Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
    Być może na dziś nie potrafimy tego zmierzyć i zdefiniować własności fizycznej, która za to odpowiada, ale za jakiś być może się uda i będzie to definicją naszej ułomności
    Że, co ?! :) Jak nie potrafimy ? Nie byłeś nigdy na badaniu słuchu ?
    Prosto: dźwięk to drgania - Zdrowy narząd słuchy człowieka słyszy tak jak słyszy (zostało zbadane i określone) od okł. 20-20000Hz (...)
    Zanim np. powstała krzywa Fletchera-Munsona nie zbadano tylko 10 osób :)
    Ci co posądzeni są o słyszenie więcej (irracjonalne elementy jak kable, bezpieczniki) nie chcą się poddać ślepym testom, więc takie osoby można skreślić z góry...
    Uważam że to kwestia mózgu. Zrób sobie taki test zaproś kogoś zaufanego o zdrowym słuchu, który KOMPLETNIE nie jest zainteresowany światem elektroakustyki. Puść mu muzykę z dobrego stereo, osoba ta nie będzie wiedziała o co Ci chodzi, będzie dalej słyszeć to samo, czyli tego samego Jecksona co w bumboxie na RMF FM. Sytuacja się zupełnie zmienia jak zaczniesz zapełniać jego mózg informacjami (teoretycznymi oraz praktycznymi) co to jest stereofonia, jak działa, budowa sceny, barwa, głębia, detaliczność itd. Usłyszy dopiero jak zrozumie... :) (a jak mu zrobisz ślepy test bezpieczników? Niestety nie znajdzie różnicy) Teraz idąc dalej tym tropem. Kto słyszy kable, bezpieczniki ? Pierwszy który nie wie co to znaczy elektroakustyka ? NIE! Słyszą tylko Ci którzy siedzą w tym długi czas wiec to wina ich mózgu a nie narządu słuchu który to zdrowy jest taki sam u każdego człowieka.
    Sprostowanie żeby ktoś źle nie zrozumiał i nie powiedział, że ja powiedziałem niby, że Ci co słyszą bezpieczniki mają nie zdrowy mózg. Mózg jest taki jaki jest. Niektórzy i/lub nieraz ludzie potrafią np. wykreować sobie przed oczami (w mózgu) obrazy które postrzegają jako realne np. ze strachu. Dziecko boi się potwora z szafy, dlaczego skoro w rzeczywistości nie istnieje ?
    Wymyśliłem właśnie określenie na zjawisko słyszenia np. bezpieczników - "dziecięca wyobraźnia" :razz:

Co do słuchania stetoskopem nie widzę w tym nic dziwnego, jak ktoś już wspomniał to tylko urządzenie, takie samo jak inne do badania drgań z których korzystamy...
    (Westernów nie oglądaliście? :) pociągu jeszcze nie widać i nie słychać, ale jak przyłożysz ucho do szyny... )

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    A to że dasz nawet 30mm MDF + w ciula wzmocnień nie zagwarantuje od razu że obudowa nie będzie "grała"
    Jak wzmocnienia nie będą w odpowiednich miejscach
    Dokładnie tak. :)
    Zawsze będą drgania się przekładać, chodzi o to żeby możliwie jak najmniej ale tu jest pewna granica, inaczej inne kolumny nie miały by racji bytu jak tylko te ćwierć tonowe ?

Skomentuj

Mądrze prawicę panie ir0nhide.
      Ja mam jeszcze większa bekę z audiofili, jak rozprawiaja o tym jak brzmi gitara czy perkusja przez zestaw, czy jakikolwiek inny instrument, a żadnego nigdy nie słyszeli czysto akustycznie. Tak po prostu jak on gra. I to Ci sa najbardziej zlotousi. Oraz krewni i znajomi królika (czytaj: dystrybutora).

A co do drgań obudowy, od pewnego czasu chodzi mi głowie zbudowanie kolumny wylozonej w srodku minirezonatorami/pochlaniaczami, tymi ktore maja wystające prostopadlosciany obok siebie, nie pamietam fachowej nazwy. Plus do tego kilka solidnych wzmocnień. Tylko ciekawe czy takie rozwiazanie ma sens :)
      Last edited by kapelli; 30.12.2014, 21:19.

