie da się taniej? Samo obciążenie wychodzi drogo:/

Skomentuj

Marbo to juz dosc tani sprzet, lecz powiedzmy firmowy i solidny. Ponizej tego nie ma sensu schodzic, chyba ze ktos moglby Ci wykonac na zamowienie. Ja swoja lawke robilem sam i jest bardziej pancerna niz czolg Leopard :P Tak na wszelki wypadek hehe

Skomentuj

nom tylko że taki zestaw z marbo wyjdzie mnie z 1000zł:/

Skomentuj

Nie na temat...
                      Marbo to juz dosc tani sprzet, lecz powiedzmy firmowy i solidny. Ponizej tego nie ma sensu schodzic, chyba ze ktos moglby Ci wykonac na zamowienie. Ja swoja lawke robilem sam i jest bardziej pancerna niz czolg Leopard :P Tak na wszelki wypadek hehe
                      Poka foto :P Może będzie kolejny temat w dziale Inne DIY
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Powiem tak, daj sobie spokój z siłownią !!

Ćwiczenia siłowe są do budowania masy mięśniowej, ty chcesz zrzucić tłuszcz, dlatego musisz postawić na ćwiczenia aerobowe.
                        Najpierw wycinka tzn spalanie tłuszczu, a potem dopiero budowanie masy.

Zostaw ławkę w spokoju na razie i resztę dupereli. Kup rowerek stacjonarny magnetyczny. Taki za około 300 zł, nie ma co przepłacać, a tańsze syfy to nie warte niczego, bo ma być komfort i w miarę przyzwoite uczucie ćwiczenia. Latasz na nim np godzinkę dziennie, albo codziennie albo 4 razy w tygodniu, im więcej tym lepiej, najważniejsza jest jednorazowa sesja nie mniejsza niż 30-45 minut. Przestrzegasz diety zalecanej do ćwiczeń aerobowych i będzie dobrze. Spalisz ino tłuszcz a nie odwodnisz się :)

Żeby spalić tłuszcz musisz ćwiczyć tlenowo, tzn z użyciem tlenu do spalania energii jaką jest tłuszcz, a węgle (weglowodany) i białka spalają się beztlenowo dlatego ćwiczenia siłowe odrzucasz, ponieważ one nie spalają tłuszczu.

Skomentuj

Najpierw wycinka tzn spalanie tłuszczu, a potem dopiero budowanie masy.
                          O to się nie martw...
                          Temat powstał po to abym dowiedział się co kupić, nie będę kupował tego teraz zaraz, z 2-4 miesiące jeszcze będę leciał z masa w dół a potem chcę się wziąć za mięśnie

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                            Poka foto :P Może będzie kolejny temat w dziale Inne DIY
                            Musze poszukac fot, moze cos znajde na dysku :)

Skomentuj

csbiczek tak od siebie i z doświadczenia to jeśli znasz kogoś kto umie spawać to radzę skąbinować troche żelastwa i samemu zrobić ławeczke napewno będzie o wiele lepsza niż kupiona na allegro. Bo żeby mieć konktertną to musisz troche wydać.

