Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór Gramofonu!!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór Gramofonu!!

Witam wszystkich serdecznie!!
    Otrzymałem niedawno sporo płyt winylowych i oczywiście moje myśli skierowały się w kierunku wyboru odpowiedniego gramofonu??
    Kompletnie się na tym nie znam więc proszę was o pomoc!! Kwota to - myślę- że nawet do 700 zł mógłbym wydać:) chyba że to przesada?:)
    Będę wdzięczny za każdą pomoc, wiem że jest kilka tematów o gramofonach, ale w tym miejscu chciałby żebyście wklejali jakieś konkretne linki z allegro bądź może ktoś sam ma coś fajnego na zbyciu ?
    Z góry wielkie dzięki!!

Na gramofonach się nie znam ale too 700zł na gramofon to dużo i mało:) Kwestia tego jaką masz resztę systemu?

Skomentuj

Masz rację, ale ja po prostu chciałbym od czasu do czasu sobie posłuchać winyli, nie musi to być poziom hi-end a chciałbym to podpiąć pod amplituner Yamaha Rx-v473.
      a wiem, że ludzie na tym forum znają się dobrze na audio niejednokrotnie są specjalistami w swojej dziedzinie więc może ktoś mi coś konkretnego podpowie

Skomentuj

myślę że jakiś DUAL może ci spasować
        http://allegro.pl/dual-cs-503-1-audi...038971761.html
        tym bym się zainteresował ... jak na moją wiedzę
        Last edited by Natalleos; 16.03.2013, 13:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
          myślę że jakiś DUAL może ci spasować
          Masz na myśli jakiś konkretny model??

Skomentuj

jak czysto odsłuchowy to wg. mnie napewno nie napedzany directem przykład post wyżej

Skomentuj

Zamieszczone przez gr_ekus Zobacz posta
              Yamaha Rx-v473.
              No amplitunerek masz przyzwoity:) A kolumny? Co do gramofonu to podpowiem tyle że jak już sobie coś wypatrzysz itd to przed zakupem zobacz jak wygląda dostępność igieł do tego modelu żeby nie było sytuacji że albo wcale nie kupisz albo będzie kosztowała majątek

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                No amplitunerek masz przyzwoity:) A kolumny? Co do gramofonu to podpowiem tyle że jak już sobie coś wypatrzysz itd to przed zakupem zobacz jak wygląda dostępność igieł do tego modelu żeby nie było sytuacji że albo wcale nie kupisz albo będzie kosztowała majątek
                A właśnie Natalleos, a jak z igłami do tego gramofonu?
                i pewnie jeszcze musiał bym dokupić jakiś przedwzmacniacz gramofonowy żeby to konkretnie grało ??

Kolumny mam monitorki - Monitor Audio BX2 ale chce coś samemu sobie zbudować jak się przeprowadzę do większego mieszkania

---------- Post dodany o 14:58 ---------- Poprzedni post o 14:56 ----------

Wcześniej myślałem o czymś takim ale szkoda mi kasy a jeszcze igłę trzeba dokupić:
                http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-...093625067.html

No i oglądałem coś takiego http://allegro.pl/top-model-dual-435...082293143.html

Skomentuj

i pewnie jeszcze musiał bym dokupić jakiś przedwzmacniacz gramofonowy żeby to konkretnie grało ??
                  A Twój ampli nie ma wejścia gramofonowego? Zawsze można jakiś pre zrobić

ale chce coś samemu sobie zbudować jak się przeprowadzę do większego mieszkania
                  O to to

Skomentuj

a co jeszcze powiecie o takim gramofonie?
                    http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-...089339011.html

Skomentuj

Ja gram na Dual 1219 i Dual 604. Pierwszy to klasyk z napedem idlera, a drugi to direct.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Ja gram na Dual 1219 i Dual 604. Pierwszy to klasyk z napedem idlera, a drugi to direct.
                        a co myślisz o tych z moich linków i linka kolegi Natalleos'a?

Skomentuj

Powiem tak:
                          Idler to naped bardzo skomplikowany, w dualu 1219 jest masa czesci ruchomych. Sa to stare patefony, wiec moga ( a raczej musza ) wymagac regeneracji, smarowania, przegladu. Mam dwa 1219 i oba sa wg mnie dosc glosne, slysze prace mechaniki w sluchawkach. Dla mnie to taki gramofon dajacy dobrej klasy dzwiek, ale raczej malo przyszlosciowy. Automatyka gramofonu robi wrazenie, trzy predkosci obrotowe. Generalnie technika niemiecka z lat 60-70 to majstersztyk.

Direct naped nowszy, mniej problemowy. Mniej mechaniki, ale czy konieczny do sluchania hi fi i hiend? Czesciej uzywam Directa.

Naped paskowy - mialem takie gramofony ale z niskiej polki. Gramofon z paskiem moze byc bardzo wysokiej klasy ( wlasciwie najwyzszej ) jak i bardzo niskiej. Niewpliwy plus takiego rozwiazania, to mozliwosc zbudowania bardzo prostego gramofonu, gdzie nie ma co sie zepsuc i nie ma co regulowac ( poza ramieniem oczywiscie ).