Skomentuj

Panowie, z całym szacunkiem ale co Wy ciągle z tymi "ślepymi testami".Kable mają wpływ na brzmienie ale aby tego doświadczyć trzeba najpierw dobrze "osłuchać" własny system i dopiero bawić się kablami.Czy myślicie że gość który po 8 godzin dziennie siedzi za mikserem w studio również nie wyłapie "różnic"???Bez problemu ale on wie na co zwracać uwagę podczas odsłuchu.Prosty przykład jeśli macie możliwość to porównajcie na dwóch różnych kablach brzmienie "oklasków,braw,klaskania dłońmi"No i na koniec pozdrawiam wszystkich tych co słyszą pewne różnicę a siedzą cicho:biggrin:

Skomentuj

No ja również pozdrawiam wszystkich co słyszą dzwona a siedzą cicho

Skomentuj

kable nie graja no litosci ludzie, bylo juz kilkunastu takich co kreowali sie na wielkich audiofili kupowali drogie kable i szerzyli herezje ze po zmianie kabla wskoczyli o 2 klase wyzej, byly wpisy ze po zmianie bezpiecznika doznal takiego szoku ze malo z krzesla nie spadl bo tak szeroka scena sie przed nim ukazala.

ale do rzeczy, jak przyszlo co do czego to panowie nie odroznili mp3 od flaca, pamietam tez byl jeden koles ktory recenzowal jakies tam kabelki i wrzucil fotke gdzie kable glosnikowe ma podlaczone w przeciwfazie, jemu tez kabel zmienial brzmienie na takie 2 klase wyzej ale kolumna grajaca w przeciwfazie to juz mu nie przeszkadzala.

Nie szukajac dawnych wpisów, jakos 2 dni temu wpis na AS, szanowny Pan zalozyl otuline taka od ocieplania rur na kable i doznal naglego ocieplenia dzwieku.

Ile to juz bylo takich wpisow, ze zona w kuchni rozbijala kotlety, maz przepinal kable i nagle przylatuje zona z kuchni bo dzwiek sie zmienil.

Slepych testow boja sie jak ognia, jak ktos czyta AS i jest w temacie to powinien kojarzyc slawny juz test ABX u Lutka gdzie szanowni audiofile nie odroznili nawet wzmacniaczy a co dopiero o kablach.

Sam oferowalem nawet 1000zl jednemu za trafienie 10/10 typów

plan byl prosty, 2 jego dobre kable ktore on doskonale odroznia i jeden moj za 2 zlote, ja przepinam kable a on slucha, za kazdym razem wskazuje czy gra jego kabel numer dwa, numer jeden czy gra kabel jemu nieznany czyli moj, oczywiscie setki wymowek
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Panowie, czy ktoś jest chętny na wspólny zakup drutu nawojowego ? w Eurodrucie realizują zamówienia powyżej 200zł w tym jest kilka kilogramów a to sporo dla mnie.
              Jeśli są chętni prośba o kontakt.

Skomentuj

Zależy jak gra

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta

plan byl prosty, 2 jego dobre kable ktore on doskonale odroznia i jeden moj za 2 zlote, ja przepinam kable a on slucha, za kazdym razem wskazuje czy gra jego kabel numer dwa, numer jeden czy gra kabel jemu nieznany czyli moj, oczywiscie setki wymowek
                  Nie idź na to bo jak się ktoś zgodzi i nie trafi to i tak znajdzie wymówkę że to u ciebie wtyczka była odwrotnie wpięta, albo instalacja 230V miała akurat w tym momencie jakąś czkawkę, jeszcze inni o bardziej wypracowanej wyobraźni będą obwiniać koniunkcje gwiazd Więc zawsze coś znajdzie jak nie faza w gniazdku to księżyca

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                  Kable mają wpływ na brzmienie
                  Nie zaprzeczę jeśli tylko mi wyjaśnisz w jaki sposób.
                  Last edited by ir0nhide; 30.12.2014, 22:21.

