Pierwsze słyszę o tym AR ale poczytam sobie skoro tak go zachwalasz:) moze warto go kupić :) wyglada ze jest w dobrym stanie :) dzięki i pozdro.:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wybór Gramofonu!!
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Po pierwsze to trzeba ustalić jedną, istotną sprawę. Co położysz na talerzu? W pierwszym poście piszesz:"otrzymałem niedawno sporo płyt winylowych..."
Napisz coś więcej, jakie to płyty? Stare, nowe, jaka wytwórnia (Polydor czy Tonpress), jaka muzyka (klasyka, jazz, metal?) w jakim stanie? A jeśli używane, to też trzeba zadać pytanie na czym były grane? Czy na jakimś normalnym gramofonie (choćby i polskim Bernardzie) czy na Bambino? Bo my się tu napinamy, a może okazać się, że masz setkę płyt tonpressu, które ktoś puszczał na dyskotekach setki razy, z naciskiem ustawionym na 10g, albo zagrał płytę choć raz na czymś w rodzaju Bambino i nie masz już połowy rowka
Poza tym, jest moda na winyle, i ceny sprzętu są abstrakcyjne i nieadekwatne do wartości. Ludzie krzyczą jakieś chore pieniądze za sprzęt. (Np. 1200 zł za G-1100 "Daniel"
Będę nudny, ale powtórzę się. Jeśli to nie są jakieś wybitne egzemplarze płyt, nowe lub w bardzo dobrym stanie, z dobrego tłoczenia (:P), a nie zamierzasz wydawać po kilka stówek na zakup każdej kolejnej płyty, to kup cokolwiek sprawnego technicznie, + ew. nową igłę, ustaw ramię/wkładkę (nacisk, antyskating itd. ) i słuchaj.
Nie na temat...I pamiętaj, nie słucha się sprzętu, słucha się muzyki. Znam takiego, co ma sprzętu za ponad 200tyś, żona wyprowadziła się już dawno, a on katuje 3 płyty na krzyż (z jakichś super-audiofilskich tłoczni) i zachwyca się brzmieniem. To od niego dowiedziałem się, że bez myjki do płyt, jakichś szczoteczek,ściereczek, szmateczek, wymiany kopert i zestawu do czyszczenia igły w ogóle nie ma grania. Kurde, to trzydzieści lat i ja, i kilkudziesięciu mi znanych posiadaczy gramofonów nieprawidłowo słuchaliśmy płyt? Człowiek się całe życie uczy... czegoś o innych ludziach.
Sorry, to nie dla mnie, ja mogę mieć ciary przy "Hotelu California" puszczonym z telefonu, a nie ruszy mnie Iwona Węgrowska, nawet żeby mi w salonie na stole śpiewała. Nie daj się zwariować, bo wpadniesz w spiralę "a gdyby tak jeszcze stówkę dołożyć, to by było lepiej". Zawsze może być lepiej.
Skomentuj
-
ja na pewno zabarwiam wybory swoim doświadczeniem z płytami ... więc nie jestem w 100% obiektywny . mam duży zbiór płyt (chill , elektronika , reggały i okolice ) większość w stanie nienagannym , w miarę nowe i z różnych tłoczni na świecie . dlatego odradzam ciągle DJskie szlifierki bo sam je mam . ostatnio pogoniłem duala 606 z racji zmiany całego soundsystemu odsłuchowego , więc jestem też na kupnie patefonu . moje porady oparte są więc na kryterium - za co sam bym wydał pieniądze by się cieszyć a przedewszystkim nie płakać . Ale nie będę przecież vinyl-zboczeńcem myjącym cały zbiór co tydzień
---------- Post dodany o 09:39 ---------- Poprzedni post o 08:12 ----------
ale prawdopodobnie będę robił składaka ....
Skomentuj
-
Wiecie co chyba macie rację, że trochę dałem się ponieść fali tego "wyścigu szczurów" z tym gramofonem:) postaram się dzisiaj przejrzeć te płytki i dam wam szczegółową listę mojej kolekcji:) nie myślałem tak do końca o gramofonie w perspektywie tych krążków? jeszcze raz dzięki, to są ważne rzeczy a nikt o tym specjalnie nie pisze:( z tego co pamiętam to mój znajomy od którego posiadam zbiór nie był DJ więc nie powinny być bardzo skatowane :) ale przejże je sobie dokładnie dzisiaj:) jeżeli chodzi o kupon noych to tak sobie myślę, że jak mi to będzie fajnie grało i będę czerpał przyjemność ze słuchania gramiaka to na pewno sobie od czasu do czasu kupię moje ulubione kapele i ich płytki na vinylu:) nawet po stówkę za płytę bo tak się klasują cenowo co nie :)
Infinity jeżeli chodzi o zachowanie myślę, że już behawioralne Twojego znajomego to niestety albo stety nie mam będę temu hołdował, po prostu nie che żeby jakiś rzecz stałą się dla mnie "bożkiem" ale co tu dużo gadać tu tylko psycholog może pomóc i to z jakimś konkretnym stażem :)
Powiem wam, że im więcej czytam o gramofonach tym bardziej chcę jakiś mieć i to chyba dobry objaw:) Nie wiem czy jest teraz konkretny boom na gramiaki z moich znajomych prawie nikt nie ma :( ale na pewno ja chce jakiś mieć :)
dzięki wam jeszcze raz za wszelkie rady i zainteresowanie, starałem się czegoś dowiedzieć na AS ale tam same hifile i wszystko co ma końcówkę ...file chyba piszą, szkoda z nimi w ogóle gadać jak się nie ma sprzętu za tysiaki to nie ma co zaczynać pisać...
