Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakoś mało ludzi na forum.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jako osoba poniekąd "świeża" ale która czyta forum od 2-3 lat powiem że zauważyłem jeszcze parę przyczyn:
    1. Klonowanie - które nie jest w zasadzie złe ale opracowano już tyle projektów że większość wybiera coś z nich i zadowala się hobby odtwórczym, woli pójść na łatwiznę zamiast zaprojektować coś samemu. To powoduje że forum wygląda bardziej na galeria prac stolarskich a nie tym czym właściwie powinno być.
    2. Namnożyło się ludzi którzy robią DIY na zamówienie (nie mówię że to złe) dzięki czemu jak ktoś chce mieć coś indywidualnego i za ułamek ceny sklepowej idzie do takiej osoby i dostaje wszystko na tacy.
    3. Spora liczba osób z forum zrobiła konstrukcje jak dla nich drogie i wystarczające - popatrzcie ile pojawia się konstrukcji na tanich Teslach, Tonsilach, STXach. Ostatnio ludzie robią albo AWX albo Seasy, Ushery - Niestety następna półka (patrz np Excele, revelatory, Etony a nawet jeszcze droższe Accutony) kosztują już grubą kasę i tu natrafiamy chyba na tzw szklany sufit.

Skomentuj

Ja widzę jeszcze inną rzecz. Na forum zacząłem pisać na dobre jakieś 2 miesiące temu(wcześniej 2 lata temu "zrobiłem" 3w classic - w cudzysłowiu, bo właściwie tylko je złożyłem) ale już w tym czasie zdążyłem poznać po nickach większość osób udzielających na forum, bo liczba zamyka się na ~15 stałych użytkownikach. Takie forum siłą rzeczy będzie umierać, bo społeczność jest zbyt słabo rozproszona(ile mozna pisać w kółko z tymi samymi osobami, brakuje nowych pomysłów). Jakość działania forum nie pomaga niestety.

Ale z drugiej strony, dlaczego praktycznie nie ma tu reklam?? Z czego Yoshi ma opłacać lepszy serwer jak marketing leży. To jest najlepsze forum w Polsce dotyczące diy audio, w dodatku okraszone taką samą domeną jak najpopularniejsze zagraniczne. Wydawałoby się - samograj. Czy naprawdę nie ma zainteresowania wśród reklamodawców?? Byłyby jakieś konkursy, zloty, jakoś by to znowu ruszyło, przyszedłby nowy narybek. Dlaczego np. pan Witold Albecki na siłę forsuje swoje forum, podczas gdy mógłby podjąć współpracę z tym, które ma już swoja markę? Brak zainteresowania ciągnięciem dalej tego wózka jest zatrważający. Nie twierdzę, ze na forum internetowym w polsce możnaby zbić fortunę, ale jakby zająć się tym na poważnie, przynosiłoby to pewny stały miesięczny dochód, dlaczego zatem tak nie jest?

edit: kolega wyżej wywołał do tablicy odtwórczość. Kolejny problem mi sie nasunął. Na forum nie ma tak naprawdę tutoriala od czego zacząć pomiary. Wszystkie posty na jakie napotkałem "to kup wkładkę panasonica", ale jak zrobić do tego pre-amp i podłączyć coś takiego pod kompa to już nie wiem. Dalej tutorial już owszem jest, ale nie wiem od czego zacząć, a niektórych laickich pytań mozna bać się tu zadać.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        ale generalnie zamiast robić coś mądrego i się rozwijać, to lepiej posiedzieć na FB, NK, G+ itp...żyć życiem innych.
        a tutaj mogę się zgodzić, z tego co wiem ogłupiamy się siedząc przed internetem i patrzenie na youtuba pierdół. Z tegoż względu ja nie mam FB i nie siedze na YT...
        Zauważcie, że dyskusje zwykle są toczone w gronie ludzi, którzy na tych forach są od dłuższego czasu.
        i tutaj też
        raven na szczęście połowa "literek" wypisanych przez ciebie nie dotyczy naszego forum. A przynajmniej nie w takiej ilości, choć też ostatnimi czasy widuję kolegów co (odnośnie grania elementów biernych) podchodzą tak do tematu...

