Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakoś mało ludzi na forum.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    Ale współpracy z Q czy z Forum a forum moim zdaniem to ludzie a nie "strona". Do tego Q chyba rzadko siedzi na forum i mało postów pisze

Każdą propozycję chcieliśmy konsultować z administracją żeby uniknąć niepotrzebnych komentarzy, ale jak widać tego nie da się uniknąć.
    Last edited by loudspeakershop.eu; 12.04.2012, 21:06.

Skomentuj

tomq88 to o czym mówisz ma lekki sens. Z 2 strony gdyby było idealnie tak jak mówisz nie byłoby wolności a wszyscy chodziliby jak żołnierze. ja rozumiem ludzi którzy klonują pierdylion razy kolumny biganta. Musisz zrozumieć ze jest wolny kraj, większości ludzi trafia tu bo chca zrobić coś co gra dobrze duzo taniej niz w sklepie. Zrobią jedną dwie pary kolumn i mają to co chcą. Za jakiś czas znów "wpadną" bo chcą trochę wiecej i zamiast bigantowych kopiują 3way Calssic. Nie musza uczyć się zaraz wszystkiego, nie musza wywarzać otwartych drzwi a pozostawiają to osobą obeznanym. Yoshi robi zwrotnice idealne, zatem kazda osoba która wysłała do niego kolumny tylko dlatego by zrobił to idealnie nie jest konstruktorem zasługującym na miano własnych konstrukcji? nie dziwie się ze niektórzy nie chcą pokazywać schematów, bo to poniekąd kosztuje. Czy pijąc codziennie mleko masz krowę, dojarkę, pasze, sól, kiszonkę?? Zapewne nie a tego oczekujesz od konstruktora. Bo przecież musi wszystko sam. Mody na głośniki były sa i będą, poniekąd spowodowane chwilowa dostępnością, jak kiedyś SPH165kep, czy zwyczajnie "bogacimy się i chcemy coś lepszego. A to co powiedziałeś tesla->tonsil->stx->seas->usher to zwykła ewolucja. Tyle ode mnie.

Skomentuj

Witam,jeśli chodzi o mnie to od nowego roku nie mam neta w domu,raz po raz korzystałem gdy byłem u dziewczyny,dziś dopiero zostałem podłączony i mam nowego dostawcę. Druga sprawa to taka że zmienia mi się moje życie,mam więcej lat i... sami wiecie. Kolejna sprawa,jeśli chodzi o mnie najważniejsza,spowolnienie forum. Panowie,mi naprawdę się odechciewało pisać,nie dość że forum było powolne jak żółw to jeszcze czasem odrzucało posty,a to już trochę przegięcie. Wtedy człowiek zadaje sobie pytanie,po co w ogóle pisać...

Ja przez takie rzeczy z forum nie zrezygnuje,jednak jak tak dalej pójdzie to może stać się tak jak z audiomanią,zostaną sami stali bywalcy,zaledwie garstka... po czasie i oni zrezygnują,z nudów.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          7. Niektore tematy w dziale "gotowe" wygladaja mi na zwykle chwalenie się, zwlaszcza robeinie jakis oklepanych zestawow, w wypieknionych obudowych przedstawionych na "słit fociach". Moim zdaniem przedstawianei konstrukcji w dziale gotowych (i ogolnie pisanie o swoich pomyslach na forum) powinno sie odbywac na zasadzie pokazwyania schematu i stanowienia inspiracji dla innych (jaka inspiracja sa 734 klony kolumn binganta?). Jak ktos pokazuje co zrobil na takiej zasadzie, zeby mogli z tego skorzystac inni - to sluzy rozwojowi forum i jest pewnego rodzaju splaceniem dlugu za wiedze ktora sie zdobylo. Ale tematy na zasadzie "ale jestem wspanialy, bo zrobilem wspaniale kolumny" nic nie wnosza.
          A co lepsze to te piekne kolumny czasem maja mizerne konstrukcje obudowy - no bo po co sie przykladzac do konstrukcji obudowy, skoro najwazniejsze jest, zeby polozyc 99 warstw lakieru i dobrze ustawic kolumny do zdjecia. Konstrukcje w których wykorzystane są maty bitumiczne można policzyc na palcach jednej reki.
          A ja nie rozumiem Twojego podejścia przy tym punkcie. Może dlatego, że sam lubię przedstawić dobrym zdjęciem swoje konstrukcje. Z dobrym zdjęciem jest jak z dobrym prowadzeniem kabli we wzmaku... Tobie mogą pasować żółte zdjęcia, na których nie widać faktycznej barwy, ale są ludzie którzy oprócz technicznego podejścia lubią mieć też całość wizualnie wykończone dobrze i ukazać to za pomocą fotografii.
          To, że powstają kopie przykładowo wspomnianego binganta świadczy o tym, że sam Bingant odwalił kawał dobrej roboty i zachęca swoją konstrukcją do tworzenia podobnych rzeczy. Sam Bingant już nie wstawia wszystkich konstrukcji przez takie marudzenie, że wykonał coś za dobrze.
          I jak forum ma się rozwijać pod względem nowych konstrukcji, jak za duży nakład pracy zostaje za plecami zbluzgany?

