Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    No ale wszystkie obiektywy AF pod nikona są z silnikiem. Więc gdzie problem?
    Np najbardziej popularna i dobra 50 mm 1.8 D nie ma silnika i AF nie będzie działać z takim amatorskim body.

Ceny lustrzanek używanych spadają, bo ludzie przesiadaja się na bezlusterkowce.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      Jedyny minus nikonów serii 3000 i 5000 to to ,że nie mają silnika w puszce i żeby automatyka działała potrzebne są obiektywy z silnikiem.
      Tak wszystko wiem :)
      W żadnym wypadku nie będzie mi to przeszkadzać no chyba że stwierdzę inaczej że sprzęt mi nie leży lub jest za ciężki i nie poręczny w tedy sprzedam tego nikona i pomyśle o bezlusterkowcu to tylko przedmiot przecież nie będę się żenił z aparatem tylko robił zdjęcia

Skomentuj

Bardziej chodzi o to że musisz się związać z konkretnym systemem już . Przecież obiektywy od pentaxa nie pasują do Nikona czy canona itd. Może być tak że kupisz body Nikona i do niego różne inne pierdoły a potem stwierdzisz że wolał byś coś z canona . Wbrew pozorom jak wydasz na to wszystko sporo kasy to jest tak jakbyś się ożenił xd .

Skomentuj

Na allegro obiektywy do Nikona z systemem mocowania F a dokładnie ilość aukcji to 979 sama ilość modeli obiektywów też jest imponująca więc myślę że jest w czym wybierać :)
          Po 2 tak jak pisałem wcześniej to do amatorki nie zamierzam nagle zostać pro fotografem i nie nie ożenię się z aparatem tak jak i z samochodem, telefonem czy komputerem to są rzeczy nabyte martwe kawałki technologi nic więcej dziś jest jutro mogę zgubić , sprzedać , rzucić o ścianę nevermind .
          Ma ktoś z was doświadczenie w fotografowaniu nocnego nieba ? Albo foto w makro ?
          W jaki najlepiej wyposażyć się obiektyw ? Wystarczy taki standardowy do w miarę dobrego makro jak np NIKKOR AF-P DX 18-55 mm f/3.5-5.6 G czy wyposażyć się już w coś stricte MAKRO ?

Skomentuj

Moje najczęściej używane szkiełko to Tamron 17-50 f2.8, robią ten wynalazek pod wszystkie popularne systemy luster, poza głośnym AF bardzo fajne szkło, jakbyś chciał to zarzucić pod jakieś tańsze body Nikosia, to trzeba patrzeć by szkło miało swój własny silniczek.

Taki plastikowe kity ze zmiennym światłem czasem potrafią być poprawne, ale jednak f2.8 wspomnianego Tamrona robi robotę, na upartego to i sensowny portret można strzelić, byle trafił się egzemplarz ostry w całym zakresie zoomu oraz przysłony.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
              NIKKOR AF-P DX 18-55 mm f/3.5-5.6 G
              nie znam się na nikonie aż tak ale to nie jest przypadkiem obiektyw kitowy? Obiektywem kitowym nie będziesz miał takich fajnych rezultatów jak np czymś specjalnym do makro albo jeszcze lepiej jakąś stałką. Nie wiem co zamierzasz fotografować w tym makro. Jeśli coś bardziej statycznego to najlepiej sprawuje się obiektyw stałoogniskowy i pierścienie lub jeśli masz więcej kasy to dedykowany obiektyw do makro. Z zasady też obiektywy stałoogniskowe mają lepsze "osiągi" niż zoomy. To po prostu plusy stałek (większa rozdzielczość w porównaniu do zoomów) :) .