Skomentuj

Iron wyrocznia juz Wam napisal, ze kable nie graja i basta. On juz to sprawdzil na systemach od 1000zl do 100 000 000 zl, pol zycia spedzil nad porywnywaniem sprzetu, jest absolutnym znawca tematu. Skoro napisal, ze kable nie graja, to zrozumcie to w koncu :)

Skomentuj

Uważam że nie ma sensu aby na siłę przekonywać kogoś do "swoich racji" i choć nie zgadzam się np z tym co napisałeś o kablach to mam dla Ciebie szacunek.Czytając jednak posty innych użytkowników odnoszę wrażenie że uważają ludzi którzy słyszą pewne różnicę za debili.Oczywiście również wątpię aby otulenie pianką jakichkolwiek kabli "ociepliło" brzmienie i takie wpisy mogą powodować uśmiech itp ale byłbym daleki od napisania że kable w żaden sposób nie wpływają na dzwięk.
                      Więc i ja zadam Ci pytanie?Czy jest to możliwe aby słuchając dwóch różnych kabli głośnikowych na tym samym poziomie głośności na jednym z nich system zagrał znacznie głośniej?z bardziej zaznaczonym basem?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        Zrób sobie taki test zaproś kogoś zaufanego o zdrowym słuchu, który KOMPLETNIE nie jest zainteresowany światem elektroakustyki. Puść mu muzykę z dobrego stereo, osoba ta nie będzie wiedziała o co Ci chodzi, będzie dalej słyszeć to samo, czyli tego samego Jecksona co w bumboxie na RMF FM.
                        No bez przesady, akurat miałem taka sytuacje, wpadł do mnie znajomy posiadający u siebie "kino domowe" i gdy usłyszał muzykę z moich grajpudeł sam stwierdził, że gra to dużo lepiej niż u niego.

Kabli owszem "nie słyszę" (chyba, że ktoś porównuje jakieś za cienkie napylane plastiki do porządnych kabli miedzianych , ale twierdzenie że nie słychać różnicy między boomboxem a przyzwoitym choćby 2way (nie mówiąc o konkretnym 3-way) to trochę pomyłka ;-)
                        Last edited by gi; 30.12.2014, 23:01.

Skomentuj

Jak to kolega mówi, u ciebie zawsze to wszystko jakoś tak czyściej i więcej słychać

Skomentuj

Więc i ja zadam Ci pytanie?Czy jest to możliwe aby słuchając dwóch różnych kabli głośnikowych na tym samym poziomie głośności na jednym z nich system zagrał znacznie głośniej?z bardziej zaznaczonym basem?
                            Zaznaczmy bo to istotne że chodzi akurat o odcinki kabla między kolumną a wzmacniaczem. Odp. tak takie coś jest możliwe jeśli w jednym z kabli żyła miedzi jest nie wystarczająco gruba na danej długości.

Uważam że nie ma sensu aby na siłę przekonywać kogoś do "swoich racji"
                            Nie zrozumiałeś mnie. Chciałem powiedzieć że: czy jesteś w stanie wytłumaczyć od technicznej strony dlaczego dany kabel ma słyszalny wpływ na dźwięk? Pytam bo to że nie ma różnicy słyszalnej między dobrym kablem miedzianym a takim za 2000zł jest techniczne wytłumaczenie.

Skomentuj

Zaznaczmy bo to istotne że chodzi akurat o odcinki kabla między kolumną a wzmacniaczem. Odp. tak takie coś jest możliwe jeśli w jednym z kabli żyła miedzi jest nie wystarczająco gruba na danej długości.
                              Tak chodzi o odcinki kabli między kolumną a wzmacniaczem,jednak w porównaniu które podałem jeden z kabli był z miedzi o bardzo dużym przekroju,drugi z innego materiału i znacznie cieńszy.Głośniej i z "lepszym" basem grał ten cieńszy.......i nawet wokal AMJ brzmiał bardziej łagodnie wiec jakieś zmiany wprowadził:)

Skomentuj

Moze po prostu był bardziej smulony i przez to siemwydawalomwiecej basu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                  kable nie graja no litosci ludzie, bylo juz kilkunastu takich co kreowali sie na wielkich audiofili kupowali drogie kable i szerzyli herezje ze po zmianie kabla wskoczyli o 2 klase wyzej, byly wpisy ze po zmianie bezpiecznika doznal takiego szoku ze malo z krzesla nie spadl bo tak szeroka scena sie przed nim ukazala.

ale do rzeczy, jak przyszlo co do czego to panowie nie odroznili mp3 od flaca, pamietam tez byl jeden koles ktory recenzowal jakies tam kabelki i wrzucil fotke gdzie kable glosnikowe ma podlaczone w przeciwfazie, jemu tez kabel zmienial brzmienie na takie 2 klase wyzej ale kolumna grajaca w przeciwfazie to juz mu nie przeszkadzala.