8. Niektorzy na forum prezentuja straszna zasciankowosc (zawezenie horyzontów). Jako ilustracje tego zjawiska podam, ze gdy zaczynalem przygode z forum, to myslalem, ze mozna w domu zlozyc tylko 3 wzmacnaicze- uniampa, gainclona i symasyma, a jak chce sie miec inny to pozostaja tylko konstrukcje fabryczne. Mody na (kolejno) stxy, seasy, ushery tez sa drazniace
          Sam dobrze wiesz, że dużo ludzi czyta co kupić a czego nie, bo boi się ryzyka. Też miałeś długi okres czasu kiedy im więcej czytałeś tym mniej wiedziałeś co kupić, więc dziwne że ludzie wybierają sprawdzone rozwiązania? Zawsze możesz przyczynić się do czegoś nowego na co ludzie zwrócą uwagę..

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
          Może wprowadzić do regulaminu zapis że warunkiem założenia wątku w dziale "WŁASNE konstrukcje......" jest umieszczenie schematu, pomiarów i to jak sama nazwa działu wskazuje własnego autorstwa a na piękne paczki założyć jeden dział o nazwie "galeria"
          Bo zdjęcia są poprawnie wykonane...? Bo ktoś się napracował i chce się pochwalić swoimi wypocinami...? W regulaminie jest jasno określone co powinien temat zawierać i cały czas jest to pod kontrolą. Może tego nie widać jawnie, ale wśród moderacji jest...

Zgadzam się w 100% ale tego się raczej nie da zmienić - ludzie to zwierzęta stadne i lubią naśladować jeden drugiego
          Wyjaśniłem to już. Jakby patrzeć z drugiej strony, to czemu Ci którzy są przeciwni kopiowaniu nie zakładają ambitnych wątków jakich sami wymagają...?

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem co do tego tematu wnosi wpis ravena na drugiej stronie dotyczący AS? Chyba chodzi o problemy tego forum, a nie AS. Z AS jestem "związany" od lat, często tu sobie po nim jeździcie, jednak fakt jest taki że powstało tam trochę ambitnych konstrukcji i nie brakowało ludzi z duża wiedzą.
            Z czasem ruch w interesujacych mnie tematach i zakładkach znacznie osłabł (ja też mam dużo mniej czasu niż dawniej)między innymi dlatego założyłem konto na diyaudio wydawało mi się że tutaj coś się dzieje, wydawało mi się...... jednak patrząc z boku i zagłębiając się w tematy można pomyśleć ze diyaudio jest sponsorowane przez STX. Spotkałem się też z próbą robienia kasy na moim stolarskim doświadczeniu(na PW)dla mnie to czyste cwaniactwo. I jak tu się dzielić wiedzą.

