Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Jeśli słyszałeś, to sam wiesz czy ci się podobają czy nie. Jeśli nie słyszałeś tylko się naczytałeś, to weź na wstrzymanie. Wywalać jakieś tysiące dolkow na zakup kota w worku? Jeszcze na dokładkę wyglądające jak pralka w ciąży?
    może źle zostałem zrozumiany, to było tylko wyłącznie zapytanie o TEORETYCZNE granie i konstrukcje tych kolumn głośnikowych. Co do ich wzornictwa, akurat mi ono bardzo odpowiada (dla mnie sztos), to też był jeden z kilku powodów aby jako "zielony" udzielić się na tym forum i zapytać o TEORETYCZNE zapatrywania użytkowników na owe kolumny głośnikowe.

Skomentuj

Ok.
      Teoretycznie coaxiale są super, bo źródło punktowe. Ale tak: raz że bas duży, pytanie co potrafi tweeter i czy pozwoli na sensowne tak niskie cięcie. Zwykle jest kłopot żeby tak zrobić głośnik - ze względu na ograniczenia geometryczne.
      Dwa, wysokie będą modulowane przez odbicia od membrany basu - czort wie czy to słychać i na ile. trzy - wysokie będą grały w "tubce" co na pewno zmienia ich charakter. W jaki sposób - nie wiadomo. Raz odbicia, dwa dopasowanie impedancji ośrodka, trzy dyfrakcja...

Trzy, że nawet najcudowniejsze głośniki można skopać złą zwrotnicą - a tego nikt ci nie powie bez chociaż posłuchania, że nie wspomnę o wglądzie w projekt.
      Podsumowując, projekt na tyle nietypowy, że istnieje spore prawdopodobieństwo że nie gra to dobrze. Ale nie jest wykluczone. Powiem tak: nie bez powodu na forum nikt nie publikował tego typu konstrukcji.
      Ale nikt kto nie słyszał, nie doradzi..

Przepraszam za tak ostre zrypanie wyglądu, o gustach się nie dyskutuje. Powinienem to ująć delikatniej: mi się nie podobają.
      Edit:
      Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zakupił te głośniki, wmontował w sufit, czy deskę tak jak są do tego przeznaczone i sam posłuchał. One nawet zwrotnicę mają w zestawie...
      Last edited by Micwoj; 14.12.2022, 09:16.

Skomentuj

https://www.audiostereo.pl/topic/156...filski-switch/

ludzie swieci... nie wiem czy mam sie smiac czy plakac

Skomentuj

siewcu: przebijam

https://www.youtube.com/watch?v=I3XCM6Im2hs

Skomentuj

Orientuje się ktoś czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy TTC5200 a 2SC5200 i co oznacza literka Q na końcu?

Skomentuj

bylismy dzisiaj na targach obrobki drewna...

byla jedna fajna ciekawostka

https://woodolex.pl/

elastyczny mdf
              ale to nie nacinany, czy elastyczny trwale. podgrzewasz, robi sie plastyczny, nadajesz ksztalt i jak stygnie to sie utrwala. i tak mozna do 5-6x zrobic

wyglada to super!
              ale cena zabija
              12mm x 110mm x 2400mm kosztuje 188zl netto
              czyli 712/876zl/m2

Skomentuj

hasehiro audio
                Last edited by qudlaty; 24.03.2023, 06:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  ciekawe ilu ludzi czyta jego chore testy w HighFidelity
                  https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                  :D

Skomentuj

Ogarniam niedlugo biurko w pokoju. Na nim klasycznie masa sprzętu- komputer, wzmacniacz, drukarki itd... Jaką listwę polecacie aby przyczepić pod blat? Problem jaki u mnie występuje to szumy we wzmacniaczu ( stary universum, wtyk bez uziemienia) oraz różne trzaski slyszane podczas ruszania myszką. Czy jakaś listwa z filtrem załatwi sprawę?