---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post o 15:41 ----------

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
        Ale z drugiej strony, dlaczego praktycznie nie ma tu reklam??
        mi by nie przeszkadzały, ale i bez nich dawaliśmy radę.
        edit: kolega wyżej wywołał do tablicy odtwórczość. Kolejny problem mi sie nasunął. Na forum nie ma tak naprawdę tutoriala od czego zaczął pomiary. Wszystkie posty na jakie napotkałem "to kup wkładkę panasonica", ale jak zrobić do tego pre-amp i podłączyć coś takiego pod kompa to już nie wiem. Dalej tutorial już owszem jest, ale nie wiem od czego zacząć, a niektórych laickich pytań mozna bać się tu zadać.
        bzdura, jest wszystko prócz wzmianki o złym rezystorze w preampie Wallina :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          bzdura, jest wszystko prócz wzmianki o złym rezystorze w preampie Wallina :)
          Zatem posypuje głowę popiołem, poszukam uważniej

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            A przynajmniej nie w takiej ilości, choć też ostatnimi czasy widuję kolegów co (odnośnie grania elementów biernych) podchodzą tak do tematu...
            Wywołałes mnie do tablicy. Z Wielunia do Wrocławia na PWR masz mnie w połowie drogi zapraszam na ołupiajacy test kondensatorów:P
            Co do tematu mam wrażenie ze podobny zastój był podczas gdy audiomania była łączona z diyaudio.pl.

Skomentuj

Ale z drugiej strony, dlaczego praktycznie nie ma tu reklam??
              Bo Q nie chce i ja go popieram. Jak pojawią się barażowe reklamy to ja umywam ręce.
              Wole aby zamiast reklam pojawił się abonament.

Na forum nie ma tak naprawdę tutoriala od czego zacząć pomiary.
              A poco Yoshi i Q się produkowali pisząc arty na głównej stronie ? Żeby ładnie było ? Nie mówiąc już o istniejących tematach na forum.

ale jakby zająć się tym na poważnie, przynosiłoby to pewny stały miesięczny dochód, dlaczego zatem tak nie jest?
              Bo wtedy forum staje się zależne od reklamodawców i robi się AS.

---------- Post dodany o 18:14 ---------- Poprzedni post o 18:09 ----------

Nie na temat...
              Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              Wywołałes mnie do tablicy. Z Wielunia do Wrocławia na PWR masz mnie w połowie drogi zapraszam na ołupiajacy test kondensatorów:P
              Lepiej poczytaj sobie tutaj: http://nwavguy.blogspot.com/
              Genialny blog, a temu kolesiowi chyba pomnik trzeba postawiać.

Skomentuj

Teraz tak jeszcze przyszła mi do głowy jedna przyczyna - brak surowca a mianowicie mała liczba marek dostępna na naszym polskim rynku, nie ma np SB Acoustics, Morela, MCM, połowy TangBanda, Hivi, Hiquphona i jeszcze paru innych (a tanich głośników z zagranicy ściągać się nie opłaca). Chociaż jest Dayton czy Wavecor o cenach przystępnych a konstrukcji na nich też malutko, kopułek Seasa też jest sporo a królują w zasadzie 2 może 3 modele hmm...............

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Bo Q nie chce i ja go popieram. Jak pojawią się barażowe reklamy to ja umywam ręce.
                  Wole aby zamiast reklam pojawił się abonament.

Bo wtedy forum staje się zależne od reklamodawców i robi się AS.
                  Abonament to droga do nikąd w internecie. Ludzie wola oglądać tv w gównianej jakości w internecie zamiast płacić abo to myslisz ze będą kupować abo na forum, na które z założenia wchodzą by zaoszczędzić?
                  Sponsoring nie oznacza utraty niezależności. Druga sprawa - portal. Owszem, za dużo informacji o diy się nie pojawia, ale jakieś dodawanie nowych projektów pojawiajacych się w necie z krótkimi opisamy czy też newsy o nowych głośnikach mogłyby napędzić ilość odwiedzin. Prosty przykład - moze ktoś kojarzy takie forum tweak(teraz purepc) też na się chcieli być niezależni, z umarłym portalem. Kiedyś było to największe forum w internecie o komputerach, najlepsze takze pod względem merytorycznym, a zostało wyżarte przez pclab.pl pełny dzieci nieostrady - problem w tym, ze Ci "merytoryczni" też z czasem przenieśli się do bardziej aktywnej konkurencji. Pclab jest zależny od onetu, pojawiaja się tam artykuły sponsorowane, co w niczym nie przeszkadza merytorycznej dyskusji. Chyba częśc z Was kojarzy popularność z nijakością oraz zależnośc z cenzurą. Od czasu PRL już trochę minęło, najwyższy czas porzucić socjalistyczne naleciałości i iść z duchem kapitalizmu...