Skomentuj

Ciekawy temat. Warto podyskutować. Napiszę co myśli dorosły już mężczyzna :)
              Zalogowałem się tu już w 2004r. Szukałem wtedy kolumn dla siebie, chciałem kupić używane lub zlecić komuś wykonanie. To był mój początek przygody z audio. O DIY nie miałem zielonego pojęcia. Po kilku latach przerwy znów tu zajrzałem (o dziwo pamiętałem hasło) bo wpadłem na genialny pomysł wykonania, skopiowania pierwszej konstrukcji. To był styczeń 2011r. Godziny studiowania forum i decyzja o zbudowaniu MX140 STX ale dzięki olewczemu stosunkowi do klienta (brak reakcji na maila, brak możliwości dodzwonienia) zdecydowałem się na zakupy w Akkusie. Tę firmę Witka Albeckiego będę polecał, chwalił wszem i wobec. Podobnie Polink.
              Zaczynałem swoją przygodę z zerową wiedzą z dziedziny elektroniki czy akustyki. Teraz już rozumiem o czym piszecie ale nie zagłębiam się do działu elektronika, mimo że Symasym czeka w szufladzie na polutowanie. Coraz śmielej udzielam rad :). Teraz podjąłem się ambitnej próby samodzielnego wykonania zupełnie nowego projektu 3W. Nie byłbym tak odważny gdyby nie znajomość z kolegą Arturem (ArtMiko) - którego serdecznie pozdrawiam. Zgodził się uczestniczyć w tym projekcie i nauczył mnie wiele. Kilka moich rad aby zwiększyć zainteresowanie tym forum:
              Nie zniechęcajcie młodych ludzi do eksperymentów które wydają się głupie, kiczowate itd. Nie powinni się tu czuć jak intruzi;
              Na tym forum powinny być obecne reklamy. To powinien być biznes jak każdy inny lecz bardzo merytoryczny;
              Trzeba zachęcić młodych, zdolnych konstruktorów do publikowania własnych dokonań. Np ogłosić konkurs na kolumny 3W w konfiguracji z przetworników których jeszcze w Polsce nikt nie wykonał. Np mix Daytonów, Founteków, STX, Usherów. Zwycięzca otrzymałby zwrot kosztów konstrukcji. Da się tego dokonać dzięki sponsorom.
              Fajnie byłoby dotrzeć do stacji TV, np TVN Turbo i zrobić krótki reportaż o maniakach i ich dokonaniach w dziedzinie DIYaudio.

Co do przerw w działaniu forum to uważam, że są potrzebne bo wtedy mam czas i motywację aby strugać w garażu :). Hmm stolarstwo. Było wiele zarzutów np. w stronę Bingnanta, że robi za ładne kolumny :) To jest po prostu chamstwo lub zwyczajna zazdrość. Każdy na tym forum powinien dążyć do doskonałości w każdym aspekcie ! Od projektowania zwrotnicy na wykonaniu skrzynek skończywszy (to akurat jest najłatwiejsze). Ktoś kto nie skończył skrzynek albo okleił je partacko jest po prostu niechlujem. Mogę się tylko domyślać , że tak samo niechlujnie zaprojektował zwrotnice czy zrobił pomiary. Oczywiście nie mam tu na myśli skrzynek testowych i wszelkich prototypów. Po prostu ostateczny projekt powinien być ukończony, dopięty na tiptop. Dla mnie celem jest osiągnięcie poziomu wykonania paczek Marko3T czy Bingnanta a zwrotnic Yoshiego
              Dzięki Wam i informacjom zawartym na tym forum otrzymałem olbrzymia dawkę wiedzy za co jestem niezmiernie wdzięczny. Na koniec mogę obiecać, że po ukończeniu aktualnego projektu podzielę się WSZYSTKIMI szczegółowymi danymi ze schematem zwrotnicy i pomiarami włącznie. To co mogę jeszcze obiecać to to, że co rok zbuduję przynajmniej jedną konstrukcję 3W :) Zgodnie z tradycją na tanich, dobrych przetwornikach :) Aha, przydałby się jeszcze tutorial do LspCad. Użytkownik Cadam na audiostereo podjął taką próbę. Pozdrawiam.
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Ja osobiście byłem przeciwny takiej współpracy. AS to impreza typowo komercyjna, nic tutaj nie sprzedajemy i raczej nie jesteśmy zainteresowani wystawianiem się tam. Rabaty kilku czy nawet kilkunastu % dla zainteresowanych forumowiczów - pytanie jaki był by ich koszt z naszej strony ?. Ile warta jest reklama w naszym serwisie ? I dlaczego mamy zrobić dla was wyjątek ?
                Również pozdrawiam.
                Nie oczekujemy specjalnego traktowania. Dla nas DIY to też hobby i pasja. W tym roku firma Akkus będzie obchodziła 15-lecie istnienia. Jako sklep jesteśmy dosyć znani, nie tylko w polsce i nie potrzebujemy robić sztucznego rozgłosu czy reklamy. Nie zapominajmy też że Pan Albecki prowadził kiedyś jedno z większych forów o tematyce audio.

Zgadzam się z Tobą że AS to impreza typowo komercyjna, dlatego od dwóch lat Akkus się tam nie wystawia.