Ma ktoś z was doświadczenie w fotografowaniu nocnego nieba ?
              Nocne niebo można fotografować na wiele sposobów. Można tak
              (fisheye)

jak i obiektywem z długą ogniskową (np. 300, 500 czy nawet 1000mm) i do tego jakimiś telekonwerterami

a można i normalnym obiektywem 50mm :)

W przykładzie nocnego nieba na przykład nie ma znaczenia czy masz obiektyw z AF czy bez bo i tak ustawiasz focus na nieskończoność. Dlatego moim zdaniem dobrze by się tutaj sprawdziły starsze obiektywy na np. m42 typu industar 50-2 czy pentacon 30mm które są bardzo tanie a przy tym ostre. Industar jest też często polecany do macro. No i podstawa. Bez statywu ani rusz. Zarówno w macro przydaje się statyw jak chcesz sfocić coś statycznego jak i w nocnym niebie. W nocnym niebie statyw to nawet mus bo będziesz miał bardzo długie czasy naświetlania chcąc zachować w miarę małe ISO (czyli względnie małe szumy i ogólnie lepszą jakość zdjęcia), czyli z ręki w życiu nie zrobisz nieruszonego zdjęcia.

P.S przykłady oczywiście z neta ale wiadomo o co chodzi. Każdym innym sprzętem uzyskuje się inny efekt. Każdy jest przyjemny dla oka, Kwestia co się chce dokładnie zrobić.

P.S 2 nie wiem jak to dokładnie wygląda ze starszymi obiektywami m42 na canonie i nikonie bo z tego co kiedyś czytałem to potrafią nie ostrzyć na nieskończoność te obiektywy na tych akurat aparatach. Potrzebny jets z tego co pamiętam adapter z dodatkową soczewką a to pogarsza jakość zdjęcia.
              Last edited by Oskar29; 10.12.2019, 23:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                nie znam się na nikonie aż tak ale to nie jest przypadkiem obiektyw kitowy?
                Tak jest to obiektyw w zestawie taki standardzik zazwyczaj są sprzedawane w kompletach z body nawet w używanych zestawach są one najczęściej spotykane .
                Co dokładnie będę fotografował w makro ? Na pewno będą to ptaszniki dokumentacja ich cykli rozwoju , timelaps'y zrzucania wylinek oraz ich kopulację... tak mam chodowlę ptaszników
                Poza tym zwykłe randomowe zdjęcia z wycieczek , urodzin itp itd
                Więc do zdjęć makro zaopatrze się w odpowiedni obiektyw a do zwykłych zdjęć będę miał kitowy .
                Co do zdjęć nocnego nieba to oczywiście będzie to tylko ciekawostka taki dodatek do całokształtu :)

Skomentuj

Te kitowe obiektywy też nie są takie złe, ja sprzedlaem kit żeby kupić 18-105 VR i szczerze mówiąc żałuję, że sprzedałem go, bo fajne zdjęcia nim wychodziły.
                  Kiedyś na allegro sprzedałem industara 50-2 z pierścieniami za 35 zł, a teraz sobie pluję w brodę ale wtedy nie wiedziałem co to jest.
                  Niestety Nikon i canon potrzebują dodatkowej soczewki żeby ostrzyć w nieskończoność w obiektywach na m42. Pentax jej nie potrzebuje.

Skomentuj

Niestety Nikon i canon potrzebują dodatkowej soczewki żeby ostrzyć w nieskończoność w obiektywach na m42. Pentax jej nie potrzebuje.
                    Nikon tak, bo ma większą odległość od matrycy, natomiast Canon do M42 potrzebuje tylko przejściówki z chipem, ale nie ma żadnych soczewek, które psują jakość (bez chipa też zdjęcie da rady zrobić, lecz bez pomocy przy ustawianiu ostrości).

Zeiss Flektogon 35/2.4 to potwierdza, o tyle ciekawe szkło, że były wersje które posiadały duży zakres ostrzenia i już co nieco nawet bez pierścieni pośrednich dało się blisko fotografować.

Skomentuj

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
                      Co do foto w makro to będą robione z odległości około 20 -30 cm z statywu .
                      Jaki niedrogi używany obiektyw do makro byście polecili? Nie musi być PRO byle by spełnił swoją funkcję :)

Skomentuj

Najtaniej pierścienie pośrednie i zabawa w manuale M42, ale tu już jest trochę eksperymentowania, ewentualnie są też takie wynalazki jak Sigma 105/2.8 macro, ale tu się dokładniej nie wypowiem, bo nawet nie miałem go w ręku.