Skomentuj

itold Albecki na siłę forsuje swoje forum, podczas gdy mógłby podjąć współpracę z tym, które ma już swoja markę?
                    Bo chce na tym zarobić !

Pclab jest zależny od onetu, pojawiaja się tam artykuły sponsorowane, co w niczym nie przeszkadza merytorycznej dyskusji.
                    To nie jest tak prosto. Nie da się pogodzić jednego i drugiego. Pojawią się reklamy, sponsorzy a za nimi naganiacze. Tak jest wszędzie. Nam nie jest potrzebne forum do bicia wejść. Nikt też nie ma ochoty przebijać się przez tony spamu żeby dotrzeć do jakieś sensownej informacji.
                    Ilość rzadko kiedy idzie w parze z jakością :)

Skomentuj

Ja bardzo chętnie zapłacę abonament za korzystanie z forum.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nikt też nie ma ochoty przebijać się przez tony spamu żeby dotrzeć do jakieś sensownej informacji.
                        Ilość rzadko kiedy idzie w parze z jakością
                        Chyba najmądrzejsze słowa całego tematu. Jedyny problem tego forum, a jestem tu od dawna to prędkość działania. DIyaudio.pl i audiohobby tworza razem dość dużą baze.

Jako ze jestem fotografem, często przegladam fora o tej tematyce. Popularne fora sa lekko mówiąc nic nie warte. Jak wchodzimy na typowo wyspecjalizowane np. analogowe forum typu korex widać ze jest tam bardzo mały ruch, ale jest ogromna ilośc ciekawych treści.

Skomentuj

Pojawią się reklamy, sponsorzy a za nimi naganiacze. Tak jest wszędzie. Nam nie jest potrzebne forum do bicia wejść
                          O właśnie dokładnie o to chodzi - to forum ma jedną poważną zaletę nikt na nikogo nie naskoczy za to że skrytykujesz jakiś głośnik czy firmę go produkującą, nikt nie będzie wmawiał jaką to różnicę usłyszysz jak kupisz zasilacz za 1500zł do rDaca czy zrobisz mod daca Beresforda u pewnej osoby a jak stwierdzisz że nie słyszysz różnicy to zaczną tak na takiego usera najeżdżać że odechce mu się pisać.

Skomentuj

Bo chce na tym zarobić ![COLOR=#696969]
                            Oj jak łatwo wyrażać swoją opinie. Bez żadnego poparcia.

Pisaliśmy wielokrotnie do Q na temat współpracy. Z naszej strony była propozycja aby również osoby zarejestrowane na diyaudio były włączane do propozycji rabatowej dla forumowiczów. Podsuneliśmy również wstępny pomysł, że Akkus wynajmie pokój na zeszłorocznym AS dla forumowiczów, aby mogli pokazać swoje projekty DIY. Niestety nie było chęci współpracy ze strony administracji forum. Nie chcemy się na siłe narzucać, dlatego też trochę wycofaliśmy się z forum Diyaudio.

Pozdrawiam Karol.

Skomentuj

zibi eheheh aleś się wyrwał do tablicy. :)
                              Ja bardzo chętnie zapłacę abonament za korzystanie z forum
                              jak tam grosze to i ja :)
                              Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
                              Podsuneliśmy również wstępny pomysł, że Akkus wynajmie pokój na zeszłorocznym AS dla forumowiczów, aby mogli pokazać swoje projekty DIY. Niestety nie było chęci współpracy ze strony administracji forum. Nie chcemy się na siłe narzucać, dlatego też trochę wycofaliśmy się z forum Diyaudio.
                              no proszę. Ten pokój to świetna sprawa. Dało by to możliwość rozgłosu, że DIY jest lepsze/równe sprzętowi za 100k zł a oczywiście koszt wykonania 100x mniejszy. Może i też by ludzie składali zamówienia dla naszych kolegów aby wykonywali projekty na zlecenie. No ale Q wsiąkł i tyle. hyh