Skomentuj

Może siłownia DIY :)
                                Jakieś 10 - 15 lat temu kolega postanowił zrobić sobie siłownie. Siłownia na początku była w piwnicy a potem przeniesiona została do większego pomieszczenia. Sprzęt w 90% jest robiony samodzielnie, jedynymi rzeczami które zostały zakupione to gryfy i trochę obciążenia. Materiał na ławeczki i atlas pozyskany został ze złomu - płaskowniki, kątowniki, rury itp. Na początku za obciążenie robiły koła zębate z koparek i spychaczy :) Długie gryfy trzeba było kupić w sklepie bo na złomowisku stal miękka i mogła by się wygiąć lub złamać w najmniej odpowiednim momencie. Hantle można spokojnie zrobić samemu - wystarczy metalowy pręt, dwie duże podkładki przyspawane w takiej samej odległości żeby krążki się nie przesuwały i zaciski zrobione z kawałka rury o większej średnicy niż pręt z nawierconym otworem a do tego przyspawana nakrętka i wkręcona śruba z motylkiem - wszystko działa znakomicie. Jak zrobić atlas - szło się do sklepu sportowego z kawałkiem kartki, długopisem, metrem i dodatkowo aparatem cyfrowym - następnie mierzyło się potrzebny sprzęt i robiło fotkę żeby wiedzieć co do czego. No a w domu ciecie i spawanie. Mała spawarka była pod ręką więc koszty zamykały się w cenie za złom i rachunku za prąd. Potem czyszczenie i malowanie. Było kilka patentów własnych typu wykorzystanie starych łożysk na zawiasach w atlasie itp. - inwencja twórcza :) Jeszcze trzeba było skombinować od tokarza krążki linowe czy jak to się tam nazywa do linek za flaszkę. Żeby nie leżeć na desce trzeba ją jeszcze wyłożyć gąbką i obić jakimś skóropodobnym materiałem. Większość tych sprzętów działa do dzisiaj bezproblemowo. Obciążenia zakładane na te sprzęty dochodzą do 150 kg i pewnie można by więcej założyć. Co jakiś czas wymieniało się stalowa linkę profilaktycznie - zgodnie z przebiegiem. W miarę pozyskiwania gotówki dokupywało się sprzęt w sklepie. Ktoś może powiedzieć - ja to bym nigdy się na takiej ławeczce nie położył ze sztangą :) A ja myślę, że jak sprzęt jest dobrze pospawany i robiony według pomiarów z firmowego sprzętu to nic nie ma prawa się wydarzyć czego dowodem jest ponad 10 lat użytkowania własnoręcznie robionego sprzętu. Dysponując kwotą 600zł ciężko będzie w sklepie kupić podstawowe rzeczy do siłowni. W tym sklepie co podał Budzik to ławka+gryf+20kg obciążenia to już prawie 600zł. Sprzęt ciekawy, ale jak bym miał ograniczony budżet to sam bym coś pokombinował.

Skomentuj

Znalazlem jakas starsza fotke mojej koksbudy w bloku. Na zdjeciu nie widac calego sprzetu. Do lawki dolaczany jest modlitewnik oraz prosta maszyna na uda i podudzia. Jest tez drazek do podciagania i atlas wielofunkcyjny sluzacy jedynie za wyciag dolny i gorny. Laweczka robiona z bardzo grubych profili, mozna na niej spokojnie ciskac 200kg na klatersa ale takie koksy to w tej silce nie bywaja
                                  Wlasciwie robie wszycho co potrzeba, moze tylko maszynka na lydy by sie zdala i suwnica na nogi, ale nawet nie mam tyle ciezaru zeby zalozyc, wiec trzaba robic bardziej wymyslne cwiczenia

Skomentuj

zastosuj sobie diete proteinowa-białkowa idealna do spalenia tłuszczu i do budowy masy miesniowej,jak chcesz to Ci podesle pdfa tej dietki,odnosie przyrzadów do cwiczen,narazie wystarczy Ci lawka ze stojakami,ławka wazne zeby miala mozliwosc podniesienia do skosu,gryf długi ok 15 kg na klate,krotki-prosty ok 10 kg na triceps i bary,i łamany na biceps i oczywiscie obciazenie 60-65 powinno Ci wystarczyc na poczatek,plus hantle na rozpietki :)

---------- Post dodany o 01:31 ---------- Poprzedni post o 01:30 ----------

mozesz sobie jeszcze hmb zakupic dodatkowo redukuje mase tluszczowa i wspomaga przyrost masy miesniowej:)

Skomentuj

Grzes...
                                      http://allegro.pl/marbo-zestaw-sztan...472832634.html + http://allegro.pl/marbo-home-wzmocni...459386868.html + http://allegro.pl/marbo-home-lawka-p...459386860.html

W zupelnosci Ci wystarczy
                                      Firmy chyba rekomendowac nie trzeba (sam mam prawie identyczny zestaw i szczerze polecam), z reszta napisz maila a przekonasz sie sam.

Tylko, ze tak jak budzik napisal.. jak chcesz zgubic a nie przybrac to to sie poki co chyba srednio nadaje...

Skomentuj

csbiczek poszukaj u siebie w okolicy jakiejś stalowni (fabryki stali) czy coś takiego... Jak widać na allegro 1KG w krążku to 5zł. Jak chodziłem do technikum miałem kolegę w klasie którego ojciec pracował w Centrostalu w Szczecinku, tam jeśli dobrze pamiętam 1kg kosztował chyba 2,5zł, a że jego ojciec tam pracował to załatwił nam podajże po 1,8zł za kg w krążku. Krążki różniły się od tych z "alledrogo.pl" jedynie wizualnie... - zwykły krążek stalowy z dziurą na środku, bez żadnych napisów i innych udziwnień
                                        Jak nic nie znajdziesz u siebie w okolicy, a i czas Cię nie goni, to mogę spróbować odświeżyć kontakty - gorzej będzie natomiast wyglądać chyba przesyłka tego....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X