Skomentuj

nie

a trzaski z myszki to wina zaklocen w zasilaniu w kompie
                      u mnie np pomogla zewnetrzna karta muzyczna

Skomentuj

I tu też problem ponieważ mam zewnetrzny interfejs M-audio air. Kiedys czytałem, że problem moze wystepować przez płytę główną ale kompa nie zamierzam zmieniać, ewentualnie zostanie mi rozbrajanie wnetrznosci i proba z innym zasilaczem. Podobno jakies lepsze listwy mają jakiś dodatkowy filtr/ chyba że to tylko chwyt marketingowy (ogólnie instalacja elektryczna nowa). Pamietam tylko jak kiedys podlaczylem na kilka dni listwę bez uziemienia to trzaskow nie było wiec moze idzie jakos rozwiazac ten problem ( moze jakis forumowy elektryk cos doradzi ?)
                        Last edited by ruffpl; 13.09.2023, 20:18.

Skomentuj

By nie trzeszczało.
                          --------------------
                          Wyłączyć wszelkie auto oszczędzania energii w komputerze.
                          Wyłączyć auto-oszczędzanie portów USB (lub wyłączyć niepotrzebne porty)
                          Przeinstalować sterowniki do płyty głównej, karty graficznej i karty muzycznej.
                          Wyczyścić niepotrzebne procesy.
                          Sprawdzić latencję systemu(np. programem: LatencyMon) Czy coś nie zwalnia procesów przetwarzania dźwięku.
                          W programie odtwarzającym muzykę sprawdzić na jakich sterownikach i ustawieniach gra najlepiej.
                          Reszta zależy już od konkretnych urządzeń, jakości zasilacza, karty graficznej... ich ustawień ew. konfliktów sprzętowych.
                          Generalnie szumi także, gdy komputer przestaje się wyrabiać (albo z powodu swoich słabych parametrów w stosunku do stawianych mu zadań, lub z powodu złych sterowników bądź złych ustawień).
                          Last edited by Adams77; 13.09.2023, 21:15.

Skomentuj

Daaawno już nie miałem do czynienia z trzeszczącym komputerem, ale zacznij od sterowników karty muzycznej w różnych wersjach - to najmniej ingeruje a nierzadko rozwiązuje temat. Możesz popróbować podłączyć do innego gniazdka, często na płytach masz dwa-trzy różne kości usb zwykle pod innymi gniazdkami.

Skomentuj

Zawsze przypomina mi się pewna historia z połączeniem w domu sprzętu estradowego (oczywiście mojego w moim mieszkaniu). Mam do dyspozycji gniazda z PE jak i bez, część połączyłem z PE a część bez, i q...a zonk, skąd ten je........y przydźwięk ? hihihi Szukałem oczywiście we wszystkich miejscach, aby nie na ścianie, jak już wszystko pognałem z chałupy, to dopiero zajarzyłem, że to gniazdka w ścianie winne, mimo korzystania z tego samego bezpiecznika. Trochę to inny rodzaj zakłóceń, które mogą mieć te same korzenie.
                              Z Twoimi trzaskami może być tak samo jak u mnie. Może wystarczy wymienić listwę na inną?

Skomentuj

Witam szukam zamiennika przekanika o takich samych parametrach . Jest wlutowany w skrzynkę bezpieczników w samochodzie odpowiada za oświetlenie.
                                Przekaznik NAIS CQ1-12V-H24

Załączone pliki

Skomentuj

Witam, tutaj masz Nais CQ1-12v: https://allegrolokalnie.pl/oferta/pr...q112v-nais-k5o

Skomentuj

W ostatnim Audio test zespołów głośnikowych Brresen Acoustics M1.
                                    Podstawkowiec, jeden 15cm głośnik nisko-średniotonowy, jeden wstęgowy głośnik wysokotonowy, efektywność na poziomie 81dB.
                                    Cena katalogowa w polskiej dystrybucji - prawie 430 000 PLN.

Skomentuj

Sporo w tym audiovoodoo(np. wewnętrzne kable za chore pieniądze czy jakieś pochłaniacze drgań(jeśli dobrze zrozumiałem)), ale i trochę ciekawostek, takich jak np. koszt z drukowanego cyrkonu i projektowany z użyciem generative design czy membrana z włókna węglowego, wzmocnienia z plastra miodu z kevlaru i tytanu. Jaki to ma realnie wpływ i czy to ma sens - nie wiem, ale ktoś tam się starał na etapie projektowania głośników.

Skomentuj

Tak przeglądam facebooka a tam...

Skomentuj

nie da sie ukryc, ze chlopaki robia bardzo ladne kolumny

Skomentuj

Czaruję...
                                          X