Skomentuj

Pisaliśmy wielokrotnie do Q na temat współpracy.
                                Ale współpracy z Q czy z Forum a forum moim zdaniem to ludzie a nie "strona". Do tego Q chyba rzadko siedzi na forum i mało postów pisze

Skomentuj

Oj jak łatwo wyrażać swoją opinie. Bez żadnego poparcia.
                                  Ja osobiście byłem przeciwny takiej współpracy. AS to impreza typowo komercyjna, nic tutaj nie sprzedajemy i raczej nie jesteśmy zainteresowani wystawianiem się tam. Rabaty kilku czy nawet kilkunastu % dla zainteresowanych forumowiczów - pytanie jaki był by ich koszt z naszej strony ?. Ile warta jest reklama w naszym serwisie ? I dlaczego mamy zrobić dla was wyjątek ?
                                  Również pozdrawiam.

Skomentuj

Ja też ostatnio mniej piszę na forum (a raczej na forach - w przypadku innych powody sa te same).

1. Jak popatrze na swoje posty sprzed kilku lat (ba nawet z tamtego roku) i widzę jakie głupoty w nich pisałem, to teraz dociera do mnie powiedzenie "milczenie jest złotem".

2. Zwyczajnie szkoda mi na to czasu. Kiedys gdy tylko studiowałem, to siedzenie na forach wydawało mi sie ciekawym i rozwijacym zajeciem, teraz ilosc wolnego czasu mam scisle ograniczona i dziala to na zasadzie: wiecej czasu poswiecone forum= mniej czasu na hobby.

3. Sa pewne tematy ktore wrecz mnie obrzydzaja. Ostatnio zajrzalem do działu "akustyka" i 5 pierwszych topiców od góry dotyczyło subwooferów. Ja naleze do ludzi które słuchjąc muzyki skupiają się na niej, a nie traktują ją jako tła. Różne podejscie do tej kwesti powoduje wiele nieporozumiem. Czasem mam wrazenie ze dla niektorych forumowiczów srednei tony to niepotrzebny dodatek do muzyki.

4. Drażnia mnie "kółka wzajemnej adoracji", kto jest dłużej na forum wie o czym mowa.

5. Drażni mnie także pyszałkowatość niektórych forumowiczów.

6. Co do innowacyjności - nie jest tak zle, tematy takie jak "mosfet zbiga", czy "projekt inżynierski el-liero", "filtry I rzedu i wyrównanie czasow" to raczej "perełki", ale to oczywiste, ze nikt co chwile nie bedzie wymyslal jakiejs nowosci.

7. Niektore tematy w dziale "gotowe" wygladaja mi na zwykle chwalenie się, zwlaszcza robeinie jakis oklepanych zestawow, w wypieknionych obudowych przedstawionych na "słit fociach". Moim zdaniem przedstawianei konstrukcji w dziale gotowych (i ogolnie pisanie o swoich pomyslach na forum) powinno sie odbywac na zasadzie pokazwyania schematu i stanowienia inspiracji dla innych (jaka inspiracja sa 734 klony kolumn binganta?). Jak ktos pokazuje co zrobil na takiej zasadzie, zeby mogli z tego skorzystac inni - to sluzy rozwojowi forum i jest pewnego rodzaju splaceniem dlugu za wiedze ktora sie zdobylo. Ale tematy na zasadzie "ale jestem wspanialy, bo zrobilem wspaniale kolumny" nic nie wnosza.
                                    A co lepsze to te piekne kolumny czasem maja mizerne konstrukcje obudowy - no bo po co sie przykladzac do konstrukcji obudowy, skoro najwazniejsze jest, zeby polozyc 99 warstw lakieru i dobrze ustawic kolumny do zdjecia. Konstrukcje w których wykorzystane są maty bitumiczne można policzyc na palcach jednej reki.

8. Niektorzy na forum prezentuja straszna zasciankowosc (zawezenie horyzontów). Jako ilustracje tego zjawiska podam, ze gdy zaczynalem przygode z forum, to myslalem, ze mozna w domu zlozyc tylko 3 wzmacnaicze- uniampa, gainclona i symasyma, a jak chce sie miec inny to pozostaja tylko konstrukcje fabryczne. Mody na (kolejno) stxy, seasy, ushery tez sa drazniace

9. Grupowe zamówienia tez mnie jakos obrzydzaja - moze ktos na tym skorzysta, ale wiekszosc to chyba kupi na zasadzie "mozna kupic tanio cos czego normalnie nie kupiloby sie wcale, bo nie jest potrzebne".

