Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    No właśnie dyskusja zaczęła sie od tego, ze podobno tweeter gra w tej konstrukcji gorzej niż mógłby po czym wyskakujesz z twierdzeniem ze to jest kolumna studyjna i ma stać na biurku jakby to miało tłumaczyć całą te kosntrukcje i wyjaśniać, że to jest jakis wielki zamysł konstruktorski w tym wszystkim z niskim podziałem włacznie (w celu zapenienia dobrych ch-k kierunkowych, ja jakoś nie mam z tym problemu na prawie 2x wyższych podziałach)
    Widocznie niezbyt sie zrozumielismy. Łukasz pisal o problemach z podbiciem w okolicy 1khz, co automatycznie daje pasmo, ktore wyglada jakby mialo niepoprawna/niewystarczajaca kompensacje BS. Dlatego napisalem o tym, w jakich warunkach monitory studyjne pracuja i jakie one maja wplyw na pasmo. Zeby uwiarygodnic to co napisalemm przytocze link z pomiarami wielu zacnych konstrukcji studyjnych, oraz na koncu pomiaru slawnych NS10 na stole mikserskim. http://www.soundonsound.com/pdfs/ns10m.pdf

Natomiast sam punkt podzialu 3sm to zupelnie inna kwestia, byc moze mozna zrobic to lepiej, ale osobiscie uwazam jest przyzwoicie.

Skomentuj

a jak z moją odp?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tupac1234 Zobacz posta
        ja mam taką kolumnę i czy może tak być dla projektu zwrotnicy 3SM czy muszę jakieś drastyczne zmiany robić?
        proszę o odp
        a jak z moją odp?
        Pozmieniałeś wszystkie wymiary nie uwzględniając w ogóle litrażu wewnętrznego. Twoje nowe wymiary do tych z projektu dodają "skromne" 6L. Wymiary, pomiary i wykresy po coś są! Jeśli zaczynasz swoją przygodę z audio - nie utrudniaj sobie życia! Jest projekt - są wytyczne - zastosuj się do nich! Będziesz mieć pewność, że wykonasz go poprawnie. Modyfikowanie gotowych projektów bez wiedzy to strata czasu i pieniędzy. Dodatkowo efekt końcowy będzie mizerny.

W jaki sposób chcesz umieścić taki port-centralnie pod głośnikiem, kiedy tam nie ma na to miejsca ?

Skomentuj

^$^*^($&$()_ !!!!

Fotoradary , chwila niedyspozycji i docenią m nie na ostro :(

Skomentuj

no właśnie zauważyłem zmienię to na te 2x fi 35 tylko czy jak mam głębszą kolumnę to będę musiał zmieniać długość wylotu br ?
            cytuje krs47 "To co jest za głośnikami należy już do Was, objętość można zmieniać poprzez zwiększanie/zmniejszanie głębokości, czy zastosowanie grubszych ścianek. Lokalizacja portów bass refex również nie jest obowiązkowa, o tym więcej w rozdziale o opcjach. "
            to jak to ma się do mojej kolumny mam głębszą głośniki rozmieszcznie tak samo dam te samy rury to co będę musiał zmienić?

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=affCbixG544

Skomentuj

a jak moja odp co z tym litrażem?

Skomentuj

A może najpierw kolega ładnie sprecyzuje pytanie i poukłada stylistycznie w jedną całość? W pytaniu, które zadałeś, panuje taki nieład, że w ogóle nie dziwi mnie brak odpowiedzi...

Skomentuj

Panowie, zacząłem przygodę z E-papierochami, bo moja luba nie tolerowała normalnych fajek i na urodziny dostałem takiego pierdołka.

Pierwsze co - to nie działa, tzn i tak chce się palić normalnego, jakoś sobie radzę i pale mało - 1-2szt dziennie a reszta to e-pap. To normalne?

Biorę paczkę, patrzę - sub. smoliste - 8mg, e papieros - light ma 11mg, medium 18, strong 24, extra strong 30 a z pod lady serwują 40... I to ma być zdrowsze czy źle to przeliczam?

18zł za 10ml liquidu, normalnie paliłem paczka na 2dni, czyli 24zł na 2dni - tutaj 10ml starcza mi na 3dni... niby taniej, ale naładować i udenerwować się trzeba :P

Są na forum "palacze" tego wynalazku i mogą coś doradzić, polecić?

Skomentuj

Nie truj sie tym szajsem. Chcesz rzucic palenie, to po prostu od dzis nie pal. Moj ojciec palil 1-2 paczki dziennie przez 45 lat. Pewnego dnia postanowil, ze od teraz nie pali i nie pali juz 3 lata. Przez tydzien-dwa trudno wytrzymac, ale to normalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        Biorę paczkę, patrzę - sub. smoliste - 8mg, e papieros - light ma 11mg, medium 18, strong 24, extra strong 30 a z pod lady serwują 40... I to ma być zdrowsze czy źle to przeliczam?
                        Kolega z grupy się w to bawił, te 8mg czy 11mg to nie są substancje smoliste tylko zawartość nikotyny. Determinują moc tego efajka. Czy tym się trujesz, hmm teoretycznie nie, podobno wdycha i wydycha się parę wodną, w składzie płynu głównie dominuje gliceryna, albo jakieś jej pochodne. Nie mam pojęcia jak to jest przerabiane na parę wodną, nie czytałem o tym, ale pewnie zachodzi całkowite spalanie w tym klaromizerze i z gliceryny powstaje dwutlenek węgla i woda (w tym wypadku para wodna). Gdyby założyć ograniczony dostęp tlenu, to może powstać tlenek węgla, czyli się zaczadzisz nie no żart, w normalnych fajkach jest go więcej (tak BTW to ostatnio się dowiedziałem, że to przez tlenek węgla palacze mają statystycznie gorszą kondycję, tlenek węgla wiąże się kowalencyjnie z hemoglobiną, uniemożliwiając transportowanie tlenu przez nią, to wcale nie o płuca czy ich pojemność chodzi, palacze mają calkiem duże płuca z racji częstego mocnego zaciągania się). Tylko co dzieje się z tymi estrami zapachowymi, które są powszechnie dodawane do tych płynów, tego nie jestem w stanie przewidzieć, trzeba by poszukać informacji.

