Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki klej najlepszy do forniru

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fornirowanie to temat bardziej złożony niż wspomniane frezowanie. Różne kleje i techniki jego nakładania, nawet rodzaj forniru może mieć znaczenie co do ilości nałożonego kleju. Oczywiście nie mam na myśli stosowania klejów kontaktowych te sa dobre w amatorskich warunkach z w miare równym fornirem i na sensownych wymiarach ścianek.

Skomentuj

Ostatnio mam coraz większy problem z klejem do fornirowania. Classic Pattexa wyszedł teraz w formie gelu, bo ludzie mieli problem z nakładaniem go na powierzchni, a ten nowy wyrób jest jeszcze gorszy i trzeba go rozcieńczać żeby się go lepiej kładło. Z drugiej strony rozcieńczenie powoduje, że klej nie jest tak wytrzymały i tu jest największy problem... Jest jakaś podobna alternatywa kleju konraktowego dla classica?

Skomentuj

butapren!
        polecam firmy BOCHEM

Skomentuj

Ja używam ITA contact spray. Nie jest to spray jakby sugerowała nazwa. Jest płynny, szybko podsycha do klejenia (ok 3-5 minut), dobrze się nakłada (ja lałem na powierzchnię i rozprowadzałem równo pędzlem).
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeżeli robicie już którąś skrzynkę z kolei, to może warto zainwestować w ściski, wiem że trzeba mieć płyty do docisku, że powierzchnia musi być dobrze przygotowana, że nie da się zrobić monitora w godzine, że trzeba nabrać ciut wprawy z doborem ilości kleju, że są przebitki, ale.......nooo jest parę plusów;-) Wystarczy zwykły Rakoll 25.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Ja używam ITA contact spray.
              Możesz podrzucić linka? Tylko spray mi w googlu wyskakuje..

Skomentuj

http://www.italcolor.pl/pl/index.php...141&Itemid=132

Na fotkach poniżej widać jak butelkę w czasie klejenia forniru. Taka litrowa butelka kosztuje 20zł (są też 5 litrowe za ok 85zł).
                DSCF5395.jpgDSCF5394.jpgDSCF5393.jpgDSCF5392.jpgDSCF5391.jpg
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://www.italcolor.pl/pl/index.php...141&Itemid=124
                  http://www.drewar.pl/images/ita.pdf

byłem kiedyś w siedzibie w Piotrkowie Trybunalskim z dostawą

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Jest jakaś podobna alternatywa kleju konraktowego dla classica?
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    butapren!
                    polecam firmy BOCHEM
                    Panowie ... a ten ? Napisane jest, że niby alternatywa Classic'a.... no i jest firmy wspomnianej przez Pawła - BOCHEM

http://allegro.pl/bonikol-gbt-3-bt-l...869884249.html

Do tej pory kleiłem na Pattex Classic - jest bardzo dobry ale drogi :( Teraz również chcę się przerzucić na coś tańszego. Dla mnie ważny jest czas wiązania, po którym można spokojnie zacząć krawędziowanie. Na Classic'u było to błyskawiczne.

Skomentuj

ktos na forum juz na to kleil ale pisal ze trzeba rozcienczac bo gesty...
                      ja uzywam BOTERM GTA i to jest klasyczny butapren i nadaje sie dobrze do klejenia forniru

Skomentuj

To ja, stosowałem Bonikol 88 i zalecam rozcieńczenie. Teraz jestem już wolny od butaprenu, only wikolowy (Waterkol D) i ścisk !
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Ja kleiłem na bonikol i stwierdzam, że nie trzeba rozcieńczać, trzeba tylko umieć nanosić. Jeżeli będę jeszcze fornirował, to będzie klej "wikolowaty" i żelazko.
                          HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                          CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                          Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                            Jeżeli będę jeszcze fornirował, to będzie klej "wikolowaty" i żelazko.
                            ale tutaj tez trzeba trafic
                            jedne sie nadaja inne nie

Skomentuj

W Leroy Merlin w Arkadii jest promocja na Patex Classic. 18 zł za puchę. Może komuś się przyda taka informacja.

Skomentuj

Z kontaktowych polecam produkty Kleiberita, zarówno taki klasyczny(bardziej lejący) C 114.5 , lub o żelowej konsystencji Supra-Gel 120.0.

Skomentuj

Odświerzając temat klejów, polecam TimeBond, rewelka.

http://www.cemplas.pl/produkty.php?nr=19&gr=10

Skomentuj

Miałem Puszkę 5l Timebonda. Kosztowało to 150zł. Nie kupiłbym już tego więcej. Mimo, że nakłada się to bardzo dobrze (konsystencja kisielu cytrynowego, podobnie też smakuje :p) i schnie wyraźnie szybciej, to wole zwykły butapren. Smród podobny, a na Timebond ciężko jest skaj kleić, bo widać bruzdy pod materiałem.
                                    Jednak, jak kogoś stać i lubi mieć duży komfort klejenia forniru, to też polecam.

Skomentuj

To i tak tanio kupiłeś, u mnie 28 zł 0,5l lub 44 zł 1 litr. Przy butaprenie dragona 0,75l za 24 zł jest to rzeczywiście drożej, jednak spodobało mi się że:

- Jest w formie żelu, przez co nie cieknie i fornir nie nasiąka rozcieńczalnikiem. Po przyłożeniu i krótkim dociśnięciu jest ok,, nie trzeba super ścisków.
                                      - Chyba trochę mniej capi jak butapren.
                                      - Szybko łapie.

Polecił mi go stolarz który urzywa go, do elementów które nie nadają się na prasę. Mógłby być trochę tańszy..ale na to już nie mamy wpływu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                        Przy butaprenie dragona 0,75l za 24 zł
                                        juz byla o tym mowa ze dragona butapren do naszych zastosowan sie nie nadaje!

a puszka (nie wiem czy tam jest 0,8 czy 1l) butaprenu BOCHEM kosztuje mnie 14-14,5zl

Skomentuj

Ktoś tym w Polsce handluje ?

http://www.amazon.com/Pro-Glue-Resin.../dp/B003CMKKB2

Skomentuj

Czaruję...
                                          X