10. Jest kilka osób które dysponują naprawdę dużą wiedzą i doświadczeniem i szczerze mówiąc bez nich forum by upadło. Cieszy mnie to, że zawsze można na nich liczyć, czy to na priv, czy w tematach.

11. Co do mieszania się "branzy" tu na forum, tez w pewien sposób mnie to obrzydza i niejako ogranicza. Bez nich czułem, że te rozmowy sa bardziej "prywatne".

Co do audiostereo - podzielam zdanie ravena. Dodam tylko, ze zakladki muzyka można im pozazdrościć, a wśród masy złotouchych również wyłowi się kilak osób imponujących wiedzą. BTW, w pewnym temacie próbowałem przekonac kogos, ze zwrotnice robi się na podstawie pomiarów, a nie wymiany elmementów jak popadnie (czy jak oni to mówią "na słuch") i brakło mi argumentów Nie przegada się ich, bo i tak wiedzą lepiej.

Tyle tych żali :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                      Niektore tematy w dziale "gotowe" wygladaja mi na zwykle chwalenie się, zwlaszcza robeinie jakis oklepanych zestawow, w wypieknionych obudowych przedstawionych na "słit fociach".
                                      Należało by powiedzieć wprost niektóre tematy wyglądają na reklamy własnej prywatnej działalności zarobkowej a nie wnoszenie czegoś w działaność forum
                                      Moim zdaniem przedstawianei konstrukcji w dziale gotowych (i ogolnie pisanie o swoich pomyslach na forum) powinno sie odbywac na zasadzie pokazwyania schematu i stanowienia inspiracji dla innych
                                      W 100% popieram niech to wygląda jak forum diy audio a nie diy stolarz patrz świetna inspiracja jak to powinno wyglądać jest strona Troelsa
                                      Ale tematy na zasadzie "ale jestem wspanialy, bo zrobilem wspaniale kolumny" nic nie wnosza.
                                      Może wprowadzić do regulaminu zapis że warunkiem założenia wątku w dziale "WŁASNE konstrukcje......" jest umieszczenie schematu, pomiarów i to jak sama nazwa działu wskazuje własnego autorstwa a na piękne paczki założyć jeden dział o nazwie "galeria"
                                      Mody na (kolejno) stxy, seasy, ushery tez sa drazniace
                                      Zgadzam się w 100% ale tego się raczej nie da zmienić - ludzie to zwierzęta stadne i lubią naśladować jeden drugiego
                                      Co do mieszania się "branzy" tu na forum, tez w pewien sposób mnie to obrzydza i niejako ogranicza. Bez nich czułem, że te rozmowy sa bardziej "prywatne".
                                      Może by ich moderatorzy pomalowali na jakiś kolor żeby forumowy świeżak mógł ich od razu rozpoznać

Skomentuj

Może wprowadzić do regulaminu zapis że warunkiem założenia wątku w dziale "WŁASNE konstrukcje......" jest umieszczenie schematu, pomiarów i to jak sama nazwa działu wskazuje własnego autorstwa a na piękne paczki założyć jeden dział o nazwie "galeria"
                                        Bardzo ciekawa koncepcja. Nie wiem czy nie zbyt rewolucyjna, ale moim zdaniem naprawde warta rozwagi.
                                        Może by ich moderatorzy pomalowali na jakiś kolor żeby forumowy świeżak mógł ich od razu rozpoznać
                                        Naraze się jeszcze bardziej i powiem, że wypowiedzi "branzy" nie wnosza nic poza dementowaniem niepochlebnych opinii na własny temat. Wyjątkiem jest tu SoundWave, ale on chyba bardziej reprezentuje swoją wiedzę, niż firmę w której pracuje.

Skomentuj

Wyjątkiem jest tu SoundWave, ale on chyba bardziej reprezentuje swoją wiedzę, niż firmę w której pracuje.
                                          no bo SW był najpierw u nas a dopiero potem w stxie
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X