Gdybym mial szukac gramofonu pod naprawde wysoka jakosc dzwieku, to szukalbym czegos dobrego na klasycznym pasku. Problem jednak w tym, ze gramofonow jest bardzo duzo i mozna sie nadziac na mine. Te nowe pro ject czy cos specjalnie do mnie nie przemawia. Talerz z plyty mdf, naped na pasku i ramie takie sobie, a cena dosc spora. Chyba bym wolal poszukac cos fajnego, ale starszego.

Mozna by bylo rowniez isc w klasyke Duala na Idlerze, ale troszke w niego zainwestowac. Zrobic przeglad mechaniki, przesmarowac i dorobic solidna plinte. Cos w ten desen http://www.troelsgravesen.dk/LencoL75.htm

Niestety gramofon to takie zwierze, ze tutaj wszystko ma wplyw na jakosc dzwieku. Moze przez to jest tak kochany jak i znienawidzony. Tutaj nie da sie zmienic kondensatorka i juz super tuning na kilka klas wyzej ( no chyba, ze w preampie ). Mimo wszystko uwazam, ze wartosc isc w patefony. Duzo pieknej muzyki, nigdy nie wydanej na CD, doskonaly dzwiek z plyt sprzed cyfryzacji. Piekna przygoda ogolnie mowiac :)

---------- Post dodany o 15:50 ---------- Poprzedni post o 15:48 ----------

a co myślisz o tych z moich linków i linka kolegi Natalleos'a?
                          Gramiaki zaproponowane wyzej wydaja sie wporzadku. Ja niestety specjalnie nie znam cen i nie wiem ile i za co warto zaplacic. Swoje gramofony kupilem w mocno okazjonalnych cenach.

Skomentuj

mialem wczesniej duala nie pamietam symbolu ale dobry byl nawet autonomiczne zawieszenie mial i ladowalem do niego caly system ortofona night club bez problemu duale sa raczej bezproblemowe a te DN 249e sa po 59zyla na allegro http://allegro.pl/igla-gramofonowa-d...073062320.html

Skomentuj

[QUOTE=Pogromca mitow;341298]

Gdybym mial szukac gramofonu pod naprawde wysoka jakosc dzwieku, to szukalbym czegos dobrego na klasycznym pasku. Problem jednak w tym, ze gramofonow jest bardzo duzo i mozna sie nadziac na mine. Te nowe pro ject czy cos specjalnie do mnie nie przemawia. Talerz z plyty mdf, naped na pasku i ramie takie sobie, a cena dosc spora. Chyba bym wolal poszukac cos fajnego, ale starszego.

[COLOR="#696969"]

W takim razie na co szczególnie zwrócić uwagę żeby nie wtopić z gramofonem??
                              wiem że na pewno dostępność igieł, ale wiem że również ramię jest bardzo ważne:)

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post o 19:14 ----------

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                              A Twój ampli nie ma wejścia gramofonowego? Zawsze można jakiś pre zrobić

O to to
                              heh sprawdziłem i niestety nie ma wzmacniacza więc jeszcze jakiś preamp będzie potrzebny :)

Skomentuj

Patrz na wage :) Jak bedzie ciezki, solidny talerz i ramie na kardanie bez luzow to mozna brac. Plinta powinna byc drewniana, nie jakis plastik. Duzo firm robilo fajne gramiaki, wlasciwie kazdy znany producent z lat 70-90 mial jakis konkretny model.

Co do igiel, to raczej jest problem z zakupem oryginalu. To z aukcji to podrobki, nie sa zle, ale podrobki. W jednym gramiaku mam wkladke Shure mg 91 i dwie igly od Wamata, sferyczna i eliptyczna. Graja nieco inaczej, ale trudno mi odniesc sie do oryginalu, bo oryginalna igle mialem zlamana. Czasami kupno oryginalnej igly do starszych wkladek jest prawie niemozliwe.

Skomentuj

czyli stawiał bym na tego duala zwłaszcza że można tam zamiennie ładować ortofony

Skomentuj

Hmmm miałem nadzieje ze to będzie troszkę łatwiejsze :) a tu gramofon i do tego jeszcze jakiś pre amp mi będzie potrzebny do tego:) i znowu jak by ktoś jeszcze jakieś 3 słowa jak dobrze wybrać bądź jak sobie taki zbudować :-)))???

Skomentuj

Skoro kolega nie jest obeznany z gramofonem to moja rada taka, by kupić gramofon już z lepszą wkładką i od gościa co się na tym zna. Chodzi o to by podstawowe parametry takie jak nacisk igły, antyskating, wysokość ramienia czy regulacja styczności według punktów Baerwalda były już wyregulowane i nastawione. Ktoś bez żadnego doświadczenia nie da rady skalibrować poprawnie wkładki.
                                      Co do przedwzmacniacz gramofonowego to można kupić gotowy, który wpina się w tor audio, ale ile one są warte to naprawdę nie wiem:
                                      http://allegro.pl/listing.php/search...cz+gramofonowy

Skomentuj

Natalleos a ten "twój" jes ustawiony jak należy?:)

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
                                        Co do przedwzmacniacz gramofonowego to można kupić gotowy, który wpina się w tor audio, ale ile one są warte to naprawdę nie wiem:
                                        http://allegro.pl/listing.php/search...cz+gramofonowy
                                        Tych preampow znowu jest tu pełno, jakieś rady?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X