Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gato spoko. Polipropylen prawie zawsze da sie lubic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Gato spoko. Polipropylen prawie zawsze da sie lubic.
      Pytanie było czy to według was SB, tylko ,żeprzerabiane ?

Skomentuj

Oczywiście, że robi to dla nich Sba.

Skomentuj

Na ostatnim AS rozmawiałem z nimi. Głośniki robi dla nich SBA. Niby specjalnie przerobione ale oczywiście na ile to prawda to nie wiadomo . Troszkę mało wysokich było z tych gato ale to już specyfika tych głośników szmacianych od SBA. Poza tym grało to w normie czyli bdb. Główną robotę robiła w tym setupie na AVS ich elektronika.

Skomentuj

Zastanawiam się z jaką wysokotonówką połączyć http://sbacoustics.com/product/5in-sb15nbac30-8/ (sb15nbac30-8). Zastanawiam się nad http://sbacoustics.com/product/sb26adc-c000-4/ lub http://sbacoustics.com/product/sb26cdc-c000-4/. Jakie są różnice w brzmieniu pomiędzy tymi tweeterami? Z tego co czytałem to wersja alu jest ostrzejsza, a ceramik łagodniejszy. Nie znalazłem jednak bardziej szczegółowego opisu różnic. Macie jeszcze jakieś pomysły na jakieś ciekawe tweetery pasujące do tego woofera? Warunkiem koniecznym jest twarda membrana (w takich cenach o jakich mowa to pewnie będzie alu albo co najwyżej ceramika ). Cena mniej więcej jak za te wysokie od SBA czyli do ~200zł./szt.

Skomentuj

Ja sklepalem takie male monitorki z wymiennym frontem, gdzie zamontowalem sb15nbac i alu seasa, ale wydaje mi sie, ze dobra opcja byloby cos z WG, ktory pozwoli na zbudowanie lagodniejszej filtracji bez pochylania, a przy tym z dobrymi charkami katowymi.

Skomentuj

Ja sklepalem takie male monitorki z wymiennym frontem, gdzie zamontowalem sb15nbac i alu seasa, ale wydaje mi sie, ze dobra opcja byloby cos z WG, ktory pozwoli na zbudowanie lagodniejszej filtracji bez pochylania, a przy tym z dobrymi charkami katowymi.
                Do WG to zawsze mi się jakiś audax widział. Wydaje mi się że mogło by to dobrze współpracować ale to tylko moje domysły :) . Który seas?
                Last edited by Oskar29; 21.03.2020, 01:37.

Skomentuj

Myślałem jeszcze nad
                  https://www.axiomedia.it/en/tweeter/...aker-6ohm.html
                  https://en.toutlehautparleur.com/dom...b7LHHtLwvjJYAQ

Skomentuj

Zamówiłem Sb ADC, za niedługi czas będę mógł porównać do aluminiowego peerless DA25BG08-06. Po kilku pytaniach producent zapewnia, że mimo tego iż głośnik jest aluminiowy to gra bardzo łagodnie dla ucha a CAC jest krokiem do przodu z informacji wyczytanych w sieci mniej ostry nie każdemu może odpowiadać.
                    W sumie ważne jak on będzie grał przy głośniejszych rejestrach czy skrzeczal i kichał jak stx pcx z dużymi zniekrztalceniami czy dalej wyraźnie dobrze w tej półce cenowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                      Który seas?
                      Seas 27TBC/G

Skomentuj

Seas 27TBC/G
                        No przyznam że alu seas 27 to nie jest mój ulubiony głośnik. Ten spadek na końcu pasma naprawdę jest w mojej opinii słyszalny .