Warto pooglądać "Optyczne", czy jak to niektórzy wolą zagraniczne serwisy, czasem mniej więcej można stwierdzić czego się spodziewać po szkiełku.
                        Last edited by ampli; 11.12.2019, 18:28.

Skomentuj

Obiektywy m42 i pierścienie są bdb opcja do fotografii makro statycznych przedmiotów/zwierząt itd. https://www.pentaxforums.com/userreviews/ tutaj strona z dużą ilością opinii o obiektywach starej daty.

Skomentuj

Panowie, potrzebuję pomocy.
                            Czy ktoś wie może jak i w jakim programie mogę przygotować napisy pod laser/sitodruk do wypalenia na aluminiowym froncie?
                            Byłbym wdzięczny za pomoc

Skomentuj

To zależy jaki program jest do obsługi lasera , ja w pracy mam możliwość wypalania nawet z pliku JPG / PNG wczoraj w ramach szkolenia znakowałem sobie zestaw kluczy płaskich nawet całkiem spoko wyszło

Skomentuj

Te kitowe obiektywy też nie są takie złe, ja sprzedlaem kit żeby kupić 18-105 VR i szczerze mówiąc żałuję, że sprzedałem go, bo fajne zdjęcia nim wychodziły.
                                Kiedyś na allegro sprzedałem industara 50-2 z pierścieniami za 35 zł, a teraz sobie pluję w brodę ale wtedy nie wiedziałem co to jest.
                                Faktycznie soczewki psują jakość, ale można się bez nich obejść. Mam nikona d5200 i kupiłem eksperymentalnie heliosa m42. Szlifowanie adaptera nie pomogło zbyt wiele. Musiałem rozkręcić obiektyw i przesunąć cały układ optyczny w stronę matrycy. Jest tam gwint i po prostu wkręca się w innym punkcie. Można się na tych obiektywach wiele nauczyć, tutaj przykład(Nie łatwo odpowiednio wycelować z focusem )

Do zdjęć dzikiej przyrody koniecznie coś z dobrym zoomem, ja mam Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR- budżetówka, ale daje rade:

brainlogout- obstawiam jakiś program CAD, aby można było zgrać wymiar. AutoCAD, Fusion360 itp

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                                  przesunąć cały układ optyczny w stronę matrycy.
                                  nie uderzy o lustro?

Skomentuj

To zależy jaki program jest do obsługi lasera , ja w pracy mam możliwość wypalania nawet z pliku JPG / PNG wczoraj w ramach szkolenia znakowałem sobie zestaw kluczy płaskich nawet całkiem spoko wyszło
                                    Czyli co, narysować w czymkolwiek w skali 1:1, eksport do pdf i powinno wystarczyć?

Skomentuj

Ja wrzuciłem plik jpg do programu a tam skonwertowałem go do MCM chyba taki był to format rozszerzeń zobaczę jutro dokładnie co to za.program i jakie ma rozszerzenia i dam znać bo nie pamiętam nowa maszyna i bawiłem się nią tylko raz i to na szybko przed końcem zmiany
                                      Dowiedz się w jakim rozszerzeniu obsługuje pliki maszyna ma której chcesz działać jak będą kompatybilne to Ci pomogę i przekonwertuje na odpowiedni plik ale nie obiecuję bo ja razie nie mam jej w pełni ogarniętej
                                      Ps docelowo wielkość 1:1
                                      Last edited by kokoelloko; 12.12.2019, 00:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                                        Czy ktoś wie może jak i w jakim programie mogę przygotować napisy pod laser/sitodruk do wypalenia na aluminiowym froncie?
                                        Wystarczy google sketchup.

Skomentuj

Korzystam z usług modushop, chciałem dopytać w jakim programie mam zrobić te napisy ale jakoś brak odzewu, w sumie nawet trochę zrozumiałe.
                                          Najbardziej chodzi mi o to jak to ma wyglądać, czy właśnie wystarczy wyskalowany w stosunku do frontu jpeg/pdf i oni sobie sami przygotują resztę czy jak. Ale widzę już po waszych odpowiedziach że raczej wystarczy i tak zrobię, Dzięki Panowie!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X