Pokój na AS nie byłby w żaden sposób formą sprzedaży czegokolwiek. Miał to być osobny pokój tylko dla forumowiczów diyaudio oraz naszego forum, w którym warto by było pokazać, że konstrukcje DIY mogą śmiało konkurować z konstrukcjami komercyjnymi. Forumowicze nie ponosili by kosztu wynajęcia pokoju. Ale zostawmy ten temat.

Co do rabatów dla forumowiczów, współpraca polega na korzyści po obu stronach. Nie bardzo rozumiem jakie koszty mielibyście ponosić jako forum? Raczej to my ponosimy koszty. Nie chcieliśmy wątków sponsorowanych, banerów na pół strony czy innej formy reklamy czy kryptoreklamy, jak to ma miejsce na innym forum audio. W zamian za reklamę forum diyaudio.pl i rabatów dla zarejestrowanych osób na tym forum - proponowaliśmy administracji aby umieścili małe logo naszego sklepu z linkiem do informacji w jaki sposób można uzyskać rabat. Wszystko jasne i uczciwe.

Przykro mi słyszeć opinie, że zależy nam tylko na zysku. Jest to firma jak każda inna, ale nie jesteśmy tak zachłanni jakby inni tego oczekiwali. Nie różnimy się zbytnio od inych sklepów typu piekarnia, sklep spożywczy czy motoryzacyjny. Zasada pozostaje ta sama, tylko asortyment i wykonywane usługi są inne.

Pozdrowienia dla KonradRak, z ktorym mieliśmy przyjemność poznać się osobiście w zeszłym roku na AS. Chyba nie jesteśmy tacy straszni jak nas malują :)

Ale się rozpisałem, ide lepiej spać zanim dostane bana :)

Pozdrowienia dla wszystkich,
                Karol.

Skomentuj

Hey Karol
                  Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
                  Chyba nie jesteśmy tacy straszni jak nas malują
                  Nie no całkiem przystojne z Was chłopaki :)

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 23:55 ----------

Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
                  Pokój na AS nie byłby w żaden sposób formą sprzedaży czegokolwiek. Miał to być osobny pokój tylko dla forumowiczów diyaudio oraz naszego forum, w którym warto by było pokazać, że konstrukcje DIY mogą śmiało konkurować z konstrukcjami komercyjnymi
                  Ten pomysł bardzo mi się podoba. Można by sprawdzić czy te nasze wypociny faktycznie dobrze grają czy tylko tak nam się wydaje bo to nasze 'dzieci'.
                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Ten pomysł bardzo mi się podoba. Można by sprawdzić czy te nasze wypociny faktycznie dobrze grają czy tylko tak nam się wydaje bo to nasze 'dzieci'.
                    Ja też chętnie zaprezentuję mój zestaw na Audioszole 2012 jeśli będzie taka możliwość.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Może jeszcze trochę prywaty :)

Uważam że DIY AUDIO jest wpisane w tą branżę i wielu ludzi którzy budowali swoje pierwsze kolumny miało styczność z tym forum. Szkoda żeby wiedza i doświadczenie tu zawarte poszło w zapomnienie.

Ludzie mają bardzo małe pojęcie na temat prawdziwego audio i to forum jest jednym z niewielu gdzie taką wiedze można zdobyć. Czasem nie tylko wpisy na forum świadczą o polularności ale również atmosfera i szacunek dla innych poglądów czy ludzi. Świat się zmienia, dużo rzeczy zostało już napisanych, niektórzy pewnie wolą jechać na wycieczkę niż wydać pieniądze na budowe kolumn. Powodów dla których w ostatnim czasie jest mniej wpisów może być wiele. Niekoniecznie musi to mieć związek z działaniem samego forum.

Skomentuj

A może w końcu nowi użytkownicy przestali zakładać nowe tematy, bo jak to robili to zostawali zrugani za to że nie czytają tego co już było wielokrotnie poruszane, więc zaczęli szukać i czytać. A jak zaczęli szukać i czytać to i nowych wątków nie zakładają bo i po co skoro już to znaleźli Ale chyba nawet ja nie wierze w to co napisałem