Wracając do tematu, ostatnio jakiś artykuł widziałem, że ten efajek może powodować trwałe obkurczanie się pęcherzyków plucnych, nie jest to do końca zbadane więc czy jest to prawda nie powiem, może poprostu propaganda koncernów tytoniowych albo państwa, bo z efajek chyba akcyzy nie ma.
                        Mój kumpel się oduzależnił od analogowców, z tym że on powtarzał, że nie jest uzależniony od nikotyny tylko od samego palenia. Ale stwierdził, że teraz pali więcej, bo ma to na wyciągnięcie ręki, mało tego może sobie pociągnąć kiedy i gdzie chce.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Nie truj sie tym szajsem. Chcesz rzucic palenie, to po prostu od dzis nie pal. Moj ojciec palil 1-2 paczki dziennie przez 45 lat. Pewnego dnia postanowil, ze od teraz nie pali i nie pali juz 3 lata. Przez tydzien-dwa trudno wytrzymac, ale to normalne.
                        To jest dobra rada, z tym że jeden nałóg trzeba czymś zastąpić, bo będzie czegoś brakować. No i na pewno nie można sobie ograniczać palenia, bo jak się schodzi do 1 na dzień, to ten papieros jest cenniejszy niż życie i ciężko go odstawić, bo zostaje pustka.

Skomentuj

cytuje Krs47 "To co jest za głośnikami należy już do Was, objętość można zmieniać poprzez zwiększanie/zmniejszanie głębokości, czy zastosowanie grubszych ścianek. Lokalizacja portów bass refex również nie jest obowiązkowa, o tym więcej w rozdziale o opcjach. "
                          I tu moje pytanie głośniki montuje ta jak on ma co do milimetra otwory br takie same tak samo co on ma tylko
                          MOJA KOLUMNA JEST GŁĘBSZA O JAKIEŚ 6L I CO MAM ZMIENIĆ CZY NIC NIE MUSZE ŻEBY BYŁO WSZYSTKO OK BO SAM AUTOR PROJEKTU OPISUJE ZE POZA FRONTEM NIC GO NIE INTERESUJE

Skomentuj

Jeśli kolumna jest głębsza a średnice BR się nie zmienią to będziesz musiał skorygować ich długość aby otrzymać odpowiednie strojenie.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuje za bardzo szybką odp ok rozumiem i teraz mam wydłużać czy skracać bo nie znam się za bardzo ale na pewno usłyszę świstanie albo coś innego nie pożądanego jakieś buczenia w dobrym kierunku idę?

Skomentuj

Proponuję trochę poczytać:)
                                http://diyaudio.pl/list.php/category/1-Akustyka

Skomentuj

Poczytaj arty, które dolphin123 Ci wskazał, dużo wiedzy tam jest, następnie ściągnij WiniSD, pomoże Ci on zasymulować obudowę.

Skomentuj

Dziękuje bardzo za odp trochę poczytałem i z leksza mnie to przerasta za dużo matematyki i obliczania może inaczej nie że idę na łatwiznę ale matematyka nigdy nie była moją mocną stroną czy ktoś jeżeli podam wymiary mojej kolumny będzie tak dobry i obliczy do tego projektu 3SM (troszkę zmienionej głębszej ) konstrukcji obliczy i długość BR i może też i zmieni się średnica bardzo proszę o pomoc ,kolumna już gotowa tylko co z tym br teraz jestem w kropce:(
                                    Proszę bardzo o pomoc

Wymiary mojej kolumny :
                                    15mm grubość mojej kolumny
                                    230mm szerokość
                                    390mm wysokość
                                    350mm głębokość

głośnik oczywiście GDN-18-140-4-AWX

Skomentuj

Poczytaj o WinISD. Tam to się naprawdę szybko robi. Objętość wewnętrzną mam nadzieję, że umiesz policzyć.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no dziękuje za pomoc no szkoda że ktoś doświadczony nie pomoże bo to dla niektórych bułka z masłem a ja będę się męczył kilka dni albo wcale nie dam radę
                                        tego zrobić ...(

Skomentuj

no dziękuje za pomoc no szkoda że ktoś doświadczony nie pomoże bo to dla niektórych bułka z masłem a ja będę się męczył kilka dni albo wcale nie dam radę
                                          tego zrobić ...(
                                          Spokojnie, dasz rade. WinISD jest naprawdę prostym programikiem. Tutoriali tez jest dużo, na yt chyba nawet filmy są więc ogarniesz. Potraktuj to jako zabawę, zamiast godziniki naparzania w jakąś grę (nie wiem czy grasz, ale zakladam że tak) to godzinka zabawy z winISD, uwierz mi że tam nie ma nic trudnego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X