Mam na oku fajnego Pro-Jecta za rozsądne pieniądze jak się uda to może w moim przedziale cenowym go dostanę a jak nie to biorę co będzie interesującego :)
Faktycznie nie ma co świrować:) nirvany jak na razie nie muszę osiągać a i mam inne wydatki - dziewczyna to prawdziwy worek bez dna :P
---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post o 09:45 ----------
hehh a jak się robi takiego składaka ?? mi się te DIY gramofony strasznie podobają ale to wyższa szkołą jazdy:)
---------- Post dodany o 09:49 ---------- Poprzedni post o 09:46 ----------
a po za tym to trochę wysprzedaję sprzętu z domu na allegro więc troszkę kasy mi powoli przybywa :)
---------- Post dodany o 09:52 ---------- Poprzedni post o 09:49 ----------
aaaaa.. i jeszcze jedno tak na marginesie już się pytałem ale nikt nic nie napisał, nie wiecie czy gdzieś w okolicach Katowic jest jakiś taki serwis gramofonowy jak coś ??? wiecie nigdy nie wiadomo kiedy wam się przyda jakiś specjalista od gramiaka i w jakich sklepach kupujecie swoje krążki vinylowe? po czym poznać że jakiś krążek jest w dobrym stanie, jest na to jakiś sposób knif...:)
Skomentuj
-
może kiedyś może kiedyś ...:) ale jeszcze jestem w tym laikiem :)
---------- Post dodany o 22:16 ---------- Poprzedni post o 11:04 ----------
Jutro wrzuce te płytki winylowe co mam na neta i sami ocenicie co z tym jest :)
---------- Post dodany 25.03.2013 o 13:46 ---------- Poprzedni post 24.03.2013 o 22:16 ----------
https://www.facebook.com/media/set/?...1&l=e89860cfd3
tu są zdjęcia nie wiem czy dla każdego to będzie widoczne
---------- Post dodany o 13:48 ---------- Poprzedni post o 13:46 ----------
jak widać na zdjęcia winyle są raczej starsze, niektóre jedne z pierwszych wydań :) ale powiem że niektóre są w naprawdę świetnym stanie, troszkę kurzu i tyle, nie znajdziecie na nich ani jednej rysyjeszcze muszę poczytać jak te rowki się sprawdza czy wyjechane czy nie
jak coś obczaję to dam znać
---------- Post dodany 26.03.2013 o 21:21 ---------- Poprzedni post 25.03.2013 o 13:48 ----------
ej nie wiedziałem że w empiku też można kupić winyle za przyzwoite pieniążki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gr_ekus Zobacz postajeszcze muszę poczytać jak te rowki się sprawdza czy wyjechane czy nie
Ps. tym magiczna maszyna jest... gramofon :)
Skomentuj
-
Śmiej sie śmiej, ale juz niedługo będę miał to cudowne ustrojstwo i będę magiczne badał każda płytkę po kolei:-P
---------- Post dodany 28.03.2013 o 20:47 ---------- Poprzedni post 27.03.2013 o 00:50 ----------
a tak na marginesie to Pogromco jakim sprzętem parasz swoje uszy w domku? tak z czystej ciekawości się pytam? Jakieś DIY same czy nie??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDo tego jest taka specjalna maszyna. Kladzie sie na niej plyte, potem wlacza ruch obrotowy patelni i kladzie sie na plycie specjalne ramie, z super zaawansowanym czujnikiem zuzycia plyty. Natychmiast w glosnikach pojawia sie sygnal czy plyty sa czyste i nie zniszczone, czy moze zajechane i bez nadzieji na lepsze granie po kapieli.
Ps. tym magiczna maszyna jest... gramofon :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Natalleos Zobacz postaPs. Potrzebny jest do tego jeszcze instrument badawczy składający się z bębenka kowadełka wędziska i ślimaka :PPP
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:34 ----------
muszę do 05.04.2013 czekać na ten gramofon :(( szkoda że nie ma takich miejsc gdzie przychodzisz ze swoją płytką gramofonową, odpalasz ją zapalasz szysze i wchodzisz w nirwanę :Pa może i dobrze że nie ma, te młode łobuzy zamiast się uczyć pewnie ciągle by tam przesiadywali
:P
Skomentuj
-
bo to wcale chyba nie najgłupszy pomysł tylko odbiorcy dość wąskie grono :)
---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post o 13:30 ----------
http://www.mariuszelektro.elektroda.eu/pre.html
heheh to wygląda ciekawie
Skomentuj
-
Kurde w niedziele będę wiedział cos o tym gramiaku, ale juz blisko jestem:) celu:) trzymajcie kciuki:-D
---------- Post dodany 07.04.2013 o 20:24 ---------- Poprzedni post 05.04.2013 o 23:55 ----------
Gramofonik już do mnie jedzie !!!
Jak go dostanę w swoje rączki wrzucę zdjęcia !!
SUPER!!!
Skomentuj
Skomentuj