Skomentuj

Panowie cieplej się zrobiło to i większość odeszła od komputerów i zabrała się za audio prace :)

ale tak naprawdę to jak forum chodziło jak krew z nosa to nie chciało mi się tu wchodzić
                          nie miałem na to czasu
                          bo ile może się jeden temat otwierać?
                          teraz chodzi szybciej to i jestem :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Bo zdjęcia są poprawnie wykonane...? Bo ktoś się napracował i chce się pochwalić swoimi wypocinami...? W regulaminie jest jasno określone co powinien temat zawierać i cały czas jest to pod kontrolą. Może tego nie widać jawnie, ale wśród moderacji jest...
                            dolphin123 chyba mnie nie zrozumiałeś. Mi chodzi o to żeby poukładać forum trochę bardziej przejrzyście. A mianowicie żeby w dziale "własne konstrukcje...." kłaść nacisk na słowo własne czyli autorskie i to nie zależnie czy są zdjęcia ładne czy brzydkie czy obudowy są koślawe czy nie. Ludzi którzy kopiują konstrukcje wsadzić do działu "galeria" (nazwa trochę myląca więc może być "sklonowane konstrukcje" czy coś w tym stylu) i niech tam zakładają wątki i chwalą się swoimi wypocinami które faktycznie mogą budzić podziw i też pokazywać rozwiązania w budowie na które nikt wcześniej nie wpadł. Najprościej mówiąc wprowadzić podział jak na stronie Troelsa Gravesena czyli w naszym forum dział wątkami autorskimi opisującymi projekt od a do z z pomiarami, rysunkami skrzynek, projektem zwrotnicy i spisem części. A klonerów dać do działu w stylu Troelsowego bulder's response
                            Jakby patrzeć z drugiej strony, to czemu Ci którzy są przeciwni kopiowaniu nie zakładają ambitnych wątków jakich sami wymagają...?
                            Ja nie wymagam żeby każdy brał się za projektowanie zwrotnicy - sam w poście #21 napisałem że klonowanie nie jest złe w samym swym założeniu. Tylko problem z obecnym podziałem działów na forum polega na tym że klony mieszają się z autorskimi projektami. To daje taki jakby "spam" klonerski ( część klonów sklonowana jest z małymi ale błędami i to powoduje w następstwie dalsze klonowanie błędów przez nie świadomych tego nowych userów.
                            P.S. jak uporam się ze sprzedażą domu i przeprowadzką to założę ciekawy wątek w budowanie na ekranie związane z kinem domowym a może pokuszę się jeszcze o autorskie 3 way ze wstęgą na górze w wersji dla siebie ( z excelem/etonem) i budżetowym ( Seas Prestige/Fountek/AC -tu jeszcze nie wiem):)
                            Hmm stolarstwo. Było wiele zarzutów np. w stronę Bingnanta, że robi za ładne kolumny
                            Do Bingnanta zarzuty były o to że nie robi pomiarów zmieniając kształt obudów w których były projektowane i mierzone zwrotnice ( nie wspominając o tym że akustyk tak jak każdy czasami ma wpadki ze zwrotkami) a nie że robi za ładne kolumny.
                            Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                            Jednak patrząc z boku i zagłębiając się w tematy można pomyśleć ze diyaudio jest sponsorowane przez STX.
                            Nie tylko Ty masz takie wrażenie:)

---------- Post dodany o 01:22 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            nie dziwie się ze niektórzy nie chcą pokazywać schematów, bo to poniekąd kosztuje. Czy pijąc codziennie mleko masz krowę, dojarkę, pasze, sól, kiszonkę??
                            A pomyśl w drugą stronę - jak ja zrobię i opublikuje to co chcę zrobić żeby inni mogli coś z tego mieć to z tego punktu widzenia jestem frajerem, łosiem, jeleniem bo przecież mógłbym zrobić to i pokazać same zwrotki bez wartości i na pisać "po więcej szczegółów na pw" i brać kasę za to co chce pokazać za darmo. Z tego punktu widzenia wolontariat to też naiwniactwo bo przecież to samo można robić za pieniądze
                            Last edited by Kubik87; 12.04.2012, 23:49. Powód: literówka