Nie szukajac dawnych wpisów, jakos 2 dni temu wpis na AS, szanowny Pan zalozyl otuline taka od ocieplania rur na kable i doznal naglego ocieplenia dzwieku.

Ile to juz bylo takich wpisow, ze zona w kuchni rozbijala kotlety, maz przepinal kable i nagle przylatuje zona z kuchni bo dzwiek sie zmienil.

Slepych testow boja sie jak ognia, jak ktos czyta AS i jest w temacie to powinien kojarzyc slawny juz test ABX u Lutka gdzie szanowni audiofile nie odroznili nawet wzmacniaczy a co dopiero o kablach.

Ja nie twierdzę, że wszystko słyszę ale do pewnego poziomu tak i jeśli zgodzisz się na test u mnie na moich kolumnach(które będę musiał przywieżć od szwagra), na moim sprzęcie który będę musiał częściowo odkupić to po odsłuchaniu jednego utworu na dwóch różnych kablach głośnikowych, które znam będę potrafił powiedzieć co gra w danej chwili. Dalej się nie zagłębiam bo różnice są dla mnie mało słyszalne, jednak te dwa kable rozpoznam od strzału. Jeśli chcesz to podam ci pełną specyfikację sprzętową.

Nie musi być w stawce jakieś pieniądze lub jak wolisz to nawet duże, ale jedno pewne bezpieczników to chyba nie słyszę.

Skomentuj

roman my się chyba nie dogadamy :)

Głośniej i z "lepszym" basem grał ten cieńszy.......i nawet wokal AMJ brzmiał bardziej łagodnie wiec jakieś zmiany wprowadził
                                    W taki sposób to dojdziemy do tego że postrzeganie muzyki to sprawa subiektywna, a nie o to tu chodzi...

Skoro grał głośniej to będzie to widać na wykresie ch-ki spl , masz może dla nas takie do wglądu? :)

Skomentuj

Dla rozluźnienia:

Skomentuj

roman my się chyba nie dogadamy
                                        Napisałeś że jest możliwe aby jeden z kabli zagrał głośniej i z lepszym basem pod warunkiem że oba będą z miedzi a ten ciszej grający będzie miał nieodpowiedni przekrój.Zgadza się???
                                        Odpisałem że kable nie są wykonane z tego samego materiału i to ten o mniejszym przekroju zagrał głośniej.Czy dobrze rozumiem że w to. to już nie jesteś w stanie uwierzyć i aby to udowodnić musiał bym przedstawić wykresy itp.....czy tak??
                                        No niestety nie mam odpowiedniego przygotowania od strony technicznej aby takie pomiary wykonać ale czy są one niezbędne???

Wg mnie wystarczy porównać właściwości fizyczne np srebra i miedzi aby założyć z technicznego punktu widzenia że kabel wykonany ze srebra ma prawo zagrać głośniej nawet jak będzie mniejszego przekroju jak ten wykonany z miedzi!!!!Ja tylko chciałem przedstawić że zastosowanie różnych materiałów o różnych przekrojach,profilach itp powoduje że kable wykonane nawet z tych samych materiałów zagrają inaczej,Dla jednych to zbyt mało dla innych.....I nie patrzę tu przez pryzmat wydanych pieniędzy bo można zrobić fajne kable głośnikowe wykorzystując dobrą skrętkę internetową.Koszt niewielki a dobrze zrobione grają bardzo fajnie:)

Panowie czy nie lepiej napisać że zamiast wydawać duże pieniądze na jakieś tam kable wolicie zbudować nowe lepsze kolumny,wzmacniacz itp zamiast na siłę przekonywać wszystkich do Waszych racji??
                                        Last edited by roman763; 31.12.2014, 02:23.

Skomentuj

można zrobić fajne kable głośnikowe wykorzystując dobrą skrętkę internetową.Koszt niewielki a dobrze zrobione grają bardzo fajnie
                                          Cienkie linki w skrętce są dobre, ale do niskonapięciowych sygnałów różnicowych, a nie do przesyłania kilku amperów przy mocniejszych uderzeniach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X