Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór Gramofonu!!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki:) wszystko ustawilem trochę na czuja to Moj pierwszy ale mam nadzieje ze zrobiłem wszystko dobrze :) strasznie sie z niego cieszę :-D teraz jeszcze potrzebuje jakiś dobry preamp i można zaczynać przygodę z analogiem :-)

Skomentuj

Kto mi podpowie jak się pozbyć efektu subsonicznego??:P
      Nie jest jakiś duży ale czasami lubię posłuchać głośniej muzyki i wtedy membrana chce wyskoczyć z siebie dosłownie ...:(
      już zrobiłem sobie podstawę pod gramofon z płyt na kolcach ale efekt dalej występuję co prawda mniejszy ale jest :( co jeszcze powinienem sprawdzić? rozumiem, że głośniki też powinny być odseparowane od podłoża na którym jest gramiak :) ale jeszcze nie mam standów na razie to po prostu rozłożyłem je dalej jeden na szafkę inny na krzesło- bo jak wspomniałem jeszcze nie mam standów dopiero będą się robić mam nadzieję:)??
      Z góry dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Najlepiej uzyc wzmaka z takim filtrem, albo zrobic w preampie riaa. Ewentualnie dodac filtr przed wzmakiem.

Skomentuj

A gdzie jak zrobić sobie taki filtr??

Skomentuj

Na jakim wzmaku grasz? i jaki preamp riaa ?

Musialbys wykonac prosty filtr aktywny na wzmacniaczu operacyjnym. Tylko jesli korzystasz z wbudowanego preampa we wzmacniaczu to moze by problem.

Skomentuj

no mam to teraz podpięte pod amplituner Yamaha RX-V473 i pre to Thorens MM-005:)

Skomentuj

Ja chyba sam powoli zaczynam dojrzewać do gramofonu, kupiłem sobie prawie nowy Denon DP-300F za połowę ceny nowego i do niego także zakupiłem wkładkę AT120E:

Jeszcze go nie dostałem ale pewnie jutro będzie - czuję cały dzień "stracony"

Jest to także mój pierwszy gramofon, to czy wybrałem dobrze to się dopiero okaże.

Skomentuj

Zamieszczone przez gr_ekus Zobacz posta
                  no mam to teraz podpięte pod amplituner Yamaha RX-V473 i pre to Thorens MM-005
                  Polecam zmienic amplituner na wzmacniacz, szukaj takiego, ktory ma przycisk z odlaczaniem subsonika. Ewentualnie jesli Thorens nie jest na gwarancji, to trzeba przeanalizowac schemat i jesli nie ma w nim subsonika, to mozna dolozyc.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Ja chyba sam powoli zaczynam dojrzewać do gramofonu, kupiłem sobie prawie nowy Denon DP-300F za połowę ceny nowego i do niego także zakupiłem wkładkę AT120E:
                  Qwa, u mnie doszedl kolejny Dual, tym razem topowy Dual 721. Teraz 4 Duale stoja za plecami i z zadnego nie leci muzyka... Do czasu, jak mi sie znudza pliki z kompa

Skomentuj

Zamieszczone przez gr_ekus Zobacz posta
                    A gdzie jak zrobić sobie taki filtr??
                    Tu i tak :

źródło : http://www.synaesthesia.ca/LNschematics.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Qwa, u mnie doszedl kolejny Dual, tym razem topowy Dual 721. Teraz 4 Duale stoja za plecami i z zadnego nie leci muzyka... Do czasu, jak mi sie znudza pliki z kompa
                      Bardzo fajne urządzenie i aż szkoda, że tak leży :/ Ja doszedłem do wniosku, że większość utworów które słucham były stworzone za czasów winylów to i czemu dalej miałbym ich słuchać z komputera? Skoro zostały one zripowane z gorszą jakością właśnie z winylów.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta

Jeszcze go nie dostałem ale pewnie jutro będzie - czuję cały dzień "stracony"

Jest to także mój pierwszy gramofon, to czy wybrałem dobrze to się dopiero okaże.
                        hhe mo pierwszy gramiak to naprawdę coś, odkrywanie nieznanego które może Cię wprowadzić na zaczarowaną ziemię:)

---------- Post dodany o 12:38 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

co do propozycji Ravena to heh będe to musiał komuś zlecić bo niestety za bardzo na elektronice się nie znam :((

Skomentuj

Na pierwszy ogień:

No i cudeńko:

Pięknie gra

---------- Post dodany 23.05.2013 o 20:55 ---------- Poprzedni post 22.05.2013 o 20:04 ----------

Może Panowie jakiś wspólny temacik gdzie każdy pochwali się swoim sprzętem i porozmawiamy na temat tych cudów techniki? W tym temacie raczej kolega tylko szukał jaki gramofon wybrać a możemy całkowicie nowy zacząć gdzie już wszystko będzie.

Skomentuj

Spoko, zakladaj temat i bedziemy lac wode :)

Skomentuj

Już jest! Ten można zamknąć bo sam właściciel tematu już znalazł swoją miłość :)

Skomentuj

Zamykam.

Skomentuj

Czaruję...
                                X