Skomentuj

Mi chodzi o to żeby poukładać forum trochę bardziej przejrzyście. A mianowicie żeby w dziale "własne konstrukcje...." kłaść nacisk na słowo własne czyli autorskie i to nie zależnie czy są zdjęcia ładne czy brzydkie czy obudowy są koślawe czy nie. Ludzi którzy kopiują konstrukcje wsadzić do działu "galeria" (nazwa trochę myląca więc może być "sklonowane konstrukcje" czy coś w tym stylu) i niech tam zakładają wątki i chwalą się swoimi wypocinami które faktycznie mogą budzić podziw i też pokazywać rozwiązania w budowie na które nikt wcześniej nie wpadł.
                              Nie do końca może być to prawidłowe, bo nawet przy kopiach często pokazane są nowe drobiazgi. Druga sprawa, że główny temat, którego konstrukcja jest później kopiowana nie zawsze jest maksymalnie opisana a z kolejną konstrukcją dochodzi często więcej opisu.
                              Ja nie wymagam żeby każdy brał się za projektowanie zwrotnicy - sam w poście #21 napisałem że klonowanie nie jest złe w samym swym założeniu. Tylko problem z obecnym podziałem działów na forum polega na tym że klony mieszają się z autorskimi projektami. To daje taki jakby "spam" klonerski ( część klonów sklonowana jest z małymi ale błędami i to powoduje w następstwie dalsze klonowanie błędów przez nie świadomych tego nowych userów.
                              Po części masz rację, ale są niektóre konstrukcje których nie da się zakwalifikować do "autorskich" projektów i jednocześnie do "kopii" ze względu na wykorzystanie gotowych elementów zamówionych z sieci.
                              A takie konstrukcje jak Uniamp, końcówka Zbiga czy Ravena hybryda są podklejone, więc cała reszta opiera się na odpowiednim rozbudowaniu danego modułu.

Nie tylko Ty masz takie wrażenie
                              Tak jest, bo na forum przybywa coraz więcej ludzi z tym samym budżetem, więc jak juz wcześniej opisałem proponuje się sprawdzone rozwiązania... STX w kwocie do 1000zł, Usher do 1500-2000... Zawsze tak będzie jak nie powstanie lepsza alternatywa w danej cenie.

Skomentuj

dolphin123, może doprecyzuję. Oczywiście wole oglądać zdjęcia na których wyraźnie widać każdy szczegół, protestowałem raczej przed takimpodejsciem, gdzie ludzie bardziej przykładaja sie do wygladu i sposobu prezentacji konstrukcji niz do niej samej. Jeśli chdozi o "słit focie" - do zrobienia w/w "zdjecia na których wyraźnie widać każdy sczegół" nie trzeba wspomagać się photosopem... To forum badz co bądz techniczne i zdjęcia tez powinny miec raczej charakter dokumentacji, a nie ilustracji z katalogu producenta.

Co do pomyslu Kubik87, tak sobie pomyslalem, ze mozna pogodzic ogien z woda i zamiast dzielic dzial gotowych konstrukcji, to po prostu konstrukcje autorskie zamieszczac takze jako artykuly na stronie głównej. Nie wiem jak wy, ale ja diyaudio.pl trafiłem własnie dzieki portalowi - najpierw zacząłem czytac artykuły, a potem odkryłem forum.

Co do mody na głośniki to raczej miałem na mysli to co jest polecane innym. padły argumenty, ze ludzie sie bogaca i dlatego polecane sa coraz lepsze głosniki. Ja raczej chciałem zwrócić uwage na monotematycznosc takich porad, bo prziecez w cenie usherow kupi sie i seasy i aurum cantusy i inne. To nei jest tak, ze przekroczymy pewien pułap cenowy i zostaje tylko jeden producent. Ale zeby zbic ewentualne kortargumenty - ja to rozumiem i wiem, ze tego sie nie zmieni, sygnalizuje tylko zjawisko. Zeby to zmienic ludzie musieliby ryzykowac kupujac nieznane głosniki, tylko po to zeby sprawdzic czy sa dobre i czy warto polecac je innym. Choc z drugiej strony (nie ma to jak dyskutowac samemu ze soba ) są ludzie którzy mają juz jakies konstrukcje za sobą i boją sie eksperymentow i wolal zaufac w ciemno opinii "ze ten glosnik fajnie gra". A komus przypasuje, komus nie i na pdst zdania jednej osoby tworzone sa mity. (przykłądowo:
                                -Jest on aluminiowy ale gra jak jedwab
                                -Z tym jedwabiem bym nie przesadzał. To, że nie wali po uszach blachą i gra poprawnie nie czyni go od razu jedwabnym
                                Dla kogos aluminium brzmi jak jedwab i ktos to przeczytałby tylko pierwsza wypowiedz kupi z nadzieja, ze bedzie delikatne i cieple jak miekka kopulka. Podobnie bylo z PJ - polecana jako bardzo dobra kopulka w swoim przedziale cenowym (30 zl to jak za chinczyka z allegro), jednak z czasem zatarło się gdzies "w swoim przedziale cenowym" i na elektrodzie spotykalem sie z opiniami, ze polecaja Pj, bo to bardzo dobry glosnik i chcieli go łączyć z midbasami za ~100 zł.