Skomentuj

No tak, nie jest "cykaczem", to nie kazdemu sie podoba :)

Skomentuj

Nie chodzi o to . W porównaniu do 22taf/g brakuje mu mnóstwo detali i powietrza. 22taf/g co prawda również bardziej "cyka" ale to jest powiedzmy taka jego cecha uboczna która średnio mi się podoba . Takim złotym środkiem pomiędzy "cykaniem" 22taf/g a "nudą" z 27tbcfg jest peerless da25bg. Nie ma co prawda tego powietrza w dźwięku z 22taf/g i bliżej mu niestety do 27tbcfg w tym względzie ale w reszcie to jest on tak mniej więcej po środku. No i z tej trójki ma chyba najwięcej detali w dźwięku albo co najmniej tyle samo co 22taf/g ale podanych łagodniej i nie tak "dosadnie".

Skomentuj

W porównaniu do 22taf/g brakuje mu mnóstwo detali i powietrza.
                              Zupelnie sie z tym nie zgodze. Pozbycie sie z 22taf taniosci brzmienia w systemie dwudroznym jest niezwykle trudne. Mam go akutalnie na stanie i czesto porownuje z 27. 27 to niezwykle naturalnie brzmiacy glosnik i tak wlasnie graja dobre, metalowe glosniki. Juz przedzej miekka kopulka bedzie sypac piachem, cykaniem i pseudopowietrzem niz alu Seasa. Jego wielka zaleta jest fakt, ze moze sie dobrze spasowac z wieloma materialami glosnikow midbasowych, czego o typowych, miekkich kopulkach nie mozna powiedziec, bo bywa z tym bardzo roznie.

22taf/g co prawda również bardziej "cyka" ale to jest powiedzmy taka jego cecha uboczna która średnio mi się podoba
                              Tylko to cykanie nie jest cecha tego najwyzszego pasma.

Takim złotym środkiem pomiędzy "cykaniem" 22taf/g a "nudą" z 27tbcfg jest peerless da25bg. Nie ma co prawda tego powietrza w dźwięku z 22taf/g i bliżej mu niestety do 27tbcfg w tym względzie ale w reszcie to jest on tak mniej więcej po środku. No i z tej trójki ma chyba najwięcej detali w dźwięku albo co najmniej tyle samo co 22taf/g ale podanych łagodniej i nie tak "dosadnie".
                              Akurat ten glosnik jest najgorszy pod wzgledem liniowosci pasma powyzej 10khz.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Ten spadek na końcu pasma naprawdę jest w mojej opinii słyszalny
                                Dziwne, podobno dorosły człowiek słyszy już tylko do około 16kHz :)

Czekaj czekaj, kto mi to pisał...
                                Last edited by marian; 23.03.2020, 17:57.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Nie wszyscy. Ja jeszcze słyszę do ~18-18,5 :) .

Skomentuj

Nie na temat...
                                    ja rok temu slyszalem 19k na dx20
                                    na xt19 i innych co mialem w domu to tego nie slyszalem

a w pracy slysze jak na 16kHz wiertlo piszczy! :p swoja droga nie wiem jakim cudem, skoro obroty sa 100-300

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Nie wszyscy. Ja jeszcze słyszę do ~18-18,5
                                      Oczywiście droczę się.
                                      Większość ludzi słyszy powyżej 16kHz.
                                      Ale znam osoby, nawet młode, które już nie słyszą... i są tu na forum :)

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...Audio-Sophia-3

Last edited by marian; 23.03.2020, 18:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        Nie na temat...
                                        ja rok temu slyszalem 19k na dx20
                                        na xt19 i innych co mialem w domu to tego nie slyszalem

a w pracy slysze jak na 16kHz wiertlo piszczy! :p swoja droga nie wiem jakim cudem, skoro obroty sa 100-300
                                        Ja szczerze pisząc nie wiem czy może wyżej nawet do 19khz nie słyszę. Bo już nie pamiętam jak to było a dodatkowo ten test "ile słyszę" robiłem na gdwt tonsila więc trochę słaby głośnik do takiego testu :p .

Skomentuj

A ten, no, jaka tam jest muzyka przy tych 18-19khz? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X