I na koniec - dodam jeszcze do mojej litanii tego co mi nie pasuje (to tyko moje osobiste zdanie, tak jak pierwszy moj post w tym temacie!) - drazni mnie to, ze w wiekszosci dyskusji sprawdza sie zasada "prawda jest jak d... , kazdy ma swoja". I to nie tylko na tym forum, ale ogólnie we wszystkich dyskusjach internetowych (i komentarza, do czegokolwiek). Czasem scieraja sie dwa rozne spojrzenia i nie przegadasz drugiego czlowieka, a on Ciebie. Ja w takich sytuacjach po prostu odpusczam ("nie bede kopał się z koniem") :)

Skomentuj

no i o to chodzi!
                                  Konstrukcje dubluja sie bo sa najlepszym wyjsciem w okreslonym budzecie
                                  a jak wiadomo kazdy chce wykorzystac kase calkowicie i zrobic cos z czego bedzie zadowolony
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To forum badz co bądz techniczne i zdjęcia tez powinny miec raczej charakter dokumentacji, a nie ilustracji z katalogu producenta.
                                    Z jednej strony masz rację, ale z drugiej nie. Skoro ktoś ma możliwości, to takie zdjęcia przyciągają nowych ludzi, bo widzą co można wykonać samemu. Kwestia indywidualnego podejścia..

Co do pomyslu Kubik87, tak sobie pomyslalem, ze mozna pogodzic ogien z woda i zamiast dzielic dzial gotowych konstrukcji, to po prostu konstrukcje autorskie zamieszczac takze jako artykuly na stronie głównej. Nie wiem jak wy, ale ja diyaudio.pl trafiłem własnie dzieki portalowi - najpierw zacząłem czytac artykuły, a potem odkryłem forum.
                                    Dobry pomysł.

I na koniec - dodam jeszcze do mojej litanii tego co mi nie pasuje (to tyko moje osobiste zdanie, tak jak pierwszy moj post w tym temacie!) - drazni mnie to, ze w wiekszosci dyskusji sprawdza sie zasada "prawda jest jak d... , kazdy ma swoja". I to nie tylko na tym forum, ale ogólnie we wszystkich dyskusjach internetowych (i komentarza, do czegokolwiek). Czasem scieraja sie dwa rozne spojrzenia i nie przegadasz drugiego czlowieka, a on Ciebie. Ja w takich sytuacjach po prostu odpusczam ("nie bede kopał się z koniem")
                                    Tak będzie zawsze i niestety tego się nie zmieni. Są gusta i guściki a nie zawsze pomiary wykazują charakter danego zestawienia jeśli chodzi o audio.

Skomentuj

ze zakladki muzyka można im pozazdrościć
                                      Tak tam często zaglądam.

W 100% popieram niech to wygląda jak forum diy audio a nie diy stolarz patrz świetna inspiracja jak to powinno wyglądać jest strona Troelsa
                                      Nie mam nic na przeciwko "diy stolarz" pod warunkiem że idzie za tym jakaś wartość merytoryczna . Nie każdy rodzi się stolarzem, elektronikiem, czy "zwrotkarzem". Jeden umie to drugi tamto po to jest właśnie forum żeby wymieniać między sobą wiedzę i doświadczenie.
                                      Nie wiem czemu czepiają się tu niektórzy biganta sporo stolarskiej kuchni pokazał.

Może by ich moderatorzy pomalowali na jakiś kolor żeby forumowy świeżak mógł ich od razu rozpoznać
                                      Do puki sami się nie pomalują to nigdy nie będzie wiadomo kto jest kto.

Bardzo ciekawa koncepcja. Nie wiem czy nie zbyt rewolucyjna, ale moim zdaniem naprawde warta rozwagi.
                                      Jak ktoś nie chce to niech nie pokazuje. Mamy demokracje, nie idźmy w kierunku 4 RP :biggrin:

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                      bo chca zrobić coś co gra dobrze duzo taniej niz w sklepie
                                      Kiepska motywacja. Nikt im nie broni, nic w tym złego ale nie o to w tym chodzi ( no też chodzi ) ale nie sprowadzajmy DIY tylko "do bo jest taniej".
                                      Sam Bingant już nie wstawia wszystkich konstrukcji przez takie marudzenie, że wykonał coś za dobrze.
                                      A szkoda !

Nie bardzo rozumiem co do tego tematu wnosi wpis ravena na drugiej stronie dotyczący AS? Chyba chodzi o problemy tego forum, a nie AS
                                      Powinien być w offtopic :) Przepraszam.
                                      Może nieco przerysowałem ale tak obecnie wygląda AS. Patrzyłem głównie od strony elektroniki jak wygląda akustyka nie wiem.
                                      Sensownie pisze tam głównie misimor wykonując prace u podstaw.

i nie brakowało ludzi z duża wiedzą.
                                      Właśnie. Czas przeszły.

dla mnie to czyste cwaniactwo
                                      To normalne. Zawsze trzeba się z tym liczyć, że ktoś pójdzie po najmniejszej linii oporu i wykorzysta twoją pracę.

jednak patrząc z boku i zagłębiając się w tematy można pomyśleć ze diyaudio jest sponsorowane przez STX
                                      Bez przesady. Nie widzę tu żadnej reklamy ich działalności. Nie ma żądnych banerów. Lokalna firma robiąca tanie głośniki więc jakim sposobem ma być niepopularna ? Nie trzeba ich reklamować nie ma dla nich alternatywy w tym budżecie i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Nie każdy rodzi się stolarzem, elektronikiem, czy "zwrotkarzem".
                                        Ja bym powiedział, że nikt nie "rodzi się stolarzem, elektronikiem, czy "zwrotkarzem"". Wszystko to wiąże z najpierw z zainteresowaniami lub koniecznością, a potem z wieloma wysiłkami i dużym wkładem pracy:) Z tym, że jak ktoś robi z zainteresowania to wg mnie ma znacznie większy potencjał

A jeżeli chodzi o ilość wpisów, aktywnych użytkowników to właśnie wydaje mi się, że nie jest tak źle. Jakoś mi przychodzi na myśl okres, strzelam może z 2 lata temu, że było znacznie gorzej.
                                        Last edited by jamess8; 13.04.2012, 19:36.

Skomentuj

Na tym forum powinny być obecne reklamy.
                                          Nie ! Dlaczego już wczesnej częściowo napisałem. Więcej w odwiedzi na post loudspeakershop

To powinien być biznes jak każdy inny lecz bardzo merytoryczny;
                                          Biznes owszem dla osoby która chce zarobić na hobbystach . Hobby to nie jest biznes.
                                          Pewnych rzeczy po prostu nie da się kupić za żądną cenę.

Każdy na tym forum powinien dążyć do doskonałości w każdym aspekcie !
                                          Zgadza się.
                                          to akurat jest najłatwiejsze)
                                          Zależy dla kogo :)

Ktoś kto nie skończył skrzynek albo okleił je partacko jest po prostu niechlujem.
                                          Jestem niechlujem :)

Mogę się tylko domyślać , że tak samo niechlujnie zaprojektował zwrotnice czy zrobił pomiary.
                                          Ale możesz się tylko domyślać

Po prostu ostateczny projekt powinien być ukończony, dopięty na tiptop. Dla mnie celem jest osiągnięcie poziomu wykonania paczek Marko3T czy Bingnanta a zwrotnic Yoshiego
                                          Nie nie musi być. Nie oto chodzi. Albo ja już jestem zwyczajnie za stary. Być może zbyt naiwny. Być może nie nadążam. Być może niektórzy nazwą mnie frajerem.
                                          Mi to po prostu sprawia frajdę, chcę się czegoś nowego nauczyć dowiedzieć. Tyle.

Fajnie byłoby dotrzeć do stacji TV, np TVN Turbo i zrobić krótki reportaż o maniakach i ich dokonaniach w dziedzinie DIYaudio
                                          Hehe. Audiomaniacy mają już wyprowadzaną przez branżę opinie lepiej nie pogarszać już sprawy
                                          Trzeba zachęcić młodych, zdolnych konstruktorów do publikowania własnych dokonań.
                                          No jeśli jedyną motywacją dla nich ma być zwrot kosztów to ja im dziękuje. Mogą nie pokazywać.

Np ogłosić konkurs
                                          Konkurencja i rywalizacja to jest motywacja :)

Da się tego dokonać dzięki sponsorom.
                                          I bez nich też.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X